Connect with us

Szerbia

DÉLHÍR: A VMSZ inkább olvadjon be a Szerb Haladó Pártba!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pasztor csokkeno
A cikk meghallgatása

A Vajdasági Magyar Szövetséget gyakran kritizáló Délhír hírportál most azt javasolja a VMSZ-nek, hogy a mostani választási eredményekre tekintettel jobban tenné, ha beolvadna a Szerb Haladó Pártba. A témához kapcsolódó egyik cikkünkben mi azt írtuk, hogy a szerbiai választásokat követően a Vajdasági Magyar Szövetség 3-4 mandátummal kevesebbel rendelkezik majd az új szkupstinában (parlamentben), mint eddig, aminek egyik okát a magasabb választási részvételben kell keresni. A nagyobb részvétel egyúttal elfedi a többi okot, például a vajdasági magyarok elvándorlását, esetleg a VMSZ vezetésétől való eltávolodást. Pásztor István ugyanakkor elégedett.

A Délhír erőteljesebben fogalmazott

A VMSZ-t tehát gyakran bíráló Délhír a “Jókora politikai pofon csattant Pásztorék orcáján: A VMSZ két év alatt közel 13 ezer szavazót vesztett!” című cikkében azt írta, hogy a Vajdasági “Magyar” Szövetség a mögöttünk levő köztársasági választásokon 58 714 szavazatot kapott, a VMSZ nevében szereplő “magyar” szót pedig idézőjelek közzé tette.

A Szerbiára erőteljesen koncentráló hírportál arra emlékeztetett, hogy “két évvel ezelőtt a VMSZ-nek 71 893 voksot sikerült besöpörnie”, ami azt jelenti, hogy a VMSZ “két év alatt közel 13 ezer szavazót vesztett”!

– A 2011-es évi népszámlálás adatai szerint Délvidék 250 ezer magyar polgárt számlál(t). Ha az elvándorlás következtében a nemzettársaink száma az elmúlt időszakban 15-20 százalékkal csökkent, a VMSZ akkor is – a számára legjobb esetben – a délvidéki magyarság maximum 20-25 százalékának a bizalmát élvezi

– jegyzi meg a Délhír, amely rendszeresen Délvidéknek nevezi a Vajdaságot, habár két külön fogalomról van szó, amely nem teljesen fedi egymást.

De a mostani választásoknál maradva a Délhíren azt olvashatjuk, hogy “ilyen katasztrofális eredmény után minden normális pártnál komoly felelősségre vonás, lemondások, tisztogatás következne. A VMSZ-nél nem fog”.

– A legkevesebb, amit ezek után elvárhatnánk a VMSZ-től, az, hogy soha, de soha többé ne beszéljen a délvidéki magyarság nevében. Inkább olvadjon be a Szerb Haladó Pártba. Oda tartozik

– állapítja meg cikkében a Délhír a szerbiai választásokon történt vajdasági (nem délvidéki) magyar részvétellel kapcsolatban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava