Connect with us

Magyarország

BARÁTSÁG: A magyar illetékesek gratuláltak Vučićnak és a haladóknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hvala srbijo
Listen to this article

Több magyar vezető is méltatta Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt sikerét a vasárnapi választásokon. A magyar külügyminiszter telefonon beszélt belgrádi kollégájával, a magyar elnök és utódja pedig levélben köszöntötte a szerb elnököt.

Dupla győzelem

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a két “történelmi győzelem” (ti. a szerb és a magyar) jó hír minden magyarnak, és minden szerbnek a határ mindkét oldalán.

– Mondanom sem kell talán, hogy jó hangulatú volt az iménti telefonbeszélgetésem Nikola Selaković barátommal, külügyminiszter-kollégámmal

– írta Facebook-profilján Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter.

A magyar tárcavezető véleménye szerint a szerbiai választás két ok miatt fontos a magyaroknak is: egyrészt a vajdasági magyarok jövője okán, másrészt pedig mert mindkét oldalon “nagyon sokat dolgoztak” azon, hogy a történelmi viszályból történelmi barátság legyen a két nemzet között.

– A tegnapi eredmények alapján örömmel vehetjük tudomásul, hogy folytatás következik. Nemcsak mi arattunk tegnap történelmi győzelmet, hanem a VMSZ által támogatott Aleksandar Vučić elnök is, aki a magyarok nagy barátja

– fogalmazott Szijjártó a Facebookon.

Dupla gratuláció

Novák Katalin is a Faceobook-diplomáciát vette igénybe annak a levélnek az elküldéséhez, amelyben gratulált Aleksandar Vučićn Szerbia köztársasági elnöknek az újraválasztásához.

A megválasztott köztársasági elnök közösségi oldalán megosztott levelében gratulációját fejezte ki a szerb államfőnek.

Novák Katalin szerint magyarként jó azt tudni, hogy a jövőben is olyan politikus irányítja a szomszédos Szerbiát, akiben Magyarország barátját tisztelheti, és aki a vajdasági magyarok elkötelezett támogatója.

Áder János államfő szintén megírta levelét, és ezzel csatlakozott a fent említett magyar vezetőkhöz.

– Megelégedéssel tapasztalom, hogy a Magyarországot és Szerbiát összefűző kapcsolatok az elmúlt időszakban még szorosabbá váltak

– fogalmazott Áder János a levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-hez is eljuttatott.

A magyar államfő ebben arról is biztosította a szerb köztársasági elnököt, hogy a magyar fél változatlanul kész a két ország kapcsolatának erősítésére.

– Örülök annak, hogy ennek megszilárdításban a szerbiai magyarság is jelentős szerepet játszik

– fűzte hozzá Áder János, aki megerősítette azt is, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett Szerbia európai uniós integrációja iránt és kész támogatni a nyugat-balkáni országot a teljes jogú EU-tagság mielőbbi elérésében.

Mindeközben a szerb elnök a közösségi médiában (is) köszönetet mondott Szerbia lakosságának, aki érdemesnek tartotta őt az elnöki poszt betöltésére.

A Twitteren két csatornáján (a saját és a Szerb Haladó Párt oldalán) is “hálálkodással támadta” a választókat, a bejegyzés egy rövid videóból áll, amelyhez ugyanaz a köszönőmondat tartozik, amit az animált üzenet is tartalmaz: “Köszönöm, Szerbia!”

Az Instagramon már kicsit bőbeszédűbb volt a “minden szerbek” újraválasztott elnöke:

– Nem vagyok olyan, aki henceg és dicsekszik a saját hatalmával, hanem alázatos vagyok a népem előtt, amely bizalmával mindezt lehetővé tette számomra. Egyetlen kívánságom van, hogy meghajoljak Szerbia (választó)polgárai előtt, és nagy köszönetet mondjak azért, amit Szerbia állampolgárai közül soha senki nem kapott meg.

Rajta, és még egy-két kiválasztotton kívül.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava