Connect with us

A Háború

MAGYAR PARANCSNOK: A KFOR kész arra, hogy bármivel szembe nézzen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Kajári Ferenc vezérőrnagy a koszovói Telegrafinak adott exkluzív interjújában azt mondta, hogy semmilyen fenyegetésnek nincs jele, de ha ilyen lenne, akkor is készen állnak arra, hogy bármilyen biztonsági kihívással szemben fellépjenek. Kajári “beszélt a koszovói biztonsági helyzetről, a katonai missziónak az ország biztonságát szolgáló szerepéről, valamint exkluzív részleteket tárt fel be mitrovicai régióban nemrég történt drónbalesetről.

Drónok kora

Kajári a pristinai hírportálnak elmondta, hogy a NATO/KFOR folyamatosan figyelemmel kíséri a koszovói és a nyugat-balkáni helyzetet, és minden állampolgárt biztosít arról, hogy nincs ok az aggodalomra, hiszen nincs semmiféle fenyegetésre utaló jel. A KFOR-parancsnok beszélt arról a balesetről is, amely az egyik drónjukat érte.

Kajári Ferenc: Meghibásodás miatt zuhant le az egyik KFOR-drón egy magánház kertjében Mitrovica térségében. A drón sem sérülést, sem anyagi kárt nem okozott, a koszovói rendőrök az esetet követően elvitték drónt a helyszínről. A drónunk rutin megfigyelő missziót végzett a KFOR tevékenységének támogatására, összhangban az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244. számú határozatával, amely felhatalmazza a KFOR-t, hogy teremtse meg és támogassa a biztonságot és a szabad mozgást lehetővé tevő környezetet minden Koszovóban élő közösség számára. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy személyesen is megköszönjem a helyi lakosság megértését és együttműködését, valamint a koszovói hatóságoknak az azonnali tájékoztatást, ami lehetővé tette számunkra a drón átvételét, és az incidens által okozott kellemetlenségek minimalizálását. A meghibásodás okainak kivizsgálását kértem, hogy levonhassam a tanulságokat ebből az esetből.

Telegrafi: Hogyan értékeli a koszovói biztonsági helyzetet?

Kajári Ferenc: A helyzet általában véve stabil, a NATO által vezetett KFOR-misszió továbbra is napi rendszerességgel működik Koszovó-szerte, az ENSZ-mandátumba tartozik a biztonságos környezet és a szabad mozgás biztosítása, és minden Koszovóban élő közösség támogatása.

Fő a stabilitás

Telegrafi: Növekednek-e a NATO-erők Koszovóban az Ukrajna elleni orosz agressziót követően?

Kajári Ferenc: A KFOR jelenlegi jelenléte több mint 3.700 katona 28 közreműködő országból (beleértve a NATO-tagokat és -partnereket). A KFOR rugalmas, látható és agilis álláspontot képvisel, ami lehetővé teszi számunkra, hogy az ENSZ-megbízatásának megfelelően azonnal kezeljük a biztonsági helyzetet esetlegesen érintő fejleményeket. A KFOR jelenléte nem változott. Küldetésünk továbbra is az, hogy a koszovói rendőrséggel és az Európai Unió jogállamisági missziójával (EULEX) szorosan együttműködjünk az “első”, illetve a “második” válasz koncepciójának megfelelően. Rendszeres kapcsolatban állok a tárgyalópartnerek széles körével, köztük a koszovói intézmények képviselőivel és a Szerbiai Fegyveres Erők vezérkari főnökével.

Telegrafi: Milyen együttműködést folytat a koszovói intézményekkel a biztonság területén?

Kajári Ferenc Kiváló az együttműködés a koszovói intézményekkel, és nagyon sok tárgyalópartnerrel állok szoros kapcsolatban, köztük a koszovói intézmények és a koszovói rendőrség képviselőivel is. Rendszeresen megvitatjuk a biztonsági kérdéseket, és összehangoljuk a koszovói biztonság fenntartását.

Telegrafi: Az ukrajnai helyzet után aggódnak a polgárok a biztonság miatt? Mennyire biztonságos a Nyugat- Balkán?

Kajári Ferenc: A NATO koszovói szerepvállalása nem változott. A KFOR továbbra is határozottan elkötelezett küldetése mellett, ez a küldetés pedig, hogy hozzájáruljon a biztonságos és stabil koszovói környezet megteremtéséhez, valamint az átfogó stabilitás megteremtéséhez a Nyugat- Balkánon. A NATO/KFOR folyamatosan figyelemmel kíséri a koszovói és a nyugat-balkáni helyzetet, és minden állampolgárt biztosíthat arról, hogy nincs ok az aggodalomra. Semmiféle fenyegetésnek nincs jele. A KFOR kész fellépni bármilyen biztonsági kihívással szemben. Haderőnk helyzetében, a KFOR-ban bekövetkezett bármilyen változás a feltételektől függ, nem pedig a naptári napoktól.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava