Connect with us

A Háború

MAGYAR PARANCSNOK: A KFOR kész arra, hogy bármivel szembe nézzen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kajari ferenc

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Kajári Ferenc vezérőrnagy a koszovói Telegrafinak adott exkluzív interjújában azt mondta, hogy semmilyen fenyegetésnek nincs jele, de ha ilyen lenne, akkor is készen állnak arra, hogy bármilyen biztonsági kihívással szemben fellépjenek. Kajári „beszélt a koszovói biztonsági helyzetről, a katonai missziónak az ország biztonságát szolgáló szerepéről, valamint exkluzív részleteket tárt fel be mitrovicai régióban nemrég történt drónbalesetről.

Drónok kora

Kajári a pristinai hírportálnak elmondta, hogy a NATO/KFOR folyamatosan figyelemmel kíséri a koszovói és a nyugat-balkáni helyzetet, és minden állampolgárt biztosít arról, hogy nincs ok az aggodalomra, hiszen nincs semmiféle fenyegetésre utaló jel. A KFOR-parancsnok beszélt arról a balesetről is, amely az egyik drónjukat érte.

Kajári Ferenc: Meghibásodás miatt zuhant le az egyik KFOR-drón egy magánház kertjében Mitrovica térségében. A drón sem sérülést, sem anyagi kárt nem okozott, a koszovói rendőrök az esetet követően elvitték drónt a helyszínről. A drónunk rutin megfigyelő missziót végzett a KFOR tevékenységének támogatására, összhangban az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244. számú határozatával, amely felhatalmazza a KFOR-t, hogy teremtse meg és támogassa a biztonságot és a szabad mozgást lehetővé tevő környezetet minden Koszovóban élő közösség számára. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy személyesen is megköszönjem a helyi lakosság megértését és együttműködését, valamint a koszovói hatóságoknak az azonnali tájékoztatást, ami lehetővé tette számunkra a drón átvételét, és az incidens által okozott kellemetlenségek minimalizálását. A meghibásodás okainak kivizsgálását kértem, hogy levonhassam a tanulságokat ebből az esetből.

Telegrafi: Hogyan értékeli a koszovói biztonsági helyzetet?

Kajári Ferenc: A helyzet általában véve stabil, a NATO által vezetett KFOR-misszió továbbra is napi rendszerességgel működik -szerte, az ENSZ-mandátumba tartozik a biztonságos környezet és a szabad mozgás biztosítása, és minden Koszovóban élő közösség támogatása.

Fő a stabilitás

Telegrafi: Növekednek-e a NATO-erők Koszovóban az Ukrajna elleni orosz agressziót követően?

korzemukodo orszagok

Kajári Ferenc: A KFOR jelenlegi jelenléte több mint 3.700 katona 28 közreműködő országból (beleértve a NATO-tagokat és -partnereket). A KFOR rugalmas, látható és agilis álláspontot képvisel, ami lehetővé teszi számunkra, hogy az ENSZ-megbízatásának megfelelően azonnal kezeljük a biztonsági helyzetet esetlegesen érintő fejleményeket. A KFOR jelenléte nem változott. Küldetésünk továbbra is az, hogy a koszovói rendőrséggel és az Európai Unió jogállamisági missziójával (EULEX) szorosan együttműködjünk az „első”, illetve a „második” válasz koncepciójának megfelelően. Rendszeres kapcsolatban állok a tárgyalópartnerek széles körével, köztük a koszovói intézmények képviselőivel és a Szerbiai Fegyveres Erők vezérkari főnökével.

Telegrafi: Milyen együttműködést folytat a koszovói intézményekkel a biztonság területén?

Kajári Ferenc Kiváló az együttműködés a koszovói intézményekkel, és nagyon sok tárgyalópartnerrel állok szoros kapcsolatban, köztük a koszovói intézmények és a koszovói rendőrség képviselőivel is. Rendszeresen megvitatjuk a biztonsági kérdéseket, és összehangoljuk a koszovói biztonság fenntartását.

Telegrafi: Az ukrajnai helyzet után aggódnak a polgárok a biztonság miatt? Mennyire biztonságos a Nyugat- Balkán?

Kajári Ferenc: A NATO koszovói szerepvállalása nem változott. A KFOR továbbra is határozottan elkötelezett küldetése mellett, ez a küldetés pedig, hogy hozzájáruljon a biztonságos és stabil koszovói környezet megteremtéséhez, valamint az átfogó stabilitás megteremtéséhez a Nyugat- Balkánon. A NATO/KFOR folyamatosan figyelemmel kíséri a koszovói és a nyugat-balkáni helyzetet, és minden állampolgárt biztosíthat arról, hogy nincs ok az aggodalomra. Semmiféle fenyegetésnek nincs jele. A KFOR kész fellépni bármilyen biztonsági kihívással szemben. Haderőnk helyzetében, a KFOR-ban bekövetkezett bármilyen változás a feltételektől függ, nem pedig a naptári napoktól.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava