Connect with us

A Háború

PÓTVIZSGA: Elképzelhető, hogy a magyar Gripenek (is) őrzik majd a horvát légteret

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Mario Banožić horvát védelmi miniszter, miután a zágrábi Pleso repülőtér katonai részlegében fogadta Jason E. Bailey amerikai dandártábornokot, az Aviano légitámaszpont parancsnokát, sajtótájékoztatót tartott. Ennek során fény derült arra, hogy ezentúl a sötétben magyar Gripenek (is) őrzik a horvátok álmát.

A drón és a kankalin

Ismét nyilatkozott a szovjet drónra bombát álmodó Szép Márió, illetve Kankalin úr. Ez az elnevezés egy régi afférból ered, amikor egykori osztálytársához, az időközben korrupcióval megvádolt Gabriela Žalachoz egy csokor tavaszi kankalinnal tévedt be. Balszerencséjére azonban Gabika férje fogadta, aki keresetlen szavakkal ecsetelte, hogy hová dugja Banožić úr a virágot, illetve óva intette attól, hogy a felesége körül legyeskedjen.

Nos, Banožić most igyekezett nagyon komolyra fordítani a szót, elvégre háború van.

A szabadtéri előadás elsősorban a Zágrábban lezuhanó drónról szólt, de repertoárra került az is, hogy a horvát fél a szövetségesek segítségét kéri légtere védelmében, így előfordulhat, hogy a magyar Gripenek őrzik majd éjjelente a horvát légteret, mert a horvát légierő ásatag MIG-21-esei éjjel nem képesek megtalálni a célpontot. (Így mondjuk az éjfél körül odatévedt drónt sem nagyon tudták volna leszedni.)

Banožić szerint a tárgyalások már javában folynak Zágráb és Budapest között. A kérdés gyorsan megoldódhat, mivel a horvát és a magyar fél 2019-ben aláírta a légierők együttműködéséről és a légtérvédelemről szóló megállapodást.

A fontosabb dolgok közül kiemelnénk még, hogy a horvát védelmi miniszter erélyesen cáfolta, hogy Horvátország tarackokat szállított Ukrajnába, amit – mármint a cáfolatot – azzal lehet összefüggésbe hozni, hogy Moszkva nemrég figyelmeztette Horvátországot, hogy jól gondolja meg az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások ügyét, mert evidens, hogy a horvát fegyvereket ki ellen fogják az ukránok használni.

Összezsugorodott a bomba

Visszatérve a szerencsétlen drónra, a korábbi sajtótájékoztatókon még 120 kilós bomba mára már kissé lefogyott, és “egyfajta robbanószerkezetté” szelídült, aminek maradványait “a közeljövőben be is mutatják” a nagyérdeműnek.

Banožić egyúttal megerősítette, ha ezt még valakinek magyarázni kellene, hogy a drón Ukrajna területéről érkezett, de állítólag még mindig nem tudni, hogy kinek a tulajdonát képezte. A horvát védelmi miniszter végre már azt sem tagadta, hogy a horvát légvédelemnek vannak “bizonyos hiányosságai”.

Ezek a bizonyos hiányosságok úgy néznek ki, hogy a komplett horvát légvédelem néhány régi Giraffe tűzvezérlő rendszerrel irányított Bofors légvédelmi ágyúból, valamint vállról indítható Igla és Strela rakétákból áll.

Azaz némi jóindulattal azt lehetne mondani, hogy a semminél alig több, így indokolt Vučić szerb elnök pöffeszkedése, hogy Szerbia 5 perc alatt lelőtte volna a szovjet robotrepülőgépet. (Ez persze, nem teljesen így van, mert kérdés, hogy időben felfedezték volna-e a kütyüt, vagy hogy a szerbeknek szóltunk volna-e, hogy megy a röppentyű.)

A sajtótájékoztató tekintélyes részét Banožić sirámai töltötték be, hogy mik történtek a horvát médiatérben, és hogy senki sem hajlandó megvárni a hivatalos nyomozás végét, hanem beszélnek össze-vissza, de ezt úgysem vette senki komolyan.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava