Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

OROSZ NAGYKÖVET: Bosznia beléphet a NATO-ba, de Oroszország Ukrajna példáján már megmutatta, hogy az ilyesmire miként reagál

dodi kalabuhov
Olvasási idő: 2 perc

Milorad Dodik, a boszniai szerb tagja Szarajevóban tárgyalt az ottani orosz nagykövettel, aki leplezetlen módon fenyegette meg Bosznia-Hercegovinát. Igor Kalabuhov körülbelül azt mondta, hogy példáján már megmutatta, hogy mi történhet Bosznia-Hercegovinával, ha csatlakozik a NATO-hoz, amit a jelenlegi politikai konstellációban egyébként is lehetetlennek tart.

Ez teljesen egyértelmű

A bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, Milorad Szarajevóban találkozott Igor Kalabuhov orosz nagykövettel – jelentette be Dodik pártja a közösségi médiában.

A Srna boszniai szerb hírügynökségre hivatkozva a bosznia szerb televízió arról számolt be, hogy a találkozón megbeszélték “az aktuális politikai helyzetet és a gazdasági együttműködést.

Ezt az ósdi és semmitmondó szöveget már Dodik hivatala közölte a boszniai szerb hírügynökségnek nevezett propagandacsatornával.

Dodik maga ennél némileg bőbeszédűbb volt, de ő sem mondott semmi kézzelfoghatót. Sejtelmesen beszélt viszont arról, hogy a boszniai “nem hoz olyan döntéseket, mint amilyeneket egyesek elvárnak tőle”, ami szerinte teljesen egyértelmű.

A “sokismeretlenes kijelentésbe” bármi belemagyarázható, de Bosznia-Hercegovinában ezt senki sem érti félre, sem azok, akik Dodikkal “együtt énekelnek”, sem azok, akik más nótát fújnak.

A vezetője azt is problematikusnak nevezte, hogy Bosznia-Hercegovinában nem hívták össze az elnökség ülését az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

A boszniai szerb politikus arról nem beszélt, hogy vajon mit várna egy ilyen elnökségi üléstől, talán azt, hogy a bosnyákok vagy a horvátok kitérnek a hitükből, és hozzá hasonlóan odadörgölődznek Putyinhoz?

Ugyanaz a kávéház

A boszniai szerb hablatyoláshoz képest az ugyanakkor “fájóan konkrét” volt, így szavai egyáltalán nem hangoztak csöppet sem üdítően, mert amit üzent, azt jobb helyeken fenyegetésnek hívják.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A bosznia-hercegovinai föderációs tévécsatornának nyilatkozva Igor Kalabuhov úgy fogalmazott: Bosznia-Hercegovinának joga van annak eldöntéséhez, hogy csatlakozik-e a NATO-hoz, viszont arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fenntartja a jogát arra, hogy erre érdekeiknek megfelelően reagáljon.

Ha ők úgy döntenek, hogy belépnek valahova, az belügynek számít. Más dolog viszont az, hogy erre mi a mi reakciónk. Ukrajna példáján megmutattuk, mit várunk el. Ha fennáll a fenyegetés, akkor reagálunk

– mondta Oroszország szarajevói nagykövete, aki mindezek után azt állította, hogy a Nyugat jelent fenyegetést Bosznia-Hercegovina biztonságára, amikor azt híreszteli, hogy Oroszország “terveket készít elő”.

Nincsenek terveink. A stratégiai és geopolitikai helyzet elemzése alapján fogunk reagálni

– mondta az orosz nagykövet, hozzátéve, hogy Bosznia-Hercegovina NATO-tagsága egyébként is a “fantázia szférájába” tartozik, mert ebben a kérdésben nincs konszenzus az országban, és ez nem is fog előfordulni.

A nagykövet itt arra utalt, hogy a vezette boszniai szerb politikai elit határozottan elutasít minden olyan lépést, amely Bosznia-Hercegovina teljes jogú NATO-tagságához vezetne.


Željko Komšić, a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyákok által beszavazott “ tagja”, aki most a háromtagú testületben elnököl, a föderációs televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy “félreérthetetlen, de ugyanakkor elfogadhatatlan Bosznia-Hercegovina számára az orosz nagykövet üzenete, amelyben példaként Ukrajnát emlegette”.

Az orosz nagykövet nyilatkozatára mindenképpen annak fényében kell tekinteni, hogy uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szarajevói látogatásával párhuzamosan hangzott el, mintegy annak “aktív ellensúlyozásaként”.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: