Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

SZOVJET UFO: Nem éppen Mathias Rust, de majdnem

yarun jarun
Az ukrán Yarun helyett a horvát Jarunba tartott a drón
Olvasási idő: 3 perc

Amikor 1987-ben Mathias Rust vigyorogva kimászott a Cessnájából a Vörös Tér tőszomszédságában, a fél világ fetrengett a röhögéstől, és elméskedett a szovjet légvédelem/légierő felsülésén. Miután egy kis “ficli országról van szó”, a nagy ügynökségek, tévétársaságok nem nagyon vették észre, hogy Zágrábra egy nagyobbacska hidegháborús katonai drón zuhant. Vagy pedig kényelmetlen lett volna észrevenni, mert hogy majdnem akkora felsülésről van szó, mint amilyet a Rust-féle huszárvágás okozott.

Történelmi tények

Mindenesetre az eset úgy kerül be a történelembe, hogy a NATO-által ellenőrzött egységes légtérben a szomszédban dúló, nagyszabású idején, és Magyarország érintésével egy elszabadult, vagy nem elszabadult drón , tehát egy NATO-tagország ában zuhant le, és csak a gondviselésnek köszönhetően nem okozott tragédiát.

Nem csoda, hogy a horvát védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján az újságírók kicsontozták mind a védelmi minisztert, mind a vezérkari főnököt, akik megnyugtató módon igyekezték kommunikálni a nagy semmit. Vagyis, hogy a védelmi rendszerek a fülük botját sem mozdították, miközben egy azonosítatlan, jókora repülő objektum (mondjuk rövidítve ki, hogy egy UFO) közeledett a magyar határ felől a horvát fővároshoz.

Nem vezették rá a MIG-eket, nem lőtték miszklibe a szántóföldek felett, hanem megvárták, hogy lezuhanjon Zágrábra.

A nagyokat nyelő Robert Hranj tengernagy & vezérkari főnök (még), és a “pókerarccal okosan nézek ki” szerepet eljátszó Mario Banožić védelmi miniszter (még), végül kénytelen volt bizonyos értelemben beismerni, hogy a horvát védelmi rendszer post festum reagált a történésekre, bár ez esetben ez csupán részben a horvátok hibája.

Mint azt a horvát vezérkari főnök is igyekezett elmondani, a horvát radarrendszerek természetesen észlelték a határon átlépő gépet, ám a hét perc nem volt elegendő semmilyen reakcióra sem. Ezt Hranj nem mondta, de a lényeg az, hogy a horvátok számítanak (számítottak?) a NATO korai riasztására, és a légvédelmi rendszerük is ehhez igazodik. Már az a kevés ami van, mert nem titok, hogy különben a légvédelem a horvát hadsereg leggyengébb része.

A nemcsak a korai riasztás maradt el, de a riasztás úgy általában. A robotrepülőgép, amelyik inkább cirkálórakétára hajaz, átvánszorgott a román légtéren, azután 40 percet tartózkodott a magyar légtérben, hogy környékén lépjen be a horvát légtérbe.

Ez laikus számára arra enged következtetni, hogy valaki NATO-szinten “nagyon elbaltázta” az ügyet, miután Brüsszelben Orbán Viktor azt mondta Plenkovićnak, hogy a szovjet időkből visszamaradt UFO a magyar légtérbe Romániából érkezett.

A szovjet UFO

Ezek szerint Magyarországnak is tudomása volt arról, hogy egy öt tonnát meghaladó jószág röpköd a légtérben, és ezt az automatizált rendszerek továbbadták valamelyik NATO központnak.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az hogy nem indultak el a román MIG-ek, a magyar Gripenek, vagy éppen a De Gaulle, vagy az Truman anyahajók vadászgépei, vagy az , a görög F-16-osok,  teljességgel érthetetlen , akárcsak az is, hogy miért nem lőtték le valahol a viszonylag alacsony, ezer méter magasságban közlekedő micsodát.

Szóval, mindenki tudott róla, miközben a horvátoknak senki sem szólt, és a NATO sem tett semmit a védelmébe ajánlott légtér biztonságáért. Pedig ez csak egy hidegháborús ócskaság volt, amelyet már 1989-ben kivontak a szolgálatból. Rossz belegondolni, mi lenne, ha fejlett orosz cirkalórakétákat, drónokat kellene megállítani.

Azokat is ilyen nyugodtan néznénk, és majd csak a becsapódás után kezdenénk “erélyes intézkedésekbe, a szövetségesek bevonásával”?

Egy kevéssé hihető internetes elmélet szerint téves volt az útvonalmeghatározás, és a ukrajnai Yarun városa helyett a zágrábi Jarunban landolt a micsoda. Az ukránok egyenlőre még cáfolják annak lehetőségét, hogy az ő drónjukról lenne szó, ám másé nagyon nem lehet.

A Tu-141-eseket Harkiv mellett gyártották – így nem nagyon lehet orosz drónról – és a fennmaradó készletből raktak össze az ukránok hatvanvalahány darabot 2014 után. Miután kifejezetten felderítési célokat szolgáló, jócskán elavult robotrepülőgépekről van szó, nem valószínű, hogy orosz viccelődésről lenne szó, inkább arról, hogy az ukrán gép meghibásodott, és eltért az eredeti pályájáról.

Remélhetőleg a közeljövőben a NATO is megszólal.Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: