Connect with us

B A Balkanac

Utazás Vlagyimir Vlagyimirovics koponyája körül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dr. Marias
Listen to this article

Az utóbbi években az egész világon lépések történtek a mentális egészségügyi problémákban szenvedő emberek számára nyújtott szolgáltatások minőségének sürgős javítására. A felépülés fogalma központi szerepet játszik ezekben a változásokban. A Rethink Nagy- Britannia vezető, ilyen profilú egészségügyi egyesülete. Az ott dolgozók odaadó, jól egybehangolt csoportos munkára valló állítása szerint: szakszerű segítséget szeretnének nyújtani minden súlyos mentális betegségben szenvedő embernek, határokon túl is, hogy felépülhessen a bajából, életminősége javuljon.

– Hatékony szolgáltatással és támogatással adunk reményt – mondják a Rethink elismert szakemberei –, segítünk az empowerment kialakításában mindazoknak, akiknek szükségük van ránk. A nyilvánosság tájékoztatásával harcolunk a változásért. Nem utolsósorban hiszünk abban, amit csinálunk, és esküszünk a diszkrécióra.

Nyomatékul egy kisebbfajta könyvet is kiadtak, amelyben arra kérnek mindenkit, akinek tetszését elnyerte a dolog, hogy terjessze azt lehetősége szerint. Nyugodtan küldje el a rászoruló személynek. – Nos, e sorok írója szívesen küldene egyet az egyelőre még képzeletbeli Új- Szovjetunió (lásd Pócs Péter magyar plakátművész munkáját! /CCCPutin/), ugyanakkor Oroszország valós múlt- és jelenbeli elnökének, ha ismerné az elérhetőségét. Ez a kis jótékonykodás egyenest eltörpülne az adott derék államférfiú által okozott mizéria apokaliptikus jelleget ölteni látszó – szürrealisztikus – méreteihez képest.

Megjegyzendő, úgy tűnik okkal és joggal, hogy a hackeri küzdelmek keresztharcában az internet erre végképp alkalmatlanná vált. Célszemély pontos tartózkodási helye amúgy ismeretlen, bár egyesek szerint az a hír járja, amerikai titkosszolgálatok is azt jelentik, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin valamiféle bunkerben él, ahol egyre gyakoribbak az őrjöngő dühkitörései. Egyik kommentáló barátom felteszi a kérdést, hogy ismerős dolog-e ez valahonnan? Azt a másikat, aki erről eszünkbe juthat, emlékeztet ő, hat évig tartó, borzalmas háború árán lehetett megállítani. Talán ezt most nem kéne hagyni odáig fajulni.

putyin film speed up

A háborúellenes tüntetők egyikének transzparense különben pontosan idevág, és egyben továbbvivő fonal ebben a kis k/harcolatban: KEDVES PUTYIN, MI LENNE, HA BELETEKERNÉNK PICIT A FILMBE, MAJD GYORSAN ELJUTNÁNK ADDIG A RÉSZIG, AHOL MEGÖLÖD MAGAD EGY BUNKERBEN?

Item, apakomplexus. Ifjabb hölgyek idősebb úriemberekhez való vonzódását ismerjük, miként a liliomtipró Lolita-szindrómát is fordítva. De az apakomplexus ezen kívül még? Hát, mondja a szakirodalom, hogy azok a kisfiúk, akiket szerető, gondoskodó, odafigyelő apa nevel, pozitív apakomplexussal rendelkeznek. Ők voltak a papa kedvencei, megélik az egymáshoz tartozás élményét, és azt, hogy hát: vagyok valaki, meg fogom mutatni, olyan leszek, mint az apám. Ezek a fiúk kiválóan beilleszkednek majd a férfivilágba, gyakorlatiasak, tettre készek lesznek.

Kedvenc mondásuk, hogy “megy ez, csak akarni kell”, és “mindent uralunk, mindent kézben tartunk”. Ha azonban nem válnak le időben az apakomplexusukról, vagy valami egyéb defekt állt elő, előbb-utóbb bajba kerülnek. Ha sok-sok stressz éri őket, megbetegszenek, öregszenek, vagy a kapcsolataikban súlyos gondok adódnak, ekkor már nem fog működni ez így. Kénytelenek lesznek az érzések, a nőiesség lebecsült világa felé fordulni. Vagy éppen ez ellen küzdve: a túlzott férfiasság felé kényszerülnek, akár egy szubsztitúciós macho apaképpel. Márpedig a háború ehhez príma lehetőség, főleg ha találunk erre a célra megfelelő modellt a világtörténelem “nagyjai” közül, s még ennél is fontosabb, hogy időközben sikerül olyan pozícióba hozni magunkat, hogy háború és béke urai legyünk. Utóbbi már egyenest a virányos mennyország, bár végkifejletben általában hervasztó, mi több: katasztrofális eredménnyel jár.

Példakép gyanánt Adolf Hitler kínálkozik is első labdára, nem kevésbé a máig kísértő Joszif Visszarionovics, akinek a szívéből kieshetett a belekalapált galagonyakaró. Dr Máriásunk meg is festette már, vagy még festi – az Index tanúsága szerint – a maga Sztálin- Putyin képét. Esetleg még alakítgat rajta, mindenesetre azt állítja a mellékelt interjúban, hogy ő személyesen sok eseménnyel próbál lépést tartani, persze, a maga szerény eszközeivel. Naponta fest, egyfajta képi naplót vezet. Mostanság egy Sztálin- Putyin képen dolgozik. Ezen a főalak eltorzult arccal látható a kép előterében. A háttérben transzcendens utalásként jelenik meg Jézus figurája, továbbá könyvek, virágok, egy vörös kereszt stb. Máriás Béla kiemeli, hogy Sztálin esetében a keresztény utalás azért is érdekes, mert édesanyja annak idején a tbiliszi papneveldébe adta az akkor még gyermekkorú “grúz géniuszt”. Ott nem vették jó néven, amikor megalakította az első illegális kommunista pártsejtet, így kivágták a neveldéből. Államférfiúi pályafutását azonban végigkísérte ez a dilemma, vajon irtsa-e ki a keresztényeket, vagy sem? Amikor Hitler csapatai átlépték a szovjet határt, be is fejezte a templomrombolást, majd megindította a “nagy pravoszláv háborút”. Máskor persze, más előjellel dolgozott – így Máriás doki.

Mindenesetre Sztálin el-eljárt színházba, operába, ha nem is volt sok köszönet benne. Kollégáját, utódját, Putyint viszont aligha érinthet meg bármi, ami a kultúra felől érkezik. Így nyilván nem rendítheti meg a Bolsoj Színház művészeinek minapi kérelme például, hogy hagyja abba a háborúzást. És ha valami kényszer van a dologban, az legyen a tárgyalóasztal kényszere, ahol világos érvekkel és elképzelésekkel kellene előrukkolni. Olyan összefüggésekkel, amelyeket egyelőre ők sem ismernek.

P. S. Putyin mindenesetre megrázó módon, vérbeli író gyanánt keveri a valóságot a fikcióval, csak éppen nem alkotás céljából. Egy szétesett gondolatrendszer szomorú romjait látva: tényleg joggal vetődik fel sokakban, hogy történhetik az, hogy ez az ember továbbra is egy atomhatalom Feje.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava