Connect with us

Görögország

HALÁLCSAPDA: Az embercsempészek leselejtezett hajókat használnak az Égei-tengeren, ahol egyre több a migráns

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Idén is igaz a megállapítás, hogy jön a jó idő, és ez maga után vonja az Európába tartó migránsok/menekültek számának növekedését. A Törökország felől érkezőket az embercsempészek leselejtezett hajókon próbálják meg eljuttatni Görögországba vagy a távolabbi Olaszországba. Az Égei-tengeren tevékenykedő Aegean Boat Report egyre több ilyen esetet jegyzet fel az utóbbi időben.

Halálcsapdák

A civil szervezet beszámolói szerint jelentősen megnőtt a Törökországból Európa felé tartó migránsok/menekültek száma, akik az Égei-tengeren próbálnak meg átkelni: az utóbbi öt napban 1500 ember indult el ezen a veszélyes útvonalon, és mindössze 58-an érkeztek meg az égei-tengeri görög szigetekre.

Különösen aggasztó a több száz embert szállító nagy hajók számának növekedése. Általában öreg teher- és halászhajókról van szó, amelyeket korábban okkal selejteztek le, használatuk ugyanis már nem volt biztonságos, a gátlástalan embercsempészek azonban ennek ellenére több ezer eurót kérnek a jegyekért ezekre a “halálcsapdákra.

– A múltban sok ilyen hajót láttunk már elsüllyedni, aminek soha nincs jó vége, emberek százai fulladtak ugyanis vízbe, miközben megpróbálják elérni Európát. Csak idő kérdése, hogy mikor történik újabb tragédia, ezért nem az a kérdés, hogy ez bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor fordul elő ismét

– jegyezte meg honlapján az Aegean Boat Report, amely konkrét példákkal is alátámasztotta beszámolóját, megadva az esettel kapcsolatos eredeti forrásokat is.

A konkrét példák

A civil szervezet által gyakran idézett török parti őrség beszámolója szerint a múlt pénteken egy magánjacht hajózott ki az Izmir közelében lévő Foçából, amelyet a török parti őrség két hajója tartóztatott fel. Ez alkalommal 197 illegális bevándorlót találtak, és négy török embercsempészt vettek őrizetbe a hajón, valamint további 4 török és 2 iraki állampolgárt a szárazföldön.

A második esetet ugyanaznap jegyezték fel Seferihisar közelében, ezúttal egy régi halászhajóról volt szó, 240 emberrel a fedélzetén. Öt feltételezett embercsempészt állítottak elő.

És még nem ért véget a nap.

A harmadik megállított jármű egy régi személyszállító hajó volt, 252 emberrel a fedélzetén. Ez a vízijármű már elérte a görög felségvizeket, de a görög parti őrség feltartóztatta, és visszakísérte a török ​​vizekre, amiről szintén a török parti őrség számolt be. A hajót úgy kellett elvontatni, mert a görögök állítólag mozgásképtelenné tették.

A viszonylag nyugodt hétvégét követően – nem történt incidens vagy csak egyszerűen hétvége volt – hétfőn újabb esetet jegyeztek fel, a Bodrumtól délkeletre lévő Mûglánál ugyanis megállítottak egy vitorlást, amely 111 embert szállított, két feltételezett csempészt letartóztattak.

A figyelem középpontjába került második jármű hétfőn egy halászhajó volt, 334 emberrel a fedélzetén, 22 tengeri mérföldre Anamur közelében. A hajót vezető csempészek nem voltak hajlandók megállni, ezért a hajó erőszakos feltartóztatása során egy migráns meghalt, egy pedig megsérült.

Az Aegean Boat Report megjegyzi, hogy az ilyen sok résztvevős hajókázás akár több mint 1,5 millió eurót is hozhat a csempészeknek, ami a jelen esetben visszaosztva azt jelenti, hogy a menekülteknek/migránsoknak 4000-5000 eurót kell legombolniuk a bizonytalan kimenetelű kirándulásért.

A migránsok visszaküldése

A civil szervezet szerint a menekültek/migránsok visszaküldése (pusback) az Égei-tengeren (is) mindennapos jelenségnek számít. Az utóbbi öt napban 15 ilyen esetet regisztrált az Aegean Boat Report: mindegyiket a görög parti őrség hajtotta végre, és csaknem 500 férfi, nő és gyermek volt érintett.

Itt azokról a migránsokról/menekültekről van szó, akik hajókon vagy csónakokon elérték a görög felségvizeket, ahonnan azonban visszaküldték őket Törökország felé.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava