Connect with us

Horvátország

VÉGRE SIKERÜLT: Zoki Bond a figyelem középpontjában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukraiina
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Andy Warholnak, ki tudja hanyadszor, de ismét igaza lett. Zoran Milanović horvát köztársasági elnököt utolérte a 15 perces világhírnév, az ukrán helyzettel kapcsolatban kinyilvánított, őszinte, de kevéssé diplomatikus véleménye folytán. Mint ezt a BALK már frissen lehozta, Zoki Bond vitézkedésére az ukránok hevesen reagáltak, de a világ figyelme, ha rövid ideig is, Milanović felé fordult. Töredelmesen bevallom, már régen nem szórakoztam ilyen jót, mint ma, amikor „összeolvastam” a világot.

Orosz CNN, brüsszeli Pravda

Így a horvát elnök felkerült az orosz CNN-re, azaz a Sputnik Newsra, kiemelt helyen, de kommentár nélkül, mert komoly emberek – vagy hétpróbás gazemberek, ha úgy jobban tetszik – dolgoznak ott.

Ezzel a szemben a brüsszeli Pravda, a Politico már horvát „Összezavarás-hadműveletnek” nevezi Milanović megnyilvánulását, és nem felejti el megemlíteni, hogy a köztársasági elnök egy csokigyárban (zágrábi Kraš) tett látogatása alkalmával nyilatkozott a nagyhatalmi licitálásról.

Szóval, a brüsszeli kollégák is tudnak valamit, de azért voltak olyan amatőrök, hogy elkenték Milanović Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb kitételeit, hogy ti. annakidején az EU is támogatta a Janukovics-kormány elleni államcsínyt, és hogy miután egyértelműen orosz érdekövezetről van szó, Milanović, mint a horvát hadsereg főparancsnoka ebben a buliban nem kíván részt venni, NATO-ide, OTAN-vissza.

Viszont, a Politico megőrizte az írás végére Gordan Grlić Radman külügyminiszter nyilatkozatát, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott, miszerint a „köztársasági elnök nem Horvátország, hanem a saját nevében beszél”, vagyis saját kútfejéből kiindulva hord össze hetet-havat.

Radman egyúttal megnyugtatta a nyugati közvéleményt és saját magát, hogy Horvátország a NATO lojális tagja volt és maradt, a kormány pedig a helyén van, ahogy errefelé mondani szokás.

Ahogy tovább olvasgattam, teljesen elérzékenyültem, mert minden olyan volt mint a régi szép időkben – óvatosan vetettem a tükörbe is egy pillantást, de nem vettem észre semmiféle különös változást magamon, nem fordult meg sem az óra járása, sem az idő kereke.

Szóval olyan igazi hidegháborús hangulat van mindenfelé.

Az amerikai Izvjesztyija, a New York Times, Németországot ostorozza, mert nem hajlandó beszállni a brit-jenki hisztibe, a legdemokratikusabb és legdemokratább CNN pedig afelett sopánkodik, hogy Amerika világhatalmi & világcsendőri státusa már a múlté, a kínaiakat nem néztem, de valószínűleg ők is előhúztak valamilyen örökbecsű bölcsességet a Központi Bizottság feneketlen mélységű kincses ládáiból. Minden óccó, minden óccó!

Valami van a levegőben

Az Európa keleti határain kialakult helyzet, pontosabban a helyzet körül csapott hatalmas ricsaj, úgy látszik, valami miatt, előhozta a horvátokból a rebellist, és többen is szembeszegültek a minden bokorban orosz ejtőernyőst szimatoló nyugati mainstream hangulattal.

Ezek sorában az utolsó az Oroszországban tanult Jelena Jurišić, „orosz szakértő” volt, aki az N1-es televízióban fejtette ki véleményét.

Adomázó stílusban előadta, hogy a múlt csütörtökön Zelenszkij ukrán elnök maga jelentette ki: nem lesz háború, pánikra semmi ok, a kormány egyébként is a helyén, mint azt ma már egyszer említettük.

– Felszólította a polgárokat, hogy ne vegyék ki a megtakarított pénzüket a bankból, ne halmozzanak fel élelmiszert, lisztet, gyufát, mire a polgárok a hétvégén éppen ennek fordítottját tették… Szóval, ha az ukránok azt mondják, hogy nem lesz háború, ha az oroszok azt mondják, hogy nem lesz háború, akkor mi a baj?

– kérdezte Jurišić asszony, és hozzáfűzte a teljesen logikus kommentárt a „logikátlan előzményhez”, hogy most éppen mintegy 108 ezer orosz néz farkasszemet 140 ezer ukránnal.

– Mikor volt olyan offenzíva, hogy a védők számbeli fölényben vannak a támadókkal szemben?

– tette fel a logikátlanul logikus kérdést Jelena Jurišić, és sietve meg is válaszolta, hogy soha.

A szakértőasszony elmondott még egy-két adomát, de a legfontosabb talán mégis a magvas következtése volt, miszerint a nagy felfordulás mögött amerikai belpolitikai okok húzódnak meg, miszerint az utóbbi harminc év legnagyobb inflációja zajlik az Egyesült Államokban, amiről az amcsik az orosz veszedelemről szóló hisztériával igyekeznek elterelni a figyelmet.

A világban történt nagy-nagy változásra utal az is, hogy az erős havazások miatt már senki sem emlegeti a globális felmelegedéssel foglalkozó melodrámát, pedig rövidgatyában még háborúzni is könnyebb, mint ebben a bazi nagy hóban.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava