Connect with us

Horvátország

VÉGRE SIKERÜLT: Zoki Bond a figyelem középpontjában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukraiina
A cikk meghallgatása

Andy Warholnak, ki tudja hanyadszor, de ismét igaza lett. Zoran Milanović horvát köztársasági elnököt utolérte a 15 perces világhírnév, az ukrán helyzettel kapcsolatban kinyilvánított, őszinte, de kevéssé diplomatikus véleménye folytán. Mint ezt a BALK már frissen lehozta, Zoki Bond vitézkedésére az ukránok hevesen reagáltak, de a világ figyelme, ha rövid ideig is, Milanović felé fordult. Töredelmesen bevallom, már régen nem szórakoztam ilyen jót, mint ma, amikor “összeolvastam” a világot.

Orosz CNN, brüsszeli Pravda

Így a horvát elnök felkerült az orosz CNN-re, azaz a Sputnik Newsra, kiemelt helyen, de kommentár nélkül, mert komoly emberek – vagy hétpróbás gazemberek, ha úgy jobban tetszik – dolgoznak ott.

Ezzel a szemben a brüsszeli Pravda, a Politico már horvát “Összezavarás-hadműveletnek” nevezi Milanović megnyilvánulását, és nem felejti el megemlíteni, hogy a köztársasági elnök egy csokigyárban (zágrábi Kraš) tett látogatása alkalmával nyilatkozott a nagyhatalmi licitálásról.

Szóval, a brüsszeli kollégák is tudnak valamit, de azért voltak olyan amatőrök, hogy elkenték Milanović Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb kitételeit, hogy ti. annakidején az EU is támogatta a Janukovics-kormány elleni államcsínyt, és hogy miután egyértelműen orosz érdekövezetről van szó, Milanović, mint a horvát hadsereg főparancsnoka ebben a buliban nem kíván részt venni, NATO-ide, OTAN-vissza.

Viszont, a Politico megőrizte az írás végére Gordan Grlić Radman külügyminiszter nyilatkozatát, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott, miszerint a “köztársasági elnök nem Horvátország, hanem a saját nevében beszél”, vagyis saját kútfejéből kiindulva hord össze hetet-havat.

Radman egyúttal megnyugtatta a nyugati közvéleményt és saját magát, hogy Horvátország a NATO lojális tagja volt és maradt, a kormány pedig a helyén van, ahogy errefelé mondani szokás.

Ahogy tovább olvasgattam, teljesen elérzékenyültem, mert minden olyan volt mint a régi szép időkben – óvatosan vetettem a tükörbe is egy pillantást, de nem vettem észre semmiféle különös változást magamon, nem fordult meg sem az óra járása, sem az idő kereke.

Szóval olyan igazi hidegháborús hangulat van mindenfelé.

Az amerikai Izvjesztyija, a New York Times, Németországot ostorozza, mert nem hajlandó beszállni a brit-jenki hisztibe, a legdemokratikusabb és legdemokratább CNN pedig afelett sopánkodik, hogy Amerika világhatalmi & világcsendőri státusa már a múlté, a kínaiakat nem néztem, de valószínűleg ők is előhúztak valamilyen örökbecsű bölcsességet a kínai Központi Bizottság feneketlen mélységű kincses ládáiból. Minden óccó, minden óccó!

Valami van a levegőben

Az Európa keleti határain kialakult helyzet, pontosabban a helyzet körül csapott hatalmas ricsaj, úgy látszik, valami miatt, előhozta a horvátokból a rebellist, és többen is szembeszegültek a minden bokorban orosz ejtőernyőst szimatoló nyugati mainstream hangulattal.

Ezek sorában az utolsó az Oroszországban tanult Jelena Jurišić, “orosz szakértő” volt, aki az N1-es televízióban fejtette ki véleményét.

Adomázó stílusban előadta, hogy a múlt csütörtökön Zelenszkij ukrán elnök maga jelentette ki: nem lesz háború, pánikra semmi ok, a kormány egyébként is a helyén, mint azt ma már egyszer említettük.

– Felszólította a polgárokat, hogy ne vegyék ki a megtakarított pénzüket a bankból, ne halmozzanak fel élelmiszert, lisztet, gyufát, mire a polgárok a hétvégén éppen ennek fordítottját tették… Szóval, ha az ukránok azt mondják, hogy nem lesz háború, ha az oroszok azt mondják, hogy nem lesz háború, akkor mi a baj?

– kérdezte Jurišić asszony, és hozzáfűzte a teljesen logikus kommentárt a “logikátlan előzményhez”, hogy most éppen mintegy 108 ezer orosz néz farkasszemet 140 ezer ukránnal.

– Mikor volt olyan offenzíva, hogy a védők számbeli fölényben vannak a támadókkal szemben?

– tette fel a logikátlanul logikus kérdést Jelena Jurišić, és sietve meg is válaszolta, hogy soha.

A szakértőasszony elmondott még egy-két adomát, de a legfontosabb talán mégis a magvas következtése volt, miszerint a nagy felfordulás mögött amerikai belpolitikai okok húzódnak meg, miszerint az utóbbi harminc év legnagyobb inflációja zajlik az Egyesült Államokban, amiről az amcsik az orosz veszedelemről szóló hisztériával igyekeznek elterelni a figyelmet.

A világban történt nagy-nagy változásra utal az is, hogy az erős havazások miatt már senki sem emlegeti a globális felmelegedéssel foglalkozó melodrámát, pedig rövidgatyában még háborúzni is könnyebb, mint ebben a bazi nagy hóban.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava