Connect with us

Horvátország

UKRAJNA ELLENSÉGE LETT: Feketelistára tette a horvát elnököt az ukrán szélsőséges Mirotvorec Központ

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mirotvorec milanovic
play icon A cikk meghallgatása

Nem maradtak visszhang nélkül Zoran Milanović horvát elnök kijelentései, amelyekkel Ukrajnát a világ egyik legkorruptabb országának nevezte. A horvát államfő a NATO-ban szolgálatot teljesítő horvát katonák hazarendelését helyezte kilátásba egy ukrajnai konfliktus esetén. Az “Ukrajna ellenségeit” nyilvántartó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet azonnal felvette az adatbázisába, és kitette az adatait a honlapjára.

A kijevi székhelyű csoport a “kremli propaganda terjesztésével” vádolta meg a horvát elnököt, akit továbbá “ukránellenes propagandáért, a Kreml különleges információs műveleteiben való közreműködésért, az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban való részvételért, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió támogatásáért és elfogadásáért” vette fel az adatbázisába.

A szélsőséges csoport gyors válaszáról tanúskodik Milanović fent látható adatlapja, amelyet a horvát elnöki nyilatkozat elhangzását követően néhány órán belül kiállítottak. Az adatlapon található indoklásban ugyanakkor a Mirotvorec “Ukrajna régi barátjának” nevezte Andrej Plenković horvát miniszterelnököt.

A Mirotvorec (ukrán: Mиротворець) egy ukrán weboldal, amely közzéteszi azoknak az embereknek a személyes adatait, akiket “Ukrajna ellenségeinek” tart, vagyis akiknek a tevékenységét veszélyesnek ítéli meg az ukrán nemzetbiztonság szempontjából. A honlapot 2014 decemberében indította Georgi Tuka ukrán politikus és aktivista.

Tuka 2016 és 2019 között az ideiglenesen megszállt területeiért és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyekért felelős miniszterhelyettes is volt a kijevi belügyminisztériumban.

A Mirotvorec listáján megtalálhatók Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos adatai is, amelyek titkosszolgálati, illetve kormányzati forrásokból szerezhetők be.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava