Connect with us

Horvátország

UKRAJNA ELLENSÉGE LETT: Feketelistára tette a horvát elnököt az ukrán szélsőséges Mirotvorec Központ

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Nem maradtak visszhang nélkül Zoran Milanović horvát elnök kijelentései, amelyekkel Ukrajnát a világ egyik legkorruptabb országának nevezte. A horvát államfő a NATO-ban szolgálatot teljesítő horvát katonák hazarendelését helyezte kilátásba egy ukrajnai konfliktus esetén. Az “Ukrajna ellenségeit” nyilvántartó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet azonnal felvette az adatbázisába, és kitette az adatait a honlapjára.

A kijevi székhelyű csoport a “kremli propaganda terjesztésével” vádolta meg a horvát elnököt, akit továbbá “ukránellenes propagandáért, a Kreml különleges információs műveleteiben való közreműködésért, az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban való részvételért, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió támogatásáért és elfogadásáért” vette fel az adatbázisába.

A szélsőséges csoport gyors válaszáról tanúskodik Milanović fent látható adatlapja, amelyet a horvát elnöki nyilatkozat elhangzását követően néhány órán belül kiállítottak. Az adatlapon található indoklásban ugyanakkor a Mirotvorec “Ukrajna régi barátjának” nevezte Andrej Plenković horvát miniszterelnököt.

A Mirotvorec (ukrán: Mиротворець) egy ukrán weboldal, amely közzéteszi azoknak az embereknek a személyes adatait, akiket “Ukrajna ellenségeinek” tart, vagyis akiknek a tevékenységét veszélyesnek ítéli meg az ukrán nemzetbiztonság szempontjából. A honlapot 2014 decemberében indította Georgi Tuka ukrán politikus és aktivista.

Tuka 2016 és 2019 között az ideiglenesen megszállt területeiért és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyekért felelős miniszterhelyettes is volt a kijevi belügyminisztériumban.

A Mirotvorec listáján megtalálhatók Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos adatai is, amelyek titkosszolgálati, illetve kormányzati forrásokból szerezhetők be.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava