Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

A lakhatatlanná vált házakról készült fényképekkel díszítették a karácsonyfát Petrinjében, ahol a helyiek az újjáépítését kérték számon az oda látogató horvát miniszterelnökön (Forrás: Screenshot, Facebook)

Horvátország

NEM HALAD AZ ÚJJÁÉPÍTÉS: Hógolyókkal fogadták a horvát miniszterelnököt Petrinjában

Olvasási idő: 5 perc

Horvátországban a karácsony utáni napokra a vezetés országjárása nyomja rá a bélyegét. A miniszterelnök Varasd után Petrinjában, Milanović köztársasági elnök a szomszédos településen, a tavalyi földrengésben szintén érintett Glinában járt. Plenx (Andrej Plenković miniszterelnök) felé valaki hólabdát dobott, ennek azonban tudtunkkal nem lettek következményei, Zoki Bond (Zoran Milanović köztársasági elnök) ugyanakkor megúszta a népharag megnyilvánulásai nélkül.

Nem feledkeztek meg róluk(?)

A miniszterelnöki és elnöki látogatás célja egy és ugyanaz volt: emlékeztetni a választópolgárokat arra, hogy a szóban forgó politikusok nem felejtették el őket, pedig a nehézkesen folyó újjáépítés sokaknál éppen ezt a képzetet váltotta ki.

Ráadásuk a zágrábi kormányzat irányában kritikus média az utóbbi napokban – nyilvánvalóan karácsony okán – több tudósításban számolt be a földrengések során hajlék nélkül maradt emberekről, akik közül sokan ma is konténerekben élnek, miközben a térségben még mindig nem nyugodott meg teljesen a föld.


A BALK-on már így is (túl) sokat szereplő Plenković miniszterelnök esetében csak arra szorítkozunk, hogy véleménye szerint minden rendben van, az újjáépítés esetében egy hosszantartó folyamatra kell számítani, tekintettel a természeti csapás súlyos következményeire.

A szintén gyakran emlegetett köztársasági elnök, akit a BALK olvasói Zoki Bondként is ismerhetnek, ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. A lassú tempóban, bürokratikus akadályokkal jócskán megtűzdelt újjáépítés miatt kesergő polgárokat simán rendre utasította, mondván, hogy “van aki ezzel törődjön”, viszont megajándékozta őket véget nem érő monológjainak egyikével.

A még mindig javarészt romokban heverő Glina lakosai hüledezve hallgatták, hogy Milanović a Bradley gyalogsági harci járművek beszerzésének témájára terelte a szót. Az hogy sem a színhely, sem az alkalom nem volt igazán megfelelő erre, látszólag kicsit sem zavarta, csak elmondta, ami a bögyében van.

A helyszín azért nem volt megfelelő katonai dolgok felemlegetésére, mert a háború előtt, 1991-ben Glina község, és Glina város lakosságának 65-70%-a szerb nemzetiségű volt, és egy réges-régi mondás szerint akasztott ember házában nem illik kötélről beszélni.

Valaki olyan obstruálja, akinek ehhez szemmel láthatólag üzleti érdekei fűződnek, a helyzet drámai

– mondta a köztársaság elnök, majd a hatásos felütés után zavartalanul folytatta a maga mindent elsöprő Zoki Bond stílusában:Valaki, akinek ehhez szemmel láthatólag üzleti érdekei fűződnek, meg akarja akadályozni, hogy az USA által felkínált ajándék eljusson hozzánk. Itt nem egy milliárd dolláról (egy milliárd dolláros költségről – K.R.), hanem 150 millió dolláról van szó. Valaki azt akarja, hogy a horvát hadsereg ne jusson hozzá az ország védelmére nézve fontos eszközökhöz.

Milanović szerint az USA által jobbára donációként felkínált fegyverrendszert Horvátország viszonylag kis befektetéssel olyan eszközzé változtathatná, amelyet a hadsereg az elkövetkező 20 esztendőben sikeresen használhatna. Egyúttal az is kiderült, hogy a köztársasági elnök ébersége határtalan:

Ennek a valakinek tudnia kell, hogy rajta tartom a szemem, és hogy többet tudok, mint ő hiszi, hogy tudok

– mondta Bond, Zoki Bond.

A megkésett Mikulás

Az előrehozott újévi/balkáni politikai kabarét Milorad Dodik és Bakir Izetbegović interjúja tette teljessé, amelyet a Horvát Televízió adott ajándékba nézőinek.

Dodik megkésett Mikulásként elhalmozta a horvátokat ajándékaival: az interjúból ugyanis megtudhattuk, hogy a Bosznia-Hercegovinában tapasztalható válságért nem ő, vagy a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság hibáztatható, hanem a “senki által meg nem választott” külföldiek, akik az elmúlt években 140 törvényt erőszakoltak rá Bosznia-Hercegovina nemzeteire.Az újságíró megkérdezte Dodikot, hogy a Szerb Köztársaság esetleges kiválásával a bosznia-hercegovinai alkotmányos válság megoldható-e újabb háború nélkül, amire a boszniai szerb politikus azt válaszolta, hogy “a háború sohasem volt opció”.

Véleménye szerint a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság nem vonult ki az ország alkotmányos rendszeréből, hanem éppen ellenkezőleg, visszaállította az alkotmányos rendet. Mert – Dodik szerint – Bosznia-Hercegovinának az alkotmány nem nyújtott sokat, így a Szerb Köztársaság semmit sem vesz el tőle.

Bosznia-Hercegovina ezzel visszatér alkotmányos keretei közé. Ha valakitől valamit elvettek, az a Szerb Köztársaság, a Föderáció és az államalkotó nemzetek, annak érdekében, hogy egy olyan közös intézményrendszert népszerűsítsenek, amely végig eredménytelenül működött

– mondta Dodik, aki végezetül annak a véleményének adott hangot, miszerint elképzelhetetlen, hogy tavaszig módosítani lehessen a bosznia-hercegovinai választási törvényt.

A tervek szerint a bosznia-hercegovinai általános választásokat 2022. október 2-án tartják. Ha egyáltalán megtartják, mert Bosznia-Hercegovinát nem csak a szerbek kiválása sodorhatja a szakadék szélére, hanem a választások szerb vagy horvát részről, esetleg mindkét említett nemzet oldaláról történő bojkottja.

A választási törvény módosítását már 2011-től szorgalmazzuk. Annak, aki derűlátóan tekint a kérdésre, elmondhatom, hogy ez most már lehetetlen

A bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja végül kötött egy nagy masnit a verbális ajándékcsomagra, miszerint a harmadik (horvát) entitás jöhet létre, ha a bosnyákok lehetővé teszik a horvátok számára, hogy saját képviselőt válasszanak az elnökségbe, amihez mellékesen szólva módosítani kellene a választási törvényt, vagyis bele kellene nyúlni a daytoni szerződésbe. Erről itt írtunk egy érthető, és kimerítő tanulmányt.

Véleményem szerint a harmadik államalkotó területi egység létrehozása nélkül nem beszélhetünk semmilyen Bosznia-Hercegovináról. Szerintem ez méltányos volna, és végül is megbeszélés kérdése. De a bosnyákok arra készülnek, hogy ezt leszavazzák, és ezt Bakir Izetbegović nyilvánosan is bejelentette. Miután az átszavazás a továbbiakban nem csak az elnökségre nézve lenne igaz, hanem a Népek Házára is, ez azt jelentené, hogy a horvátok nem léteznek politikai nemzetként

– mondta Milorad Dodik a bosznia-hercegovinai parlament felső házára utalva, amelybe a bosnyákok, a szerbek és a horvátok 5+5+5 képviselőt delegálnak, vagyis a rendszer nem követi a lakosság számának arányát, amit bosnyák részről fájlalnak, de igyekeznek leplezni, mint amint azt tette Bakir Izetbegović, aki szintén a horvát közszolgálti televíziónak nyilatkozott.

Néz, de nem lát

Nem látok bosnyák unitarizmust Bosznia-Hercegovinában. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a horvátok, mint a legkisebb nemzet, “relakszált” helyzetben érezzék magukat. A 300 fontos pozícióból a horvátok 46-al rendelkeznek azon túl, amit az alkotmány garantál nekik. Az ország lakosságának 15%-át alkotják, miközben a miniszteri és igazgatói helyek több mint 33%-át mondhatják magukénak

– jelentette Bakir Izetbegović, a boszniai Demokratikus Akciópárt elnöke, aki ezzel akarta a horvát nézők szívébe belopni magát, és aki egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy megnyilvánulásaiban befeketítse Dodikot, így ezt most sem hagyta ki.

Dodik állandóan sértegeti Bosznia-Hercegovinát, sértegeti a bosnyákokat, néha a horvátokat is, és sértegeti a nemzetközi közösség képviselőit. Mindent megtesz annak érdekében, hogy kudarcba fulladjon a történet, de ebben a történetben sokkal nagyobb lesz a kudarc a boszniai Szerb Köztársaság esetében

– jósolta a legnagyobb bosnyák párt vezetője, aki szerint Dodik nem arra készül, hogy kiváljon Bosznia-Hercegovinából, hanem arra, hogy húsz évvel ezelőtti állapotokra vesse vissza a reformokat, és hogy a Szerb Köztársaság állammá váljon az államon, vagyis Bosznia-Hercegovinán belül.


A KOCKA: Négy oldalú találkozó Madridban Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról
Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről ...
Bővebben…
SREBRENICA: Minden évben felforrósul a hangulat július 11-e környékén
Miután hazatért Közel-Keleti és egyéb keleti portyázásáról, a bosznia-hercegovinai talpig bosnyák külügyminiszter rögtön beszállt a belpolitikába. Bisera Turković azt javasolta, ...
Bővebben…
VÍZBE MENT TERV: Így nézne ki a medence a Palicsi-tóban (Forrás: Subotica.com)
A BALK-on B.A. Balkanac a múlt év végén tette fel a kérdést, vagy inkább állapította meg a Palicsi-tóval kapcsolatban, hogy ...
Bővebben…
Zöldülő természet, zöldülő csevapok
Az első megbetegedések akkor történtek, amikor 137 belgrádi diák nem politikai értelemben vett "zöld" csevapot evett a közismert turisztikai központnak ...
Bővebben…
SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…

Értesítések

Face – Insta

Napi hírlevél

Naptár

2021. december
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031