Connect with us

B A Balkanac

Hová mész, Uram? Hát te, Aida?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 aida quo
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az apokrif legenda úgy szól, hogy a római keresztényüldözések elől Péter elszökött a városból, mert nem bírta tovább a rémségeket. És ahogy így ment-ment elfele, egyszer csak szembetalálkozott Krisztussal. Döbbenten kérdezte Jézustól, hogy Ő meg merre tart? (Quo Vadis, Domine?) Jézus erre mélyen a tanítvány szemébe nézett, utána azt válaszolta: siet Rómába, hogy másodszor is megfeszítsék. Péter erre sírva fakadt, leborult az Úr Jézus előtt, miközben rázta a zokogás. Majd felállt, letörölte könnyeit, azzal elindult vissza. Úgy vitte mindkét lába, mint azt az embert viszi, aki végre biztos a dolgában.

Szép és tanulságos, kevésbé mulatságos történet, de nem a romlatlan szépségéért és maradandó tanulságosságáért idéztük ide. Hanem azért, mert a Quo vadis, Aida? című filmdráma nyerte a legjobb filmért járó díjat a minap Berlinben, a 2021-es Európai Filmfesztiválon (EUROPEAN FILM AWARD). A hírek szerint a szóban forgó bosnyák alkotás rendezője, Jasmila Žbanić megkapta a legjobb rendezésért járó díjat is ezen az „európai Oscarnak” becézett visszhangos filmgálán.

Dióhéjban: a háborús filmdráma az 1995-ös srebrenicai vérengzést közvetlenül megelőző időkben történik, központi szereplője Aida, egy bosnyák hölgy, aki tolmácsként dolgozik az ENSZ-erőknek, közben próbálja kimenteni férjét és két fiát a halál torkából.

– A filmet a srebrenicai nőknek és anyáknak, ugyanakkor a megölt fiaknak, férjeknek, apáknak, a nevük miatt kiirtott férfiak három nemzedékének ajánljuk maradéktalan

– hangzott ezzel a fényes, fennkölt, felettébb megható alkalommal Jasmila Žbanić szájából, amit tömegével hozott le a sajtó (nem annyira a meg a magyar). A rendezőnő azt is hozzáfűzte még, hogy miként a valóságban, úgy a filmben is: a srebrenicai nők megtalálják annak a módját, hogyan teremtsenek békét egy teljesen lerombolt, feldúlt, földdel egyenlővé tett országban.

– Részemről nekik ajánlom ezt a díjat; mindnyájuknak, akik megtanítottak bennünket arra, hogyan varázsoljuk szeretetté a pusztulást

– mondta végezetül.

A helyszínen nyomatékkal hangzott el, hogy a Quo vadis, Aida? példamutató európai koprodukció, amelyben tíz különböző ország ugyanannyi producere vett rész. Mindenképp említésre méltó még, ami a díjazást illeti, hogy a legjobb női főszerepért járó elismerésben meg az Aidát alakító Jasna Đuričić szerb színésznő részesült.

Egyébként a legjobb színészi díjat Anthony Hopkins nyerte el Florian Zeller The Father (Az apa) című filmjében nyújtott alakításáért. Ugyanez a legjobb forgatókönyv díjat is bezsebelhette. Az év másik nagy győztese a francia-dán Jonas Poher Rasmussen Flee című filmje, amely a legjobb dokumentumfilm és a legjobb animációs film díját is elnyerte. Méltatói szerint a Flee finoman egyensúlyoz az animáció, a zene és az élőszereplős jelenetek használata között. Igaz történeten alapul: Armin egy afgán férfi, akinek az 1980-as évek végén, még gyerekkorában el kellett menekülnie hazájából. Harminc évvel később, immár Dániában egyetemi hallgatóként ugyanő legjobb barátjának meséli el utazásának és privát, egyben kollektív szabadságharcának emberfeletti megpróbáltatásait.

Jasmila Žbanić különben nem lehet ismeretlen a filmismerők népes gárdája előtt. A 2006-ban készült Szerelmem, Szarajevóért (ha nem is Hirosimáért) már nyert egyszer egy Arany Medvét, éppenséggel a berlini filmfesztiválon. Jasmila, tudhatni róla, 1974-ben született Szarajevóban, ugyanott szerzett évekkel később rendezői oklevelet. Életútjának érdekességei közé tartozik, hogy egy ideig az Egyesült Államokban dolgozott a vermonti Bread & Puppet Theater bábszínészeként. Később bohócként vállalt munkát, azt követően 1997-ben visszatért szülővárosába, ahol művészegyesületet alapított. Akkor kezdett el dokumentumfilmeket és rövidfilmeket készíteni. – Így például az Éjszaka van, mi meg világítunk kis opust is az idő tájt alkotta meg. Jasmilának, persze, csak gratulálhatunk. Ahogy Jasnának is, a női főszereplőnek a mi kis szerényke részünkről, meg az itt említett győzteseknek még/ezzel együtt ugyanúgy.

QUO VADIS? Végezetül talán illik emlékeztetni a nagyérdeműt, hogy a hason című művet egykor a Nobel-díjas Henryk Sienkiewicz írta. A nyúlfarknyi könyvismertető szerint a regény története Nero idejében játszódik, bemutatja a császár hosszúnak aligha tekinthető, ám annál véresebb hatalmának utolsó szakaszát, az uralkodó osztály züllését és (jórészt agyi) bomlását. Cselekménye több szálon fut: a szerelmi ág szinte földöntúli érzelmeket ábrázol. Marcus Vinicius katona beleszeret a gyönyörű Lygiába, a Rómában túszként élő királylányba. Poppea, Nero felesége féltékeny, bosszút forral. A regény többi jelenete a császár környezetébe, az előkelőségek udvarába kalauzolja az olvasót. Megelevenednek a féktelen tivornyák és a népszerűséget hajhászó, művészkedő Nero bohóckodásai. Az agyalágyult császár felgyújtja Rómát, hogy a terjedő tűzvész fényében játszhassa el önimádó színészi szerepét. Tanácsadói sugallatára az új vallás követőit teszi felelőssé. Hatalmának végét érezve mindennél szörnyűbb cirkuszi játékot rendez a népnek. A vérengzést végül a plebs és a szenátus is megsokallja, Nero – bukását sejtve – önkezével véget vet életének. (Meg közismert kísérlete szerint: a városnak is. /Szép városok szépen égnek/)

B A Balkanac

Az indiai temperamentum és a politikai korrektség (elhibázott műtétek)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

politikai korrektség, műtét
Rushdie szerint tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Ismét tollat ragadott, azaz hát dolgozni kezdett Salman Rushdie. Nekilátott újabb könyvet írni a Booker-díjas brit író, akinek az ellene tavaly elkövetett, brutálisan véres chautauquai (USA) késes támadás miatt kellett hosszabb kényszerszünetet tartania. A merényletről, amelynek következményeként fél szemére megvakult, továbbá az egyik karja csaknem megbénult Indiai Salamonunknak, régebben már írtunk. Most azzal a hírrel folytatjuk, amely szerint az írói gépezet – ha akadozva is, de – ismét beindulni látszik, míg az az egy szál merénylő, egy derék (rosszarcút nem merünk mondani!) libanoni férfiú, bizonyos Hadi Matar a sitten ül. Ahol folyton a fejét csóválja, mert nem érti, hogyan maradhatott életben egy olyan elvetemült ördögfattyú, aki annyi minden káromlót összefirkált a Prófétáról, hogy ő tkp. nem is volt képes – azzal az érzékeny gyomrával együtt – ától cetig elolvasni.

– Csak maga Allah tudhatja, miért mentette meg azt a patkányt – mormolta egy ízben a füle hallatára, de végül megnyugtatta magát azzal, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Ha jól látjuk, szóban forgó, nyugodtan őrültnek is nevezhető cselekedetével valójában kitűnő hátast adott szerencsétlenje az időközben az angol királyi becsületrend lovagjává (is) üttetett író alá. Pontosan friss, húzós témát. Mégpedig az attentátumét, amely így direkt módon kapcsolódhat az egykor ajatollahi átok sújtotta, elégetendő Sátáni versekhez. – Persze, Rushdie nyilatkozataiból megtudhatjuk, hogy az egész nem ment, meg most sem megy simán. Elsősorban ki kellett hevernie a lelki traumát, közben szinte egészében újratanulnia a gépelést, ami prózaíró esetében nem egy olyan kis piszlicsáré dolog. Már csak azért sem, mert még ha viszonylag rövidre tervezett is a mű, könnyen megnyúlik, ha szárnya nő a gondolatnak. – Esetleg hosszabban tart a múzsa csókja.

politikai korrektség

Megjegyzendő, az össz’ nehézség ellenére idén februárban megjelent egy új regénye a szerzőnek, melynek címe: Victory City (magyarul még nincs meg; vélhetően japánul sem, mert a japán fordítót maradéktalan sikerrel járó módon meggyilkolták). Egy régebben született textusról lehet itt szó. Bizonyos győzedelmes városról szólóról, vélhetően India hosszú történetében markáns szerepet játszóról. Sajnos még sehogy nem olvastuk, így aztán legérdekesebb ezzel kapcsolatban az lehet egyelőre itt, amit konkrétan az írás fizikai aktusáról mond Rushdie. Mégpedig hogy egyes ujjain nem érzi az ujjbegyeit, ezért nagyon nehéznek találja az írást. – Ráadásul, amikor leülök – vallotta valószínűleg némi sóhaj kíséretében a New Yorker újságírójának –, igyekezetemből semmi érdemleges nem születik. Írok, szenvedek, ám az eredmény csupán az üresség és a szemét elegye. Csupa olyasmi, amiket másnap törlök. Igazából még nem találtam ki ebből a sötét erdőből.

Bővebben minderről magyarul online a Literán olvashatunk, Tomcsányi Sára összeállításában. (Itt erősen zsugorított formában szerepel!) Abból is megtudhatjuk, hogy éppen elsuhant májusunkban Rushdie – a szólásszabadság örök harcosaként – átvehette a The British Book Award keretében a FREEDOM TO PUBLISH elnevezésű díjat. Ezt olyan szerzők, kiadók és könyvkereskedők kapják, kaphatják, akik az őket érő folyamatos fenyegetések ellenére is bátran fellépnek az intolerancia összes fajtája ellen. A díjazott nem jelent meg személyesen az ünnepségen, azonban küldött egy videót, amin nyíltan felszólalt az egyre ijesztőbb méreteket öltő cenzúra ellen. Mondván, hogy a publikálás szabadságát életében nem fenyegette még ekkora veszély a nyugati országokban. Utalt a zömmel konzervatív politikusok törekvéseire, amelyek az ilyen vagy olyan szempontból rázósnak minősíthető kiadványok betiltására irányulnak, meg utalt a könyvtárak elszaporodó bezárására is.

– Most itt, az Amerikai Egyesült Államokban a könyvtárak és az iskolákban elérhető olvasmányok elleni példátlan támadásról kell értesülnöm – hangsúlyozta. – Ennek nagyon tudatában kell lennünk, küzdenünk kell keményen ellene.

politikai korrektség, műtét

Feltűnő indulattal artikulált beszédének annál a részénél, amelyben az ún. POLITIKAI KORREKTSÉG ijesztő méreteket öltő gyakorlatáról szólt. (Átvitt értelemben ama elhibázott műtétekről…) Arról, amitől például Agatha Christie TÍZ KICSI NÉGER figurája az újabb kiadásokban már nem lehet „néger”, mert sérti az amerikai feketék önérzetét, hanem valami más. Átmeneti megoldásként – tudhatjuk – rövidke ideig az „indián” szerepelt helyette, de most már az sem jó, UFF! (Mert egyébként miért is lenne az indián megfelelőbb néger? – megj. B. A. B.). Rushdie egyenest elítélte Roald Dahl és Ian Fleming szövegeinek ilyen értelemben történt átírását az új kiadások egész sorában, mert szerinte tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni.

Végezetül a témát így zárta Rushdie:

– Meg kell hagyni, hogy a könyvek a saját korukból érkezzenek hozzánk, és a maguk idejében létezzenek. Ha pedig ezt nehéz elviselni, ne olvassák el, olvassanak másik könyvet.

– Vagy ne olvassanak semmit – mondanánk mi, ám az meg a könyvtáraknak nem jó.

Ördögi kör, mondhatni: SÁTÁNI. (Lírai felhangok nélkül.)

Egyébként érdekes, hogy már a „fekete” sem tűnik a polkorrektség harcosai számára használhatónak, helyette szerintük inkább az „afroamerikai” kifejezés alkalmazandó. Persze, mondanánk, talán még el is lehetne fogadni, de az USA mégsem a világ közepe, és nem ott él Afrikán kívül az összes fekete bőrű ember. A másik súlyosan diszkriminatív kifejezés, ugye, példának okáért a „cigány”. – Hát rendben, Magyarországon (is) legyen „roma” ugyebár, csak az a probléma, hogy itt hosszú, a maga reszortjában identitásformáló története van a cigányzene műfajának, ami romára keresztelve, roma zeneként egészen mást jelent. Persze hogy van olyan, de nem az. Különben az is érdekes, hogy már a „kövér” sem komilfó. Így aztán Robin Hood nagyot vét, amikor nem a „túlsúlyos” kifejezést használja barátjával és bajtársával, Tuck atyával kapcsolatban. Pedig nem is mond olyat direkte, hogy pl.: TE KÖVÉR DISZNÓ, MÉG LESZAKAD ALATTAD AZ ÁG, AZTÁN B…6-JUK!

politikai korrektség, műtét

P. S. Ugye, ízléstelen viccnek tekinthetnénk itt, ha most a magyar „több szem többet lát” közmondást próbálnánk valamilyen formában elsütni. Végezetül mégis meg kell említenünk, hogy Szerbiában létezik egy TREĆE OKO nevű, szórakoztatónak szánt kiadvány, amely mindenféle okkult jelenséggel foglalkozik. Hemzsegnek benne a földönkívüliek meg a mindenféle furcsa lények, dalra fakadó műanyag szexbabák és egyebek, ám néha egészen értelmes cikket is lehet olvasni benne. Így például a lap valamelyik májusi számában található hosszú írás (szerzője Spomenka Milić újságírónő) arról tesz említést, hogy a politikai korrekció fogalma még a régi szovjet időkben fogant, és hogy később a náci Németországban is meghonosodott. Újabban a kilencvenes években ütötte fel a fejét, azóta egyre erőszakosabb, egyre nagyobb teret nyer, főleg angol nyelvterületen. (Hullámokban érkezik tehát…) Sok „szép” példát hoz fel az ilyen „korrigálásra” a cikkszerző, köztük említi ő is Agatha Christie-t.
Számunkra itt külön érdekességgel bír, hogy az egyik mű szereplője egy bíró, aki „indiai temperamentumú”. – Persze, csak volt idáig, az újabb kiadásban már nem.
A Harmadik szem külön figyelmet szentel a revíziónak áldozatul esett népmeséknek. Itt említi James Finn Garner amerikai szerző nagy sikerű POLITICALLY CORRECT BEDTIME STORIES (Politikailag korrekt esti mesék) című ’94-es, újabb és újabb kiadásokat megérő könyvét, amely az abszurd paródia eszközeivel él. Abban felvetődik a kérdés, vajon a hercegnek egyáltalán meg szabad-e csókolnia az alvó Hófehérkét, Piroska és a nagyi pedig lelövi a szexista vadászt; kisvártatva alternatív családot alapítanak hármasban a farkassal, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Nahát: FUSS EL VÉLE!

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava