Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

PUTYIN MEGÍGÉRTE, A GAZPROM TELJESÍTI: A boszniai szerbek is kapnak olcsó gázt, avagy egy majdnem elhallgatott találkozó története

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyii dodik magan
A cikk meghallgatása

A bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja is elment Vlagyimir Putyinhoz, hogy egy kis olcsó gázt kérjen. Milorad Dodik először Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel, majd Szentpéterváron összefutott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. A boszniai szerb vezető is elégedett volt, mert mint fogalmazott, “nagyobb csomaggal” térhet haza Oroszországból, mint azt remélte.

Mint a Bibliában

Lukács evangélistát a katolikusok és az ortodoxok egyaránt tisztelik, és mostanában az ő tanítását követve mentek Oroszországba, hogy találkozzanak minden oroszok atyjával és istenével.

A jelmondat tehát az volt, hogy “kérjetek, és adatik, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek”, és valóban így történt előbb Aleksandar Vučić szerbiai nagy úr, majd Milorad Dodik boszniai szerb kisebbik úr “kért, keresett és zörgetett.

Vučić látogatása erőteljes médiaráhangolódás közepette zajlott Szocsiban – legalábbis, ami Szerbiát illeti – Dodik és Putyin találkozóját már nem kísérte akkora felhajtás, az orosz illetékesek is csak utólag tájékoztattak róla, szinte suttyomban ismerték be, hogy Dodik Moszkvában járt.

A TASS angol nyelvű kiadása pénteken a késődélelőtti órákban jelentette, hogy Dmitrij Peszkov közlése szerint Putyin a Kremlben fogadta a Moszkvába látogató Dodikot, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagját.

– Ezt nem jelentettük be, de igaz, hogy a boszniai Szerb Köztársaság vezetője négyszemközt találkozott Putyinnal. Nagyon hasznos és részletes megbeszélés volt

– mondta Peszkov, aki ezzel azt is elismerte, hogy a Putyin elnök “face to face” beszélt Dodikkal, és ráadásul hosszabb beszélgetésbe mélyedt vele, rövid idő alatt ugyanis nem lehet részletes megbeszélést folytatni.

Peszkov úgy fogalmazott, hogy a Putyin- Dodik szeánszról azért nem közöltek semmit, mert aznap “fontosabb dologok is történtek”.

– A tegnapi nap fő eseménye az a kiterjedt konferencia volt, amelyet az elnök a szénipar helyzetéről tartott

– indokolta meg a netalán “szándékos mulasztást” az orosz elnöki szóvivő, mert lehet, hogy még minden oroszok atyjának és istenének is kényelmetlen, hogy a mostanság nem túlzottan jó fényben feltűnő Dodikkal együtt jelenjen meg ugyanabban a néhány légköbméterben, amit levegőnek neveznek, így hát – mint Peszkov fogalmazott, “a konferencia prioritást élvezett, természetesen”.

Kit képviselt Dodik?

Dodikkal nemigen lehet konspirálni, mert eljár a szája, és mindent kikotyog, a Zoran Milanović horvát államfővel tartott találkozó után is elvakkantotta, hogy három órás megbeszélést folytatott a horvát elnökkel, aki minden horvátok államfőjének tartja magát.

Most hiúságtól vezérelve járt el a szája, mert a boszniai szerb ellenzék bírálatával ezt kiprovokálta, mondván, hogy lám-lám, Moszkvában járt, és még Putyinnal sem találkozott.

– Nem tudom, hogy némileg nevetségesek-e, de szerintem ezúttal túl sok gyűlöletet táplálnak. Szerintem mindenki számára fontos kellene, hogy legyen a Sprskában (boszniai Szerb Köztársaság), akár kormányon van, akár ellenzékben, hogy a szerb nép képviselői bejussanak a Kremlbe és Vlagyimir Putyin irodájába. Hogy egyeseknek ez miért nem számít, az a szűklelkűségükön és a rosszindulatukon múlik, amin nem tudják túltenni magukat

– mutatott rá Dodik, miután a Putyinnal folytatott megbeszélését Moszkvában hivatalosan – nyilván nem szűklelkűségből és rosszindulatból – magánjellegű találkozónak minősítették.

Milorad Dodik pénteken Szentpéterváron találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával is, de azt már nem érdemes kutatni, hogy ez magánjellegű, vagy ki tudja, milyen találkozó volt, a lényeg az, hogy Putyin egy nappal korábbi ígéretéhez híven, a boszniai Szerb Köztársaság ugyanazon az áron kapja a gázt május 1-ig, mint Szerbia (270 dollár ezer köbméterenként), és ezt Miller is megerősítette.

– A fogyasztóink ugyanazon az áron jutnak hozzá a gázhoz, mint eddig, függetlenül attól, hogy az a világpiacon jóval többe kerül

dodik 1 millner

A Miller- Dodik találkozó (Forrás: Gazprom) Ezt a találkozót már nem tartották titokban, a Gazprom saját honlapján több fotót is közölt a megbeszéléssel kapcsolatban.

– mondta a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, aki azonban azt nem részletezte, hogy ez csak a boszniai Szerb Köztársaság vonatkozik, vagy az egész Bosznia- Hercegovinára, de ez csak egy “költői” felvetés volt.

Dodik arról viszont beszélt, hogy senki sem állíthatja meg a szerbiai Račától a boszniai szerb székvárosig, vagyis Banjalukáig (és az attól esetleg egy kicsit tovább) haladó gázvezeték megépítését. (A bosznia-hercegovinai gázhálózatról írt cikkünket itt olvashatod, ott térkép is van.)

A boszniai szerbek természetesnek veszik, hogy Szerbia, és ne Horvátország felől – esetleg erről is, arról is – kapják a gázt, korábban ugyanis visszautasították a lehetőséget, hogy rácsatlakozzanak a Krk szigetén létesített LNG-terminálra.

Milorad Dodik hivatalosan a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, de oroszországi látogatása során szóba sem került Bosznia- Hercegovina, mint olyan, amelyet elvben képviselni kellene: folyamatosan a boszniai Szerb Köztársaság nevében beszélt, amelyet elvben nem neki kellene képviselnie.

Szerbiához hasonlítva a Republika Srpskát, azt lehet mondani, hogy a boszniai szerb területeken ő a kis Vučić, akihez minden boszniai szerb ügy tartozik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava