Connect with us

Szerbia

SZERBIÁBAN TÚLTENG A DEMOKRÁCIA: Vučić szerint Belgiumban, Hollandiában vagy Németországban ilyenkor már vízágyúkat használnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic pahor
A cikk meghallgatása

A szerb elnök a szombati ökológiai/ellenzéki tüntetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség nem lépte túl a hatáskörét. Szombaton délután interneten szervezett tüntetések voltak több szerbiai nagyvárosban a múlt héten elfogadott két törvénymódosítás miatt, amellyel a kormány veszélybe sodorta a bíróságok függetlenségét, és megnyitotta az utat az állami beruházásokat akadályozó magántulajdon kisajátítása előtt.

A tüntetők korlátozták a mozgásszabadságot

A szerb elnök kijelentette, hogy az utakat lezáró tüntetők megsértették az alkotmányt, megmozdulásaikat a törvényes előírásokat megszegve nem jelentették be, a rendőrség reakciója pedig arra irányult, hogy minden békésen zajlódjon le.

Aleksandar Vučić ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy akik blokkolnak bárkit is, azok megsértik az alkotmányt, vagyis az “elemi normának” tekinthető mozgásszabadságot. Elmondása szerint felvetődött a kérdés, hogy a rendőrség beavatkozzon-e, mint ahogy azt minden európai országban teszi, és aminek az utóbbi hetekben bárki szemtanúja lehetett Belgiumban, Hollandiában vagy Németországban, vagy pedig viselkedjen úgy, mintha mi sem történt volna.

– Ami a tiltakozást és az erőszakot illeti, szerintem az EU-ban eminensebb tanulónak számítanak a rendőrök, mint nálunk. Mi nem használunk vízágyút, semmi ilyesmit nem használunk… Örülök, hogy Szerbiában minden normálisan működik. Lehet, egy kicsit túlteng a demokrácia, így bárki lezárhatja és blokkolhatja az utakat, mert azt hiszi, hogy joga van hozzá, amihez az Európai Unióban nem lenne joga

– mondta a szerb államfő, miután megbeszélést folyatott a Szerbiába látogató Borut Pahor szlovén elnökkel, aki csak statisztált a szerb államfői monológhoz.

Vučić rámutatott arra, hogy azt szeretné, ha a rendőrség továbbra is olyan békésen reagálna, mint eddig, ráadásul kevés emberről volt szó, de ha 3 vagy 5 ezer ember tüntet is, az sem nagy nagy dolog, mivel Belgrádot 2 millió ember lakja.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a szerbiai lítium kiaknázására kiszemelt Rio Tinto eddig egyetlen engedélyt sem kapott, ennek semmi köze sincs az eseményekhez, mert a tüntetőknek kizárólag az volt a céljuk, hogy őt leváltsák.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava