...
Connect with us

Szerbia

SZERBIÁBAN TÚLTENG A DEMOKRÁCIA: Vučić szerint Belgiumban, Hollandiában vagy Németországban ilyenkor már vízágyúkat használnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic pahor
Olvasási idő: 1 perc

A a szombati ökológiai/ellenzéki tüntetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség nem lépte túl a hatáskörét. Szombaton délután interneten szervezett tüntetések voltak több szerbiai nagyvárosban a múlt héten elfogadott két törvénymódosítás miatt, amellyel a kormány veszélybe sodorta a bíróságok függetlenségét, és megnyitotta az utat az állami beruházásokat akadályozó magántulajdon kisajátítása előtt.

A tüntetők korlátozták a mozgásszabadságot

A szerb elnök kijelentette, hogy az utakat lezáró tüntetők megsértették az alkotmányt, megmozdulásaikat a törvényes előírásokat megszegve nem jelentették be, a rendőrség reakciója pedig arra irányult, hogy minden békésen zajlódjon le.

Aleksandar Vučić ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy akik blokkolnak bárkit is, azok megsértik az alkotmányt, vagyis az „elemi normának” tekinthető mozgásszabadságot. Elmondása szerint felvetődött a kérdés, hogy a rendőrség beavatkozzon-e, mint ahogy azt minden európai országban teszi, és aminek az utóbbi hetekben bárki szemtanúja lehetett Belgiumban, Hollandiában vagy Németországban, vagy pedig viselkedjen úgy, mintha mi sem történt volna.

Ami a tiltakozást és az erőszakot illeti, szerintem az EU-ban eminensebb tanulónak számítanak a rendőrök, mint nálunk. Mi nem használunk vízágyút, semmi ilyesmit nem használunk… Örülök, hogy Szerbiában minden normálisan működik. Lehet, egy kicsit túlteng a demokrácia, így bárki lezárhatja és blokkolhatja az utakat, mert azt hiszi, hogy joga van hozzá, amihez az Európai Unióban nem lenne joga

– mondta a szerb államfő, miután megbeszélést folyatott a Szerbiába látogató Borut Pahor szlovén elnökkel, aki csak statisztált a szerb államfői monológhoz.

Vučić rámutatott arra, hogy azt szeretné, ha a rendőrség továbbra is olyan békésen reagálna, mint eddig, ráadásul kevés emberről volt szó, de ha 3 vagy 5 ezer ember tüntet is, az sem nagy nagy dolog, mivel Belgrádot 2 millió ember lakja.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a szerbiai lítium kiaknázására kiszemelt Rio Tinto eddig egyetlen engedélyt sem kapott, ennek semmi köze sincs az eseményekhez, mert a tüntetőknek kizárólag az volt a céljuk, hogy őt leváltsák.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az -hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.