Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel


Bulgária

A BOLGÁR PÉLDA: Ismét csak a korrupció ellen voksoltak az igencsak megkínzott bolgár szavazók, maradt az eddigi elnök

A BOLGÁR PÉLDA: Ismét csak a korrupció ellen voksoltak az igencsak megkínzott bolgár szavazók, maradt az eddigi elnök acdc bolgar elnoki
hu  A BOLGÁR PÉLDA: Ismét csak a korrupció ellen voksoltak az igencsak megkínzott bolgár szavazók, maradt az eddigi elnök hu Hungarian

Olvasási idő: 1 perc

Az eddigi államfő, Rumen Radev megszerezte második hivatali idejét is, miután a bulgáriai elnökválasztás második fordulójában elsöprő győzelmet aratott. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy meghiúsult Bojko Boriszov volt miniszterelnök kísérlete, hogy kibillentse posztjából korábbi ellenfelét, aki 2016-ban ugyan függetlenként, de a baloldali Bolgár Szocialista Párt támogatásával került az elnöki székbe.

Kvázi függetlenek harca

Az első nem hivatalos eredmények szerint Rumen Radev nagy fölénnyel nyert Anasztasz Gergyikov egyetemi rektorral szemben, aki nem tartotta magát egyik párt jelöltjének sem, ami azonban eléggé furán hangzott, miközben köztudomású volt, hogy Bojko Boriszov és a GERB támogatását élvezte.

A Gallup közvélemény-kutató ügynökség szerint a második választási forduló eredményei alapján Rumen Radev a szavazatok 66,4%-át szerezte meg, Anasztasz Gergyikov 31,9%-ot kapott.

Szinte ugyanazokat a számokat hozta ki a másik ügynökség, az “Alpha Research” is, amely szerint Radev náluk is pontosan ezzel az eredménnyel futott be, Gergyikov esetében viszont 32,3%-ot mértek.

A részvételi adatok alapján az elnökválasztások második fordulójában a választásra jogosultak mindössze 31,6 százaléka szavazott.

Mindez két dolgot jelez.

Az egyik az, hogy a szavazók kicsit “belefáradtak a demokráciába”, miután idén három parlamenti választás is volt, így most negyedszer járultak/járulhattak az urnákhoz.

hu Hungarian

hu Hungarian

Az elnökjelöltek eredménye ugyanakkor arra utal, ami a november 14-i parlamenti választásokon is kiderült, hogy a bolgároknak elegük van a korrupcióból, és legtöbben arra szavaznak, aki annak felszámolását ígéri.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

A BOLGÁR PÉLDA: Ismét csak a korrupció ellen voksoltak az igencsak megkínzott bolgár szavazók, maradt az eddigi elnök balkanac nagy


Google-válogatás