Connect with us

Bulgária

MÉG MINDIG BORISZOV A CÁR? Kihívó jobbról: új államfője lehet Bulgáriának, vagy talán mégsem?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

anastas 42 removebg preview 2
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

November 14-én Bulgáriában egyszerre tartanak államfői és parlamenti választásokat. Eddig úgy tűnt, hogy az utóbbi lesz az izgalmasabb, a tét ugyanis az: hogy harmadik nekifutásra sikerül-e a törvényhozásba jutó pártoknak kormányt alakítaniuk, miután az április 4-i és július 11-i parlamenti választások után erre nem voltak képesek: egyik párt se nőtt fel a feladathoz, hogy kooperatív koalíciós partnereket találjon, és megfelelő többséget kovácsoljon össze. A kérdés az idei harmadik parlamenti választás előtt tehát az, hogy végre feláll-e az új Bulgáriában? Viszont a legújabb fejlemények nyomán úgy néz ki, hogy az elnökválasztás is hozhat meglepetést.

A függetleneknek áll a világ

A baloldali Bolgár Szocialista Párt támogatásával 2016-ban megválasztott Rumen Radev, aki az előző években a jobboldali kormányfő, Bojko Boriszov legfőbb politikai ellenlábasaként híresült el, eddig biztos favoritnak számított.

A jelek szerint a jobboldalon azonban sikerült olyan jelöltet találni, aki képes magát eléggé européerként és függetlenként eladni, és így esélyt teremteni arra, hogy legyőzze Radevet, aki 2016-ban szintén függetlenként – igaz a szocialista párt támogatásával – jutott a bársonyszékbe. MÉG MINDIG BORISZOV A CÁR? Kihívó jobbról: új államfője lehet Bulgáriának, vagy talán mégsem? Legalábbis Bojko Boriszov így gondolja, aki már jelezte is, hogy pártja teljes mellszélességgel kiáll mellette.

A jelölt pedig nem más, mint az 58 éves Anasztasz Gergyikov, aki 2015 óta a Szófiai Egyetem rektora. A klasszika-filológiát oktató professzor nem számít teljesen outsidernek a politikában: az Oktatási Minisztériumban volt miniszterhelyettes (2001-2003), majd a Tudományos Kutatási Alap vezetőjének posztját is ellátta, jelenleg pedig a Rektori Tanács feje. Alelnökjelöltje pedig Nevjana Miteva, neves úszónő, aki olimpián is képviselte Bulgáriát.

Boriszov támogatásával a háta mögött kissé furán hangzott a kampányindítója, miszerint „nem vagyok pártjelölt, és minden olyan állampolgár támogatására számítok, akik képesek segítő kezet nyújtani, hogy kimentsük magunkat a jelenlegi helyzetből”. Egyúttal egy pozitív kampányt ígért szemben Radev megosztó szólamaival.

Hogy a GERB segítő keze mennyire egyengetheti Gergyikov útját, egyelőre kérdéses, hiszen Radev számíthat a szocialistákra, s egyelőre úgy tűnik az év eddigi nagy politikai meglepetésének, Szlavi Trifonovnak a támogatására is.

Szlavi pártja, a Van ilyen nép (ITN) az április és júliusi választásokon jól szerepelt, az utóbbin sikerült a legtöbb szavazatot megszerezve maga mögé utasítania a GERB-et a maga 24 százalékával.

Radev ideges, avagy kinek a szoknyája?

Az erős versenytárs megjelenése a politikai színtéren nyilvánvalóan irritálja a jelenlegi elnököt. Rumen Radev is úgy látja, hogy a háttérből fő politikai ellenfele, Bojko Boriszov volt miniszterelnök mozgatja a szálakat.

– Boriszov öt évvel ezelőtt Cacseva szoknyája mögé bújt, most a rektori tóga mögé

E7336CMXIAQ5 QL removebg preview– mondta Radev ingerülten, és elmenekült az újságírók elől.

A jelenlegi bolgár államfőt Gergyikov feltűnése kibillentette a komfortzónájából. A szinte „hisztérikus megjegyzés” egyértelmű jele annak, hogy „némileg bepánikolt”.

Megfigyelők szerint a legnagyobb különbség Rumen Radev és kihívója között, hogy Gergyikov olyan személy hírében áll, aki képes a kompromisszumra, és egyértelműen európai irányultságú, ellentétben a gyakran oroszbarát politikusként emlegetett Radevvel.

Az erőviszonyok újrarajzolása

Ugyanakkor az utóbbi hetekben újrarajzolódnak a pártok közötti erővonalak: megjelent egy újabb párt, a Kiril Petkov éd Aszen Vaszilev vezette „Folytatjuk a változást” (PP), amely a közvélemény-kutatások szerint a szavazatok több mint 15 százalékára számíthat, miközben az ITN támogatóinak száma a felére csökkent. A 12 százalékos támogatottság mutatja, milyen sokan fordultak el a párttól azért, mert nem volt képes egy működőképes koalíciót összehozni.

A PP feltűnése azonban nem írja át az erőviszonyokat, a GERB továbbra is a legerősebb párt, stabilan 20 százalék fölötti támogatással.

Mivel több másik, de jóval kisebb súlyú jelölt is indult az elnöki székért való küzdelemben – így például Volen Sziderov, a valamikor jobb napokat látott nemzeti radikális párt, az ATAKA elnöke –, a második forduló lesz a perdöntő, mivel nagy valószínűséggel, hasonlóan a 2016-os elnökválasztáshoz, Radev nem lesz képes az első fordulóban megszerezni a szavazatok több mint 50 százalékát.

Ekkor lesz fontos az, hogy a különböző pártok szavazói kinek a neve mellé húzzák be az x-et. A török párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPS) már jelezte, hogy a második fordulóban Gergyikovot támogatja. A kis nacionalista pártok – akik korábban a GERB kormányzati szövetségesei voltak – szívesebben biztatnák szavazóikat arra, hogy voksoljanak a GERB által támogatott jelöltre.

A kérdés az, hogy a 2021-es év nagy választási győztesei, a bal- és jobboldali pártok, így a szocialisták és a GERB kérlelhetetlen kritikusai, hogyan döntenek az első forduló után – s szavazóik mennyire követik a korrupcióellenes jelszavakat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Bojko Boriszov elutasítottsága elég nagy lehet ahhoz, hogy ezt a tömeget Radev mellett szólítsák a szavazóurnákhoz. Annál is inkább, mert Radev mindent megtett tavaly a korrupció- és kormányellenes tüntetések alkalmával, hogy Boriszov támogatottságát leszorítsa, nem is eredménytelenül.

Amennyiben azonban az elégedetlen tömeg nagyobb része mégis otthon marad, úgy Gergyikov esélyei nőnek, bár egyelőre úgy néz ki, hogy az is nagy eredmény lenne, ha a 2016-os GERB-jelölt, Cecka Cacseva második fordulós, 36 százalékos eredményét felülmúlja. Meglátjuk azonban, hogy mit hoz a hátralevő egy hónap, amely arra a kérdésre is választ adhat, hogy még mindig, vagy ismét Boriszov-e a cár?

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President Rumen Radev has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko Borissov, who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their future prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava