...
Connect with us

Horvátország

VUKOWAR 1991: A Duna-parti város, amely megmentette Horvátországot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hollywood bar
Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban tegnap állami ünnep volt: megemlékeztek Vukovár elestének 30-dik évfordulójáról. Az érintetteken, a túlélőkön és az áldozatok hozzátartozóin kívül, a Duna mindkét oldalán, és a Horvátországgal szomszédos országokban, már kevesen vannak, akik valamit is tudnak arról, hogy voltaképpen mi is játszódott le 1991-ben Horvátországban, illetve a szóban forgó Duna-parti, barokk kisvárosban és környékén.

A keleti bástya

A focirajongók biztos észrevették már, hogy a horvát válogatott mérkőzésein nem ritkán jelenik meg egy-egy Vukovár-feliratú transzparens, illetve hogy a horvát szurkolók szinte rendszeresen skandálják a kelet-szlavóniai város nevét, attól függetlenül, hogy otthon játszik-e a kockás mezes (sakktáblás) csapat, vagy idegenben.

Szóval, a Vukovár-kultusz Horvátországban „élő hagyomány” – jobb híján mondjuk így, és nem kizárólag a politika játékszere, mint azt egyesek szeretnék beállítani. Amíg lesznek horvátok, Vukovár neve aligha veszik feledésbe, bárki bármit mond, gondol is ezzel kapcsolatban.

Tankönyvi szintre leegyszerűsítve a történelmet, kerülve bármilyen legendát és propagandát, a várost védő mintegy 1800-2000 gyengén felfegyverzett, felszerelt ember 87 napig dacolt a tizenötszeres túlerővel, amelynek gerincét a Jugoszláv Néphadsereg elit alakulatai képezték, kiegészítve a területvédelem és a félkatonai egységek tagjaival.

romma lott vukovar

A szerbek által rommá lőtt Vukovár az 1990-es években. Fotó: Varga Szilveszter

A várost szó szerint a szerbek, illetve a szerbeket szolgáló jugoszláv erők rommá lőtték, és amikor a védők végül megadták magukat, egy részüket kivégezték – beleértve a kórházban talált sebesülteket is – nagyobb részüket pedig szerbiai táborokba, börtönökbe kísérték. A túlélő embereket kiűzték a városból.

A hősies és csodaszámba menő védekezésnek köszönhetően az akkori horvát vezetésnek sikerült megerősítenie a védelmi vonalakat Eszék és Vinkovce irányában.

Ennek köszönhetően a Vukovár alatt rostokoló jugoszláv/szerb egységek nem tudtak egyesülni a Jugoszláv Néphadsereg nyugat-szlavóniai alakulataival, és ezzel lényegileg megmenekült a horvát főváros, Zágráb, illetve Északnyugat-Horvátország is a tervezett lerohanástól.

Kupoladumák és a népi emlékezet

Ebből az egész sztoriból, mi magyarok is kivettük részünket, mind Vukovárban, mind Szentlászló esetében, miután a várost ostromló erők tovább mozdultak Eszék irányába. A horvátországi magyar kisebbség lakosságon belüli létszámát tekintve messze meghaladó arányban képviseltette magát a horvát fegyveres erők kötelékében.

Nem szabad megfeledkezni azonban arról sem, hogy a másik oldalon is voltak magyarok, akiket a Jugoszláv Néphadsereg sorozott be, Vukovárnál tehát magyar magyarra is lőtt!

Vukovár védelmében mintegy 4000, folyamatosan cserélődő önkéntes vett részt, a helyi erők mellett Horvátország minden részéről érkeztek harcosok, de számos külföldi is megfordult közöttük, németek, angolok, franciák, mint például a poszthumusz Zrínyi-renddel kitüntetett Jean-Michel Nicollier, aki sebesültként a rossz hírű Ovčarán veszítette életét.

VUKOWAR 1991: A Duna-parti város, amely megmentette Horvátországot

Vukovári utca az 1990-es években. Fotó: Varga Szilveszter

Ami Vukovárt illeti, a horvátok nem felejtenek, és nem is akarnak felejteni.

Mint erre többek között a tegnap a NATO brüsszeli főhadiszállása előtt félárbócra engedett horvát lobogó is felhívta a figyelmet, mindennemű nemes indíttatású „kupoladuma” ellenére, a horvátok nem hajlandók elfelejteni a múltat.

A horvátok idővel valószínűleg korrekt viszonyokat alakítanak ki majd Szerbiával – a kereskedelem már most zökkenőmentesen folyik -, de arra ne számítson senki, hogy eltekintenének a nemzet számára nagy horderejű eseményekre történő megemlékezésről. Mint ahogy a szerbek is évről-évre megemlékeznek a második világháborús Jasenovácról.

Vukovár ostroma és a Vihar-hadművelet – ahogy ezt a politikusok szeretik hangsúlyozni – beépült a horvát állam alapjaiba, de elsősorban a népi emlékezet az, ami megőrzi Vukovár nevét és hírét azután is, ha már senki sem él a háborús nemzedék tagjai közül.

Ha valaki igazán meg akarja ismerni, illetve meg akarja érteni Horvátországot és horvátokat, ezt nem hagyhatja figyelmen kívül.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Magyarország

Az UEFA főtitkára meglepődött az MLSZ állásfoglalásán, írt is rögtön Vági úrnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

MLSZ, Nagy-Magyarország
Magyar szurkolók, magyar szimbólumok (Forrás: MLSZ)
Olvasási idő: 4 perc

Kellő vehemenciával tálalták szerdán a horvát portálok és lapok is a MLSZ „manőverét”, amelynek értelmében a Nagy-Magyarország térképet tartalmazó szurkolói rekvizitumokat nem tartja politikai szimbólumnak az UEFA, és így engedélyezi használatukat. A hírt gyorsan-hamar lehozta a Mandiner, a Nemzeti Sport és a Magyar Nemzet, az Origo, és még sokan mások, a néhai Szent Korona területeit magukba inkorporeáló országok pedig egyként hördültek fel a magyar revízió újabb, ékes példáján. Az UEFA-főtitkára az MLSZ közleményét követően levélben fordult Vági Mártonhoz, az MLSZ főtitkárához, akit arról tájékoztatott, hogy a magyarok által benyújtott kérést nem hagyták jóvá. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar–görög mérkőzésen viselt egy sálat, amelyen a „történelmi Magyarország” térképe látható.

Magyarország és Nagy-Magyarország

Én a Jutarnji list cikkét használom referenciának, mert ez igyekszik tényszerűen kezelni az ügyet, illetve az üggyel kapcsolatos fejleményeket.

Mielőtt még továbblépnénk, csak sietve szúrom közbe kedvenc tézisemet, hogy senki sem akarhatja komolyan a történelmi Magyarország feltámasztását. Egyszerűen azért, mert Magyarország ezt képtelen lenne elviselni, összeroppanna a teher alatt.

Gondoljunk csak a német újraegyesítésre, amit alig tudott valóra váltani a szupergazdag, erős NSZK, amely csak németek által lakott területeket csatolt vissza, illetve össze, nem vegyes etnikumú térségeket. Szóval, ez egy kivitelezhetetlen történet, amelyet úgy el kell felejteni, ahogy van.

Persze, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kell mondani a határokon kívülre szorult magyarokról.

Inkább azt kellene kommunikálni, hogy nem területekben, hanem az emberekben vagyunk érdekeltek, akik ugyanúgy a nemzet részei, mint ahogy például a bosznia-hercegovinai, chilei, ausztráliai, vagy éppen magyarországi horvátok a horvát nemzet tagjai.

Mit ír az újság, Jenő?

A Jutarnji list, ahogy illik, áttekintette a helyzet genezisét.

A régióban a média ma közölte, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) olyan döntést hozott, amely feldühítheti Horvátországot és a környező országokat, különösen Szerbiát, amely egy csoportban szerepel Magyarországgal az Európa-bajnoki selejtezőben

– írta a zágrábi lap, amely arra emlékeztetett, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség napokban követelte, hogy Nagy-Magyarország vitatott térképét ne kezeljék politikai szimbólumként, majd az MLSZ bejelentette, hogy az európai labdarúgó-ernyőszervezet kiadta a „használati engedélyt”.


Az MLSZ-közleménye

A történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind pedig a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

A teljes közlemény ITT OLVASHATÓ


A horvát lap szerint a bejelentés nagy port vert a régióban, mert a szurkolók általában olyan zászlókat, sálakat vihetnek a lelátókra és a szeparéba, amelyeken Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Ukrajna egyes területeit is magában foglaló térkép látható.

A Jutarnji tudomása szerint Magyarország az első világháború után területének 70%-át elvesztette, ezeket a részeket „visszaadták” más országoknak. Egyúttal azt is állítja, hogy „a magyarok 2002 óta fogalmazták meg a régi határokhoz való visszatérés gondolatát, és most ezt a lelátókról hirdetik”.

Aztán idézik a MLSZ közleményét, melynek értelmében az UEFA és a FARE elfogadta a magyar érvelést, és elismerte, hogy nincs szó szélsőséges, vagy rasszista viselkedésről.

A szomszédos országokban a média nagy része szégyenletesnek tartja ezt a döntést, amely különösen Szerbiában váltott ki nagy visszhangot, ahol hitetlenkedve fogadták a döntést.

Szerbia és Magyarország őszre találkozik az EB-selejtezők keretében, az első mérkőzést szeptember 7-én rendezik Belgrádban, a visszavágót pedig október 14-én tartják Budapesten.

A románok szintén szintén felháborodtak. Néhány román politikus már megszólalt, és azt mondta az UEFA-nak, hogy az ernyőszervezetnek fogalma sincs arról, mit jelent Nagy-Magyarország térképe”.

Lelepleződik a „nagy magyar ármány”

A Jutarnji úgy vélte, hogy gyorsan lelepleződött a „magyar manőver”, amivel kapcsolatban a zágrábi „reggeli lap” szóról szóra közölte a Teodor Teodoridisz (Theodore Theodoridis) UEFA-főtitkár által aláírt nyilatkozatot.

MLSZ, UEFA, Nagy-Magyarország

Teodor Teodoridisz is meglepődött (Forrás: UEFA)

TT-főtitkár ebben az UEFA meglepetését tolmácsolta azzal kapcsolatban, hogy médiaértesülések szerint az UEFA állítólag engedélyezte a Nagy-Magyarországgal díszített zászlók és jelvények használatát az UEFA versenyein.

A félreértések elkerülése érdekében TT nyomatékosan kijelentette, hogy az UEFA nem engedélyezte az ilyen zászlók vagy jelvények használatát. Sőt, azt is hozzátette, hogy ezek használata fegyelmi eljárást vonhat maga után.

Az UEFA főtitkára arra kérte a MLSZ-t, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megakadályozza ezek használatát az UEFA égisze alatt szervezett mérkőzéseken.

Hogy mi lesz a történet vége, még nem tudni, de UEFA ide, vagy UEFA oda, aligha valószínű, hogy a közeljövőben ki lehet irtani a szélsőséges megnyilvánulásokat a térség stadionjaiból.

És, hogy tévedés ne essék, itt nem csak a magyarok hőbörögnek, hanem mások is: szűkebb pátriámnál, Horvátországnál maradva, ez a horvát szurkolók kedvelt csatakiáltását, a „Za dom spremni!” jelszó skandálását is érinti, aminek a jelentése a „hazáért készenlétben”, és lényegében a Sieg Heil!-nak megfelelő második világháborús horvát szlogen.

Ha pedig már a fenyegető magyar irredentizmusról értekezünk, valahogy ide kívánkozik, hogy az új, megnyitás előtt álló eszéki stadion neve állítólag nem Pampas, hanem Opus Aréna lesz, a Mészáros-féle Opus Global Nyrt. után, miután Mészáros Lőrinc az eszéki focicsapat „legnagyobb pártfogója”.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.