Connect with us

Szerbia

Közröhej tárgyává vált a szabadkai polgármester, amikor a migránsok számáról beszélt
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szabadkai közröhej
Stevan Bakić, a polgármester, aki ötvenig tud számolni
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Egyre gyakoribbak az incidensek a Szabadka környéki határzónában, ahol a migránsok automata fegyvereket is használnak egymás ellen már nem csak a makkhetesi erdőben, hanem a város külterületének számító Kelebián, Palicson és Hajdújáráson is, ahol jelentős magyarajkú lakosság él. Stevan Bakić szabadkai polgármester a hajdújárási emberekkel találkozva pénteken ennek ellenére kijelentette, hogy a rendelkezésére álló legfrissebb adatok szerint az erdőben 30-50 migráns tartózkodik, ami miatt a falugyűlés résztvevői szó szerint kiröhögték.

A szabadkai polgármester, aki ötvenig tud számolni

A szabadkai polgármester a falugyűlésen úgy fogalmazott, hogy nincs semmiféle takargatnivalója, és egyúttal jelezte, hogy számos olyan rendőri tevékenység van folyamatban, amely hozzájárul a biztonsági helyzet általános javulásához.

Ezek részleteiről azonban “természetesen” nem beszélt, mert szerinte ha feltárná a hatóságok tevékenykedési irányát és terveit, akkor az olyan lenne, mintha telefonon értesítené róluk a migránsokat.

De a polgármesternek nem ez a kijelentése marad emlékezetes, hanem inkább az, amelyet a migránsok számáról tett, és amivel közröhej tárgyává vált, Stevan Bakić szerint ugyanis mindössze harminc és ötven közé tehető az arrafelé járó migránsok száma. A szabadkai polgármester azt nem mondta, hogy melyik utcában.

A helyiek szerint ugyanakkor az erdő tele van migránsokkal, akik birtokba vették a környéket, és már a lakott településeken is feltűnnek, egyesek közülük pisztollyal vagy géppisztollyal, mások késekkel vagy machetékkel járkálnak.

– Sokan, különösen a nők és a gyerekek, már nappal sem érzik biztonságban magukat a saját házuk udvarán. Korábban sötétedés után nem mentünk ki az udvarra, mostanában már napközben sem nagyon járunk ki a házból

– panaszolták el a helyi lakosok a hozzájuk kilátogató polgármesternek és két helyi rendőri vezetőnek.

Egy halott migráns

A legutóbbi lövöldözés alkalmával Hajdújáráson egy migráns életét vesztette, kettő pedig megsebesült, amivel kapcsolatban a helyiek emlékeztették a polgármestert arra a korábbi kijelentésére, hogy “a lakosság biztonsága nincs veszélyben”.

– A mi házunknál történt a lövöldözés, tíz méterre tőlünk halt meg egy migráns. Attól a helytől tíz méterre aludtak a gyerekeink

– tájékoztatta a polgármestert és a rendőri vezetőket egy helyi fiatalember annak a kérdésnek a kíséretében, hogy az ilyesmi hogy fordulhat elő?

Hajdújárás

– A mi házunknál történt a lövöldözés, tíz méterre tőlünk halt meg egy migráns – mondta a képen látható férfi (Forrás: Screenshot)

Vonuljon ki a hadsereg is?

Az említett fiatalembert, és a lakosságot đuture, vagyis összességében az érdekelte, hogy miért nincs több rendőr, miért nem rendelik ki a speciális alakulatokat vagy a hadsereget az emberek védelmére.

A hadsereg kivezénylése ugyan első hallásra túlzásnak tűnhet, ám nem is olyan régen – a koronavírus-járvány idején – a katonaság részt vett a befogadó központok őrzésében, vagyis a migránsok mozgásának korlátozásában a rendkívüli helyzetre való tekintettel.

Tehát már volt példa a szerbiai hadsereg bevetésére a migrációs folyamatok mederben tartása érdekében, vagyis most csak a szándék hiányzik, legalábbis az egyik felszólaló szerint.

A másik megindoklás az lehetne, hogy talán most nincs rendkívüli helyzet, miközben ropognak a fegyverek a szabadkai erdőkben.

– Ha fegyvert viselnek, és elfoglalták erdeinket, meg a lakókörnyezetünket, akkor azt minek nevezhetjük? Megszállás, ugye? Miért nem küldik ki a hadsereget, vagy esetleg más erőket a helyzet ellenőrzésének visszaszerzésére?

– tette fel a kérdést az egyik felszólaló, aki szerint az ehhez szükséges képességek megvannak, csak a politikai szándék hiányzik.

Egy másik résztvevő szerint ez már nem migránsválság, hanem terrorizmus.

A résztvevők közül többen kifogásolták a rendőrség hozzáállását, és megjegyezték, hogy a 192-es segélyhívószámot vagy fel sem veszik, vagy csak jókora késéssel érkeznek ki a rendőrök a megadott helyszínre.

Az előbb említett hajdújárási férfi, akinek a házánál a migráns meghalt, azt is elmesélte, hogy miként intézkednek a szerbiai rendőrök, amikor éppen migránsokkal találkoznak.

– Már egy hónapja a taxisok a Budapest-Belgrád autóúton teszik ki a migránsokat, ahonnan azok elindulnak az erdő felé. Egy alkalommal aztán megjelent egy rendőrségi mikrobusz, de korai volt az öröm, mert mi történt? A rendőrök bekapcsolták a szirénát, a migránsok meg beszaladtak a gyümölcsösbe

– mondta a férfi a megmosolyogtató akciót felvázolva, de a legnagyobb tapsot mégsem ő kapta, hanem egy idős hölgy, aki öt töltényhüvelyt tett ki a polgármester és a két rendőri vezető elé, jelezvén, hogy legalább még háromszáz hasonló volt ott, ahol ezeket találta.

szabadkai röhej közhej

– Legalább háromszáz töltényhüvely volt az úton – mondta az Öreg Hölgy, aki az asztalra tett le öt hüvelyt, majd a mutatóujját felemelve közölte, hogy szerinte a lakosság védtelen

Szabadka fogadjon be több migránst!

Stevan Bakić szabadkai polgármester, aki mellékesen szólva “haladó káder”, vagyis a Szerb Haladó Párt tagja, minderre reagálva azt fejtegette, hogy a helyzet “kimondottan bonyolult”, de a mostani körülmények előidézéséért sem a hatóság, sem a lakosság nem felelős.

– A külső tényezők felelősek, amelyek ezt a válságot előidézték. Ránkerőltették, hogy ideiglenes szállást biztosítsunk a migránsok számára, ez nem a mi döntésünk volt

– jegyezte meg a polgármester, aki szerint Szabadkát konkrétan rá akarják kényszeríteni a befogadó központ kapacitásainak növelésére, de ő ezt nem engedi meg, mert neki az a célja, hogy a központot zárják be, ne pedig bővítsék.

A központ egyébként a város másik szélén van, onnan fuvarozzák át a taxisok a migránsokat a határmenti erdőkbe.

A befogadó központ közelében van egy MOL-kút, ahol a migránsok gyorsítónak a Red Bullt vagy a Hellt veszik. Ennek a kútnak az egyik dolgozója legutóbb megerősítette a BALK érdeklődésére, hogy a migránsok egy részénél valóban van fegyver, találkoztak már ilyennel.

A férfi bizonyára tudja, hogy mit beszél, miután egy nyugalmazott katonatisztről van szó, aki látott fegyvert életében eleget, ami persze a Balkánon nem újdonság, de az sem, hogy a volt katonatisztek benzinkúti alkalmazottként egészítik ki fényesnek nem éppen mondható nyugdíjukat.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava