Connect with us

Lengyelország

ÚJ MIGRÁNSÚTVONAL: Már a fehérorosz elnök is foglalkozik a migránsok Európába csempészésével

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Welt am Sonntag beszámolója szerint továbbra is Németország a menedékkérők első számú célpontja az Európai Unióban, miután a menedékjogi kérelmek száma idén is elérte a százezres nagyságrendet. A német lap egy még nem publikált statisztikára hivatkozva azt írta, hogy szeptember végéig 100 278 menedékjogi kérelem érkezett a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz. A kérelmek száma így kilenc éve folyamatosan átlépi a százezres határt. Ez most részben annak is köszönhető, hogy a fehérorosz elnök is szervezi a migránsok Európába juttatását.

Szeptemberben megugrott az érkezők száma

Németország messze a legnépszerűbb európai uniós célország a menekültügyi migrációban, a második helyre szorult Franciaország csak feleannyira kívánatos.

Ezt mutatja a tagállamok közötti menekültügyi együttműködés fejlesztésével foglalkozó közösségi szervezet, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) egy még nem nyilvános statisztikája, miszerint Németország után második helyen Franciaország áll 54 105 menedékjogi kérelemmel, majd Spanyolország (41 799 kérelem), Olaszország (37 492 kérelem) és Ausztria (22 928 kérelem) következik

A Welt am Sonntag kiemelte, hogy szeptemberben különösen sokan fordultak a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), amelyhez egy hónap alatt 13 849 kérelem érkezett. Az utóbbi négy évben csak két alkalommal, 2017 novemberében és 2019 januárjában adtak be ehhez hasonló mennyiségben menedékjogi kérelmeket Németországban.

A fejlemény annak tulajdonítható, hogy az Olaszországból, Görögországból és Spanyolországból évek óta Németországba irányuló illegális menekültügyi migráció változatlanul erős, de mellette idén nyáron kialakult egy új útvonal, amely Fehéroroszország felől éri el az EU területét.

Lukasenka is csempészi a migránsokat

A német földre Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében.

A határőrizetért felelős német szövetségi rendőrségnél a Welt am Sonntag megkeresésére közölték, hogy augusztus óta már 4900 olyan embert tartóztattak fel a német-lengyel határ térségében, akik Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül utaztak be engedély nélkül Németországba. Hozzátették, hogy az érkezők száma továbbra is emelkedik.

Erről nemcsak hivatalosan számolnak be, egy fehérorosz újságíró éppen most tett közzé egy posztot a Twitteren erre vonatkozóan.


A bejegyzés szerint a lengyel határőrök feltartóztattak egy kisteherautót, amelyben 27 migráns érkezett Fehéroroszország irányából.

A posztban az áll, hogy a kerítések vagy az új szabályok sem akadályozzák meg a migránsok áramlását, de a Lengyelországba érkező migránsok esetében Lukasenka a “probléma gyökere”. Ő az instabilitás forrása, és emiatt alakult ki a mesterséges, de igencsak szörnyű humanitárius válság a lengyel-fehérorosz határon.

Az EU-ba igyekvő menedékkérők eddig rendszerint Törökországból utaztak repülővel Fehéroroszországba. Azonban az EU rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) ismeretei szerint újabban Szíriából is érkeznek charterjáratok.

A Cham Wings nevű szíriai légitársaság hetente három járatot indít Minszkbe, összesen ötszáz hellyel, ennek azonban nincs nyoma a légitársaság weboldalán, bár nehezen feltételezhető, hogy a Cham Wings ezt a tevékenységét ország-világ elé tárná.

Szíria mellett a szomszédos Jordániából és Libanonból is érkeznek járatok a fehérorosz fővárosba az Europol szerint.

Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de így is százezer felett maradt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava