Connect with us

Lengyelország

ÚJ MIGRÁNSÚTVONAL: Már a fehérorosz elnök is foglalkozik a migránsok Európába csempészésével

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

lengyel FB9mHwDXMAAwlto
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A Welt am Sonntag beszámolója szerint továbbra is Németország a menedékkérők első számú célpontja az Európai Unióban, miután a menedékjogi kérelmek száma idén is elérte a százezres nagyságrendet. A német lap egy még nem publikált statisztikára hivatkozva azt írta, hogy szeptember végéig 100 278 menedékjogi kérelem érkezett a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz. A kérelmek száma így kilenc éve folyamatosan átlépi a százezres határt. Ez most részben annak is köszönhető, hogy a fehérorosz elnök is szervezi a migránsok Európába juttatását.

Szeptemberben megugrott az érkezők száma

Németország messze a legnépszerűbb európai uniós célország a menekültügyi migrációban, a második helyre szorult Franciaország csak feleannyira kívánatos.

Ezt mutatja a tagállamok közötti menekültügyi együttműködés fejlesztésével foglalkozó közösségi szervezet, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) egy még nem nyilvános statisztikája, miszerint Németország után második helyen Franciaország áll 54 105 menedékjogi kérelemmel, majd Spanyolország (41 799 kérelem), Olaszország (37 492 kérelem) és Ausztria (22 928 kérelem) következik

A Welt am Sonntag kiemelte, hogy szeptemberben különösen sokan fordultak a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), amelyhez egy hónap alatt 13 849 kérelem érkezett. Az utóbbi négy évben csak két alkalommal, 2017 novemberében és 2019 januárjában adtak be ehhez hasonló mennyiségben menedékjogi kérelmeket Németországban.

A fejlemény annak tulajdonítható, hogy az Olaszországból, Görögországból és Spanyolországból évek óta Németországba irányuló illegális menekültügyi migráció változatlanul erős, de mellette idén nyáron kialakult egy új útvonal, amely Fehéroroszország felől éri el az EU területét.

Lukasenka is csempészi a migránsokat

A német földre Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott ében.

A határőrizetért felelős német szövetségi rendőrségnél a Welt am Sonntag megkeresésére közölték, hogy augusztus óta már 4900 olyan embert tartóztattak fel a német-lengyel határ térségében, akik Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül utaztak be engedély nélkül Németországba. Hozzátették, hogy az érkezők száma továbbra is emelkedik.

Erről nemcsak hivatalosan számolnak be, egy fehérorosz újságíró éppen most tett közzé egy posztot a Twitteren erre vonatkozóan.


A bejegyzés szerint a lengyel határőrök feltartóztattak egy kisteherautót, amelyben 27 migráns érkezett Fehéroroszország irányából.

A posztban az áll, hogy a kerítések vagy az új szabályok sem akadályozzák meg a migránsok áramlását, de a Lengyelországba érkező migránsok esetében Lukasenka a “probléma gyökere”. Ő az instabilitás forrása, és emiatt alakult ki a mesterséges, de igencsak szörnyű humanitárius válság a lengyel-fehérorosz határon.

Az EU-ba igyekvő menedékkérők eddig rendszerint Törökországból utaztak repülővel Fehéroroszországba. Azonban az EU rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) ismeretei szerint újabban Szíriából is érkeznek charterjáratok.

A Cham Wings nevű szíriai légitársaság hetente három járatot indít Minszkbe, összesen ötszáz hellyel, ennek azonban nincs nyoma a légitársaság weboldalán, bár nehezen feltételezhető, hogy a Cham Wings ezt a tevékenységét ország-világ elé tárná.

Szíria mellett a szomszédos Jordániából és Libanonból is érkeznek járatok a fehérorosz fővárosba az Europol szerint.

Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de így is százezer felett maradt.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html

Migráció

KARÓRÁK: Fehérorosz határőrök érdeklődnek a migránsok karórái iránt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

uj feherorsoz.hatar gigapixel standard scale
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 1 perc

A tavaly novemberi migránsfránszt követően a lengyelek azt állítják, hogy az ukrán hatóságok továbbra is segítik a migránsok bejutását az Európai Unióba. Ezzel kapcsolatban egy Fehéroroszországgal foglalkozó Twitteres hírcsatorna drónfelvételeket tett közzé a migránsok és a fehérorosz határtőrök barátkozásáról. A videót állítólag a lengyel határőrség készítette egy segítségével.

A Fehéroroszországról szóló és a Fehéroroszországból érkező információkat terítő MotolcoHelp csatorna tette közzé a lengyel határőrség videóját, amelyen jól látható, hogy két fehérorosz határőr migránsokkal barátkozik a litván-fehérorosz-lengyel hármashatár közelében, valahol a Szviszlacs folyó mentén, kisebb anyagi haszon reményében.

A videóból körülbelül az derül ki, hogy a határőrök civilben órásmesterséget űzhetnek, mert több migráns karóráját is alaposan megvizsgálták, majd amikor meglátták a drónt, szégyenlősen a fejükre húzták a kapucnijukat.

Miután a videónak nincs hangja, így arra nem derült fény, hogy a belarusz határőröknek melyik karóra tetszett meg leginkább, és hogy netalán barterozásról volt-e szó a természet lágy ölén. Erre a portál nem tért ki, pedig köztudott, hogy a keleti szláv kultúrákban igen erős az órák iránti vonzódás.

A MotolkoHelp inkább a politikai összefüggésekre összpontosít, és így arra helyezi a hangsúlyt, hogy a lengyel határőrség által közzétett videón két fehérorosz határőr látható, amint migránsokat segít a határ átlépésében.

A hírcsatorna szerint a videót egy quadrocopter készítette október 26-án a Szviszlacs folyó közelében, Bobrovniki (Babrouniki) térségében.

Ez világosan mutatja, hogy az illegális bevándorlók, akik a közelmúltban jóval aktívabban próbálták meg átlépni az EU határát, nem csupán erkölcsi támogatást kapnak Lukasenka (fehérorosz elnök) embereitől

– állapítja meg végül a MotolkoHelp, amely számára a videó kitűnő eszköznek bizonyul a fehérorosz TSZ- és egyéb elnök rezsimje elleni küzdelemben, miközben figyelmen kívül hagyja a fehérorosz határőrök érdeklődését a karórák iránt.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Magyarország

SZAKÉRTÜNK: Viktor Zokival vacsorázik, miközben lengyel szekta hódít Međugorjéban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Piotr Natanek
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Miután az utóbbi időben igencsak divatba jött a spekulálás, vagyis a különféle módon történő “szakértés” – hol ingyen, hol nem -, megpróbálkozom én is vele. Mert a világ tele van furcsaságokkal, az ember néha csak áll, és bámul. Például az Oroszország elleni szankciók olyan jól sikerültek, hogy az angol gazdaság 1709 óta most zuhant a legnagyobbat, összhangban a Bank of England adataival.

Alkalmi paparazzi & Co.

Miután az Egyesült Királyság még nem “balkanizálódott”, ezt annyiban hagyom, mert horvátországi tudósítóként van nekem elég furcsaságom itt helyben is.

Első helyen említeném itt a magyar miniszterelnök és a köztársasági elnök meghitt kettesben elköltött vacsoráját, amiről különben a BALK már igen terjedelmesen beszámolt. A jelzett estebéd elsősorban azért furcsa, mert ha az ember évi szabadságon van, és otthagyja a családját, hogy találkozzon valakivel, akkor azt kellene feltételezni, hogy a szóban forgó személlyel szoros baráti kapcsolatokat ápol.

Hogy a magyar miniszterelnök barátjának tartja-e Milanovićot, azt nem tudom, viszont az biztos, hogy Zoki nem szereti különösebben sem Orbán Viktort, sem a magyarokat, úgy általában.

Ugyanakkor készségesen fényképezkedtek az étteremben, ami arra utal következtetni, hogy találkozójukat nem igyekeztek titokban tartani. Sőt, mondhatni szándékosan hagyták, hogy kiszivárogjon, mert különben valamelyik tagbaszakadt kísérő nyomatékosan figyelmeztette volna az alkalmi paparazzit, hogy ezt ne tegye.

Meg különben is, ha titokban akartak volna találkozni, arra igazán lett volna alkalom is, meg mód is.

Zoki Bond volt a postás?

A horvát kormány csendesen szereti járni a saját útjait – ezt pedzegettem már néhányszor: és erre most itt a legfrissebb példa, miszerint Zágráb elutasította a kínai 16+1 együttműködési keretből történő kivonulást, szemben a balti országokkal, és a Huawei 5G-s felszerelésének használatát is sűrű köd fedi.

Azt kell gondolnom, hogy Horvátország valószínűleg készül a jövőre, azaz egy jobboldali fordulatra az EU-ban. Különösen az után, hogy Olaszországban szeptemberben választások lesznek, amelyeken valószínűsíthető a jobboldali győzelem.

Miután Plenković meglehetősen óvatos duhaj, nem találkozhatott még titokban sem Orbánnal, tekintettel az árgus szemekkel figyelő nyugati és egyéb szolgálatokra. Viszont ezt Milanović megengedhette magának – Zoki Bond-i reputációjának hála – amiért azt sem furcsállná senki, ha Putyinnal kvaterkázna valamelyik útszéli csapszékben.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) különben is inkább csak kényszerűségből pengeti a “brüsszelista húrokat”, alapállásban sokkal közelebb van a magyar, lengyel álláspontokhoz, mint ezt a kedves Ursula gondolja, jusson itt eszünkbe a Janez Janšával ápolt szívélyes viszony is.

Szóval, véleményem szerint Milanović valamilyen üzenetet továbbított, és akármi volt is ez, Orbánnak nem volt ellenére, hogy leüljön vele vacsorázni. Hogy ez mi volt, az majd kiderül, de az is lehet, hogy tévedtem, és tényleg csak egy kellemes estét töltöttek némi halak és borok felett.

Lengyel szekta Međugorjéban

Međugorjéban közben egy nagy lengyelországi csoport vonja magára a figyelmet. Piros köpenyeket magukra öltve, hátukon Krisztus király képével, ott nyüzsögnek a Podbrdón és a templom mögötti szabadtéri területen.

Bár Međugorje hivatalos honlapja, valamint a “Mir Međugorje” rádió, ezeket a “vörös lengyeleket” egyáltalán nem említi, egyes vallási magánportálok, valamint Facebook-profiljukon mások is többször figyelmeztették a híveket, hogy a fent említettek egy “szektához” tartoznak.

A “vörös lengyelek” a Krisztus Király Lovagjainak Rendjéhez tartoznak, amelyet Piotr Natanek tiszteletes alapított. Ugyanaz a Natanek, akit 2011-ben eltávolítottak (scomunicato a divinis) a katolikus egyházból viselkedése, vagyis az egyház hierarchiája iránti engedetlensége, és az egyház által nem jóváhagyott, magán kinyilatkoztatásokból származó hamis tanítások terjesztése miatt.

A vallási életet követő kollégák Savonarolához hasonlítják, ami szuper, mert még csak ez hiányozna szegény Európánknak, egy kis katolikus fundamentalizmus. (Girolamo Savonarola itáliai domonkos szerzetes, prédikátor volt, aki elítélte a papi korrupciót, a despotikus uralmat és a szegények kizsákmányolását. Elsöprő erejű beszédeivel megszerezte a firenzeiek támogatását, majd a tömeg elűzte az uralkodó Mediciket, és köztársaságot hozott létre. A pápa kiközösítése után máglyán égették meg.)

A furcsaságok sorát két amerikai B-52-es bombázó feltűnése zárja Dubrovnik közelében. A szövetségesek megnyugtatására megszervezett túra folyamán, a hidegháborús relikviák előbb a macedón kormány épülete felett repültek át, majd a tiranai Skenderbeg-tér felett tűntek fel, hogy a montenegrói partok érintésével valahol fél négy tájt érkezzenek az egykori horvát városállam fölé.

Mondhatom, marhára megnyugodtam.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Horvátország

KERESIK AZ OKOKAT: A sofőr nem ivott, viszont öreg volt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lengyel halalos busz
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Nem állt drogos vagy alkoholos befolyáság alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, amely szombaton szaladt le az útról, és egy csatorna falának ütközött a horvát főváros és a magyar határ között körülbelül félúton. A 44 zarándokkal “a fedélzetén” a međugorjei Mária-kegyhelyre tartó autóbusz balesetében 12-en vesztették életüket és 32-en megsérültek, két ember állapota még mindig válságos. Az autóbuszt vezető se nem ivott, se nem drogozott, viszont 72 éves volt, ami további kérdéseket vet fel.

A kor “nem súlyosbító körülmény”

A Breznički Hum mellett történt szörnyű balesetben megsérült utasok többségének állapota stabil, őket a zágrábi, varasdi és csáktornyai kórházban ápolják. A horvát egészségügyi minisztérium közlése szerint a két válságos állapotban lévő utas a varasdi kórház intenzív osztályán fekszik.

Az illetékes horvát ügyészség közben megerősítette, hogy a buszt vezető lengyel sofőr, se alkoholos italt, se drogot nem fogyasztott, viszont 72 éves volt, ez azonban jogi szempontok szerint nem számít súlyosbító körülménynek.

A sofőr kora semmiképpen se számít sem enyhítő, sem súlyosbító körülménynek, minden sofőr köteles elvégezni a szükséges orvosi vizsgálatokat, és alkalmasnak kell lennie a jármű irányítására, ami különösen vonatkozik a hivatásos sofőrökre

– nyilatkozta a zágrábi Nova TV-nek egy hasonló ügyekben jártas ügyvéd.

A tragédiát kiváltó okok egyelőre még ismeretlenek, és akár az is felmerülhet, hogy nem megfelelően lett kialakítva a csatorna környezete, miután az autóbusz szinte teljes sebeséggel rohant neki a vízelvezető árok betonfalának.

Az csak az elkövetkező napokban derül ki, hogy mi okozta a szerencsétlenséget, fáradtság, valamilyen egészségügyi probléma vagy esetleg mobiltelefon használata

– jelentette ki a Varasd megyei ügyészség szóvivője, aki szerint lengyel szakértők is részt vesznek a tragédiát kiváltó körülmények felderítésében.

A határ után váltottak

Szemtanúk szerint a lengyel busz sofőrjei közvetlenül a horvát határ átlépése után váltottak, tehát a sofőr elvben nem lehetett kimondottan fáradt. A balesetben a másik buszvezető is életét vesztette, ő “mindössze” 51 éves volt.

Szakértők szerint mindent figyelembe kell venni például azt is, hogy az autóbusz nekiütközött-e valamilyen tárgynak, vagy hogy esetleg szétszakadt-e a jármű egyik vagy másik abroncsa.

Zágrábi médiajelentések szerint azok az utasok, akik a nem sokkal reggel hat óra előtt történt szerencsétlenség pillanatában ébren voltak, olyan hangot hallottak, “mintha kidurrant volna a busz kereke”, ami magyarázat lehet arra, hogy a jármű miért tért le az útról, és ütközött a korlátnak, amelyet átszakítva a csatornában kötött ki.

A stresszhelyzetben lévő utasok nyilatkozatai nem túl hitelesek. Jól azonosítható a hang? Lehet, hogy defekt okozta a balesetet, de nem tartom valószínűnek, bár nem lehet kizárni

– mondta egy horvát közlekedési szakértő, aki szerint vannak, akik olcsón vásárolják a gumiabroncsokat a költségek csökkentése érdekében, ezért a gumik állapotát is ellenőrizni kell. Mellékesen szólva az ilyesmi a közép-európai viszonyok közepette nem lenne meglepő, a közlekedési szakértő szerint azonban nagy a valószínűsége, hogy a sofőr elaludt.

Végül azt is meg kell vizsgálni, hogy mekkora sebességgel haladt az autóbusz, és ha netalán a tachográf megsérült volna, akkor a sofőr és az utasok mobiltelefonjait lehet “segítségül hívni”, a bázisállomások adatainak elemzéséből ugyanis megállapítható az autóbusz sebessége.

Mindebből jól látszik, hogy sok még a talány a tragédiát illetően, és az sem biztos, hogy csak egyetlen kiváltó tényezőre vezethető vissza a szerencsétlenség, lehet hogy több végzetes körülmény összejátszása miatt szaladt le az útról a lengyel autóbusz Horvátországban.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: