Connect with us

Lengyelország

ÚJ MIGRÁNSÚTVONAL: Már a fehérorosz elnök is foglalkozik a migránsok Európába csempészésével

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lengyel FB9mHwDXMAAwlto
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Welt am Sonntag beszámolója szerint továbbra is Németország a menedékkérők első számú célpontja az Európai Unióban, miután a menedékjogi kérelmek száma idén is elérte a százezres nagyságrendet. A német lap egy még nem publikált statisztikára hivatkozva azt írta, hogy szeptember végéig 100 278 menedékjogi kérelem érkezett a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz. A kérelmek száma így kilenc éve folyamatosan átlépi a százezres határt. Ez most részben annak is köszönhető, hogy a fehérorosz elnök is szervezi a migránsok Európába juttatását.

Szeptemberben megugrott az érkezők száma

Németország messze a legnépszerűbb európai uniós célország a menekültügyi migrációban, a második helyre szorult Franciaország csak feleannyira kívánatos.

Ezt mutatja a tagállamok közötti menekültügyi együttműködés fejlesztésével foglalkozó közösségi szervezet, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) egy még nem nyilvános statisztikája, miszerint Németország után második helyen Franciaország áll 54 105 menedékjogi kérelemmel, majd Spanyolország (41 799 kérelem), Olaszország (37 492 kérelem) és Ausztria (22 928 kérelem) következik

A Welt am Sonntag kiemelte, hogy szeptemberben különösen sokan fordultak a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), amelyhez egy hónap alatt 13 849 kérelem érkezett. Az utóbbi négy évben csak két alkalommal, 2017 novemberében és 2019 januárjában adtak be ehhez hasonló mennyiségben menedékjogi kérelmeket Németországban.

A fejlemény annak tulajdonítható, hogy az Olaszországból, Görögországból és Spanyolországból évek óta Németországba irányuló illegális menekültügyi migráció változatlanul erős, de mellette idén nyáron kialakult egy új útvonal, amely Fehéroroszország felől éri el az EU területét.

is csempészi a migránsokat

A német földre Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében.

A határőrizetért felelős német szövetségi rendőrségnél a Welt am Sonntag megkeresésére közölték, hogy augusztus óta már 4900 olyan embert tartóztattak fel a német-lengyel határ térségében, akik Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül utaztak be engedély nélkül Németországba. Hozzátették, hogy az érkezők száma továbbra is emelkedik.

Erről nemcsak hivatalosan számolnak be, egy fehérorosz újságíró éppen most tett közzé egy posztot a Twitteren erre vonatkozóan.


A bejegyzés szerint a lengyel határőrök feltartóztattak egy kisteherautót, amelyben 27 migráns érkezett Fehéroroszország irányából.

A posztban az áll, hogy a kerítések vagy az új szabályok sem akadályozzák meg a migránsok áramlását, de a Lengyelországba érkező migránsok esetében Lukasenka a „probléma gyökere”. Ő az instabilitás forrása, és emiatt alakult ki a mesterséges, de igencsak szörnyű humanitárius válság a lengyel-fehérorosz határon.

Az EU-ba igyekvő menedékkérők eddig rendszerint Törökországból utaztak repülővel Fehéroroszországba. Azonban az EU rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) ismeretei szerint újabban Szíriából is érkeznek charterjáratok.

A Cham Wings nevű szíriai légitársaság hetente három járatot indít Minszkbe, összesen ötszáz hellyel, ennek azonban nincs nyoma a légitársaság weboldalán, bár nehezen feltételezhető, hogy a Cham Wings ezt a tevékenységét ország-világ elé tárná.

Szíria mellett a szomszédos Jordániából és Libanonból is érkeznek járatok a fehérorosz fővárosba az Europol szerint.

Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de így is százezer felett maradt.

Migráció

KARÓRÁK: Fehérorosz határőrök érdeklődnek a migránsok karórái iránt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

uj feherorsoz.hatar gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A tavaly novemberi migránsfránszt követően a lengyelek azt állítják, hogy az ukrán hatóságok továbbra is segítik a migránsok bejutását az Európai Unióba. Ezzel kapcsolatban egy Fehéroroszországgal foglalkozó Twitteres hírcsatorna drónfelvételeket tett közzé a migránsok és a fehérorosz határtőrök barátkozásáról. A videót állítólag a lengyel határőrség készítette egy drón segítségével.

A Fehéroroszországról szóló és a Fehéroroszországból érkező információkat terítő MotolcoHelp csatorna tette közzé a lengyel határőrség videóját, amelyen jól látható, hogy két fehérorosz határőr migránsokkal barátkozik a litván-fehérorosz-lengyel hármashatár közelében, valahol a Szviszlacs folyó mentén, kisebb anyagi haszon reményében.

A videóból körülbelül az derül ki, hogy a határőrök civilben órásmesterséget űzhetnek, mert több migráns karóráját is alaposan megvizsgálták, majd amikor meglátták a drónt, szégyenlősen a fejükre húzták a kapucnijukat.

Miután a videónak nincs hangja, így arra nem derült fény, hogy a belarusz határőröknek melyik karóra tetszett meg leginkább, és hogy netalán barterozásról volt-e szó a természet lágy ölén. Erre a portál nem tért ki, pedig köztudott, hogy a keleti szláv kultúrákban igen erős az órák iránti vonzódás.

A MotolkoHelp inkább a politikai összefüggésekre összpontosít, és így arra helyezi a hangsúlyt, hogy a lengyel határőrség által közzétett videón két fehérorosz határőr látható, amint migránsokat segít a határ átlépésében.

A hírcsatorna szerint a videót egy quadrocopter készítette október 26-án a Szviszlacs folyó közelében, Bobrovniki (Babrouniki) térségében.

– Ez világosan mutatja, hogy az bevándorlók, akik a közelmúltban jóval aktívabban próbálták meg átlépni az EU határát, nem csupán erkölcsi támogatást kapnak Lukasenka (fehérorosz elnök) embereitől

– állapítja meg végül a MotolkoHelp, amely számára a videó kitűnő eszköznek bizonyul a fehérorosz TSZ- és egyéb elnök rezsimje elleni küzdelemben, miközben figyelmen kívül hagyja a fehérorosz határőrök érdeklődését a karórák iránt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava