Connect with us

Szerbia

Migránsok lövöldöztek Hajdújáráson, kalasnyikovok egy autóban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hajdu1
Hajdújárás, a bolt és a piac épülete, a kocsma jobboldalt van (Fotó: BALK)
play icon A cikk meghallgatása

A szabadkai Pannon RTV jelentése szerint a migránsok egy nagyobb csoportja Hajdújáráson egy udvari épületből adott le lövéseket. A szerbiai belügyminisztérium közben arról számolt be, hogy a szabadkai rendőrök fegyvereket és töltényeket foglaltak le, illetve hogy kubai migránsokat csempésző személyeket tartóztattak le a rendőrök Szerbia területén.

Fegyveres kultúra

A helyi lakosok arról számoltak be, hogy tegnap (július 24-én) este 9 óra körül sorozatlövéseket lehetett hallani a Szabadkához, illetve Palicshoz közeli Hajdújáráson.

Az ottani lakosok azt mondták, hogy a migránsok nagyobb csoportja egy lakóház udvari épületében barikádozta el magát, és onnan adott le lövéseket a kiérkező rendőrökre is.

Hajdújárás

Ennyire volt Magyarországtól, Hajdújárás és a Ludasi-tó (Forrás: Google)

A környék lakói bezárkóztak a házakba, többen a földön fekve várták ki, hogy a fegyverropogás elüljön.

Az egyik helyi lakos szerint attól féltek, hogy a lövések eltalálhatnak valakit az ottani emberek közül is.

Hajdújárás közel van a Budapest-Belgrád autópályához, az autópálya melletti mindkét oldalon rendkívüli állapot uralkodott, miután a környéket rendőri alakulatok szállták meg.

Hajdújárás

Egy bekamerázott titokzatos ház Hajdújáráson, szemben a szerb határt jelző oszlop, mögötte a magyar kerítés (Fotó: BALK)

Kalasnyikovokat foglaltak le

A szerb belügyminisztérium közben arról számolt be, hogy a szabadkai rendőrök két kalasnyikovot találtak egy autóban.

A két géppisztolyon kívül három tárra és százötven töltényre is bukkantak a rendőrök.

Hajdújárás

A szabadkai rendőrök által lefoglalt fegyverek (Forrás: szerb belügyminisztérium)

A hivatalos jelentés szerint a fegyverek, a tárak és a töltények egy Audiból kerültek elő, amelynek a hűtője alá rejtették őket.

A 29 éves preševoi illetőségű sofőrt őrizetbe vették illegális fegyver- és robbanóanyag-előállítás, -birtoklás, -hordozás és -kereskedelem bűntettének alapos gyanúja miatt.

A szerbiai belügyminisztérium nem adta meg, hogy a rendőrök pontosan hol és mikor tartóztatták fel a fegyvereket szállító autót.

Kubai migránsokat csempésztek

Szintén a szerbiai belügyminisztérium közölte, hogy a spanyol rendőrséggel folytatott több hónapos közös nyomozást követően, valamint az Interpollal, az Europollal és a Délkelet-európai Rendészeti Központtal (SELEC) közreműködve két szerbiai állampolgárt tartóztattak le annak az alapos gyanújával, hogy egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként embercsempészetet folytattak és államhatár tiltott átlépésének bűncselekményét követték el.

Az 1956-os és 1990-es születésű két szerbiai állampolgár mellett Spanyolországban a csoport tizennyolc tagja került rendőrkézre.

A gyanú szerint a letartóztatott személyek 2022 októberétől idén áprilisig illegális vagyoni előnyök megszerzésének szándékával Szerbián keresztül legalább ötvenhárom kubai állampolgár illegális belépését segítették elő Spanyolországba.

A szerbiai állampolgárok visszaélve a kubaiak számára biztosított szerbiai vízummentességgel, illegális átkeléseket szerveztek Szerbiából Észak-Macedóniába vagy Bosznia-Hercegovinába, onnan pedig Spanyolországba, mint végállomásra.

A gyanúsítottak lakásán és egyéb helyiségeiben tartott házkutatás során négy mobiltelefont találtak, amelyeket ideiglenesen lefoglaltak, de előkerült egy személygépkocsi, 600 euró és 300 dollár, valamint hat meghívólevél, két pénzátutalási igazolás és két úti okmány.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava