Connect with us

Szerbia

Kiad-e Szerbia egy fehérorosz rendezőt Minszknek, aki úgy járhat, mint Navalnij?

Két nappal ezelőtt Alekszej Navalnij meghalt egy orosz börtönben – ha kiadnak, engem is ugyanúgy kicsinálnak, mint őt. A fehéroroszországi diktatórikus rezsim könyékig véres – az életem most az Önök kezedben van – mondta Andrej Gnjot fehérorosz rendező, újságíró és ellenzéki aktivista a Belgrádi Fellebbviteli Bíróság előtt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Lukasenka ökle Minszktől távolabb is elér, főleg ha az Interpol is segít neki
Lukasenka ökle Minszktől távolabbra is elér, főleg ha az Interpol is segít neki, a képen baloldalt Szvjatlana Cihanovszkaja, középen Pavel Latuska, jobbra pedig a felkapaszkodott TSZ-elnök (Forrás: orosz BBC)
A cikk meghallgatása

Minszk az Interpolt használja a külföldre menekült másként gondolkodók begyűjtésére, ennek egyik következő áldozata lehet Andrej Gnjot fehérorosz rendező, ellenzéki aktivista. A BBC orosz adásának nyilatkozó nemzetközi jogi szakértő szerint Aljakszandr Lukasenka rezsimje hatékonyan használja fel az Interpolt a külföldön tartózkodó disszidensekkel szemben azáltal, hogy nemzetközi elfogató listára teszi fel a pénzügyi visszaélésekkel megvádolt ellenzékieket, mint például Szvjatlana Cihanovszkaját, akit Lukasenka ellenfelei a 2020-as fehéroroszországi választások igazi győztesének tekintenek. A Litvániában élő Cihanovszkaját a fehérorosz nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolja.

A fehérorosz rendezőt is kicsináljákt(?)

Amikor Andrej Gnjot fehérorosz rendező, újságíró és ellenzéki aktivista 2023. október 30-án leszállt a belgrádi repülőtéren, még nem sejtette, hogy őrizetbe veszik, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy kiadják Fehéroroszországnak, az egyetlen európai országnak, ahol még mindig végrehajtják a halálbüntetést.

A 42 éves férfit szülőhazájában mintegy 300 000 eurós adócsalással vádolják, ő viszont azt állítja, hogy politikai indíttatású ügyről van szó. Gnjot a Fehéroroszországi Sportolók Szabad Szövetségének (SOS By) egyik alapítója, ez a mintegy kétezer tagot számláló szervezet kormányváltást követel.

A Belgrádi Fellebbviteli Bíróságon tartott tárgyaláson több újságíró és diplomata vett részt – a szerb rendőrség nem engedélyezte a vádlott fényképezését

A Belgrádi Fellebbviteli Bíróságon tartott tárgyaláson több újságíró és diplomata vett részt – a szerb rendőrség nem engedélyezte a vádlott fényképezését (Forrás: szerb BBC)

A fehérorosz KGB 2022-ben az SOS By-t szélsőséges szervezetnek nyilvánította, és felvette a Lukasenka-rezsim ellen tiltakozó csoportok százait tartalmazó listára.

Gnjot hétfőn jelent meg a Belgrádi Fellebbviteli Bíróságon, miután 2024. január elején a belgrádi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy ki kell adni őt Minszknek, ami miatt ügyvédei fellebbeztek a fellebbviteli bíróságnál.

– Két nappal ezelőtt Alekszej Navalnij meghalt egy orosz börtönben – ha kiadnak, engem is ugyanúgy kicsinálnak, mint őt. A fehéroroszországi diktatórikus rezsim könyékig véres – az életem most az Önök kezében van

– mondta Gnjot, akit bilincsbe verve vezettek a szerb rendőrök a fellebbviteli bíróság elé.

Andrej Gnjot 2021 júniusa óta élt tajföldi emigrációban

Andrej Gnjot 2021 júniusa óta élt tajföldi emigrációban (Forrás: Vreme)

Rossz ómen, ami december 17-én történt

Vagyim Drozdov fehérorosz származású ügyvéd szerint, aki a Gnjot védőiből álló nemzetközi csapatot vezeti, a fehérorosz hatóságok rendszeresen alkalmazzák azt a taktikát, hogy az ellenzéki politikusok és aktivisták ellen pénzügyi visszaélések miatt emelnek vádat.

Drozdov reméli, hogy a Belgrádi Fellebbviteli Bíróság részletesen megvizsgálja az ügyet, és megérti, hogy a fehérorosz hatóságokat politikai, és nem gazdasági okok motiválták.

A minszki vezetés a 2020-as vitatott elnökválasztás óta – amelyet hivatalosan Aljakszandr Lukasenka nyert meg – szorongatja politikai ellenfeleit és a másként gondolkodókat, Gnjot is emiatt hagyta el a hazáját, és 2021 júniusa óta élt tajföldi emigrációban.

Gnjot sorsával kapcsolatban nem túl jó ómen, hogy a szerbiai ellenzék a december 17-i választások elcsalásával vádolja a belgrádi kormányt, lehet, hogy a fehérorosz ellenzéki aktivistának volt némi déjà vu érzése, amikor kijelentette, hogy “valószínűleg ő az első politikai fogoly Szerbiában a szocialista Jugoszlávia óta”, ami nem teljesen igaz, de azért jól hangzik.

Viszont Szerbia most megmutathatja, hogy mekkora empátiával rendelkezik. A belgrádi vezetés 2019-ben csatlakozott a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókhoz, amikor a fehérorosz hatóságok leszállásra kényszerítették az ország fölött átrepülő Ryanair egyik járatát, hogy letartóztassák Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

Aleksandar Vučić szerb elnök akkor “őrültségnek” nevezte a Ryanair gépének földre kényszerítését, amivel kapcsolatban – megfogalmazása szerint – semmi jót nem gondolt.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava