Connect with us

Szerbia

Két szabadkai lakost tartóztattak le, mert lányokat biztosítottak a migránsok számára

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lányok
Ez a két szerb csendőr egy veszélyes újságírót fogott. A szerbiai állami televízió munkatársa a rendőrség által feltárt egyik migránstáborban pózol (Forrás: X-platform, Igor Topalović)
Listen to this article

A szerbiai rendőrség közleménye szerint őrizetbe vettek két szabadkai lakost, akik a gyanú szerint lányokat toboroztak, és a migránsokkal való szexuális kapcsolatra kényszerítették őket. A kerítők a lányok nehéz anyagi helyzetét használták ki a bűncselekmény elkövetésére. Szerbia északi részén egyébként éppen egy hónappal ezelőtt nagyszabású akció indult a határmenti térség megtisztítására, miután Horgos térségében három migráns életét vesztette egy lövöldözés. Az akció egyúttal a közhangulat javítását is szolgálja a december 17-i választások előtt. A migránsok számának csökkenéséhez hozzájárulhat a közelgő tél is, a balkáni útvonalon már is leesett az első hó.

Lányokat szállítottak a migránsoknak

A szerb belügyminisztérium a hétvégén közölte, hogy az illegális migráció elleni küzdelmet célzó nagyszabású akció keretében a szerb rendőrség két személy esetében emberkereskedelem bűntettére derített fényt, a gyanúsítottakat korábban a szerb-magyar államhatár illegális átlépése és embercsempészet bűntettének elkövetése miatt fogták el.

A szabadkai Z. B.-ről (1993) és M. K.-ról (1989) azt feltételezik, hogy prostitúció szervezésével is foglalkoztak, és lányokat biztosítottak a migránsok számára.

Mindketten egy hónapos előzetesben vannak azzal az elsődleges gyanúval, hogy az utóbbi fél évben pénzért szállást biztosítottak a migránsoknak. Ez nem véletlen, a BALK korábban már beszámolt arról, hogy például a szabadkai ócskapiac környékén kizárólag migránsok elszállásolására szakosodott hostelek működtek.

A Szabadka környéki akciókban elkapott migránsok (X-platform, Igor Topalovic)

A Szabadka környéki akciókban elkapott migránsok (X-platform, Igor Topalović)

Az illegális migráció visszaszorítását célzó hadművelet októberi kezdete óta, vagyis az utóbbi egy hónapban 6601 illegális migránst találtak a rendőrök, ami már önmagában több, mint ahány migráns a szerbiai menekültügyi hivatal szerint az egész országban tartózkodik.

A hivatalt tavaly óta vezető Nataša Stanisavljević, aki igazi haladó káder, augusztusban úgy nyilatkozott, hogy Szerbiában összesen 3800 migráns tartózkodik, abból 3300 a befogadó központokban, 500 pedig azokon kívül van.

Azóta a migránsok szépen felszaporodtak, mert – mint már említettük – a rendőrök több mint hatezret találtak a befogadó központokon kívül, miközben a hivatal vezetője szándékosan vagy tudatlanságból megmásította a számokat, amelyeket a jelek szerint legalább tízzel kell felszorozni, hogy közük legyen a valósághoz.

A migránsok elleni legutóbbi rendőri akciót Aleksandar Vučić szerb elnök sürgetésére Bratislav Gašić belügyminiszter indította el október 27-én, vagyis pontosan egy hónappal ezelőtt, és a rendőrség igazgatóhelyettese, Dejan Luković tábornok vezeti.

A határmenti térség részletes átkutatása során 31 darab automata puskát, 12 pisztolyt és 3227 darab különböző kaliberű lőszert találtak. Az akcióban több száz rendőr 156 803 járművet ellenőrzött, és ennek során 277 személyt vettek őrizetbe különböző bűncselekmények elkövetése miatt.

A migráció gócpontja

A migrációval kapcsolatban a belgrádi Danas idézi a német Die Weltet, amely szerint Szerbia a balkáni útvonal csomópontja, mivel arrafelé a migrációt jól szervezett csempészbandák irányítják, ami leginkább az ország északi részén szembetűnő.

A német lap megjegyzi, hogy a migránsok általában Németországba tartanak, és hozzáteszi, hogy Szerbia csak uniós nyomásra számolta fel a vízummentességet Burundival, Kubával, Tunéziával és Indiával, hogy ezen országok állampolgárai többé ne juthassanak el illegálisan az EU-ba Szerbián keresztül.

Itt jegyezzük meg, hogy nem éppen ezeknek az országoknak az állampolgárai jelentek meg tömegesen a magyar határnál, ezért ez inkább csak árnyékbokszolás az Európai Unió részéről.

Német szempontból sokkal fontosabb lehetne a török kérdés megoldása, a török állampolgárok ugyanis vízum nélkül utazhatnak be Szerbiába, és az utóbbi időben éppen ők kérnek leggyakrabban menedéket Németországban.

Laura Lungarotti, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének nyugat-balkáni koordinátora szerint a migránsok legnagyobb koncentrációja éppen Szerbiában figyelhető meg.

Lungarotti hozzátette, hogy korábban a migránsok átlagosan három hónapig maradtak a Nyugat-Balkánon, ma már viszont csak hét napig tartózkodnak ott, ami arra utal, hogy jól szervezett az előrehaladásuk az embercsempész bandák részéről.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

17
Horvátországban és Szerbiában is felmerült, hogy be kell vetni a hadsereget a migránsok megállítására

Hogyan lehet felszámolni a migrációt?

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékLányokat szállítottak a migránsoknakA migráció gócpontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an ambassador in...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékLányokat szállítottak a migránsoknakA migráció gócpontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved in the...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékLányokat szállítottak a migránsoknakA migráció gócpontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the decision to build...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékLányokat szállítottak a migránsoknakA migráció gócpontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been quite a bit...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékLányokat szállítottak a migránsoknakA migráció gócpontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of the Serbian...

Egy hét legjava