Connect with us

Bosznia

VIDÁM HÉTFŐ: Harmonika és énekszó a bosznia-hercegovinai államfői hivatalban, avagy a pénteki ima hatása a politikára

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dodik enekel
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

2021. október 18-án a boszniai államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik sajátos módon kívánta magára irányítani a helyi sajtó és a politikai vetélytársak figyelmét. Az említett napon a napalm gyorsaságával terjedt a boszniai médiában egy rövid felvétel, amelyen Dodik kabinetjének tagjaival, valamint Staša Košarac külkereskedelmi és külgazdasági miniszterrel egy harmonikás kíséretében énekel a bosznia-hercegovinai államelnökség épületében.

Dalos kedvű politikus

A repertoárban – egyéb szerb klasszikusok mellett – nacionalista tartalomtól sem mentes dalok is szerepeltek, például a „Srpkinja je mene majka rodila”, vagyis „Szerb lánynak szült az anyám” című melódia.

Dodik a minél nagyobb médiavisszhang biztosítása végett több újságírót is meghívott az „előadásra”, Željko Komšić az elnökség éppen elnöklő (bosnyákokat támogató) horvát tagja azonban megtiltotta a sajtó beengedését az eseményre. A sokat látott boszniai közvélemény Dodiktól a korábbi években már megszokta, hogy abszurd megnyilvánulásokkal és kijelentésekkel hatékonyan tematizálja a közbeszédet.

Az eset előzménye, hogy október 15-én az államfői hivatalba látogatott dr. Michael Linhart nemrég kinevezett osztrák külügyminiszter. A látogatást megelőzően szóváltás történt Dodik és az államelnöki tanács másik két tagja, a horvát Željko Komšić és a bosnyák Šefik Džaferović között.

A vita azzal kapcsolatban bontakozott ki, hogy az államelnökség másik két tagja támogathatónak minősítette azt a jogszabálytervezetet, amely az iszlám vallásban „džumanamaz”-ként ismert pénteki ima idejét munkaszüneti időszakká kívánja nyilvánítani.

A feszült hangulatú találkozón Dodik megjegyezte, hogy Linhart hétfőn is jöhetne, mert jobb lesz a hangulat, ő ugyanis énekelni fog.

Erre a megjegyzésre senki sem reagált a jelenlévők közül, és senki sem tulajdonított különösebb jelentőséget, pedig Dodik daloskedvű politikusnak számít, nem egyedüliként egyébként a szerb politikai hemiszférában.

Dodik beváltotta fenyegetését/ígéretét, és október 18-án tíz óra tájban irodájából énekszó és harmonikázás hangja hallatszott. Ezt követően a Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetsége (Савез независних социјалдемократа, SNSD) Twitter-oldalán megjelentek az első fényképek, és egy rövid filmfelvétel az abszurd performanszról (lásd fent).

A poszthoz a párt annyi megjegyzést fűzött, hogy „ilyen szép témájú dalokat már rég nem hallani Szarajevóban. Az elnökségi épület mellett a járókelők megállnak, hogy hallgassák a zenét.”

Regálások a nagy daj-dajra

Az esetet követően felvetődő újságírói kérdésekre, miszerint állt-e alkoholos befolyásoltság alatt, Dodik elmondta, hogy az éneklést megelőzően pálinkát fogyasztott, majd megjegyezte, hogy pár hónapja Komšićtyal is ivott pálinkát Džaferović irodájában. A harmonikást pedig banjalukai ismerősének nevezte, akinek az épületbe invitálásával kapcsolatban nem látott semmi kivetni valót.

Željko Komšić, az államelnökség elnöklő tagja rövid, de velős nyilatkozatában kijelentette, hogy „Dodik ismét megalázta magát, a harmonikás behívása az államfői hivatalba szükségtelen provokáció volt”.

– Mégis, azt lehet mondani, hogy Dodik előrelépést mutat, mert Radovan Karadžić guszlájától eljutott a harmonikáig

jelentette ki a bosznia-hercegovinai elnökség horvát tagja.

Šefik Džaferović, a háromtagú testület bosnyák tagja az államfői hivatal lealacsonyítására tett kísérletnek nevezte Dodik magatartását, amely „valójában őt magát minősíti.”

A történtek kapcsán Džaferović értetlenül állt az előtt, hogy miként kerülhetett a hangszer az épületbe, és a zenével kísért éneklést primitív megnyilvánulásnak minősítette.

Zoran Čegara, a boszniai rendőrség speciális egységének korábbi vezetője a felfokozott hangulatban adott nyilatkozatában közölte, hogy az államfői hivatal tekintélyének megsértése miatt a harmonikást és az éneklőket le kellene tartóztatni. Egyelőre nem vált világossá, hogy főleg a második delikvens esetében, milyen jogszabály megsértésére gondolt Čegar, így a letartóztatás elmaradt.

Az eset kapcsán megjegyzendő, hogy a belpolitikai vitáktól megfáradt boszniai közvéleményt leginkább a harmonikás személyének kiderítése hozta lázba, de egy nap sem kellett hozzá, és meglett az eddig méltatlanul mellőzött előadó kiléte. A harmonikást Miroslav Matićnak hívják, és a korábbi években is rendszeresen feltűnt a Dodik részvételével tartott rendezvényeken.

Legutóbb három éve láthattuk Dodik oldalán, amikor a gradiškai határátkelőhelyen megjelenve az államelnökség szerb tagja hatodik unokájának születését ünnepelte meg az ad hoc „határmenti koncerttel”, hogy a jeles alkalomból egy csapásra két ország lakóit örvendeztesse meg.

Céltalan rendbontás vagy tudatos politikai nyomásgyakorlás?

Az „performansz” közel sem tekinthető céltalan rendbontásnak, mivel illeszkedik a Dodik és a pártjának tagjai által kialakított retorikai képbe.

A provokatív lépéssel Dodik tovább növelte a belpolitikai feszültséget az országban, ami 2021 nyara óta nem jut nyugvópontra. A boszniai belpolitikai helyzetet ismerők számára nem újdonság, hogy a három államalkotó nemzet vezetőinek viszonya a daytoni egyezmény elfogadása óta soha sem volt konfliktusoktól mentes. Az idei azonban a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének posztján történt személycsere, és az azt követően kialakult feszültség miatt a korábbi évekhez képest is felerősítette a politikai ellenfelek egymásnak feszülését.

2021. júliusa óta az SNSD és a többi szerb párt – a köztük létrejött megegyezés alapján – bojkottálja a boszniai államigazgatási szervek munkáját, a Dodik által meghirdetett általános blokád Recep Tayyip Erdoğan augusztus végi, szarajevói látogatása miatt azonban megtört, mivel a szerb elnökségi tag (esetleg belgrádi ihletésre) nem akart távol maradni a török államfővel folytatott találkozótól.

Dodik környezete szerint a szerb elnökségi tag attól tartott, hogy Džaferović és Komšić csak a bosnyák-horvát föderáció érdekeit képviseli a találkozón. A blokád megtörése „az alkalom megválasztása miatt” komoly muníciót adott a boszniai szerb ellenzék kezébe Dodikkal szemben, mivel Erdoğan Bakir Izetbegović bosnyák politikus lányának esküvőjére érkezett Szarajevóba.

Dodik a blokádot a korábbi hetekben több esetben megtörni kényszerült, amit azzal magyarázott, hogy ezt a szerb érdekek védelme követelte meg.

Nagy kockázatvállalás nélkül prognosztizálható azonban, hogy a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja a továbbiakban is folytatja konfrontatív politikáját ellenfeleivel szemben, aminek inkább a belgrádi vezetés, és nem a nemzetközi közösség szabhat határt.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy 2022-ben parlamenti képviselőket és államfői testületi tagokat választ Bosznia- Hercegovina, ami nemcsak bosnyák-szerb, hanem bosnyák-horvát viszonylatban is feszültségeket okozhat, amiről a BALK-on már volt, és lesz is szó.

A 2020. évi önkormányzati választásokon a radikális-konzervatív programnak és az agresszív hangvételnek köszönhetően a legtöbb önkormányzati képviselői helyet a szerb pártok közül a Független Szociáldemokraták Szövetsége, vagyis éppen Dodik pártja nyerte el, így az eddigi „politikai recepten” nem valószínű, hogy változtatna a párt vezetése. Vagyis a nóta marad ugyanaz, ha netalán a hangerő változik is.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava