Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

VIDÁM HÉTFŐ: Harmonika és énekszó a bosznia-hercegovinai államfői hivatalban, avagy a pénteki ima hatása a politikára

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dodik enekel
A cikk meghallgatása

2021. október 18-án a boszniai államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik sajátos módon kívánta magára irányítani a helyi sajtó és a politikai vetélytársak figyelmét. Az említett napon a napalm gyorsaságával terjedt a boszniai médiában egy rövid felvétel, amelyen Dodik kabinetjének tagjaival, valamint Staša Košarac külkereskedelmi és külgazdasági miniszterrel egy harmonikás kíséretében énekel a bosznia-hercegovinai államelnökség épületében.

Dalos kedvű politikus

A repertoárban – egyéb szerb klasszikusok mellett – nacionalista tartalomtól sem mentes dalok is szerepeltek, például a “Srpkinja je mene majka rodila”, vagyis “Szerb lánynak szült az anyám” című melódia.

Dodik a minél nagyobb médiavisszhang biztosítása végett több újságírót is meghívott az “előadásra”, Željko Komšić az elnökség éppen elnöklő (bosnyákokat támogató) horvát tagja azonban megtiltotta a sajtó beengedését az eseményre. A sokat látott boszniai közvélemény Dodiktól a korábbi években már megszokta, hogy abszurd megnyilvánulásokkal és kijelentésekkel hatékonyan tematizálja a közbeszédet.

Az eset előzménye, hogy október 15-én az államfői hivatalba látogatott dr. Michael Linhart nemrég kinevezett osztrák külügyminiszter. A látogatást megelőzően szóváltás történt Dodik és az államelnöki tanács másik két tagja, a horvát Željko Komšić és a bosnyák Šefik Džaferović között.

A vita azzal kapcsolatban bontakozott ki, hogy az államelnökség másik két tagja támogathatónak minősítette azt a jogszabálytervezetet, amely az iszlám vallásban “džumanamaz”-ként ismert pénteki ima idejét munkaszüneti időszakká kívánja nyilvánítani.

A feszült hangulatú találkozón Dodik megjegyezte, hogy Linhart hétfőn is jöhetne, mert jobb lesz a hangulat, ő ugyanis énekelni fog.

Erre a megjegyzésre senki sem reagált a jelenlévők közül, és senki sem tulajdonított különösebb jelentőséget, pedig Dodik daloskedvű politikusnak számít, nem egyedüliként egyébként a szerb politikai hemiszférában.

Dodik beváltotta fenyegetését/ígéretét, és október 18-án tíz óra tájban irodájából énekszó és harmonikázás hangja hallatszott. Ezt követően a Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetsége (Савез независних социјалдемократа, SNSD) Twitter-oldalán megjelentek az első fényképek, és egy rövid filmfelvétel az abszurd performanszról (lásd fent).

A poszthoz a párt annyi megjegyzést fűzött, hogy “ilyen szép témájú dalokat már rég nem hallani Szarajevóban. Az elnökségi épület mellett a járókelők megállnak, hogy hallgassák a zenét.”

Regálások a nagy daj-dajra

Az esetet követően felvetődő újságírói kérdésekre, miszerint állt-e alkoholos befolyásoltság alatt, Dodik elmondta, hogy az éneklést megelőzően pálinkát fogyasztott, majd megjegyezte, hogy pár hónapja Komšićtyal is ivott pálinkát Džaferović irodájában. A harmonikást pedig banjalukai ismerősének nevezte, akinek az épületbe invitálásával kapcsolatban nem látott semmi kivetni valót.

Željko Komšić, az államelnökség elnöklő tagja rövid, de velős nyilatkozatában kijelentette, hogy “Dodik ismét megalázta magát, a harmonikás behívása az államfői hivatalba szükségtelen provokáció volt”.

– Mégis, azt lehet mondani, hogy Dodik előrelépést mutat, mert Radovan Karadžić guszlájától eljutott a harmonikáig

jelentette ki a bosznia-hercegovinai elnökség horvát tagja.

Šefik Džaferović, a háromtagú testület bosnyák tagja az államfői hivatal lealacsonyítására tett kísérletnek nevezte Dodik magatartását, amely “valójában őt magát minősíti.”

A történtek kapcsán Džaferović értetlenül állt az előtt, hogy miként kerülhetett a hangszer az épületbe, és a zenével kísért éneklést primitív megnyilvánulásnak minősítette.

Zoran Čegara, a boszniai rendőrség speciális egységének korábbi vezetője a felfokozott hangulatban adott nyilatkozatában közölte, hogy az államfői hivatal tekintélyének megsértése miatt a harmonikást és az éneklőket le kellene tartóztatni. Egyelőre nem vált világossá, hogy főleg a második delikvens esetében, milyen jogszabály megsértésére gondolt Čegar, így a letartóztatás elmaradt.

Az eset kapcsán megjegyzendő, hogy a belpolitikai vitáktól megfáradt boszniai közvéleményt leginkább a harmonikás személyének kiderítése hozta lázba, de egy nap sem kellett hozzá, és meglett az eddig méltatlanul mellőzött előadó kiléte. A harmonikást Miroslav Matićnak hívják, és a korábbi években is rendszeresen feltűnt a Dodik részvételével tartott rendezvényeken.

Legutóbb három éve láthattuk Dodik oldalán, amikor a gradiškai határátkelőhelyen megjelenve az államelnökség szerb tagja hatodik unokájának születését ünnepelte meg az ad hoc “határmenti koncerttel”, hogy a jeles alkalomból egy csapásra két ország lakóit örvendeztesse meg.

Céltalan rendbontás vagy tudatos politikai nyomásgyakorlás?

Az “performansz” közel sem tekinthető céltalan rendbontásnak, mivel illeszkedik a Dodik és a pártjának tagjai által kialakított retorikai képbe.

A provokatív lépéssel Dodik tovább növelte a belpolitikai feszültséget az országban, ami 2021 nyara óta nem jut nyugvópontra. A boszniai belpolitikai helyzetet ismerők számára nem újdonság, hogy a három államalkotó nemzet vezetőinek viszonya a daytoni egyezmény elfogadása óta soha sem volt konfliktusoktól mentes. Az idei nyár azonban a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének posztján történt személycsere, és az azt követően kialakult feszültség miatt a korábbi évekhez képest is felerősítette a politikai ellenfelek egymásnak feszülését.

2021. júliusa óta az SNSD és a többi szerb párt – a köztük létrejött megegyezés alapján – bojkottálja a boszniai államigazgatási szervek munkáját, a Dodik által meghirdetett általános blokád Recep Tayyip Erdoğan augusztus végi, szarajevói látogatása miatt azonban megtört, mivel a szerb elnökségi tag (esetleg belgrádi ihletésre) nem akart távol maradni a török államfővel folytatott találkozótól.

Dodik környezete szerint a szerb elnökségi tag attól tartott, hogy Džaferović és Komšić csak a bosnyák-horvát föderáció érdekeit képviseli a találkozón. A blokád megtörése “az alkalom megválasztása miatt” komoly muníciót adott a boszniai szerb ellenzék kezébe Dodikkal szemben, mivel Erdoğan Bakir Izetbegović bosnyák politikus lányának esküvőjére érkezett Szarajevóba.

Dodik a blokádot a korábbi hetekben több esetben megtörni kényszerült, amit azzal magyarázott, hogy ezt a szerb érdekek védelme követelte meg.

Nagy kockázatvállalás nélkül prognosztizálható azonban, hogy a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja a továbbiakban is folytatja konfrontatív politikáját ellenfeleivel szemben, aminek inkább a belgrádi vezetés, és nem a nemzetközi közösség szabhat határt.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy 2022-ben parlamenti képviselőket és államfői testületi tagokat választ Bosznia- Hercegovina, ami nemcsak bosnyák-szerb, hanem bosnyák-horvát viszonylatban is feszültségeket okozhat, amiről a BALK-on már volt, és lesz is szó.

A 2020. évi önkormányzati választásokon a radikális-konzervatív programnak és az agresszív hangvételnek köszönhetően a legtöbb önkormányzati képviselői helyet a szerb pártok közül a Független Szociáldemokraták Szövetsége, vagyis éppen Dodik pártja nyerte el, így az eddigi “politikai recepten” nem valószínű, hogy változtatna a párt vezetése. Vagyis a nóta marad ugyanaz, ha netalán a hangerő változik is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava