Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

VIDÁM HÉTFŐ: Harmonika és énekszó a bosznia-hercegovinai államfői hivatalban, avagy a pénteki ima hatása a politikára

Olvasási idő: 5 perc

2021. október 18-án a boszniai államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik sajátos módon kívánta magára irányítani a helyi sajtó és a politikai vetélytársak figyelmét. Az említett napon a napalm gyorsaságával terjedt a boszniai médiában egy rövid felvétel, amelyen Dodik kabinetjének tagjaival, valamint Staša Košarac külkereskedelmi és külgazdasági miniszterrel egy harmonikás kíséretében énekel a bosznia-hercegovinai államelnökség épületében.

Dalos kedvű politikus

A repertoárban – egyéb szerb klasszikusok mellett – nacionalista tartalomtól sem mentes dalok is szerepeltek, például a „Srpkinja je mene majka rodila”, vagyis “Szerb lánynak szült az anyám” című melódia.

Dodik a minél nagyobb médiavisszhang biztosítása végett több újságírót is meghívott az “előadásra”, Željko Komšić az elnökség éppen elnöklő (bosnyákokat támogató) horvát tagja azonban megtiltotta a sajtó beengedését az eseményre. A sokat látott boszniai közvélemény Dodiktól a korábbi években már megszokta, hogy abszurd megnyilvánulásokkal és kijelentésekkel hatékonyan tematizálja a közbeszédet.


Az eset előzménye, hogy október 15-én az államfői hivatalba látogatott dr. Michael Linhart nemrég kinevezett osztrák külügyminiszter. A látogatást megelőzően szóváltás történt Dodik és az államelnöki tanács másik két tagja, a horvát Željko Komšić és a bosnyák Šefik Džaferović között.

A vita azzal kapcsolatban bontakozott ki, hogy az államelnökség másik két tagja támogathatónak minősítette azt a jogszabálytervezetet, amely az iszlám vallásban „džumanamaz”-ként ismert pénteki ima idejét munkaszüneti időszakká kívánja nyilvánítani.

A feszült hangulatú találkozón Dodik megjegyezte, hogy Linhart hétfőn is jöhetne, mert jobb lesz a hangulat, ő ugyanis énekelni fog.

Erre a megjegyzésre senki sem reagált a jelenlévők közül, és senki sem tulajdonított különösebb jelentőséget, pedig Dodik daloskedvű politikusnak számít, nem egyedüliként egyébként a szerb politikai hemiszférában.

Dodik beváltotta fenyegetését/ígéretét, és október 18-án tíz óra tájban irodájából énekszó és harmonikázás hangja hallatszott. Ezt követően a Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetsége (Савез независних социјалдемократа, SNSD) Twitter-oldalán megjelentek az első fényképek, és egy rövid filmfelvétel az abszurd performanszról (lásd fent).

A poszthoz a párt annyi megjegyzést fűzött, hogy „ilyen szép témájú dalokat már rég nem hallani Szarajevóban. Az elnökségi épület mellett a járókelők megállnak, hogy hallgassák a zenét.”Regálások a nagy daj-dajra

Az esetet követően felvetődő újságírói kérdésekre, miszerint állt-e alkoholos befolyásoltság alatt, Dodik elmondta, hogy az éneklést megelőzően pálinkát fogyasztott, majd megjegyezte, hogy pár hónapja Komšićtyal is ivott pálinkát Džaferović irodájában. A harmonikást pedig banjalukai ismerősének nevezte, akinek az épületbe invitálásával kapcsolatban nem látott semmi kivetni valót.

Željko Komšić, az államelnökség elnöklő tagja rövid, de velős nyilatkozatában kijelentette, hogy „Dodik ismét megalázta magát, a harmonikás behívása az államfői hivatalba szükségtelen provokáció volt”.

Mégis, azt lehet mondani, hogy Dodik előrelépést mutat, mert Radovan Karadžić guszlájától eljutott a harmonikáig

jelentette ki a bosznia-hercegovinai elnökség horvát tagja.

Šefik Džaferović, a háromtagú testület bosnyák tagja az államfői hivatal lealacsonyítására tett kísérletnek nevezte Dodik magatartását, amely “valójában őt magát minősíti.”

A történtek kapcsán Džaferović értetlenül állt az előtt, hogy miként kerülhetett a hangszer az épületbe, és a zenével kísért éneklést primitív megnyilvánulásnak minősítette.Zoran Čegara, a boszniai rendőrség speciális egységének korábbi vezetője a felfokozott hangulatban adott nyilatkozatában közölte, hogy az államfői hivatal tekintélyének megsértése miatt a harmonikást és az éneklőket le kellene tartóztatni. Egyelőre nem vált világossá, hogy főleg a második delikvens esetében, milyen jogszabály megsértésére gondolt Čegar, így a letartóztatás elmaradt.

Az eset kapcsán megjegyzendő, hogy a belpolitikai vitáktól megfáradt boszniai közvéleményt leginkább a harmonikás személyének kiderítése hozta lázba, de egy nap sem kellett hozzá, és meglett az eddig méltatlanul mellőzött előadó kiléte. A harmonikást Miroslav Matićnak hívják, és a korábbi években is rendszeresen feltűnt a Dodik részvételével tartott rendezvényeken.

Legutóbb három éve láthattuk Dodik oldalán, amikor a gradiškai határátkelőhelyen megjelenve az államelnökség szerb tagja hatodik unokájának születését ünnepelte meg az ad hoc “határmenti koncerttel”, hogy a jeles alkalomból egy csapásra két ország lakóit örvendeztesse meg.

Céltalan rendbontás vagy tudatos politikai nyomásgyakorlás?

Az „performansz” közel sem tekinthető céltalan rendbontásnak, mivel illeszkedik a Dodik és a pártjának tagjai által kialakított retorikai képbe.

A provokatív lépéssel Dodik tovább növelte a belpolitikai feszültséget az országban, ami 2021 nyara óta nem jut nyugvópontra. A boszniai belpolitikai helyzetet ismerők számára nem újdonság, hogy a három államalkotó nemzet vezetőinek viszonya a daytoni egyezmény elfogadása óta soha sem volt konfliktusoktól mentes. Az idei nyár azonban a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének posztján történt személycsere, és az azt követően kialakult feszültség miatt a korábbi évekhez képest is felerősítette a politikai ellenfelek egymásnak feszülését.

2021. júliusa óta az SNSD és a többi szerb párt – a köztük létrejött megegyezés alapján – bojkottálja a boszniai államigazgatási szervek munkáját, a Dodik által meghirdetett általános blokád Recep Tayyip Erdoğan augusztus végi, szarajevói látogatása miatt azonban megtört, mivel a szerb elnökségi tag (esetleg belgrádi ihletésre) nem akart távol maradni a török államfővel folytatott találkozótól.

Dodik környezete szerint a szerb elnökségi tag attól tartott, hogy Džaferović és Komšić csak a bosnyák-horvát föderáció érdekeit képviseli a találkozón. A blokád megtörése “az alkalom megválasztása miatt” komoly muníciót adott a boszniai szerb ellenzék kezébe Dodikkal szemben, mivel Erdoğan Bakir Izetbegović bosnyák politikus lányának esküvőjére érkezett Szarajevóba.

Dodik a blokádot a korábbi hetekben több esetben megtörni kényszerült, amit azzal magyarázott, hogy ezt a szerb érdekek védelme követelte meg.

Nagy kockázatvállalás nélkül prognosztizálható azonban, hogy a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja a továbbiakban is folytatja konfrontatív politikáját ellenfeleivel szemben, aminek inkább a belgrádi vezetés, és nem a nemzetközi közösség szabhat határt.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy 2022-ben parlamenti képviselőket és államfői testületi tagokat választ Bosznia-Hercegovina, ami nemcsak bosnyák-szerb, hanem bosnyák-horvát viszonylatban is feszültségeket okozhat, amiről a BALK-on már volt, és lesz is szó.

A 2020. évi önkormányzati választásokon a radikális-konzervatív programnak és az agresszív hangvételnek köszönhetően a legtöbb önkormányzati képviselői helyet a szerb pártok közül a Független Szociáldemokraták Szövetsége, vagyis éppen Dodik pártja nyerte el, így az eddigi „politikai recepten” nem valószínű, hogy változtatna a párt vezetése. Vagyis a nóta marad ugyanaz, ha netalán a hangerő változik is.


SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…

Értesítések

Face – Insta

Napi hírlevél

Naptár

Követés

Napi hírlevél


Kilenc cikk

SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
Cikkek
Bezár