Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

LAKODALOM: Egy bosnyák szerző dalára mulatott a szerb teniszcsillag és a boszniai szerb vezető

acdc lagzi dodik
Olvasási idő: 2 perc

A világ legjobb teniszezője, Novak Đoković együtt énekelt Milorad Dodikkal a -hercegovinai elnökség tagjával Nemanja Majdov világbajnok cselgáncsozó lakodalmán.

Đoković pénteken érkezett Bosznia-Hercegovinába, hogy szombaton Sokolacon (jelentése kb. Solymár) részt vegyen Nemanja Majdov szerb dzsúdós lakodalmán, amely a szerb irányítás alatt lévő - része. Sokolac a Romanija-hegységben fekszik, ennek még lesz jelentősége.

A hegység a mai románok őseinek számító vlah populációról kapta a nevét, amely a középkorig ezekben a hegyekben legeltette a jószágokat.

Visszakanyarodva a lakodalomhoz, megállapíthatjuk, hogy Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, nem csak a politikában jár élen, hanem a “lakodalmi kórusokat” is ő vezeti, az egyik ilyennek ezúttal Novak Đoković világelső teniszező is tagja volt, természetesen a szintén világelső cselgáncsozó vőlegényen kívül, aki Sokolacból származik.

A három tagú kórus egyebek között egy (korábban ) dalszerző, Halid Bešlić szerzeményét adta elő “mulatós kiadásban”, amelyet Bešlić a fent említett Romanija-hegységnek szentelt.

A Bešlić-szerzeménynek semmiféle politikai konnotációja nincs, körülbelül arról szól, hogy hol aludtál az éjszaka, kedvesem?

Viszont több mint 32 milliószor töltötték le a YouTube-ról, ami pontosan kétszer annyi, mint a Halott Pénz Amikor feladnád című számának megtekintése, arról nem is beszélve, hogy lakossága majdnem 10 millió, a “bosnyáktudatú emberek” száma pedig jó ha van kétmillió, és ők sem mind a Romanija-hegységben születtek, vagy élnek.

Tehát nem (csak) a lokálpatriotizmus röpítette a magasba az alább hallható eredeti változat népszerűségét.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Itt még azt is megemlíthetnénk, hogy Đoković igencsak szeret énekelni, tavaly San Remoban például ő volt az est fénypontja, amikor mikrofont ragadott.

Đoković azonban nemcsak multietnikus énekelgetésre alkalmas dalokat/nótákat dudorászik, vagy éppen harsog. Énekelte ő már az első világháborút idéző, Marš na Drinu című szerzeményt is, erről Ausztráliában videó is készült az ATP-kupa megnyerését követően.


Ezt követően Đoković apja a TV-nek úgy nyilatkozott, hogy fia “ugyanolyan nacionalista, mint ő, vagy mint a szerb emberek többsége”.

Ebben semmi rossz nincs, mi szeretjük a népünket és a hazánkat. De nem gyűlölünk más népet és más országot. Ha ide jössz, tudnod kell, hogy ez a mi szent földünk, mint Jeruzsálem a zsidóké. Ezért mindig Koszovóval és az ottani szerb néppel leszünk, és senki se gondolja, hogy 10, 20, 100 vagy 1000 év múlva bármi is megváltozik

– jelentette ki Srđan Đoković, miután fia – és az ausztráliai ATP-kupát megnyerő szerb csapat többi tagja – az ünneplés során egy Koszovóval kapcsolatos dalt is “programra ött”, mint az az alábbi felvételből is kiderül.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: