Connect with us

Franciaország

PÁRIZS ÉS BERLIN EGYMÁSSAL SZEMBEN: Fegyverkezési verseny a Földközi-tengeren, avagy gyűlnek a viharfelhők

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MEDI
play icon A cikk meghallgatása

Noha az idei év eddig jóval nyugodtabb vizeket hozott a Földközi-tengeren, mint a tavalyi, az utóbbi hetek eseményei már viharfelhőket ígérnek: nemrégiben a török hadihajók két görög kutatóhajót is megakadályoztak abban, hogy a területi vita alatt lévő vizekre hajózzanak. A nyomban meginduló diplomáciai adok-kapok azonban csak a jéghegy csúcsa. A két fél valójában tudatosan készül haditengerészetének fejlesztésére, amit különböző hatalmakkal kötött megállapodások jeleznek. Görögország inkább a franciákkal szövetkezik, míg ezzel szemben a törökök inkább a németektől vásárolnak.

Franciaország és Izrael a szövetséges

Athén szeptember végén állapodott meg Franciaországgal három fregatt (illetve opcionálisan egynegyedik) és hat Rafale vadászgép vásárlásáról.

A megegyezés azonban a fegyvervásárláson túl kölcsönös védelmi megállapodást is előirányzott, amennyiben valamelyik ország területét támadás érné. A görög parlamenti vitában az ellenzék a korábbi miniszterelnök, Aléxisz Cíprasz vezetésével hangosan bírálta, hivatkozván a hatalmas költségvetési teherre, illetve a görög katonák esetleges bevetésére a Száhel-vezetben francia érdekek szolgálatában.

Az október 7-i parlamenti szavazáson végül a 300 képviselőből 191 a szerződés ratifikálása mellett döntött. A mostanin túlmenően azonban Görögország további fegyverbeszerzésre készül. A rakétavásárlások mellett drónok is terítéken vannak: a már meglévő kettő mellé további két Heron-1-es drónt lízingelnek majd Izraeltől.

A pilóta nélküli repülőgépek kérdése különösen izgalmas Ankara számára, amely az utóbbi években jelentős sikereket ért el a saját arzenáljának fejlesztése terén.

A karabahi háború során nagy eredményességgel használt török drónok, különösen az államfő vejének cége által gyártott Bayraktar 2-esek, azóta igen kapósak lettek a nemzetközi fegyverpiacon, s Európában belül Ukrajna után már Lengyelország is néhány beszerzéséről döntött.

Ezeket a drónokat a törökök azonban eddig kevésbé felszerelt hadseregek ellen használták akár Szíriában, akár Karabahban, a görög beszerzések és a saját drónprogram meghirdetése tavaly év végén az eddigi török technikai fölénynek vethet véget az égei-tengeri határsávban.

A francia-görög közeledés

Még januárban a két kormány 2,5 milliárd euró értékben állapodott meg 18 Rafale vadászgép vásárlásáról (igaz, ebből 12 darab használt).

A Balkánról még Horvátország csatlakozott a vásárlókhoz: májusban jelentette be a horvát kormány, hogy egy milliárd euró értékben vesz 12 használt francia vadászgépet.

Ankara és Párizs között már tavaly is komoly diplomáciai üzengetések zajlottak. Az EU a britek távozása után immár egyetlen atomfegyverrel rendelkező hatalma nem nézi jó szemmel Törökország aktivizálódását a Földközi-tengeren, amely nemcsak két uniós tagállam (Görögország és Ciprus) érdekeit, de a francia érdekeket is sérti, főleg Líbiában, ahol a két ország eltérő szereplőket támogat.

A francia-török megállapodás tehát egyértelműen Törökország ellen irányul, ezért a francia-görög közeledés folyamatos.

Német-török fegyverbarátság

A fegyvervásárlások terén a törökök inkább az EU legmeghatározóbb gazdasági hatalmához, a németekhez húznak.

Német tengeralattjárók vásárlásáról még 2009-ben kötöttek megállapodást, s az év közepén elkészült az első, német 214-es tengeralattjáró mintájára épített török verzió, amely kiválóan alkalmazható az égei-tengeri viszonyok között. Athén tiltakozott is a német kormánynál – eredmény nélkül.

A megállapodás értéke kb. 3,5 milliárd dollár, erről Berlin, úgy tűnik, nem kíván lemondani.

Ráadásul a fegyvervásárlási-diplomácia nem volt eredménytelen: Görögország többszöri, a törökök elleni fegyvervásárlási szankciók bevezetését célzó kérésének is nemet mondott Németország.

Egyúttal más európai hatalmakkal, így Olaszországgal és Spanyolországgal együtt pontosan Berlin volt az, amely tavaly év folyamán mindig megértőbbnek bizonyult Törökországot illetően az európai tanácsi üléseken.

A napról-napra látványosabbá váló fegyverkezési verseny “egyre több puskaport hord” a földközi-tengeri hordóba.

A görög katonai kiadások (mintegy 5 milliárd dollár 2020-ban) még mindig kevesebb, mint a török harmada.

A folyamatos török fejlesztéseknek és az egyre ütőképesebb hadiipari eszközöknek köszönhetően – amelyek egyre inkább hazai cégek üzemeiből kerülnek ki – Ankarának kevésbé kell aggódnia Athén miatt.

Annál is inkább, mert a híradások szerint hamarosan vízre bocsátanak egy kisebb repülőgép-anyahajót, az Anadolut, amely a várakozások szerint lényegesen megnöveli a török flotta ütőképességét.

Párizs besorakozását követően Görögország mögé, valamint az amerikai-török viszony megromlását követően (az orosz fegyvervásárlások miatt) növekszik a görög mozgástér, aminek jelei hamarosan még inkább láthatóvá válnak, és ezt már komolyan figyelembe kell vennie Ankarának, de akár Berlinnek is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English1 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékFranciaország és Izrael a szövetségesA francia-görög közeledésNémet-török fegyverbarátság A cikk meghallgatása Commitment was made, the draft law is ready, and...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English2 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékFranciaország és Izrael a szövetségesA francia-görög közeledésNémet-török fegyverbarátság A cikk meghallgatása The Iranian Ambassador to Sarajevo gave a lengthy interview...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English3 hét telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékFranciaország és Izrael a szövetségesA francia-görög közeledésNémet-török fegyverbarátság A cikk meghallgatása Serbia is anticipating a bright future, at least that’s...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English1 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékFranciaország és Izrael a szövetségesA francia-görög közeledésNémet-török fegyverbarátság A cikk meghallgatása Janez Janša, a former ally of the Hungarian Prime...

választások / elections választások / elections
English1 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékFranciaország és Izrael a szövetségesA francia-görög közeledésNémet-török fegyverbarátság A cikk meghallgatása Even before the early parliamentary elections have been officially...

Tíz nap legjava