...
Connect with us

Görögország

A 14. ÓRA: Athén nagyban játszik, avagy miért indul közvetlen repülőgépjárat Bengázi és Görögország között?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc vizek
Olvasási idő: 2 perc

Athén újranyitotta nagykövetségét Tripoliban, amellyel jelezte szándékát, hogy politikai befolyásra és üzleti lehetőségekhez akar hozzájutni a háború dúlta országban, ahol tavasz óta éppen relatív béke uralkodik, viszont csak ideiglenes kormány van hatalmon. A rendezés még bizonytalan – a tervek szerint az év végén tartanak választásokat, az athéni vezetés azonban ezt nem akarta kivárni. Ennek legfőbb oka, hogy Görögország Afrikában sem barátja Törökországnak.

Régi ellenségek

Görögországnak és Törökországnak van bőven tapasztalata abban, hogy miként kell megosztani/felosztani egy harmadik országot: a „régi ellenségek” bizonyos értelemben erre tesznek kísérletet most az észak-afrikai Líbiában is.

Görögország egyre nagyobb erőket mozgósít azért, hogy ismételten megvesse a lábát az észak-afrikai országban, ahol a törökök már régebben bent vannak egy katonai beavatkozás révén. Görögország ugyan bizakodó, pedig nemigen van nyerő pozícióban.

Athén reméli, hogy a görög cégek lehetőséget kaphatnak az energia, egészségügyi, építési, gyógyszeripari és hírközlési szektorban, legalább az ország egyik felében, ahol nincs török befolyás. Annál is inkább, mivel a polgárháború miatt a Líbiából kivonulni kényszerülő görög cégek korábban jelentős veszteségeket könyveltek el.

A görög nagykövetséget nem sokkal azután zárták be, hogy 2019 novemberében Törökország megkötötte a tripoli egységkormánnyal a közös tengeri határról szóló megállapodást, mellyel a görög felségvizekből szakított ki jelentős darabot.

A török beavatkozás

A görög kormány elutasította a líbiai-török paktumot, és szorosabbra fűzte kapcsolatát az ország keleti részét uraló Haftar tábornokkal, aki Bengáziból indította hadjáratát Tripoli elfoglalására – ezt végül a törökök 2020-as beavatkozása akadályozta meg.

Ennek lehet folytatása, amiről most a Lybia Review hírportál számol be. A tudósítás szerint hamarosan beindul a közvetlen légijárat Bengázi és Görögország között. Erről Achilles Rakinas görög konzul folytatott megbeszélést az említett líbiai városban Jamal Abdel-Malekkel a Berniq Airways alapítójával. Az említett légitársaság 2020-ban kezdte meg működését, természetesen bengázi székhellyel. A 14. ÓRA: Athén nagyban játszik, avagy miért indul közvetlen repülőgépjárat Bengázi és Görögország között

Az így kialakult helyzet vezetett el a jelenlegi status quóhoz, amelyben Törökország és Görögország mellett a környező államok is igyekeznek biztosítani pozíciójukat.

Noha a nemzetközileg elismert líbiai kormány nem kívánja feladni szövetségesi viszonyát Törökországgal (s nagy valószínűséggel az új választási utáni vezetés sem fogja), Athén azonban megpróbálja javítani a pozícióit az országban, főleg miután Törökország a Földközi-tengeren továbbra is ragaszkodik a 2019-es egyezményben kivívott tengeri határaihoz.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Görögország

A görög légierő a francia Rafale után amerikai F-35 típusú vadászgépeket is beszerez

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Merőlegesen leszálló amerikai F-35-ös amerikai vadászgép
Merőlegesen leszálló F-35-ös amerikai vadászgép (Forrás: YouTube, The Daily Aviation)
Olvasási idő: 3 perc

Görögország megkapta az amerikai szenátus jóváhagyását az F-35 típusú vadászgépek beszerzéséhez. A görög kormány a most megrendelt 20 db gép mellé egy ugyanekkora kontingens jövőbeli beszerzése mellett is döntött. A eközben pénzt és energiát nem kímélve a saját TF-X jelzésű ötödik generációs vadászgép projektjüket erőltetik, azonban a hírek szerint a típus 2025-re tervezett első repülése legalább három évet késik.

Amerika vadászgépekkel segít

Nikosz Panajótopulosz görög védelmi miniszter tájékoztatása alapján Görögország 20 db F-35 Lightning II típusú vadászgép vásárlására adott ajánlatot az amerikai gyártónak. Az első darabot az ötödik generációs vadászgép típusból 2028-ban veszi át a görög légierő.

A miniszter nyilatkozata alapján a görög fél összesen 40 db F-35 gépből álló egység felállítását tervezi, a második 20-as kontingens konkrét megrendelése azonban még várat magára.

Az USA kormánya február 8-án tájékoztatta az athéni vezetést, hogy az amerikai szenátus jóváhagyta a görög vételi ajánlatot.

A hellén légierő már a nyolcvanas évek eleje óta nagyrészt az USA által fejlesztett eszközökre támaszkodva próbálja ellensúlyozni a török irányból érkező fenyegetést.

Az elmúlt három évtizedben a görögök az F-16 típusú vadászbombázóra támaszkodva védték a honi légteret. A világszerte alkalmazott F-16 utolsó megrendelt példányát 2008-ban vette át a görög légierő.

Görög légifölény a Balkánon

A most bejelentett beszerzés mellett a görög fél komoly lépéseket tett a légi erejének fejlesztésére. Legutóbb 2021 januárjában kötöttek szerződést a francia kormánnyal Dassault Rafale vadászrepülők beszerzésére.

Akkor a szerződést több kritika érte, mert a fokozódó török fegyverkezés mellett meglehetősen „kényszer szülte” megoldásnak mutatkozott a 18 db „gall kakas” megvásárlása.

A görög kormány végül 6 további Rafale megvásárlása mellett határozta el magát a növekvő társadalmi nyomás, illetve az orosz-ukrán háború miatt megnövekedett regionális feszültség hatására.

Egy F-16-os vadászgép Houston felett

Egy F-16-os vadászgép Houston felett női pilótával (Forrás: YouTube)

Az athéni kormány az F-35 gépek beszerzése előtt 2021-ben szerződést kötött az amerikai Lockheed Martin céggel a 83 darab görög F-16 repülőgép „Viper” altípussá történő modernizálására. Az első Viper már Athénban van, a maradékra pedig a jelenlegi tervek szerint körülbelül egy évet kell várni.

A görög védelmi minisztérium nem titkolt célja, hogy a közös NATO tagság ellenére a török légierő érdemi ellenfeleinek bizonyuljanak. A jelenleg zajló beszerzések alapján 2030-ba ténylegesen a görög légierő lesz a legmodernebb a Balkánon.

Törökország lassított

A legfeljebb kutya–macska barátsághoz hasonlító görög-török NATO szövetségesi viszonyt kellő fenntartással kezelik Athénban.

Így fellélegezhettek a görög védelmi minisztériumban, amikor a törökök és az USA között hosszas diplomáciai adok-kapok eredményeként kenyértörésre került sor, és megszakadtak a tárgyalások az F-35 beszerzésről 2019-ben.

Akkor a török vezetés által képviselt külpolitikai irányvonal miatt az USA elzárkózott attól, hogy Ankara is vásárolhasson az egyre nagyobb hírnévnek örvendő F-35 típusból.

A törökök évekkel ezelőtt mintegy 100 db F-35 vadászgép megvásárlását próbálták nyélbe ütni Washingtonban, az Erdoğan-rezsim és az amerikai külügyminisztérium között a gülenista csoportokkal szembeni török fellépés, valamint az orosz irányú török közeledés érdemi elhidegüléshez vezetett, az évek óta diplomáciai viták miatt húzódó repülőgép-beszerzésnek pedig az orosz S-400 típusú légvédelmi rakétarendszer vásárlása adta meg a kegyelemdöfést.

Az elnehezült diplomáciai kapcsolatok miatt a török fél maga kezdete meg az F-16 repülőgépek modernizációját.

Ennek egyik legkomolyabb eredménye, hogy az amerikai típusban lévő korábbi radart török cégek által kifejlesztett új radarberendezéssel váltották fel.

A török T-FX vadászgép

A török T-FX vadászgép (Forrás: YouTube, animációs videó)

Ez azonban még mindig nem oldotta meg a török vezetésnek az ötödik generációs vadászgép beszerzése kapcsán kialakult problémáját. A helyzet áthidalására a török légierő saját típus fejlesztésébe kezdett T-FX elnevezéssel.

A teljesen honi gyártású ötödik generációs török vadászgép a tervek szerint az első repülését 2025-ben tette volna meg. Mostanra ez a céldátum 2028-ra változott, mert a műszaki kihívások mellett a török gazdaság problémái is lassításra kényszerítették a fejlesztőket.

A teljesen hazai gyártmányú gép melletti politikai elhatározás miatt Törökország lemaradhat a görögöktől a légierő fejlesztése terén, mert a TF-X első repülésének idejére a görög légierő már rendelkezni fog F-35 típussal és a francia Rafale-okkal.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.