Connect with us

Görögország

A 14. ÓRA: Athén nagyban játszik, avagy miért indul közvetlen repülőgépjárat Bengázi és Görögország között?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Athén újranyitotta nagykövetségét Tripoliban, amellyel jelezte szándékát, hogy politikai befolyásra és üzleti lehetőségekhez akar hozzájutni a háború dúlta országban, ahol tavasz óta éppen relatív béke uralkodik, viszont csak ideiglenes kormány van hatalmon. A rendezés még bizonytalan – a tervek szerint az év végén tartanak választásokat, az athéni vezetés azonban ezt nem akarta kivárni. Ennek legfőbb oka, hogy Görögország Afrikában sem barátja Törökországnak.

Régi ellenségek

Görögországnak és Törökországnak van bőven tapasztalata abban, hogy miként kell megosztani/felosztani egy harmadik országot: a “régi ellenségek” bizonyos értelemben erre tesznek kísérletet most az észak-afrikai Líbiában is.

Görögország egyre nagyobb erőket mozgósít azért, hogy ismételten megvesse a lábát az észak-afrikai országban, ahol a törökök már régebben bent vannak egy katonai beavatkozás révén. Görögország ugyan bizakodó, pedig nemigen van nyerő pozícióban.

Athén reméli, hogy a görög cégek lehetőséget kaphatnak az energia, egészségügyi, építési, gyógyszeripari és hírközlési szektorban, legalább az ország egyik felében, ahol nincs török befolyás. Annál is inkább, mivel a polgárháború miatt a Líbiából kivonulni kényszerülő görög cégek korábban jelentős veszteségeket könyveltek el.

A görög nagykövetséget nem sokkal azután zárták be, hogy 2019 novemberében Törökország megkötötte a tripoli egységkormánnyal a közös tengeri határról szóló megállapodást, mellyel a görög felségvizekből szakított ki jelentős darabot.

A török beavatkozás

A görög kormány elutasította a líbiai-török paktumot, és szorosabbra fűzte kapcsolatát az ország keleti részét uraló Haftar tábornokkal, aki Bengáziból indította hadjáratát Tripoli elfoglalására – ezt végül a törökök 2020-as beavatkozása akadályozta meg.

Ennek lehet folytatása, amiről most a Lybia Review hírportál számol be. A tudósítás szerint hamarosan beindul a közvetlen légijárat Bengázi és Görögország között. Erről Achilles Rakinas görög konzul folytatott megbeszélést az említett líbiai városban Jamal Abdel- Malekkel a Berniq Airways alapítójával. Az említett légitársaság 2020-ban kezdte meg működését, természetesen bengázi székhellyel. A 14. ÓRA: Athén nagyban játszik, avagy miért indul közvetlen repülőgépjárat Bengázi és Görögország között

Az így kialakult helyzet vezetett el a jelenlegi status quóhoz, amelyben Törökország és Görögország mellett a környező államok is igyekeznek biztosítani pozíciójukat.

Noha a nemzetközileg elismert líbiai kormány nem kívánja feladni szövetségesi viszonyát Törökországgal (s nagy valószínűséggel az új választási utáni vezetés sem fogja), Athén azonban megpróbálja javítani a pozícióit az országban, főleg miután Törökország a Földközi-tengeren továbbra is ragaszkodik a 2019-es egyezményben kivívott tengeri határaihoz.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava