Connect with us

Európai Unió

LINGVISZTIKAI NACIONALIZMUSOK: A politika hatása a nyelvtudományra, és egyéb balkáni nyalánkságok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Caricature Sketch
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a szlovéniai EU- Nyugat- Balkán csúcsértekezlet margóján találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel. A horvát kormányfő erről úgy nyilatkozott az újságíróknak: felszólította a szerb elnököt, hogy oldja meg azon szerb tankönyvek kérdését, amelyek gyakorlatilag tagadják a horvát nyelv létezését. Vučić állítólag megígérte, hogy “meglátja, mit lehet tenni ez ügyben. Plenković egyúttal azt is elárulta, hogy a beszélgetés második témája a háborús időkben eltűntnek nyilvánított személyek kérdése volt, amivel kapcsolatban “várják az adatokat Belgrádból”. Az eltűntek kérdése Horvátország számára egyaránt kül- és belpolitikai téma.

Ezek a horvát feltételek

Plenković ezzel gyakorlatilag azt is mondta, hogy Szerbia mindaddig nem számíthat horvát támogatására uniós csatlakozása során, amíg ezekben a kérdésekben nem születik kielégítő megoldás.

Mint már erről volt szó a BALK-on, az eltűntek kérdése folyamatosan terheli nem csak a két ország viszonyát, de egyúttal a horvát politika egyik búvópatakként felszínre törő belpolitikai kérdése is. Ezt többnyire a jobboldali populisták próbálják időnként aktualizálni, mint például utoljára a Hazafias Mozgalom, vagy az újabban a “hazafiakhoz” csapodó Ivan Penava vukovári polgármester.

Az eltűntek zömében szlavóniai illetőségűek, és hadifogságba esésük után Szerbia területén veszett nyomuk, és ez máig emberi tragédiák, traumák forrása.

A háború befejezését követő több mint két évtized alatt még mindig több mint 1800 személy sorsát nem sikerült kideríteni, csupán annyit lehet többé-kevésbé bizonyosra venni, hogy nincsenek az élők sorában.

Ezzel itt nem foglalkozunk tovább, de mindenki számára világos kellene, hogy legyen, hogy amennyiben egyszer a szerb csatlakozás kérdése napirendre kerül, ez olyan kérdés, amelyben a horvát fél nem fog engedékenynek mutatkozni.

Lingvisztikai nacionalizmusok

A szerb-horvát viszonyt nem javítja az sem, hogy miután Szabadkán elismerték a bunyevác nyelvet hivatalosként – körülbelül olyasmiről van szó, mintha a szegedi nyelvjárást nyilvánítanánk külön nyelvvé* – a szerbiai nyolcadik osztályos tankönyvekben az olvasható, hogy a délszláv nyelveket a bolgár, a macedón, a szlovén és a szerb nyelv alkotják, amelyek közül az utóbbit a horvátok, montenegróiak és bosnyákok horvát, montenegrói és bosnyák nyelvnek neveznek.

Mint kiderült a tankönyvkiadó a SANU (vagyis a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, szerbül Srpska akademija nauka i umetnosti) szerb nyelvvel foglalkozó intézetének szabványosító bizottságához fordult útmutatásért ebben kérdésben, és a fent megfogalmazott “lingvisztikai magyarázatot” kapta a szóban forgó tudós társaságtól.

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a SANU a kilencvenes években is a szerb nacionalizmus melegágya volt, és a jelek szerint ez ma sincs másképp, bár ez így nagyon sommás megállapítás.

A horvátok természetesen kiakadtak – akárcsak a bosnyákok és montenegróiak -, de kormányszinten eddig még nem került sor reakcióra.

Hogy, hogy nem, a miniszterelnök idevágó nyilatkozatával párhuzamosan eldördült a horvát lingvisztikai sortűz is. Az IHJJ (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Horvát Nyelvi és Nyelvtudományi Intézet) a horvát hírügynökség, a HINA közvetítésével adott hangot tiltakozásának.

A közlemény értelmében az IHJJ politikailag motivált hamisítványnak tartja a horvát nyelv létezésének megkérdőjelezését.

Az EU 24. hivatalos nyelvét nem létezőnek nyilvánító “alaptalan és felháborító” álláspont súlyát még tovább növeli, hogy ez tulajdonképpen a legmagasabb szerb nyelvtudományi intézmény véleményét tükrözi, így ez a szerb állami szervek hivatalos álláspontjaként értelmezhető.

– A bunyevác nyelvjárás mostanában történt önálló nyelvvé nyilvánítása mellett, amely nyelvtudományilag abszurd, de igen káros cselekedet, a horvát nyelvet beszélő személyek további tudománytalan kvázielméletek hatásának vannak kitéve, amelyek tagadják a horvát nyelv létezését

– áll az IHJJ közleményében.

Miután bizonyosnak tűnik, hogy Szerbia még legalább tíz évig nem lesz az EU-tagja, Aleksandar Vučićnak nyilván marad elegendő ideje átgondolni, mit lehet tenni az említett ügyben, ügyekben. Arról most ne beszéljünk, hogy a szerb elnök meddig tolja el a biciklit a politikában, de nem tartjuk kizártnak, hogy azidőtájt is elnökösködik még, a rendszer ilyen irányú fejlesztése már folyamatban van.

_____________________________
* A bunyevácokkal kapcsolatban a BALK nem foglal állást, de tiszteletben tartja a tudósító véleményét, mint ahogy bárki jogát arra, hogy annak vallja magát, aminek szeretné, akár Marslakónak is.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava