Connect with us

Népszámlálás

NÉPSZÁMLÁLÁS: Növekszik a marslakók száma Szerbiában, avagy a “többrétegű identitás”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A legutóbbi népszámlálások eredményei alapján az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a jedik, indiánok, marslakók, törpök, földönkívüliek, kozmopoliták, pacifisták, manók, kalózok, rockerek, eszkimók és misztikusok száma Szerbiában. A belgrádi Politika azt írja, hogy a 2011-es adatok szerint csaknem 82 ezer ember vallotta magát valamilyen “imaginárius nemzethez” tartozónak. Szerbiában a téma azt követően került napirendre, hogy a Vajdasági Front elnevezésű tömörülés kezdeményezte a “vajdasági nemzet” kategóriájának bevezetését a jövő évi népszámlálás alkalmával.

További imaginárius nemzetek

A további imaginárius nemzetekhez tartozóknak számítanak azok, akik valamelyik focicsapattól vagy sportklubtól származtatják magukat, a Crvena Zvezda szurkolói esetében ezek a “delije”, vagyis a dalia nemzetség tagjai, vagy a Partizanhoz kötődő “grobari” vagyis a sírásók törzs leszármazottai.

A tíz évvel ezelőtti népszámlálás során több mint 30 ezer ember vallotta magát vajdaságinak, szerémséginek, šumadijainak, timočaninak vagy krajinainak, ezek mind tájegységek Szerbiában. Többen a nemzeti hovatartozás rovatban azt a várost tüntették fel, ahol élnek. Így megjelent a belgrádi, a vranjei, vagy a zimonyi hovatartozás is.

Azokat, akik nem “vallják meg” egyértelműen etnikai hovatartozásukat, végül négy kategóriába sorolják: a “nem nyilatkozott” kategória azokat tartalmazza, akik nem akarták meghatározni egyetlen nemzethez való tartozásukat sem, a “regionális” hovatartozás rovatba azok kerülnek, akik a nemzetiség alatt egy földrajzi régiót (Vajdaság, Šumadija) értettek, az “ismeretlen” rovatban pedig azokat tüntetik fel, akik például földönkívülinek vagy pacifistának vallották magukat.

Az “egyéb” kategóriába a kevesebb mint kétezer fős etnikai csoportokhoz tartozók kerülnek, mint például cincárok, csehek vagy olaszok, valamint azok a személyek, akik “kettős nemzetiséget” fejeztek ki, például szerb-macedón, magyar-jugoszláv vagy montenegrói-szerb.

Az előző két népszámlálás között csökkent azoknak a száma, akik szerbnek vallották magukat – 2011-ben 222 688 fővel kevesebb ember nyilatkozott úgy, hogy a szerb nemzet tagja, mint tíz évvel korábban.

Műbalhé, vagy “többrétegű identitás”?

A legutóbbi népszámláláskor 160 ezren nem akartak etnikai hovatartozásukról nyilatkozni, ami statisztikai nyelvről magyarra fordítva azt jelenti, hogy Szerbia minden negyvenharmadik lakosa nem vallja magát egyik “elfogadott” nemzetekhez, de még az “imaginárius” vagy valamilyen “egzotikus családhoz” tartozónak sem.

A szerbiai statisztikai hivatal szerint Szerbiában az embereknek egyébként jogukban áll, hogy kimutassák nemzeti érzelmeiket a népszámlálás során, vagyis hogy azt írjanak be a “nemzeti hovatartozás” rovatba, amit éppenséggel akarnak, végsősoron pedig akár azt is megtehetik, hogy nem írnak be semmit, mint ahogy az az egy mondattal előbb említettek esetében előfordult.

Nenad Čanak, a “vajdasági nemzettel” kapcsolatos kérdést felvető egyik párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetője kijelentette, hogy a téma “szenzációhajhász” módon került nyilvánosságra, miközben ők csak nyilvános vitát szeretnek volna kezdeményezni.

– Nincs itt semmi különös vagy éppen vitatható megközelítés, mi csak felvetettük a témát, hogy mi történjen azok esetében, akik többrétegű identitással rendelkeznek, és ilyenből sok van a Vajdaságban, akár a lakosság fele ide sorolható. Az ilyen identitás a különböző vallású, nemzetiségű és származású emberek találkozásának a következménye

– vélte a vajdasági politikus, aki szerint a nemzeti hovatartozás meghatározásának erőltetése kellemetlen helyzetbe hozza az egyéb kategóriába szoruló embereket, akik valamilyen okból nem tartoznak egyetlen “fontos nemzethez” sem, ami miatt ők kevésbé fontosnak, akár söpredéknek is érezhetik magukat.

A közelgő népszámlálás, amelyet Szerbiában (is) várhatóan tavaszra tartanak meg, választ ad majd arra a kérdésre, hogy hányan vallják meg “másságukat” nemzeti hovatartozás tekintetében, illetve hányan nem rendelkeznek “tiszta nemzeti identitással” mondjuk a vegyesházasságok miatt, vagy a marslakókhoz vonzódásuk révén.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava