Connect with us

Koszovó

MÁSKÉPP SZERETI ŐKET: Az egyiknek az anyja, a másiknak a mostohája, avagy a szerb miniszterelnök kerüli az albánokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb miniszterelnök legutóbbi bujanovaci látogatása még inkább megosztotta a városban élő két legnépesebb nemzeti közösséget, az albánokat és szerbeket. Miközben az utóbbiak élvezettel fogadták a miiniszterelnököt, az albánok úgy érezték, hogy Ana Brnabić nem törődik velük, és ők az ignorálást úgy értelmezik, mint “a szegregáció egyik eszközét, amelyet a belgrádi kormány alkalmaz velük szemben”. Az ezredfordulón a Szerbia déli részén lévő Preševo-völgyben fegyveres konfliktus alakult ki a helyi albán lakosság és az akkor még kis-jugoszláv rendőrök között.

Csak a saját párttársaikat szeretik

Nenad Mitrović, aki a Szerb Haladó Párt színeiben képviseli Bujanovacot a szerbiai parlamentben, a miniszterelnöki látogatással kapcsolatban elmondta, hogy Ana Brnabić szavai szerint vannak befektetők, akik érdeklődnek a bujanovaci gyógyfürdő és a csődeljárás alatt álló Gumoplastika cipő felsőrészgyár iránt.

– Azt mondta nekünk, hogy vannak befektetők, akik érdeklődnek e két vállalat iránt, amelyeknek a helyi fejlődés gerincét kell képezniük

– jelentette ki Mitrović, aki tagja a szerbiai parlament belügyi bizottságának, a Koszovóval foglalkozó bizottságnak, valamint a titkosszolgálatokat felügyelő testületnek. A helyi szinten mindenképpen befolyásos szerb származású képviselő arról is beszélt, hogy Brnabić júliusban nem miniszterelnökként, hanem a Szerb Haladó Párt elnökségi tagjaként kereste fel a koszovói határ közelében lévő várost. Felmerül viszont a kérdés, hogy akkor Ana Brnabić miért élvezte az állami testőrség védelmét, és miért tartott vele népes kormányküldöttség?

Mitrović azt is elmondta, hogy a miniszterelnök tisztában van a bujanovaci politikai helyzettel, ahol a szerbeket, mint mondta, tiranai parancsra kiszorították a hatalomból. A képviselő közlése szerint a szerb miniszterelnök látogatása során a Szerb Haladó Párt közelgő tisztújító közgyűlésről folytatott megbeszéléseket helyi párttársaival.

Július végén Ana Brnabić már egyszer járt a déli országrészben lévő pčinjai körzetben, ahol miniszterelnökként felkereste Bosilegradot, Vladičin Hant és Vranjet, míg Bujanovacra a Szerb Haladó Párt képviseletében, és nem kormányfői minőségében látogatott.

Ana Brnabić dél-szerbiai portyázára felfigyelt Ragmi Mustafa, a szerbiai Albánok Nemzeti Tanácsának elnöke is, aki szerint Brnabić azzal, hogy nem kereste fel az albán vezetésű helyi intézményeket, etnikai alapon polarizálta a körzetet.

– Ilyen módszerrel a konfliktusok idején sem találkoztunk

– mondta Mustafa, aki megjegyezte, hogy a miniszterelnök meglátogatta ugyan a Szerb Haladó Párt helyi szervezetét, viszont elkerülte az attól mindössze 100 méterre lévő polgármesteri hivatalt, vagy az Albán Nemzeti Tanács még 20 méterrel odébb lévő épületét.

Vučić elnökhöz hasonlóan Brnabić miniszterelnök is arra inspirálja a helyi szerbeket, hogy alternatív kormányzatot hozzanak létre, miközben nem találkozik az önkormányzat demokratikusan megválasztott legitim (albán nemzetiségű) képviselőivel

– jelentette ki Mustafa, aki szerint a szerb állam részéről hiányzó politikai akarat, és Brnabić miniszterelnök jól kitapintható szelektív hozzáállása szítja a nemzetek közötti feszültséget, miközben a belgrádi vezetés saját érdekeit nézi, amikor a helyi szerbek helyzetével visszaélve fokozza a szegregáció mértékét.

Albán befektető nem privatizálhat

A szerb vezetők tehát azt állítják, hogy vannak befektetők, akik érdeklődnek a bujanovaci gyógyfürdő és a Gumoplastika iránt, ahogy erről Aleksandar Vučić szerb elnök már két évvel ezelőtt, vagyis 2019 februárjában a térségbe látogatva a Levko kávézóban szintén beszélt, miközben az albán származású befektetőket kizárják a társadalmi (állami) tulajdonban lévő cégek privatizációjából.

Shaip Kamberi, a szerbiai parlament albán származású országgyűlési képviselője szerint Ana Brnabić szerbiai miniszterelnök nemrégiben Bujanovacban és Preševóban tett látogatása, amely során nem találkozott a helyi hatóságok képviselőivel, jól mutatja a szerb állam hozzáállását azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyekben nem a Szerb Haladó Párt kormányoz.

– A bujanovaci szerbek egy része is csalódott ebben a tekintetben, itt azokról van szó, akik nem a Szerb Haladó Párt tagjai, mivel Vučić elnök korábban kétszer is járt Bujanovacban, és nem vette fel a kapcsolatot vette fel velük, és persze, be sem lépett a helyi önkormányzat épületébe

– jelentette ki Kamberi, aki szerint az szerb elnök két látogatása során csak a Szerb Haladó Párt tagjaival találkozott az előbb említett kávézóban, ami azt jelzi, hogy a kormányzat csak a haladókra fókuszál.

Az albán parlamenti képviselő szerint megszokták már a szerb vezetők, legutóbb pedig a miniszterelnök elutasítását, hogy találkozzon a helyi albán politikusokkal, Ana Brnabić gesztusa azonban egyértelműen jelzi, hogy a szerb kormány nem az emberekre, hanem a párttagokra koncentrál, és hogy az egész állami apparátus részt vesz a közelgő választások előkészítésében.

Bujanovac és Preševo megkerülése, ahol a szerbiai albán lakosság többsége él, azt a benyomást kelti, hogy a szerb állam készül egy olyan forgatókönyvre is, amelyet a nemrégiben megszellőztetett “non-paper” jellegű dokumentumok tartalmaztak, az pedig nem más, mint Preševo völgyének elszakadása Szerbiától, és csatlakozása Koszovóhoz, ami iránt a helyi albánok 1992. március 1-én és 2-án tartott népszavazásukon és az 1999/201-es kirobbantott fegyveres lázadásukkal már kifejezték igényüket.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava