Connect with us

Macedónia

MIGRÁNSVERÉS ÉS KORRUPCIÓ: A szerb rendőrök bántalmazzák a migránsokat a macedón határon, ha nem fizetik le őket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A BALK több megbízható forrásból is úgy értesült, hogy a szerb rendőrök bántalmazzák az Észak- Macedónia felől érkező migránsokat, ha “nem kapnak egy kis eurót”. A hét elején megkerestük a szerb belügyminisztériumot, hogy reagáljon az értesüléseinkre, de kérésünket válaszra sem méltatták. Ugyanezzel a kéréssel fordultunk a menedékkérők védelmével és megsegítésével foglalkozó központ, vagyis az APC/CZA nevű szervezethez, amely szintén nem jelzett vissza, pedig más országok túlkapásai esetében ők igencsak hangosak. A BALK már tavaly írt arról, hogy a szerb rendőrök bántalmaztak egy migránst a macedón határon.

Nem elszigetelt eset

Tavaly márciusban bangladesi migránsok számoltak be a BALK-nak arról, hogy a szerb rendőrök bántalmazták egyiküket.

– Megpróbált átjönni a határon. A rendőrök azt kiabálták, hogy megölik, és ütni kezdték. Azt mondták neki, hogy nem léphet be Szerbiába, menjen vissza Macedóniába

– mondta akkor a sértett ismerőse, akivel közösen lépték át a határt.

A migránsok iránt tanúsított humánus bánásmódról szóló mantraszerű nyilatkozatok, és a befogadó táborokban nyújtott ellátás okán hajlamosak voltunk azt hinni, hogy a macedón-szerb határon történt tavalyi migránsverés csak elszigetelt jelenség volt, mára azonban már egyre több jel utal arra, hogy egészen másról van szó.

Megbízható forrásokból egyrészt úgy értesültünk, hogy sokkal több migráns érkezik, vagy legalábbis próbál meg bejutni Szerbiába, mint ahogy azt hivatalosan állítják, másrészt pedig több forrásból származó egybehangzó információk szerint a szerb rendőrök nem mindig lépnek fel emberségesen a migránsokkal szemben.

Migránsverés és korrupció

A BALK értesülései szerint a szerb rendőrök éjszakánként akár több tucat migránst is visszafordítanak Észak- Macedóniába, miközben bántalmazzák őket.

Forrásaink szerint a lábukat ütik, hogy néhány napon belül ne tudjanak hosszabb távot megtenni, és újabb határátlépéssel próbálkozni.

A bántalmazás alól azok a migránsok kivételek lehetnek, akik megvásárolják a szerb rendőrök jóindulatát. Értesüléseink szerint ezért a szerb rendőrök nem is szeretik, ha külföldi, például osztrák kollégákkal együtt kell járőrözniük, mert akkor “nem esik le egy kis euró”.

Ugyanakkor magunk is láttuk, hogy a szerb rendőrök a múlt vasárnap délután razziáztak a preševói befogadó központnál.

Az újabb migránsverésekről és a razzia okáról hétfőn érdeklődtünk a szerb belügyminisztériumnál, ennek írásos nyoma is van, kérésünkre azonban mindeddig nem érkezett válasz.

Ugyanezzel kapcsolatban megkerestük a menedékkérők védelmével és megsegítésével foglalkozó központot, vagyis az APC/CZA nevű szervezetet is, amely ugyancsak nem reagált, pedig ők gyakran felszólalnak, amikor más országok hatóságai durván lépnek fel a migránsokkal szemben.

Az albánok szerepe

Egyes forrásaink szerint azok a migránsok már biztonságban tudhatják magukat, akik a szerb-macedón határt átlépve elérik a Preševo környéki albán falvak egyikét-másikát, mert az ottani lakosok nem szívesen működnek együtt a szerb rendőrséggel.

Helyi albánok azonban elmondták, hogy közülük egyre kevesebben vesznek részt az embercsempészetben vagy a migránsok bújtatásában, mert a szerb hatóságok különösen nagy előszeretettel börtönözik be az albánokat, ha ilyen cselekedeten kapják őket.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava