Connect with us

Bűnügy

SZÓZSONGLŐRÖK: Borítékolta lemondását a szerb védelmi miniszter
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb védelmi miniszter borítékolta lemondását, amelyet a szerb elnök “bármikor aktiválhat”. Nebojša Stefanović írásos nyilatkozatot tett közzé, amelyben megfogalmazása szerint sohasem állította, hogy az FBI részt vett a Veljko Belivuk elleni eljárásban. A miniszter ellen már hónapok óta hadjárat folyik a kormánypárti sajtó “vehemensebb részében”, amely szerint Stefanović együttműködött Veljko Belivuk (Bajkeverő Velja) bűnözői csoportjával.

Szózsonglőrök

Újabb értelmezése van annak a kijelentésnek, amelyet a szerb védelmi miniszter augusztus 1-jén tett, hogy cáfolja a vádakat, amelyek szerint ő is használta azt a titkos telefonhálózatot, amelyen a bűnözők tartották egymással a kapcsolatot.

Ennek során megemlítette, hogy volt kapcsolat közte és az FBI vezetője között a Sky hálózat dekódolásával kapcsolatban, ami miatt heves támadások érték például utódja, Aleksandar Vulin jelenlegi belügyminiszter részéről is.

Stefanović írásos nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy “a kormányközeli média egyes szereplői és az ellenzékhez közel álló sajtó” tetszése szerint “szabta át és értelmezte” nyilatkozatát, és nem úgy közölte, ahogy az elhangzott.

A korábban a belügyi tárcát vezető védelmi miniszter – aki jelenlég még a kormány alelnöke – közölte, hogy beperelte mindazokat a sajtóorgánumokat amelyek “brutálisan megrágalmazták, és ezzel veszélyeztetik őt, családját és gyermekeit, de óriási károkat okoztak az államnak is”.

Ami a menesztésemet illeti, amiatt sem az ellenzéknek, sem néhány hevesen reagáló kormánypárti médiaszereplőnek nem kell aggódnia. Ez kizárólag Vučić elnökre tartozik, akinek rendelkezésére áll a lemondásom, és bármikor aktiválhatja, amikor szükségesnek tartja – olvasható egyebek között a miniszter írásos nyilatkozatában.

Procedurális kérdés

A miniszterek menesztésének vagy lemondásának procedúrája országonként más és más.

Szerbiában egyre inkább az a gyakorlat alakul ki, hogy mindenről – így a miniszterek sorsáról is – az államfő dönt. Ennek csendes beismerése, hogy a szerb védelmi miniszter neki ajánlotta fel, illetve “nála borítékolta” lemondását, és nem Ana Brnabić kormányfőnél.

A szerbiai hivatalos álláspont szerint az FBI semmilyen szerepet nem játszott a Belivuk-féle bűnözői csoport felgöngyölítésében, és mindent a (szerb) belügyminisztérium és a BIA (szerb titkosszolgálat) végzett, még annak a Sky alkalmazásnak a feltörését is, amelyen a banda tagjai egymással kommunikáltak.

Ezt képviselik a Sándorok is, vagyis Aleksandar Vulin jelenlegi belügyminiszter és Aleksandar Vučić államfő is. Ha figyelembe vesszük a Szerb Haladó Párt jobb szárnyának és oroszbarát politikusainak nyomását a szerb elnökre, könnyen előfordulhat, hogy Nebojša Stefanović “miniszteri napjai” meg vannak számlálva.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava