Connect with us

Belpolitika

MÉLYELEMZÉS: Megkezdődött a szerb védelmi miniszter kivonása a politikából, avagy egy párt jellemrajza

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Szombaton tartotta ülését a Szerb Haladó Párt főbizottsága, amely két fontos kérdést tárgyalt meg: a haladók egyesültek Aleksandar Šapić volt vízilabdázó Szerbiai Hazafias Szövetségével (SPAS), amely tizenegy helyet tudhat magáénak a szerbiai parlamentben. Lehet, hogy az egyesülés helyett a beolvadás jobb szó lenne, de a végkifejlet szempontjából a szóhasználat mellékes körülmény. A másik fontos fejlemény, hogy megkezdődött a védelmi miniszter kivezetése a politikai életből, Nebojša Stefanović némi noszogatásra ugyanis lemondott a Szerb Haladó Párt fővárosi bizottságának vezetéséről.

Aki megy

Stefanović hátralépett, Šapić bekerült a Szerb Haladó Párt vezetésébe – így lehetne röviden összefoglalni a haladók főbizottsági ülésének eredményeit.

– Megkaptam Nebojša Stefanović lemondását a Szerb Haladó Párt belgrádi bizottságának elnöki posztjáról

MÉLYELEMZÉS: Megkezdődött a szerb védelmi miniszter kivonása a politikából, avagy egy párt jellemrajza
– jelentette be Aleksandar Vučić szerb elnök elnök és pártvezér, amit erőteljes taps követett.

– Mi a párton belül oldjuk meg a viszonyainkat, és a mi pártunkon belül, egyeseknek bármennyire is tetszene, soha nem lesznek lefejezések


– tette hozzá Vučić.

Ez jó “píár-fogás”, csak az a baj, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal, a védelmi miniszter lemondását ugyanis sokan nyilvánosan követelték az utóbbi hetekben: kezdve a Szerb Haladó Párt kerületi szervezeitől egészen a legfelsőbb pártvezetésig.

Miloš Vučević a Szerb Haladó Párt elnökségének tagja, az újvidéki pártbizottság elnöke, és a város polgármestere volt az egyik leghangosabb ezen a téren, aki ehhez képest szombaton eléggé álszent módon nyilvánult meg, miután a szerb elnök és pártelnök bejelentette Stefanović lemondását a belgrádi pártfunkcióról.

– A lemondásokról nem szokás vitatkozni. A lemondás magánügy, és elfogadásra került


– mondta Vučević, aki azonban aligha elégedett, tíz nappal ezelőtt ugyanis úgy nyilatkozott, hogy ha Nebojša Stefanović helyében lenne, akkor felajánlaná a lemondásomat minden tisztségére.

Hivatalosan azt vetik a védelmi miniszter szemére, hogy korábbi posztján, belügyminiszterként nem tudott Vučićnak és családjának a lehallgatásáról, ha egyáltalán volt ilyen, mert már ezt elhinni sem könnyű a számtalan állítólagos merényletkísérlet közepette.

Belgrádi politikai elemzők egyébként arra számítanak, hogy Stefanović lemondása vagy lemondatása a védelmi miniszteri tisztségről októberben várható, de már most a kormányból történő kiszorítására utalnak egyes politikusi nyilatkozatok.

– Ez a taktikánktól függ, hogy marad-e a kormányban, de csak lassan ezzel a dologgal


– nyilatkozta Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt elnökségének tagja egy tévéműsorban.

Ez minden bizonnyal azt jelzi, hogy Stefanović sorsa védelmi miniszterként is megpecsételődött, a többi már csak idő kérdése.

Aki jön

Bár a védelmi miniszter pártfunkciójáról történt lemondása hátterébe szorította a Szerbiai Hazafias Szövetségével (SPAS) becsatlakoztatását a Szerb Haladó Pártba, a két kérdés között azonban van összefüggés.

Siniša Mali volt belgrádi polgármester pénzügyminiszterré történt előléptetését követően a Szerb Haladó Párt nem talált jó megoldást a főváros vezetésére, ráadásul most még a belgrádi pártszervezet elnöke (Stefanović) is lemondott.

Sokan vélik úgy, hogy a haladók Aleksandar Šapićot szemelték ki a főpolgármesteri posztra, és ezért volt szükség a két párt egyesülésére, ami alelnöki posztot is hozott a volt vízilabdázónak.

A haladók nála jobb embert aligha találhattak volna, bár az még nem tisztázott, hogy a mostani értelemben vett ellenzéki múltja előny vagy hátrány számára.

Šapić 2006-ban lépett be a Demokrata Pártba, de csak sportpályafutásának lezárását követően kezdte komolyabban venni a politikát. 2009 végén Dragana Đilas, akkori belgrádi polgármester asszisztense lett. 2011-ben a Belgrádi Demokrata Párt városi igazgatóságának elnöke, a 2012-es választásokon pedig a Demokrata Párt jelöltjeként az újbelgrádi önkormányzat elnöke, vagyis polgármestere lett. 2014 végén elhagyta a Demokrata Pártot.

– Természetes, hogy foglalkozom a Belgráddal kapcsolatos kérdésekkel, de nem én leszek az egyedüli, aki ezen dolgozik, hanem az elnökség még nevez ki embereket


– jelentette ki Šapić, aki nem tisztázta, hogy ez a városi pártszervezetre vagy a polgármesteri posztra vonatkozik-e.

Mert vonatkozhat akár mindkettőre, mint ez a fent említett újvidéki polgármester esetében előfordul, Šapić ugyanis polgármesterként vezette Újbelgrádot, és van tapasztalata a városi pártszervezet irányításában, igaz még az ellenzéki, mára már a megsemmisülés határán támolygó Demokrata Párt színeiben.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava