Connect with us

Bajkeverő-ügy

BELGRÁDI VOLDEMORT: Főkolompos-e a szerb védelmi miniszter?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Stefanovi Vu i 1 COVER
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc


A szerb média már hosszú napok óta igyekszik feltárni, hogy érintett-e a szerbiai maffiatevékenységben Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter, aki korábban a belügyi tárcát vezette. A BALK január elején írt arról, hogy a belgrádi Kurir megpedzette Stefanović felelősségének kérdését a szerb elnök lehallgatásával kapcsolatban, amiről hivatalosan még egy szó sem esett, ami elég furcsa. Az viszont mindenesetre árulkodó jel, hogy a korábban a nyilvánosság előtt szinte napi gyakorisággal megjelenő miniszter egy-két kósza megszólalástól eltekintve szinte teljesen kikopott a szerb médiából. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy kivonták a forgalomból, vagy legalábbis a hírfolyamból.

A szerb Voldemort

A szerb média már hetek óta attól hangos, hogy Aleksandar Vučić lehallgatásának és az ellene tervezett állítólagos merényletnek a szálai a politikai szféráig, a kormányig és a Szerb Haladó Pártig vezetnek, amiről már “haladó politikusok” is megemlékeznek, természetesen neveket nem említve.

EvZ17auXIAcp0dR

Nebojša Stefanović és Dijana Hrkalović

A szerb rendőrség kétszer is meghallgatta, de eddig egyszer sem tartóztatta le Dijana Hrkalović volt belügyi államtitkárt, akinek voltak ismerősei alvilági körökben, egy korábban meggyilkolt alvilági figurához pedig igencsak közeli, majdhogynem rokoni szálak fűzték. Már a tavalyi kormányváltást előtt az államtitkár asszonytól megvált a szerb belügyminisztérium, ma pedig már a szerb média az egyik elsősszámú gyanúsítottként tartja számon.

Természetesen volt főnöke, Nebojša Stefanović mögött, akit azonban egyelőre a szerb Voldemortként kezelnek, mert személyét általában csak körülírják, őt magát – egy-két esettől eltekintve – nem nevezik meg. Az viszont mindenképpen árulkodó jelnek számít, hogy a szerb média a volt belügyminisztert még azzal kapcsolatban sem faggatja, hogy miniszterkedése alatt hogyan fajulhattak idáig a dolgok.

Az amerikaiakat is belekeverték

A szerbiai kormánypárti sajtó az utóbbi napokban már arról írt, hogy a szövevényes bűnügyi-politikai játszmába az amerikaiak is belekeveredtek, akik állítólag a Szerb Haladó Párt egyik vezető funkcionáriusától, annak amerikai látogatása alkalmával olyan tervet kértek, amelyben felvázolja a párt átalakítását, természetesen Aleksandar Vučić mellőzésével.

Ez az első alkalom, hogy a mostani szerbiai felfordulás közepette egy külföldi ország neve is említésre kerül, miközben az előbbi utalásokból nem nehéz kitalálni, hogy kinek a nevét nem ejtik ki, miután nem számít napi rutinnak, hogy vezető szerb politikusok az Egyesült Államokba röpködnek.

A szerb Voldemortról feltételezik, hogy az amerikai titkosszolgálatokkal együttműködve Aleksandar Vučić elárulására készült.

Aleksandar Vučić szerb elnök korábbi főnöke, a horvátok, a bosnyákok és a francia krémesek legnagyobb ellensége, Vojislav Šešelj volt csetnikvajda azonban vette a bátorságot, hogy ország és világ előtt kiejtse az áruló nevét.

– Ezek nem találgatások, mikor mindenki tudja: Nebojša Stefanović elment Amerikába…

aca bosanac

Aleksandar Kajmaković, alias Aca Bosanac

– nyilatkozta Šešelj a Pink TV-ben, amelynek a tulajdonosa szorosan együttműködött a nemrég meghallgatott Aleksandar Kajmaković vendéglőtulajdonossal, akit általában Aca Bosanac (Bosnyák Aca) néven emlegetnek a szerb fővárosban, és akinek a vendéglőit Bajkeverő Velja bandája biztosította.

A szerb sajtó azt is tudni véli, hogy az egyik vendéglőt Bosnyák Aca közösen üzemeltette Slaviša Kokezával, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnökével – akiről az elkövetkező napokban még sok szó esik majd -, valamint Aleksandar Papić üzletemberrel és Nebojša Stefanović volt belügyminiszterrel.

Papić, akit szürke eminenciásnak tartanak Belgrádban, állítólag a háttérből segítette Bajkeverő Velját (Velja Nevolja, Velimir Belivuk), és rendszeresen konzultált vele a piszkos ügyekben.

Egyelőre nem világos, hogy Nebojša Stefanović esetében valójában mi a helyzet, mert sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem Aleksandar Vučić szerb elnök – ami talán a legfontosabb – nem foglalt állást sem pró, sem kontra. Viszont a szivárogtatásokat sem állította le senki.
________________
Fotó: Twitter

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bajkeverő-ügy

FELTÉTELEZÉS: A szerb ellenzék olyan felvételeket emleget, amelyek szerint van kapcsolat a kormányzat és a Bajkeverő-csoport között

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Borko Stefanovic.asd
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Egy szerb ellenzéki politikus lát arra utaló jeleket, hogy léteznek felvételek, amelyek bizonyítják az állami vezetés és a Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) csoportja közötti kapcsolatot. Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság Pártának (Stranka slobode i pravde, SSP) alelnöke erről a “vadul ellenzéki” Nova című napilapnak nyilatkozott. Korábban a Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciumához (ICIJ) tartozó KRIK közzétett egy kihallgatási jegyzőkönyvet, amely szerint Bajkeverő Velja azt állította, hogy maga is találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel, amit az hevesen cáfolt.

Egyes jelek és bizonyos emberek

Borko Stefanović, a Szabadság és Igazságosság Pártjának első alelnöke kijelentette, hogy egyes jelek szerint “bizonyos emberek” olyan felvételekkel rendelkeznek, amelyek – mint az ellenzéki politikus állítja – bizonyítják a Veljko Belivuk által vezetett bűnszervezet és az állami vezetés közötti kapcsolatot.

Stefanović szerint a belgrádi kormányzat ettől ilyen ideges.

– Ez a titka annak, hogy Nebojša Stefanović védelmi miniszter, (aki az ellenzéki politikus névrokona) valamint Diana Hrkalović, a belügyminisztérium volt államtitkár miért érinthetetlenek. Nyilvánvalóan van valami, ami védi őket, és amivel zsarolják Vučić elnököt és Vulin belügyminisztert

– mondta az ellenzéki Stefanović a fentebb már minősített Nova napilapnak.

Dragan Đilas első helyettese azt viszont nem részletezte, hogy hangfelvételre vagy videóra gondol-e, korábbam ugyanis szóba került, hogy Nebojša Stefanović miniszterkedése idején a belügyminisztériumból lehallgatták Vučić elnököt.

Egyelőre nem könnyű megítélni, hogy ez kormányzati paranoia vagy valós állítás.

A harmadik fél

Az ellenzéki Stefanović szerint nem kizárt, hogy a felvételek “harmadik fél birtokában vannak”, amely dekódolta a bűnözők által használt Sky applikációt. Ez lehet akár az FBI is, amit ugyan a legfelsőbb szintről cáfolnak.

Az első ellenzéki alelnök reagált Aleksandar Vučićnak arra a bejelentésére is, hogy az elnök az ügyészségen hajlandó vallomást tenni az ügyben, miután kapcsolatba hozták Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) bűnözői csoportjával.

Stefanović úgy fogalmazott, hogy a jelen pillanatban nincs az az ügyész, aki hajlandó feltárni, hogy a hatalom csúcsáról ki “inspirálta, segítette és szervezte” a bűnözői csoport tevékenységét.

A politikus szerint a majdnem egy évtizede kormányzó Szerb Haladó Párt folyamatos nyomás alatt tartja az ügyészséget, megfélemlíti és zsarolja az igazságszolgáltatást, ezért elképzelni sem tudja, már mint az ellenzéki Stefanović, hogy az érvényben lévő törvényekhez híven az ügyészek közül bárki is készen állna a Bajkeverő-csoport monstruális bűncselekményeinek és a hatalommal tartott kapcsolatainak felderítésére.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava