Connect with us

Bajkeverő-ügy

BELGRÁDI VOLDEMORT: Főkolompos-e a szerb védelmi miniszter?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A szerb média már hosszú napok óta igyekszik feltárni, hogy érintett-e a szerbiai maffiatevékenységben Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter, aki korábban a belügyi tárcát vezette. A BALK január elején írt arról, hogy a belgrádi Kurir megpedzette Stefanović felelősségének kérdését a szerb elnök lehallgatásával kapcsolatban, amiről hivatalosan még egy szó sem esett, ami elég furcsa. Az viszont mindenesetre árulkodó jel, hogy a korábban a nyilvánosság előtt szinte napi gyakorisággal megjelenő miniszter egy-két kósza megszólalástól eltekintve szinte teljesen kikopott a szerb médiából. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy kivonták a forgalomból, vagy legalábbis a hírfolyamból.

A szerb Voldemort

A szerb média már hetek óta attól hangos, hogy Aleksandar Vučić lehallgatásának és az ellene tervezett állítólagos merényletnek a szálai a politikai szféráig, a kormányig és a Szerb Haladó Pártig vezetnek, amiről már “haladó politikusok” is megemlékeznek, természetesen neveket nem említve.

Nebojša Stefanović és Dijana Hrkalović

A szerb rendőrség kétszer is meghallgatta, de eddig egyszer sem tartóztatta le Dijana Hrkalović volt belügyi államtitkárt, akinek voltak ismerősei alvilági körökben, egy korábban meggyilkolt alvilági figurához pedig igencsak közeli, majdhogynem rokoni szálak fűzték. Már a tavalyi kormányváltást előtt az államtitkár asszonytól megvált a szerb belügyminisztérium, ma pedig már a szerb média az egyik elsősszámú gyanúsítottként tartja számon.

Természetesen volt főnöke, Nebojša Stefanović mögött, akit azonban egyelőre a szerb Voldemortként kezelnek, mert személyét általában csak körülírják, őt magát – egy-két esettől eltekintve – nem nevezik meg. Az viszont mindenképpen árulkodó jelnek számít, hogy a szerb média a volt belügyminisztert még azzal kapcsolatban sem faggatja, hogy miniszterkedése alatt hogyan fajulhattak idáig a dolgok.

Az amerikaiakat is belekeverték

A szerbiai kormánypárti sajtó az utóbbi napokban már arról írt, hogy a szövevényes bűnügyi-politikai játszmába az amerikaiak is belekeveredtek, akik állítólag a Szerb Haladó Párt egyik vezető funkcionáriusától, annak amerikai látogatása alkalmával olyan tervet kértek, amelyben felvázolja a párt átalakítását, természetesen Aleksandar Vučić mellőzésével.

Ez az első alkalom, hogy a mostani szerbiai felfordulás közepette egy külföldi ország neve is említésre kerül, miközben az előbbi utalásokból nem nehéz kitalálni, hogy kinek a nevét nem ejtik ki, miután nem számít napi rutinnak, hogy vezető szerb politikusok az Egyesült Államokba röpködnek.

A szerb Voldemortról feltételezik, hogy az amerikai titkosszolgálatokkal együttműködve Aleksandar Vučić elárulására készült.

Aleksandar Vučić szerb elnök korábbi főnöke, a horvátok, a bosnyákok és a francia krémesek legnagyobb ellensége, Vojislav Šešelj volt csetnikvajda azonban vette a bátorságot, hogy ország és világ előtt kiejtse az áruló nevét.

– Ezek nem találgatások, mikor mindenki tudja: Nebojša Stefanović elment Amerikába…

Aleksandar Kajmaković, alias Aca Bosanac

– nyilatkozta Šešelj a Pink TV-ben, amelynek a tulajdonosa szorosan együttműködött a nemrég meghallgatott Aleksandar Kajmaković vendéglőtulajdonossal, akit általában Aca Bosanac (Bosnyák Aca) néven emlegetnek a szerb fővárosban, és akinek a vendéglőit Bajkeverő Velja bandája biztosította.

A szerb sajtó azt is tudni véli, hogy az egyik vendéglőt Bosnyák Aca közösen üzemeltette Slaviša Kokezával, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnökével – akiről az elkövetkező napokban még sok szó esik majd -, valamint Aleksandar Papić üzletemberrel és Nebojša Stefanović volt belügyminiszterrel.

Papić, akit szürke eminenciásnak tartanak Belgrádban, állítólag a háttérből segítette Bajkeverő Velját (Velja Nevolja, Velimir Belivuk), és rendszeresen konzultált vele a piszkos ügyekben.

Egyelőre nem világos, hogy Nebojša Stefanović esetében valójában mi a helyzet, mert sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem Aleksandar Vučić szerb elnök – ami talán a legfontosabb – nem foglalt állást sem pró, sem kontra. Viszont a szivárogtatásokat sem állította le senki.
________________
Fotó: Twitter

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava