Connect with us

Bajkeverő-ügy

BELGRÁDI VOLDEMORT: Főkolompos-e a szerb védelmi miniszter?

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

Stefanovi Vu i 1 COVER
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A szerb média már hosszú napok óta igyekszik feltárni, hogy érintett-e a szerbiai maffiatevékenységben Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter, aki korábban a belügyi tárcát vezette. A BALK január elején írt arról, hogy a belgrádi Kurir megpedzette Stefanović felelősségének kérdését a szerb elnök lehallgatásával kapcsolatban, amiről hivatalosan még egy szó sem esett, ami elég furcsa. Az viszont mindenesetre árulkodó jel, hogy a korábban a nyilvánosság előtt szinte napi gyakorisággal megjelenő miniszter egy-két kósza megszólalástól eltekintve szinte teljesen kikopott a szerb médiából. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy kivonták a forgalomból, vagy legalábbis a hírfolyamból.

A szerb Voldemort

A szerb média már hetek óta attól hangos, hogy Aleksandar Vučić lehallgatásának és az ellene tervezett állítólagos merényletnek a szálai a politikai szféráig, a kormányig és a Szerb Haladó Pártig vezetnek, amiről már „haladó politikusok” is megemlékeznek, természetesen neveket nem említve.

EvZ17auXIAcp0dR

Nebojša Stefanović és Dijana Hrkalović

A szerb rendőrség kétszer is meghallgatta, de eddig egyszer sem tartóztatta le Dijana Hrkalović volt belügyi államtitkárt, akinek voltak ismerősei alvilági körökben, egy korábban meggyilkolt alvilági figurához pedig igencsak közeli, majdhogynem rokoni szálak fűzték. Már a tavalyi kormányváltást előtt az államtitkár asszonytól megvált a szerb belügyminisztérium, ma pedig már a szerb média az egyik elsősszámú gyanúsítottként tartja számon.

Természetesen volt főnöke, Nebojša Stefanović mögött, akit azonban egyelőre a szerb Voldemortként kezelnek, mert személyét általában csak körülírják, őt magát – egy-két esettől eltekintve – nem nevezik meg. Az viszont mindenképpen árulkodó jelnek számít, hogy a szerb média a volt belügyminisztert még azzal kapcsolatban sem faggatja, hogy miniszterkedése alatt hogyan fajulhattak idáig a dolgok.

Az amerikaiakat is belekeverték

A szerbiai kormánypárti sajtó az utóbbi napokban már arról írt, hogy a szövevényes bűnügyi-politikai játszmába az amerikaiak is belekeveredtek, akik állítólag a Szerb Haladó Párt egyik vezető funkcionáriusától, annak amerikai látogatása alkalmával olyan tervet kértek, amelyben felvázolja a párt átalakítását, természetesen Aleksandar Vučić mellőzésével.

Ez az első alkalom, hogy a mostani szerbiai felfordulás közepette egy külföldi ország neve is említésre kerül, miközben az előbbi utalásokból nem nehéz kitalálni, hogy kinek a nevét nem ejtik ki, miután nem számít napi rutinnak, hogy vezető szerb politikusok az Egyesült Államokba röpködnek.

A szerb Voldemortról feltételezik, hogy az amerikai titkosszolgálatokkal együttműködve Aleksandar Vučić elárulására készült.

Aleksandar Vučić szerb elnök korábbi főnöke, a horvátok, a bosnyákok és a francia krémesek legnagyobb ellensége, Vojislav volt csetnikvajda azonban vette a bátorságot, hogy ország és világ előtt kiejtse az áruló nevét.

Ezek nem találgatások, mikor mindenki tudja: Nebojša Stefanović elment Amerikába…
aca bosanac

Aleksandar Kajmaković, alias Aca Bosanac

– nyilatkozta Šešelj a Pink TV-ben, amelynek a tulajdonosa szorosan együttműködött a nemrég meghallgatott Aleksandar Kajmaković vendéglőtulajdonossal, akit általában Aca Bosanac (Bosnyák Aca) néven emlegetnek a szerb fővárosban, és akinek a vendéglőit Bajkeverő Velja bandája biztosította.

A szerb sajtó azt is tudni véli, hogy az egyik vendéglőt Bosnyák Aca közösen üzemeltette Slaviša Kokezával, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnökével – akiről az elkövetkező napokban még sok szó esik majd -, valamint Aleksandar Papić üzletemberrel és Nebojša Stefanović volt belügyminiszterrel.

Papić, akit szürke eminenciásnak tartanak Belgrádban, állítólag a háttérből segítette Bajkeverő Velját (Velja Nevolja, Velimir Belivuk), és rendszeresen konzultált vele a piszkos ügyekben.

Egyelőre nem világos, hogy Nebojša Stefanović esetében valójában mi a helyzet, mert sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem Aleksandar Vučić szerb elnök – ami talán a legfontosabb – nem foglalt állást sem pró, sem kontra. Viszont a szivárogtatásokat sem állította le senki.
________________
Fotó: Twitter


ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi

Bajkeverő-ügy

FELTÉTELEZÉS: A szerb ellenzék olyan felvételeket emleget, amelyek szerint van kapcsolat a kormányzat és a Bajkeverő-csoport között

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Borko Stefanovic.asd
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Egy szerb ellenzéki politikus lát arra utaló jeleket, hogy léteznek felvételek, amelyek bizonyítják az állami vezetés és a Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) csoportja közötti kapcsolatot. Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság Pártának (Stranka slobode i pravde, SSP) alelnöke erről a „vadul ellenzéki” Nova című napilapnak nyilatkozott. Korábban a Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciumához (ICIJ) tartozó KRIK közzétett egy kihallgatási jegyzőkönyvet, amely szerint Bajkeverő Velja azt állította, hogy maga is találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel, amit az hevesen cáfolt.

Egyes jelek és bizonyos emberek

Borko Stefanović, a Szabadság és Igazságosság Pártjának első alelnöke kijelentette, hogy egyes jelek szerint „bizonyos emberek” olyan felvételekkel rendelkeznek, amelyek – mint az ellenzéki politikus állítja – bizonyítják a Veljko Belivuk által vezetett bűnszervezet és az állami vezetés közötti kapcsolatot.

Stefanović szerint a belgrádi kormányzat ettől ilyen ideges.

Ez a titka annak, hogy Nebojša Stefanović védelmi miniszter, (aki az ellenzéki politikus névrokona) valamint Diana Hrkalović, a belügyminisztérium volt államtitkár miért érinthetetlenek. Nyilvánvalóan van valami, ami védi őket, és amivel zsarolják Vučić elnököt és belügyminisztert

– mondta az ellenzéki Stefanović a fentebb már minősített Nova napilapnak.

Dragan Đilas első helyettese azt viszont nem részletezte, hogy hangfelvételre vagy videóra gondol-e, korábbam ugyanis szóba került, hogy Nebojša Stefanović miniszterkedése idején a belügyminisztériumból lehallgatták Vučić elnököt.

Egyelőre nem könnyű megítélni, hogy ez kormányzati paranoia vagy valós állítás.

A harmadik fél

Az ellenzéki Stefanović szerint nem kizárt, hogy a felvételek „harmadik fél birtokában vannak”, amely dekódolta a bűnözők által használt Sky applikációt. Ez lehet akár az FBI is, amit ugyan a legfelsőbb szintről cáfolnak.

Az első ellenzéki alelnök reagált Aleksandar Vučićnak arra a bejelentésére is, hogy az elnök az ügyészségen hajlandó vallomást tenni az ügyben, miután kapcsolatba hozták Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) bűnözői csoportjával.

Stefanović úgy fogalmazott, hogy a jelen pillanatban nincs az az ügyész, aki hajlandó feltárni, hogy a hatalom csúcsáról ki „inspirálta, segítette és szervezte” a bűnözői csoport tevékenységét.

A politikus szerint a majdnem egy évtizede kormányzó Szerb Haladó Párt folyamatos nyomás alatt tartja az ügyészséget, megfélemlíti és zsarolja az igazságszolgáltatást, ezért elképzelni sem tudja, már mint az ellenzéki Stefanović, hogy az érvényben lévő törvényekhez híven az ügyészek közül bárki is készen állna a Bajkeverő-csoport monstruális bűncselekményeinek és a hatalommal tartott kapcsolatainak felderítésére.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Bajkeverő-ügy

MEGRÁZÓ FELVÉTELEK: Lefejezett emberi testet ábrázoló fotót mutattak be

Közzététel:

a megjelenés dátuma

vucic minedutt
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Megrázó felvételeket tettek közzé Belgrádban a szerbiai nemzetbiztonsági tanács ülését követően. Aleksandar Vučić szerb egy hete szinte folyamatosan arról beszélt, hogy a Bajkeverő-üggyel kapcsolatban olyan anyagot hoz nyilvánosságra, amely sokkolja Európát és a világot, de ez végül három fotóra zsugorodott. Kegyeleti és más szempontokat figyelembe véve ezeknek a felvételeknek a közzétételére sem lett volna feltétlenül szükség annak az élő televíziós közvetítésnek a során, amelyet az összes országos frekvenciával rendelkező szerbiai televízió átvett.

A kilövésre megjelölt személyek

A nemzetbiztonsági tanács ülését először február 26-ra jelentették be, de „jogi problémák” miatt az ülést először március 4-re, majd március 6-ra halasztották.

A tanács ülését követően a szerb elnök négy fontos témáról beszélt: Koszovóról, a járványról, valamint a rendőrség, a titkosszolgálat és a hadsereg további erősítéséről, de kitért a Bajkeverő-ügyre is, amelynek ismertetésébe bevonta Aleksandar Vulin belügyminiszter is.

Ennek a legismertebb bűnözői csoportnak az esetében, amelynek tagjai ma már rács mögött vannak, olyan adatokhoz jutottunk, amilyenekre álmunkban sem gondoltunk. Leginkább az botránkoztatott bennünket, hogy egyes felvételeken a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) és a rendőrség tagjai láthatók, akiket a csoport ellenségként jelölt meg. A fotókon nem mi szerepelünk, és nem a minisztérium vagy a BIA vezetői, hanem azok az „operatív személyek”, aki ellenük harcolnak

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint a fotó- és videófelvételekből kiderül, hogy ezek az emberek közvetlen életveszélyben voltak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg három, illetve már négy gyilkosságra terjed ki a nyomozás, de az esetek száma bővülhet, miután vannak még eltűnt személyek.

puskak video

Ezt követően került sor egy harminc másodperces videó bemutatására, amelyen előbb egy fegyverarzenál, majd két áldozat élettelen, ruhátlan teste látható. Az egyik a Crvena Zvezda, a másik a Partizán szurkolója volt, az utóbbit lefejezték.

A BALK kegyeleti és személyiségi okokból nem kívánja megosztani ezeket a felvételeket, amelyek az Iszlám Állam módszereire emlékeztetnek.

Neveket nem említettek, de a szerb sajtó beazonosította az áldozatokat, miután eltűnésük idején már szó volt róluk. A két áldozat Zdravko Radojević, a Crvena Zvezda és Goran Veličković Goksi, a Partizan szurkolója. A harmadik személy Milan Ljepoja volt, akinek megöléséről a BALK is írt, őt még brutálisabban gyilkolták meg.

A felvételek bemutatása után Aleksandar Vučić pszichopatáknak nevezte az elkövetőket hozzátéve, hogy a gyilkosok nem csak fotókat, hanem videókat is készítettek a bűncselekmények elkövetéséről, amelyekkel aztán eldicsekedtek az ellenfeleiknek és a barátaiknak.

A szabadlábon lévő bűnözőket egyúttal arra figyelmeztette, hogy a szerb állam nem hajlandó eltűrni a kábítószer-kereskedők és a gyilkosok tevékenységét, ezért Vranjetól Szabadkáig és Valjevótól Nišig „annyi letartóztatás lesz, amennyit csak akarnak”.

A további témák

A szerb elnök a járvánnyal kapcsolatban azt ígérte, hogy napokon belül megállítják az új megbetegedések számának növekedését, és ezzel kapcsolatban kiemelte a vakcinák felvételének jelentőségét.

Számunkra félelmetesen fontos, hogy megőrizzük az emberek életét, de a vakcináció befolyásolja Szerbia gazdasági jövőjét is

– jegyezte meg Vučić, aki arról is beszélt, hogy a városokban az idős emberek oltása jól halad, és egyes helyeken 60% feletti az átoltottság a 75 évnél idősebbek esetében, vidéken ugyanakkor ennek a korosztálynak mindössze mintegy 10%-a vette fel az oltást. Vučić ezért azt tervezi, hogy tíz nap múlva valahol vidéken oltatja be magát, hogy példát mutasson az ottani embereknek.

A szerb elnök azt is kilátásba helyezte, hogy tömeges oltási akciókat szerveznek, amelyek során azokat is beoltják, akik előzőleg sem telefonon, sem interneten keresztül nem jelentkeztek. Vučić arról is beszélt, hogy jelenleg még 600 ezer vakcina áll rendelkezésre, de áprilisban legalább másfél millió újabb vakcina érkezik Szerbiába.

Koszovóval kapcsolatban megjegyezte, hogy Szerbia továbbra is követeli a szerb községek közösségének létrehozását.

Méginkább hangosan és világosan követeljük a brüsszeli szerződés végrehajtását, vagyis a szerb községek közösségének megalakítását, ahogy az a brüsszeli szerződésben, és a hozzá tartozó dokumentumokban szerepel. Végre kell hajtani mindazt, amiben megállapodtunk. Nem gondolhatja senki sem, hogy ne hajtsa végre a megállapodásokat, viszont Szerbiától elvárja, ami nem lehetséges és nem reális

– fogalmazta meg Vučić igencsak diplomatikusan, hogy Szerbia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenség.

A szerb elnök sajtótájékoztatón elmondta, hogy szükség van a hadsereg felszereltségének növelésére, „minden potenciális agresszor” elrettentése érdekében, ezeket azonban név szerint nem említette. Vučić egyúttal azt is bejelentette, hogy a rendőrség jobb, modernebb felszerelést kap a fent vázolt szervezett bűnözés elleni harc folytatása érdekében.
__________________
Fotó: MUP, Twitter


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: