Connect with us

Bosznia

A MÁSIK PERSPEKTÍVA: Törökország Srebrenicára emlékezik, avagy a mezők szomorúságot virágoznak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Nem más, mint a török államfő felesége, Emine Erdoğan emlékezett meg Twitter-oldalán a szrebrenicai mészárlásról annak első napján, július 11-én. A jelenlegi török rezsim identitáspolitikájának messze nem egyetlen, de fontos részét képezik a srebrenicai események.

– Egyesek úgy hiszik, hogy a könnycseppek kiszáradtak, mi tudjuk, hogy belül záporoznak tovább. Szrebrenicában a mezők 26 éve szomorúságot virágoznak


– célzott a gyászoló anyákra és lánytestvérekre Emine Erdoğan.


A rövid, de annál szívhez szólóbb közösségi médiás bejegyzés pontosan kifejezi, hogy a jelenlegi török vezetés milyen jelentőséget tulajdonít a több mint két és fél évtizeddel ezelőtt végrehajtott boszniai népirtásnak.

Az iszlamista háttérrel rendelkező, az iszlámnak retoraikailag is jelentős szerepet szánó török kormányzat számára fontos közösségteremtő szimbólum Srebrenica, hiszen azt példázza, hogy a muszlimokat a különböző hatalmak – jelen esetben keresztények – bizony elnyomják vagy éppen kiirtják, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A muszlim világ vezetője

Ez már csak azért is fontos, mivel Erdoğan hosszú évek óta tudatosan építi “a muszlim világ vezetője” szerepkört. Ezt ugyan kifelé nagyon problémás eladni, azonban a konzervatív, vallásos szavazótáborban már sokkal jobban rezonál a bajba jutott szomáliaiak megsegítése vagy a mianmari hatóságok által üldözött rohingyák miatti felszólalás.

Ugyanígy az iszlamofóbia európai terjedéséről is rendszeresen készülnek jelentések a kormányközeli think-tankekben, amelyek aztán bejárják a török médiát.

Ugyanebben a kontextusban értelmezhető, hogy a 2019-es önkormányzati választási kampány során az új-zélandi Christchurch-i mészárlás után Fuat Oktay elnökhelyettes és Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter is ellátogatott a vajmi kevés törökkel rendelkező új-zélandi muszlim közösséghez (igaz, három sérült török volt).

Srebrenica azonban nemcsak emiatt került a törökországi iszlamista mozgalom érdeklődésének homlokterébe.


Az 1990-es évek első felében a török közvélemény élénken figyelte mi történik a jugoszláv háború során Boszniában – az iszlamizmussal egyáltalán nem vádolható miniszterelenökasszony, Tansu Çiller is jónak látta ellátogatni 1993-ban a háború dúlta országba –, de az éppen felívelő szakaszban lévő iszlamista párt – amelynek színeiben 1994 és 1998 között Erdoğan Isztambul főpolgármesteri székét is betöltötte – különösen fontosnak tartotta a szorongatott helyzetbe került balkáni hittársak támogatását, vagyis annak megakadályozását, hogy egy “második Andalúziára” kerüljön sor (a 16-17. század folyamán a spanyol állam elüldözte a területén maradt muszlimokat) a “keresztesek” által.

Ennek köszönhetően hozták létre az első iszlamista segélyezési szervezetet, az İHH-t (Emberi Jogok és Szabadságok és Humanitárius Segítségnyújtás Alapítványa; törökül: İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı), amelynek első terepe Bosznia volt, hogy azóta a világ sok bajban lévő muszlim országában is jelen legyen.

A mészárlás óta eltelt 26 évben számos emlékezeti helyet emeltek Törökországban. Több önkormányzat állított szobrokat különböző parkokban Isztambultól Burszán át Ankaráig, illetve számos múzeumban szentelnek állandó kiállítást a boszniai történteknek. S nemcsak azok a települések aktívak, ahol relatíve nagyobb bosnyák (jellemzően novi pazari) közösség él, hanem a törökök is.

Az esemény alkalmából számos kormánypárti városban külön megemlékezéseket tartanak, illetve az állami televízió számos programot sugároz róla. A média pedig nemcsak a helyi, de a külföldi, főleg balkáni megemlékezésekről is beszámol.

Szrebrenicával kapcsolatban külföldön is aktívak a törökök. Ennek legeklatánsabb példája Bosznia, ahol a Török Fejlesztési Segélyezési Ügynökség (TİKA) Szarajevó belvárosában támogatta egy kisebb, a mészárlást bemutató múzeum megnyitását.

A külpolitikai dimenzió

Az identitáspolitikán túl Szrebrenica számos alkalommal kapott külpolitikai dimenziót. Egyrészt a török vezetés sok erőfeszítést tett a bosnyák-szerb kibékülésért, amelyben Srebrenica kiemelt helyet foglal el. Így amikor a szerb parlament 2010-ben elfogadott egy elítélő nyilatkozatot a történtekről, Ankara ezt saját sikerének tekintette.

Srebrenica azonban a 2017-es népszavazási kampányban is szerepet kapott. Akkor az osztrák és a német kormány mellett a holland is megtiltotta a törökök kampányolását az országuk területén. Hatalmas diplomáciai vihart kavart, amikor két török minisztert sem akartak beengedni.

A jól mediatizálható események kapóra jöttek a kampányban lévő vezetésnek, amely többször is felrótta a hollandoknak, hogy semmit sem tettek a srebrenicai történések megakadályozása érdekében.

A hollandokkal folytatott vita azóta elült, de maga Srebrenica a török közbeszédből és kormányzati emlékezetpolitikából nem tűnt el.

A több mint 8000 ember életét követelő esemény az utóbbi évtizedekben egy fontos, az egész muszlim világot érintő jelképpé formálódott Törökországban, ahol ennek felemlegetésével a vallási identitás mentén lehet összeterelni az embereket.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava