Connect with us

Izrael

KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A „normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lapid bennett
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

 
Naftali Bennett és Jaír Lapid neve már biztosan bekerül a történelemkönyvekbe: kettejüknek sikerült ugyanis megdönteni a tizenkét évig kormányzó Benjámín Netanjáhú hatalmát. A március 23-án megtartott választásokat követően Reuven Rivlin izraeli elnök úgy döntött, hogy a következő kormány összeállítását a Van Jövő (Jes Atid) elnevezésű ellenzéki párt vezetőjére bízza. Lapidnak sikerült koalíciót kötnie a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnökével, Naftali Bennettel. Az egységkormányhoz a határidő lejárata előtt két órával csatlakozott az iszlám hagyományőrző Raam párt és az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt is. Az új kormánykoalíció június 13-án a lehető legkisebb különbséggel szerzett többséget a 120 tagú izraeli parlamentben: 60 igen, 59 nem ellenében, egy tartózkodás mellett.

A származás

A rotációs, két kormányfős rendszert Netanjáhú és koalíciós partnere, Beni Ganz alakította ki tavaly nyáron. A megállapodás értelmében a ciklus két felében más-más tölti be a miniszterelnöki posztot: az új kabinetben a kormányzati ciklus első felében Bennett lesz a kormányfő, miközben Lapid külügyminiszterként tevékenykedik. Utána szerepet cserélnek, Bennett veszi át a külügyi tárcát, Lapid pedig a miniszterelnöki hivatalt. gif hofman

A márciusi választásokon minden hatodik izraeli Lapidra szavazott. A „koalíciós tárgyalások királycsinálójának” nevezett politikus azonban a szakemberek szerint még zöldfülűnek számít a politikában. A sikerét elemezve sokan párhuzamot vonnak Jaír Lapid és édesapja, Lapid Tamás között.

Jaír Lapid éveken át újságíróként tevékenykedett és híres televíziós műsorvezetőként tisztelték. Az újvidéki születésű apa szintén újságíró volt, majd politikusként folytatta a karrierjét: 2003 és 2004 között igazságügyminisztere volt. Tíz évvel később fia folytatta miniszteri mesterséget, és pénzügyminiszterként tevékenykedett.

Az ifjú Lapid a mai napig büszke származására, olyannyira, hogy könyvet is írt édesapja életéről. Az izraeliek már Jozef Tomi Lapid néven ismerték meg apját, Lapid Tamást, akit születésekor Tomislav Lampelként anyakönyveztettek. 1931-ben látta meg ugyanis a napvilágot Újvidéken, ahol akkoriban kötelező jelleggel szerbesítették a neveket.

A nagyapa, Béla híres újvidéki ügyvéd és újságíró volt. A második világháborúban koncentrációs táborba került, ahonnan többé már nem tért haza. Az akkor 13 éves Tamás – vagyis Jaír Lapid édesapja – anyjával Budapesten talált menedéket, ahol egy pincében bujkálva élték túl a holokausztot. A történetet nyolc évvel ezelőtt maga Lapid mesélte el a magyar parlamentben, amikor izrael pénzügyminisztereként szólalt fel.


Évekkel ezelőtt édesapámmal visszatértünk Budapestre. Egyszer, amikor sétáltunk a városban, hirtelen megállt, és zokogásban tört ki. Mondogatta, hogy: nézd, nézd! De nem láttam semmi különöset, csak egy kis zöldre festett mosodát. Azt mondta, itt született újjá, és lényegében én is itt születtem
– idézte fel emlékeit Jaír Lapid az Országházban. Elmesélte, hogy a nagymamája abba a mosodába rántotta be az édesapját a halálmenetből, amelyben 600 zsidót hajtottak a jeges Dunához a nyilasok. 598 embert lőttek akkor a folyóba Budapesten: csak Lapid nagymamája és az édesapja élték túl a kivégzést.

A budapesti évekre az édesapa, Tamás is rendszerint visszaemlékezett a magyar médiának adott nyilatkozataiban:

Amikor 13 éves koromban itt voltam, Pesten a gettóban. Ha létezett volna Izrael állam, akkor nem lettem volna itt sárga csillaggal a gettóban. Ez az, amit Izrael jelent
– mondta az ATV-nek adott egyik utolsó interjújában.

Újvidékre 1945-ben tértek vissza édesanyjával: Tamás a Jovanović Zmaj gimnáziumba járt. Sok helyi zsidó társukkal együtt 1948-ban emigráltak az újonnan alakult Izraelbe.

Izrael, a zsidó haza

Az idősebb Lapid ezt követően a Maarivu hírlapnak volt az újságírója, majd a nemzeti televízió igazgatói tisztségét is betöltötte 1979 és 1984 között. Évekig vezette a Shinui pártot, amellyel 1999-ben a parlamentben kilenc, míg a következő választásokon már tizenöt mandátumot szerzett. Politikai pályafutását a Saron-kabinet igazságügyi miniszterségéig vitte. Visszavonulása után a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpont, a Jad Vasem vezetője volt. Jozef Tomi Lapid 2008-ban hunyt el Tel-Avivban.

Jaír Lapid édesapja egész életében egy szekuláris Izraelért küzdött, és nem riadt vissza attól sem, ha a saját kormányát kellett kritizálnia. Amikor az izraeli hadsereg palesztin otthonokat rombolt le a Gázai övezetben, az idősebb Lapid egy arab nőről, aki a romok között gyógyszer után kutatott, így fogalmazott:

Ez a kép engem a nagymamámra emlékeztet, aki a holokausztban veszett oda.
Apja emlékiratait Jaír egyes szám első személyben, apja nevében írta meg. A magyar nyelven Síron túli emlékeim címen megjelent könyvben Lapid Tamás kalandos élete által megismerhetők Izrael első évtizedei, de egyes kritikusok szerint a Lapid-hagyatékot ápoló fiú elveit is tükrözi. KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A

Showman Izrael élén

Sokak szerint a legifjabb Lapidnak még rengeteget kell letennie az asztalra ahhoz, hogy apja nyomdokaiba lépjen. Bár mindenki ismeri Izraelben, a legtöbben még mindig inkább showmanként tekintenek rá, mint politikusként.

A 49 éves, jóvágású és mosolygós Lapid tavalyi felmondásáig egy népszerű péntek esti talkshow házigazdája volt. Közben a Jediót Ahronót című napilapban megjelent írásai olyan felkapott közel-keleti témákat dolgoztak fel, mint a politikai korrupció, a társadalmi igazságtalanság, vagy éppen az ultra-ortodox zsidók katonai szolgálat alóli felmentése.

Sikerei ellenére az ifjabb Lapid felhagyott az újságírással, és új pártot alapított, amely a korábbi politikai elit megdöntését tűzte ki célul. A fiatal párt programjában egyebek mellett olyan hangzatos ígéretek szerepeltek, mint a politikai rendszer átalakítása, az oktatás reformja, az egyenlő közteherviselés, az ortodox zsidók katonai szolgálatának visszaállítása, valamint a kisvállalkozások és a középosztály felkarolása. Ahogy maga Jaír Lapid fogalmazott: a Jes Atid a „normális” középosztályt képviseli.

A párt kevesebb mint két év alatt tizenhét képviselői mandátumot szerzett a parlamentben, ezzel pedig a második legerősebb párttá vált a Netanjáhú konzervatív Likud pártját követően, amelynek harminc képviselője van. Lapidnak tehát rövid idő alatt sikerült összekovácsolnia az egységkormány legnagyobb erejét.

Sokan azonban program nélküli politikai ügyeskedőnek nevezik Jaír Lapidot. A kampány során ugyanis igyekezett távol tartani magát a külpolitika, valamint az izraeli-palesztin béketárgyalások kérdésétől. Beszédeiben többnyire csak homályosan utalt arra, hogy folytatni kellene a tárgyalásokat, noha Jeruzsálem felosztását ő sem tartotta jó ötletnek.

Politikai elemzők szerint ez a hozzáállás szimpatikus lehetett a béketárgyalásokba belefásult, gazdasági témákra fogékonyabb izraeli választóknak.

A külföldi média jóslatainak ellentmondva a választásokat követően Jaír nem lépett lépett koalícióra Netanjáhúval.

A kockázatosabb utat választotta, és kritikusaira rácáfolva sikerült megdöntenie a megdönthetetlennek tűnő hatalmat Izraelben.

Az elmúlt harminc év a jobb és a bal harcáról szólt. Mi most középről változtathatunk: a sorkatonaság, az oktatás, a lakhatás és a középosztály problémáinak megoldásával
– ígérte a választások után a magyar örökségét büszkén viselő izraeli politikus.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Törökország

HULLÁMVASÚT: Izraeli védelmi miniszter látogatása Törökországban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

torok izraeli vedelmi miniszter
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A nem is oly rég még meglehetősen hidegnek mondható török-izraeli kapcsolatokban az év elején, az izraeli államfő, Isaac Herzog látogatásával kezdődő melegedés újabb hőfokot ért el azzal, hogy csütörtökön (október 27-én) az ország védelmi minisztere, Benny Gantz is látogatást tett Ankarában, ahol Recep Tayyip Erdoğan államfő illetve török kollégája, Hulusi Akar fogadta.

Hullámvasút

A látogatás a két ország közötti kapcsolatok helyreállítására tett erőfeszítések újabb lépésének tekinthető. Noha a török-izraeli kapcsolatok leginkább egy hullámvasútra hasonlítottak hektikusan változó magasságokkal és mélységekkel, 2010-ben sikerült egy mélypontot elérni, amikor a Gázába tartó flottilát megállítandó, az izraeli katonák elfoglalták a Mavi Marmara hajót, s az incidensben tíz török állampolgár életét veszítette.

Az akkor már leszálló ágban lévő külpolitikai együttműködés rögtön padlót fogott, a török nagykövetet hazarendelték, az izraelit hazaküldték Ankarából, s az 1990-es években szebb napokat látott katonai kooperáció is a nemlétbe szenderült.

Amerikai erőfeszítéssel, de főleg az orosz Szu-24-es vadászbombázó 2015 végi lelövése után eszmélő török diplomácia végül 2016-ban normalizálta a kapcsolatokat, újra nagyköveteket küldtek egymáshoz. Az enyhülés végül csak két évig tartott: 2018-ban egy palesztin zavargás véres letörése után a török nagykövetet újra hazarendelték.

A rendezésre némi puhatolózás után az év elejétől kezdve került sor: először az izraeli államfő látogatott Ankarába, őt májusban a török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu izraeli útjával követte, majd júniusban az akkori izraeli külügyminiszter (később már miniszterelnök), Yair Lapid tette tiszteletét Törökországban, amit végül augusztus közepén a két ország diplomáciai kapcsolatainak teljes helyreállítása koronázott meg.

Az érzékeny katonai együttműködés újranyitása egy háborús időben érkezett, s annak a több évtizedre visszatekintő kooperációnak az újraindítása lehet, amely segített bizonyos területeken felfuttatni a török hadiipart – itt elég ma a nemzetközi piacon oly kapós Bayraktar TB2-es drónokra gondolni.

A nem mellesleg a jövő heti választásokra készülő izraeli minisztert a török fél katonai pompával fogadta, Benny Gantz pedig tiszteletét tette az Anitkabirnál, Atatürk mauzóleumánál. A megbeszéléseken számos témát érintettek, a katonai együttműködésen túl az esetleges energetikai kooperáció is szóba került.

Ez Ankara számára már annál is fontosabb lenne, mert évek óta szeretné elérni, hogy az izraeli gáz török vezetéken keresztül jusson az európai piacokra, ezzel nemcsak busás tranzitdíjhoz juttatva az országot, de tovább növelvén a regionális energiaelosztó szerepét.

Érzékeny pontok

Persze, maradtak érzékeny pontok, amit az izraeli védelmi miniszter meg is említett, így a Hamász támogatása, amely az utóbbi évtizedekben Törökországban komoly támogatóra találta. Persze, ezzel együtt a törökök jelezték, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel kísérik a palesztinok helyzetének alakulását – a frissen helyreállított kapcsolatok szakítópróbája pedig az lesz, ha újabb zavargások törnek ki.

A jelenlegi helyzetben mégis bizalomkeltő, hogy a török fél a tavaszi izraeli incidensek idején is önmérsékletet tanúsított, ettől azonban még a palesztinok helyzete a kapcsolatok Achillesz-ínja marad.

A felmelegített izraeli-török katonai együttműködés már csak azért is izgalmas, mert Tel-Aviv kiváló kapcsolatokat ápol Ciprussal és Görögországgal, illetve az Ábrahám-megegyezések révén számos öbölmenti országgal. Ugyan ez utóbbiakkal Törökország mondhatni rendezte konfliktusos kapcsolatát az év során, de a görög és ciprusi reláció továbbra is problémás maradt.

Az égei-tengeri légtérsértésekért, a görög szigetek katonai megerősítése, illetve a tengeri területek hovatartozásának vitatása miatt állandó a polémia Athén és Ankara között (bár nemrég épp a görög miniszterelnök próbált békejobbot nyújtani, ezek a próbálkozások alapvetően kérészéletűnek számítanak az elmérgesedett bilaterális viszonyban).

Az izraeli miniszter erre reflektálva jelezte is, hogy a javuló kétoldalú kapcsolatok miatt országa segíthet a Görögország és Ciprus, illetve Törökország közötti kapcsolat normalizálásában; de a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy a görög-török viszony rendezéséhez ez vajmi kevés lesz.

Annál is inkább, mert előző pénteken, október 21-én Gantz Görögországba utazott volna, ahol egy izraeli vállalat által épített pilótaképző központot is megtekintett volna görög kollégájával, de az utat technikai problémákra hivatkozva az utolsó pillanatban lemondták. Mind a görög, mind a török sajtóban spekulációk indultak meg, az utóbbiban némi kárörvendéssel jegyezték meg, hogy a görög kapcsolatokat háttérbe fogja szorítani Törökország az izraeli diplomáciában; de korai még ilyen messzemenő következtetéseket levonni.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Bosznia

SÍITÁK VS ZSIDÓK: Izrael kiállt a boszniai horvátok mellett, ami nem tetszik Iránnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

izrael iran
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Izrael és Irán közti diplomáciai összecsapást eredményezett a bosznia-hercegovinai választási törvény módosítása kapcsán hónapok óta húzódó vita. A folyamatos belpolitikai csatározások mellett a törvénymódosítást a külföldi szereplők beavatkozása is nehezítette. Ebben a szerepbe találta magát Izrael, miután a legutóbbi horvát módosítási javaslat mellett tört pálcát. Ezt a diplomáciai aktust nem hagyta válasz nélkül a boszniai közéletben a szaúdi és a török diplomácia mellett magának helyet követelő Irán, amikor a Twitteren kommunikációs háborúba keveredett Izraellel annak állásfoglalása miatt.

Twitter-diplomácia

Augusztus 8-án Izrael tiranai diplomáciai képviselete közleményben jelezte, hogy a Bosznia-Hercegovinával való kapcsolattartásért felelős intézményként támogatja a boszniai horvát Dragan Čović vezette HDZ BiH javaslatát a boszniai választási törvény módosítására.

A közlemény a horvátok melletti szokatlanul direkt kiállást azzal magyarázta, hogy Izrael, mint demokratikus állam fontosnak tartja a diszkriminációmentességet, ugyanakkor azt is, hogy a három államalkotó nemzetnek megfelelő parlamenti képviselettel kell rendelkeznie.

ilan mor

Az izraeli fellépés nem maradt sokáig válasz nélkül, azonban nemvárt irányból, Irán felől érkezett az erős kritika. Irán szarajevói nagykövetsége Twitter-üzenetben kezdte meg a digitális diplomáciai ütés-váltást. Ebben kifejtették, hogy a „cionista apartheid rezsimnek nincs jogalapja ahhoz, hogy kommentálja Bosznia-Hercegovina politikai sorsát.”

Ilan Mor Izrael jelenlegi zágrábi nagykövete is indokoltnak érezte, hogy a komoly médiafigyelmet kapott üzenetváltásba becsatlakozzon. A 2011 és 2016 között budapesti nagykövetként tevékenykedő Mor ezt annak ellenére tette, hogy a Bosznia-Hercegovinával való diplomáciai kapcsolattartásért a Tiranába akkreditált izraeli nagykövet felelős.

Mor amiatt érezhette magát illetékesnek a „perzsa oroszlán” megfékezésére, mert az állomáshelye Horvátország, és valószínűleg így akart a horvát kormánynál szerezni pár jó pontot. Mor ennek érdekében „veszélyes mollahnak” nevezte Twitter üzenetében Gholamreza Ghelichkhant, Irán szarajevói nagykövetét.

Kispadról a pályára

A síita és a zsidó állam kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az internetes üzengetéssel a boszniai politikai mérkőzés kispados szereplői közül hírtelen a pályára léptek, mintegy 12. és 13. játékosként.

A korábbi években nem tartoztak azon országok sorába, amelyek komoly befolyással bírhatnak a boszniai politikai történésekre. Izrael a kis létszámú zsidó közösséggel való kapcsolattartás érdekében nem is működtet az országban nagykövetséget. Külföldi tőkebeáramlás szempontjából pedig messze elmarad az élmezőnytől.

Ezzel szemben a síita Irán „sötét lóként” komoly lépéseket tett a korábbi években a szunnita bosnyákok felé.

A szarajevói iráni nagykövetség és a kulturális intézet igyekszik részt vállalni a boszniai főváros mindennapi pezsgésében. Bár iráni befektetésekről a perzsa állammal szemben bevezetett nemzetközi szankciók miatt érdemben beszélni nem lehet, a síita állam azonban azonban „soft power” eszközökkel próbál benyomulni a hanyatló gazdasága miatt meggyengülni látszó török befolyási övezetbe.

Mindezt az teszi lehetővé, hogy az iszlám szunnita ágán belül a hanefita irányzathoz tartozó bosnyák lakosság elfogadó a síita irányzatot követő irániakkal, így a két ország között korábban sem volt diplomáciai konfliktus.

Az iráni fellépés egyértelműen a bosnyákok politikai dominanciája melletti kiállásnak minősíthető, aminek kapcsán nem lehet kizárni, hogy mindez hasonló gesztus-diplomáciára fogja késztetni a bosnyákok hagyományos közel-keleti szövetségeseit és Törökországot.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy Bosznia-Hercegovina belső viszonyainak formálása érdekében folytatott iszapbirkózás hagyományos szereplői nem tűrik sokáig válasz nélkül az új játékosok pályára lépését.

Feszültség külügyi körökben

Az Izrael és Irán közti rövid Twitter-alapú ütésváltás a felszínre hozta a boszniai külügyminisztériumon belüli megosztottságot is.

Az izraeli nyilatkozatra válaszul Bisera Turković boszniai külügyminiszter arra szólította fel a tiranai izraeli nagykövetséget, hogy „pontosítsa a közleménye céljait”. Hangsúlyozta, hogy a boszniai parlament pártjainak többsége elutasította a választási reform minden olyan elemét, ami a boszniai állampolgárok diszkriminációjához vezethet.

Erről Bisera asszony tiltakozó jegyzéket bocsátott ki, amivel már a diplomácia mezejére terelte a Twitterről az üzengetést.

Turković helyettese, a horvát nemzetiségű Josip Brkić (HDZ BiH) nyíltan szembe ment a főnökével az eset kapcsán.

A horvát nemzeti érzelemtől fűtött Brkić telefonon tájékoztatta a boszniai hírportálokon megjelentek szerint Noah Gal Gendlert, a Tiranába akkreditált izraeli nagykövetet arról, hogy Turković tiltakozó jegyzéke nem tekinthető Bosznia-Hercegovina hivatalos álláspontjának, hanem az csak a bosnyák orientációjú Demokratikus Akciópárt (SDA) érdekeit szolgálja.

A miniszter-helyettes közölte emellett az izraeli féllel, hogy Turković visszaél a hivatalával, mivel a boszniai külkapcsolatok fő irányvonalát a három államelnökségi tag határozza meg. Más kérdés, hogy akkor mi szükség külügyminisztériumra a nyugat-balkáni csodaországban?

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: