Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Izrael

KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története

lapid bennett
Olvasási idő: 4 perc

 
Naftali Bennett és Jaír Lapid neve már biztosan bekerül a történelemkönyvekbe: kettejüknek sikerült ugyanis megdönteni a tizenkét évig kormányzó Benjámín Netanjáhú hatalmát. A március 23-án megtartott választásokat követően Reuven Rivlin izraeli úgy döntött, hogy a következő kormány összeállítását a Van Jövő (Jes Atid) elnevezésű ellenzéki vezetőjére bízza. Lapidnak sikerült koalíciót kötnie a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnökével, Naftali Bennettel. Az egységkormányhoz a határidő lejárata előtt két órával csatlakozott az iszlám hagyományőrző Raam párt és az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt is. Az új kormánykoalíció június 13-án a lehető legkisebb különbséggel szerzett többséget a 120 tagú izraeli parlamentben: 60 igen, 59 nem ellenében, egy tartózkodás mellett.

A származás

A rotációs, két kormányfős rendszert Netanjáhú és koalíciós partnere, Beni Ganz alakította ki tavaly nyáron. A megállapodás értelmében a ciklus két felében más-más tölti be a miniszterelnöki posztot: az új kabinetben a kormányzati ciklus első felében Bennett lesz a kormányfő, miközben Lapid külügyminiszterként tevékenykedik. Utána szerepet cserélnek, Bennett veszi át a külügyi tárcát, Lapid pedig a miniszterelnöki hivatalt. gif hofman

A márciusi választásokon minden hatodik izraeli Lapidra szavazott. A „koalíciós tárgyalások királycsinálójának” nevezett politikus azonban a szakemberek szerint még zöldfülűnek számít a politikában. A sikerét elemezve sokan párhuzamot vonnak Jaír Lapid és édesapja, Lapid Tamás között.

Jaír Lapid éveken át újságíróként tevékenykedett és híres televíziós műsorvezetőként tisztelték. Az újvidéki ű apa szintén újságíró volt, majd politikusként folytatta a karrierjét: 2003 és 2004 között igazságügyminisztere volt. Tíz évvel később fia folytatta miniszteri mesterséget, és pénzügyminiszterként tevékenykedett.

Az ifjú Lapid a mai napig büszke származására, olyannyira, hogy könyvet is írt édesapja életéről. Az izraeliek már Jozef Tomi Lapid néven ismerték meg apját, Lapid Tamást, akit születésekor Tomislav Lampelként anyakönyveztettek. 1931-ben látta meg ugyanis a napvilágot Újvidéken, ahol akkoriban kötelező jelleggel szerbesítették a neveket.

A nagyapa, Béla híres újvidéki ügyvéd és újságíró volt. A második világháborúban koncentrációs táborba került, ahonnan többé már nem tért haza. Az akkor 13 éves Tamás – vagyis Jaír Lapid édesapja – anyjával Budapesten talált menedéket, ahol egy pincében bujkálva élték túl a holokausztot. A történetet nyolc évvel ezelőtt maga Lapid mesélte el a magyar parlamentben, amikor izrael pénzügyminisztereként szólalt fel.

Évekkel ezelőtt édesapámmal visszatértünk Budapestre. Egyszer, amikor sétáltunk a városban, hirtelen megállt, és zokogásban tört ki. Mondogatta, hogy: nézd, nézd! De nem láttam semmi különöset, csak egy kis zöldre festett mosodát. Azt mondta, itt született újjá, és lényegében én is itt születtem

– idézte fel emlékeit Jaír Lapid az Országházban. Elmesélte, hogy a nagymamája abba a mosodába rántotta be az édesapját a halálmenetből, amelyben 600 zsidót hajtottak a jeges Dunához a nyilasok. 598 embert lőttek akkor a folyóba Budapesten: csak Lapid nagymamája és az édesapja élték túl a kivégzést.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A budapesti évekre az édesapa, Tamás is rendszerint visszaemlékezett a magyar médiának adott nyilatkozataiban:

Amikor 13 éves koromban itt voltam, Pesten a gettóban. Ha létezett volna Izrael állam, akkor nem lettem volna itt sárga csillaggal a gettóban. Ez az, amit Izrael jelent

– mondta az ATV-nek adott egyik utolsó interjújában.

Újvidékre 1945-ben tértek vissza édesanyjával: Tamás a Jovanović Zmaj gimnáziumba járt. Sok helyi zsidó társukkal együtt 1948-ban emigráltak az újonnan alakult Izraelbe.

Izrael, a zsidó haza

Az idősebb Lapid ezt követően a Maarivu hírlapnak volt az újságírója, majd a nemzeti igazgatói tisztségét is betöltötte 1979 és 1984 között. Évekig vezette a Shinui pártot, amellyel 1999-ben a parlamentben kilenc, míg a következő választásokon már tizenöt mandátumot szerzett. Politikai pályafutását a Saron-kabinet igazságügyi miniszterségéig vitte. Visszavonulása után a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpont, a Jad Vasem vezetője volt. Jozef Tomi Lapid 2008-ban hunyt el Tel-Avivban.

Jaír Lapid édesapja egész életében egy szekuláris Izraelért küzdött, és nem riadt vissza attól sem, ha a saját kormányát kellett kritizálnia. Amikor az izraeli palesztin otthonokat rombolt le a Gázai övezetben, az idősebb Lapid egy arab nőről, aki a romok között gyógyszer után kutatott, így fogalmazott:


Ez a kép engem a nagymamámra emlékeztet, aki a holokausztban veszett oda.

Apja emlékiratait Jaír egyes szám első személyben, apja nevében írta meg. A magyar nyelven Síron túli emlékeim címen megjelent könyvben Lapid Tamás kalandos élete által megismerhetők Izrael első évtizedei, de egyes kritikusok szerint a Lapid-hagyatékot ápoló fiú elveit is tükrözi. KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A

Showman Izrael élén

Sokak szerint a legifjabb Lapidnak még rengeteget kell letennie az asztalra ahhoz, hogy apja nyomdokaiba lépjen. Bár mindenki ismeri Izraelben, a legtöbben még mindig inkább showmanként tekintenek rá, mint politikusként.

A 49 éves, jóvágású és mosolygós Lapid tavalyi felmondásáig egy népszerű péntek esti talkshow házigazdája volt. Közben a Jediót Ahronót című napilapban megjelent írásai olyan felkapott közel-keleti témákat dolgoztak fel, mint a politikai , a társadalmi igazságtalanság, vagy éppen az ultra-ortodox zsidók katonai szolgálat alóli felmentése.

Sikerei ellenére az ifjabb Lapid felhagyott az újságírással, és új pártot alapított, amely a korábbi politikai elit megdöntését tűzte ki célul. A fiatal párt programjában egyebek mellett olyan hangzatos ígéretek szerepeltek, mint a politikai rendszer átalakítása, az oktatás reformja, az egyenlő közteherviselés, az ortodox zsidók katonai szolgálatának visszaállítása, valamint a kisvállalkozások és a középosztály felkarolása. Ahogy maga Jaír Lapid fogalmazott: a Jes Atid a „normális” középosztályt képviseli.

A párt kevesebb mint két év alatt tizenhét képviselői mandátumot szerzett a parlamentben, ezzel pedig a második legerősebb párttá vált a Netanjáhú konzervatív Likud pártját követően, amelynek harminc képviselője van. Lapidnak tehát rövid idő alatt sikerült összekovácsolnia az egységkormány legnagyobb erejét.

Sokan azonban program nélküli politikai ügyeskedőnek nevezik Jaír Lapidot. A során ugyanis igyekezett távol tartani magát a külpolitika, valamint az izraeli-palesztin béketárgyalások kérdésétől. Beszédeiben többnyire csak homályosan utalt arra, hogy folytatni kellene a tárgyalásokat, noha Jeruzsálem felosztását ő sem tartotta jó ötletnek.

Politikai elemzők szerint ez a hozzáállás szimpatikus lehetett a béketárgyalásokba belefásult, gazdasági témákra fogékonyabb izraeli választóknak.

A média jóslatainak ellentmondva a választásokat követően Jaír nem lépett lépett koalícióra Netanjáhúval.

A kockázatosabb utat választotta, és kritikusaira rácáfolva sikerült megdöntenie a megdönthetetlennek tűnő hatalmat Izraelben.

Az elmúlt harminc év a jobb és a bal harcáról szólt. Mi most középről változtathatunk: a sorkatonaság, az oktatás, a lakhatás és a középosztály problémáinak megoldásával

– ígérte a után a magyar örökségét büszkén viselő izraeli politikus.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: