Connect with us

Izrael

KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lapid bennett
A cikk meghallgatása

 
Naftali Bennett és Jaír Lapid neve már biztosan bekerül a történelemkönyvekbe: kettejüknek sikerült ugyanis megdönteni a tizenkét évig kormányzó Benjámín Netanjáhú hatalmát. A március 23-án megtartott választásokat követően Reuven Rivlin izraeli elnök úgy döntött, hogy a következő kormány összeállítását a Van Jövő (Jes Atid) elnevezésű ellenzéki párt vezetőjére bízza. Lapidnak sikerült koalíciót kötnie a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnökével, Naftali Bennettel. Az egységkormányhoz a határidő lejárata előtt két órával csatlakozott az iszlám hagyományőrző Raam párt és az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt is. Az új kormánykoalíció június 13-án a lehető legkisebb különbséggel szerzett többséget a 120 tagú izraeli parlamentben: 60 igen, 59 nem ellenében, egy tartózkodás mellett.

A származás

A rotációs, két kormányfős rendszert Netanjáhú és koalíciós partnere, Beni Ganz alakította ki tavaly nyáron. A megállapodás értelmében a ciklus két felében más-más tölti be a miniszterelnöki posztot: az új kabinetben a kormányzati ciklus első felében Bennett lesz a kormányfő, miközben Lapid külügyminiszterként tevékenykedik. Utána szerepet cserélnek, Bennett veszi át a külügyi tárcát, Lapid pedig a miniszterelnöki hivatalt. gif hofman

A márciusi választásokon minden hatodik izraeli Lapidra szavazott. A “koalíciós tárgyalások királycsinálójának” nevezett politikus azonban a szakemberek szerint még zöldfülűnek számít a politikában. A sikerét elemezve sokan párhuzamot vonnak Jaír Lapid és édesapja, Lapid Tamás között.

Jaír Lapid éveken át újságíróként tevékenykedett és híres televíziós műsorvezetőként tisztelték. Az újvidéki születésű apa szintén újságíró volt, majd politikusként folytatta a karrierjét: 2003 és 2004 között Izrael igazságügyminisztere volt. Tíz évvel később fia folytatta miniszteri mesterséget, és pénzügyminiszterként tevékenykedett.

Az ifjú Lapid a mai napig büszke származására, olyannyira, hogy könyvet is írt édesapja életéről. Az izraeliek már Jozef Tomi Lapid néven ismerték meg apját, Lapid Tamást, akit születésekor Tomislav Lampelként anyakönyveztettek. 1931-ben látta meg ugyanis a napvilágot Újvidéken, ahol akkoriban kötelező jelleggel szerbesítették a neveket.

A nagyapa, Béla híres újvidéki ügyvéd és újságíró volt. A második világháborúban koncentrációs táborba került, ahonnan többé már nem tért haza. Az akkor 13 éves Tamás – vagyis Jaír Lapid édesapja – anyjával Budapesten talált menedéket, ahol egy pincében bujkálva élték túl a holokausztot. A történetet nyolc évvel ezelőtt maga Lapid mesélte el a magyar parlamentben, amikor izrael pénzügyminisztereként szólalt fel.

– Évekkel ezelőtt édesapámmal visszatértünk Budapestre. Egyszer, amikor sétáltunk a városban, hirtelen megállt, és zokogásban tört ki. Mondogatta, hogy: nézd, nézd! De nem láttam semmi különöset, csak egy kis zöldre festett mosodát. Azt mondta, itt született újjá, és lényegében én is itt születtem


– idézte fel emlékeit Jaír Lapid az Országházban. Elmesélte, hogy a nagymamája abba a mosodába rántotta be az édesapját a halálmenetből, amelyben 600 zsidót hajtottak a jeges Dunához a nyilasok. 598 embert lőttek akkor a folyóba Budapesten: csak Lapid nagymamája és az édesapja élték túl a kivégzést.

A budapesti évekre az édesapa, Tamás is rendszerint visszaemlékezett a magyar médiának adott nyilatkozataiban:

– Amikor 13 éves koromban itt voltam, Pesten a gettóban. Ha létezett volna Izrael állam, akkor nem lettem volna itt sárga csillaggal a gettóban. Ez az, amit Izrael jelent


– mondta az ATV-nek adott egyik utolsó interjújában.

Újvidékre 1945-ben tértek vissza édesanyjával: Tamás a Jovanović Zmaj gimnáziumba járt. Sok helyi zsidó társukkal együtt 1948-ban emigráltak az újonnan alakult Izraelbe.

Izrael, a zsidó haza

Az idősebb Lapid ezt követően a Maarivu hírlapnak volt az újságírója, majd a nemzeti televízió igazgatói tisztségét is betöltötte 1979 és 1984 között. Évekig vezette a Shinui pártot, amellyel 1999-ben a parlamentben kilenc, míg a következő választásokon már tizenöt mandátumot szerzett. Politikai pályafutását a Saron-kabinet igazságügyi miniszterségéig vitte. Visszavonulása után a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpont, a Jad Vasem vezetője volt. Jozef Tomi Lapid 2008-ban hunyt el Tel- Avivban.

Jaír Lapid édesapja egész életében egy szekuláris Izraelért küzdött, és nem riadt vissza attól sem, ha a saját kormányát kellett kritizálnia. Amikor az izraeli hadsereg palesztin otthonokat rombolt le a Gázai övezetben, az idősebb Lapid egy arab nőről, aki a romok között gyógyszer után kutatott, így fogalmazott:

– Ez a kép engem a nagymamámra emlékeztet, aki a holokausztban veszett oda.


Apja emlékiratait Jaír egyes szám első személyben, apja nevében írta meg. A magyar nyelven Síron túli emlékeim címen megjelent könyvben Lapid Tamás kalandos élete által megismerhetők Izrael első évtizedei, de egyes kritikusok szerint a Lapid-hagyatékot ápoló fiú elveit is tükrözi. KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A

Showman Izrael élén

Sokak szerint a legifjabb Lapidnak még rengeteget kell letennie az asztalra ahhoz, hogy apja nyomdokaiba lépjen. Bár mindenki ismeri Izraelben, a legtöbben még mindig inkább showmanként tekintenek rá, mint politikusként.

A 49 éves, jóvágású és mosolygós Lapid tavalyi felmondásáig egy népszerű péntek esti talkshow házigazdája volt. Közben a Jediót Ahronót című napilapban megjelent írásai olyan felkapott közel-keleti témákat dolgoztak fel, mint a politikai korrupció, a társadalmi igazságtalanság, vagy éppen az ultra-ortodox zsidók katonai szolgálat alóli felmentése.

Sikerei ellenére az ifjabb Lapid felhagyott az újságírással, és új pártot alapított, amely a korábbi politikai elit megdöntését tűzte ki célul. A fiatal párt programjában egyebek mellett olyan hangzatos ígéretek szerepeltek, mint a politikai rendszer átalakítása, az oktatás reformja, az egyenlő közteherviselés, az ortodox zsidók katonai szolgálatának visszaállítása, valamint a kisvállalkozások és a középosztály felkarolása. Ahogy maga Jaír Lapid fogalmazott: a Jes Atid a “normális” középosztályt képviseli.

A párt kevesebb mint két év alatt tizenhét képviselői mandátumot szerzett a parlamentben, ezzel pedig a második legerősebb párttá vált a Netanjáhú konzervatív Likud pártját követően, amelynek harminc képviselője van. Lapidnak tehát rövid idő alatt sikerült összekovácsolnia az egységkormány legnagyobb erejét.

Sokan azonban program nélküli politikai ügyeskedőnek nevezik Jaír Lapidot. A kampány során ugyanis igyekezett távol tartani magát a külpolitika, valamint az izraeli-palesztin béketárgyalások kérdésétől. Beszédeiben többnyire csak homályosan utalt arra, hogy folytatni kellene a tárgyalásokat, noha Jeruzsálem felosztását ő sem tartotta jó ötletnek.

Politikai elemzők szerint ez a hozzáállás szimpatikus lehetett a béketárgyalásokba belefásult, gazdasági témákra fogékonyabb izraeli választóknak.

A külföldi média jóslatainak ellentmondva a választásokat követően Jaír nem lépett lépett koalícióra Netanjáhúval.

A kockázatosabb utat választotta, és kritikusaira rácáfolva sikerült megdöntenie a megdönthetetlennek tűnő hatalmat Izraelben.

– Az elmúlt harminc év a jobb és a bal harcáról szólt. Mi most középről változtathatunk: a sorkatonaság, az oktatás, a lakhatás és a középosztály problémáinak megoldásával


– ígérte a választások után a magyar örökségét büszkén viselő izraeli politikus.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava