Connect with us

Bűnügy

UTAZÁS ÉS BŰNÖZÉS: Hamis PCR-teszt, avagy a valódi pontatlan mása

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

stop policija hatar
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

 
Szerbiában olyannyira tökélyre vitték a “home office” jellegű tevékenységet, hogy a PCR-teszteket is be lehet szerezni a karosszékből – igaz törvénytelen úton, ami azt jelenti, hogy hamisítványokról van szó. A hamisítvány és az eredeti kinézetre szinte teljesen ugyanaz, behatóbb vizsgálat során azonban egy-két apró különbség fellelhető.

Hogyan lehet hozzájutni?

– Jó estét, egy ismerősömtől kaptam az Ön elérhetőségét, azt mondta, hogy tud negatív PCR-tesztet készíteni számomra


– ezt az e-mailt küldte el az N1 egy megadott címre.

Az igény leadására érkező válasz azt tartalmazza, hogy “ez nem probléma”, és kérik a PCR-teszt kitöltéséhez szükséges adatokat.

A “ díja” négyezer (körülbelül 12 ezer ), ami kevesebb mint a fele a hivatalos teszt árának, amelyért kilencezer dinárt (közel 27 ezer forintot) kell fizetni.

További haszon, hogy az igénylő elkerüli a sorban állást, és hogy a hamisítvány biztosan negatív lesz.

A valódi pontatlan mása

Az igazi és a hamis PCR-teszt látszólag teljesen egyforma, de alaposabb vizsgálat után kiderül, hogy eltérések, amelyek a hozzáértők számára elegendő bizonyítékul szolgálnak.

– Amikor a hivatalos és a hamis PCR-teszt kódjai betöltődnek, a linkek közötti különbségek jól láthatók. Ez az igazolás természetesen nem szerepel az adatbázisban, ezért csak egy gyönyörű kép, egy kicsit jobb Photoshop


– hangsúlyozták a szerbiai informatikai és e-kormányzati hivatalban.

UTAZÁS ÉS BŰNÖZÉS: Hamis PCR-teszt, avagy a valódi pontatlan mása

A QR-kód beolvasása után látszik, hogy jelentős eltérés van az eredetin és a hamisítványon szereplő internetes elérhetőségek (URL) között, és egy karakter “hiba” van a dokumentumot feladó e-mail címe és a hivatalos e-mail cím között, ahonnan a valódi PCR-teszt eredménye érkezik.

A megrendelő ezeket a különbségeket ugyan nem észleli, viszont ellenőrzéskor könnyen fény derülhet a turpisságra, amit hivatalosan okirathamisításnak neveznek.

Ha ezt a határon veszik észre, akkor aligha lehet folytatni az utazást.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava