Connect with us

Fegyverzet

BILLEGŐ EGYENSÚLY: Mégis a Rafale, és nem az F-16, de vajon miért?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

 
Szinte biztos, hogy a horvátok a francia vadászbombázók beszerzése mellett döntöttek, mint ahogy ezt a zágrábi Jutarnji list napilap, jól értesült, kormányközeli forrásokra hivatkozva szerdán a kora délutáni órákban hírül adta. Ez egyelőre nem hivatalos, de a végső döntés még ebben a hónapban várható.

Bővül a Rafale-felhasználók tábora

BILLEGŐ EGYENSÚLY: Mégis a Rafale, és nem az F-16, de vajon miért?

A horvát kormány ilyen irányú döntését még annakidején lehetségesnek találtuk, miután Florence Parly tavaly novemberi látogatása alkalmával meglebegtette annak lehetőségét, hogy a horvát hadiipar bekapcsolódhatna az európai hadiipari fejlesztési projektekbe, ami további nagy pénzeket jelent Horvátország számára.

Ez különösen abból a szempontból érdekes, hogy a horvát hajógyárak esetleg be tudnak-e kapcsolódni az EU hadiipari projektjeibe.

A franciák számára is fontos volt a horvát rendelés, mivel így lassacskán bővül a Rafale-felhasználók tábora, már Egyiptom, Katar, India, Görögország is ilyen gépeket szerzett be mostanában, – és a francia honvédelmi miniszter szerint – jó esélyei vannak, hogy Indonézia is a Dassaultnál vásárol.

Ha a horvátokkal idén aláírják a szerződést, akkor a franciák 2024-ben szállítanák az első hat gépet, egy évvel később pedig a fennmaradó hatot.

Zoran Milanović horvát elnök ugyan nem erősítette meg a francia beszerzés hírét, viszont azt mondta, hogy a repülőgépeknek legkésőbb 2024-ig Horvátországban kell lenniük.

MIG, micsoda?

A fejlett francia vadászbombázók beszerzésével a térségben ismét borul az erőegyensúly, Szerbia MIG-29-esei egyszerűen nincsenek azonos súlycsoportban a Rafale-kal.

Ez még abban az esetben is igaz, ha a horvátok az olcsóbb csomag mellett döntenek, ami igencsak valószínű, vagyis szinte biztos, hogy nem lesznek nagy hatótávolságú Meteor levegő-levegő rakéták, meg levegő-víz Exocetek, de a több nemzedékkel újabb elektronika, és az új avionikus rendszerek félelmetes harci képességekkel ruházzák fel a francia gépeket.

A többrendeltetésű – multi-roll – Rafale kicsit nagy gép Horvátország légteréhez képest, viszont mindezt bőven kárpótolja az a képessége, hogy a tenger feletti őrjáratozásra is használható.

Megjegyzendő, hogy igen, a magyar Gripeneknél is jobbak, de az igazság az, hogy nem egy kategóriába tartoznak.

A körülbelül egy milliárd eurós üzlet 12 használt Rafale beszerzését teszi lehetővé, amelyek között a legidősebbek 10 évesek.

Viszont, mint erről annakidején szó volt, a franciák az eladás előtt felújítják a gépeket, és egyben módosítják is az új, 2019-ben bevezetett F4-es szabványra.

A kétmotoros, 15 méternél kicsit hosszabb gépek Horvátország számára azért is voltak megfelelőbbek az amerikai F-16-osoknál, mert a Rafale-ok használhatják a meglévő infrastruktúrát, míg az F-16-osok számára új hangárokat és kifutópályákat kellett volna építeni.

Washington nem lesz boldog

Washington persze, nem lesz túl boldog a horvát kormány döntésétől, de valószínűleg nem veszi túlzottan zokon, mert Horvátország az USA megbízható szövetségesének számít, amit a nemrég tartott, illetve még folyamatban lévő közös hadgyakorlatok is alátámasztanak.

Viszont, úgy tűnik, hogy az amerikai fél nem ajánlott fel különösképpen kecsegtető üzletet, mintha nem is számítottak volna komolyan arra, hogy a horvátok új F-16-osokat vásárolnak.

Ennek tükrében, amit még mindig nem tudunk, hogy a francia ajánlat milyen ún. ofszet üzleteket tartalmazott, azaz mit kapnak a horvátok annak fejében, hogy a francia gépek mellett döntöttek.

Ez ki fog derülni előbb-utóbb, mert Horvátország gyakorlatilag egy nagy falu, ahol szinte képtelenség bármit is eltitkolni.

Mindenesetre, a jól értesült körök szerint a horvát kormány hivatalosan május 28-án, a Horvát Hadsereg napján jelenteni be hivatalosan a harci gépek beszerzésével kapcsolatos döntését.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia32 perc telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava