Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Fegyverzet

BILLEGŐ EGYENSÚLY: Mégis a Rafale, és nem az F-16, de vajon miért?

rafale szivarogtatas
Olvasási idő: 2 perc

 
Szinte biztos, hogy a horvátok a francia vadászbombázók beszerzése mellett döntöttek, mint ahogy ezt a zágrábi Jutarnji list napilap, jól értesült, kormányközeli forrásokra hivatkozva szerdán a kora délutáni órákban hírül adta. Ez egyelőre nem hivatalos, de a végső döntés még ebben a hónapban várható.

Bővül a Rafale-felhasználók tábora

BILLEGŐ EGYENSÚLY: Mégis a Rafale, és nem az F-16, de vajon miért?

A horvát kormány ilyen irányú döntését még annakidején lehetségesnek találtuk, miután Florence Parly tavaly novemberi látogatása alkalmával meglebegtette annak lehetőségét, hogy a horvát hadiipar bekapcsolódhatna az európai hadiipari fejlesztési projektekbe, ami további nagy pénzeket jelent Horvátország számára.

Ez különösen abból a szempontból érdekes, hogy a horvát hajógyárak esetleg be tudnak-e kapcsolódni az EU hadiipari projektjeibe.

A franciák számára is fontos volt a horvát rendelés, mivel így lassacskán bővül a Rafale-felhasználók tábora, már Egyiptom, Katar, India, Görögország is ilyen gépeket szerzett be mostanában, – és a francia honvédelmi miniszter szerint – jó esélyei vannak, hogy Indonézia is a Dassaultnál vásárol.

milanovic removebg preview

Ha a horvátokkal idén aláírják a szerződést, akkor a franciák 2024-ben szállítanák az első hat gépet, egy évvel később pedig a fennmaradó hatot.

Zoran Milanović horvát elnök ugyan nem erősítette meg a francia beszerzés hírét, viszont azt mondta, hogy a repülőgépeknek legkésőbb 2024-ig Horvátországban kell lenniük.

MIG, micsoda?

A fejlett francia vadászbombázók beszerzésével a térségben ismét borul az erőegyensúly, Szerbia MIG-29-esei egyszerűen nincsenek azonos súlycsoportban a Rafale-kal.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Ez még abban az esetben is igaz, ha a horvátok az olcsóbb csomag mellett döntenek, ami igencsak valószínű, vagyis szinte biztos, hogy nem lesznek nagy hatótávolságú Meteor levegő-levegő rakéták, meg levegő-víz Exocetek, de a több nemzedékkel újabb elektronika, és az új avionikus rendszerek félelmetes harci képességekkel ruházzák fel a francia gépeket.

A többrendeltetésű – multi-roll – Rafale kicsit nagy gép Horvátország légteréhez képest, viszont mindezt bőven kárpótolja az a képessége, hogy a tenger feletti őrjáratozásra is használható.

Megjegyzendő, hogy igen, a magyar Gripeneknél is jobbak, de az igazság az, hogy nem egy kategóriába tartoznak.

A körülbelül egy milliárd eurós üzlet 12 használt Rafale beszerzését teszi lehetővé, amelyek között a legidősebbek 10 évesek.

Viszont, mint erről annakidején szó volt, a franciák az eladás előtt felújítják a gépeket, és egyben módosítják is az új, 2019-ben bevezetett F4-es szabványra.

A kétmotoros, 15 méternél kicsit hosszabb gépek Horvátország számára azért is voltak megfelelőbbek az amerikai F-16-osoknál, mert a Rafale-ok használhatják a meglévő infrastruktúrát, míg az F-16-osok számára új hangárokat és kifutópályákat kellett volna építeni.


Washington nem lesz boldog

Washington persze nem lesz túl boldog a horvát kormány döntésétől, de valószínűleg nem veszi túlzottan zokon, mert Horvátország az USA megbízható szövetségesének számít, amit a nemrég tartott, illetve még folyamatban lévő közös hadgyakorlatok is alátámasztanak.

Viszont, úgy tűnik, hogy az amerikai fél nem ajánlott fel különösképpen kecsegtető üzletet, mintha nem is számítottak volna komolyan arra, hogy a horvátok új F-16-osokat vásárolnak.

Ennek tükrében, amit még mindig nem tudunk, hogy a francia ajánlat milyen ún. ofszet üzleteket tartalmazott, azaz mit kapnak a horvátok annak fejében, hogy a francia gépek mellett döntöttek.

Ez ki fog derülni előbb-utóbb, mert Horvátország gyakorlatilag egy nagy falu, ahol szinte képtelenség bármit is eltitkolni.

Mindenesetre, a jól értesült körök szerint a horvát kormány hivatalosan május 28-án, a Horvát Hadsereg napján jelenteni be hivatalosan a harci gépek beszerzésével kapcsolatos döntését.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: