Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Franciaország

FRANCIA SOROZAT: A horvátok alig zárták le a tendert, a franciák máris lobbiznak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rafale
A cikk meghallgatása

A horvát védelmi minisztérium november 11-én jelentette be, hogy négy kormánytól érkezett végleges ajánlat a horvát katonai repülőgépek lecserélésére kiírt tenderre. Horvátország új, multifunkcionális vadászgépeket szerezne beszerezni a hidegháború korszakát idéző, és már igencsak elöregedett MiG-21 típusú vadászgépeinek pótlására. A horvát védelmi minisztérium szerint Franciaország, Izrael, Svédország és az Egyesült Államok nyújtott be ajánlatot. A bejelentést követően a francia védelmi miniszter máris felkereste Zágrábot.

A franciák máris lobbiznak…

Franciaország számos használt Dassault Rafales-t kínált a horvátoknak, Izrael F-16 feleslegét adná el, Svédország benyújtotta a Gripenekre vonatkozó javaslatát, az Egyesült Államok pedig az új F-16V-vel pályázott.

A francia védelmi miniszter rekordgyorsasággal érkezett Zágrábba, hogy kipuhatolja a horvát szándékokat.

– Franciaország bizakodva várja a horvát műszaki bizottság jelentését a francia Rafale vadászbombázók megítélésével kapcsolatban, és azt reméli, hogy 2021-ben megtudja a horvát kormány végleges döntését azzal kapcsolatban, hogy milyen harci repülőgépekre cseréli le a jelenlegi állományát


– jelentette ki a Zágrábba látogató Florance Parly, francia védelmi miniszter, az Andrej Plenković miniszterelnökkel és Mario Banožić védelmi miniszterrel történt találkozója után.

A horvát védelmi miniszter nyilatkozata értelmében a műszaki bizottság már december 12-én meghozhatja döntését az eladásra felkínált amerikai, izraeli, svéd és francia repülőgépekkel kapcsolatban, és meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány már a jövő év elején kimondja a végső szót az ügyben.

A francia védelmi miniszter szavai értelmében Franciaország azt várja, hogy a horvát hatóságok “elfogulatlan” döntést hoznak nem csak a francia, hanem a többi versenyben álló ország kínálatával kapcsolatban.

…de úgy tesznek, mintha mégsem

Florance Parly hangsúlyozta, hogy a vadászbombázók beszerzésétől függetlenül, Franciaország “szeretné megerősíteni a Horvátországgal kialakított stratégiai partnerséget”, beleértve az együttműködést az európai hadiipari fejlesztési projektek terén.

Véleménye szerint ez Franciaország és Horvátország hadiiparának is hasznára válna.

A francia védelmi miniszter azt is elmondta, hogy Franciaország szorgalmazza a közös európai védelem erősítését, és az eddiginél nagyobb stratégiai autonómiát kér, tekintettel a számos biztonsági kihívásra, amelyekkel Európa az utóbbi időben szembesülni kényszerül, a terrorista támadásoktól kezdve az EU szomszédságában kitörő válságokig, például Líbiában, a Balkánon vagy Hegyi- Karabahban.

– Talán minden eddiginél fontosabb, hogy az európaiak tudatosítsák a közös kihívásokat… tudjuk, hogy ebben számíthatunk Horvátországra


– mondta Florance Parly, udvarolva egy kicsit a házigazdáknak.

Rövid idő leforgása alatt a francia védelmi miniszter egyébként már másodszor kereste fel Horvátországot.

Legutóbb márciusban találkozott Andrej Plenković miniszterelnökkel, akivel akkor az illegális migrációról tárgyaltak.

A horvát miniszterelnök beszámolt azokról a tapasztalatairól, amelyeket a görög-török határon tett akkori látogatása alkalmával szerzett, valamint ismertette a horvát rendőrség határvédelmi tevékenységét is, szintén a migrációval kapcsoaltban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava