Connect with us

Albánia

DEFENDER EUROPE 21: NATO-katonák szállták meg az albániai Durrës kikötőjét, avagy az oroszországi partraszállás főpróbája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E0SufIHWYAMU2HM
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

 
Az Egyesült Államok vezetésével 26 nemzet több mint harmincezer katonája tart „Defender Europe 21” elnevezéssel soha nem látott méretű hadgyakorlatot Albániában. Ez a legnagyobb külföldi katonai jelenlét a II. világháború óta. De ki fenyegeti Albániát, és mire ez a nagy erődemonstráció? A gyakorlat célja hivatalosan az, hogy az Egyesült Államok fejlessze, erősítse és összehangolja interakciós képességeit a partner hadseregekkel a balkáni és a fekete-tengeri régióban.

„Albánia a biztonság exportőre”

A hadgyakorlat már javában tart, de érdemes felidézni a durrësi kikötőben rendezett nyitóünnepséget, amelyen világossá vált, hogy Albánia milyen kiemelkedő helyen van a világ katonai és védelmi térképén. (Majdnem olyanok a partjai, mint Ukrajnának, vagy éppen Oroszországnak.)

Yuri Kim, az Egyesült Államok albániai nagykövete elmondta az ünnepségen, hogy erre a gyakorlatra nem véletlenül kerül sor Albániában. Szerinte ez annak köszönhető, hogy az ország fontos szerepet játszik a régióban és a NATO-ban.

tod

Tod D. Wolters, az amerikai légierő tábornoka, az Egyesült Államok európai parancsnokságának parancsnoka és a NATO-szövetségesek legfőbb parancsnoka még tovább ment, és szuperlatívuszokban beszélt Albániáról, mint a „biztonság exportőréről”.

Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak ennek a nemzetnek azért, amit tett. Ez a nemzet a biztonság exportőre. Ezt nyugodtan kijelenthetjük, mert az a lendület, amit Önök a 2009-es NATO-csatlakozásától a mai napig mutattak, biztonságosabb Albániát, biztonságosabb Balkánt, biztonságosabb Földközi-tengert és biztonságosabb Atlanti-óceánt hozott számunkra

– mondta Wolters Albániát méltató beszédében.

Koszovó is részt vesz

A június 20-ig tartó nagyszabású hadgyakorlatot az amerikai hadsereg európai parancsnoksága (USAEUR) vezeti, és részt vesznek rajta a szövetséges és partneri erők, mint például Kanada, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Görögország, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Nagy-Britannia, Csehország, Magyarország, Románia, Bulgária, Grúzia, Törökország stb.

Koszovó először vesz részt a régió, és nem csak a régió legnagyobb katonai gyakorlatán, pedig valójában még hadserege sincs, de majd lesz.

Ebből az alkalomból a Koszovói Védelmi Erők (KSF) egyenruhásai is felsorakoztak a NATO-tagállamok katonái mellett.

Koszovó nem tagja a NATO-nak, de ennek ellenére jelentős védelmi-taktikai szerephez jutott: Koszovóban szálltak le egyes tagállamok katonái; valamint az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának és a NATO Legfelsőbb Operatív Parancsnokságának tagjai.

A főparancsnokság (HICON) a koszovói Gjakova melleti repülőtéren rendezkedett be, a gyakorlatok szárazföldi részét a Gjakova község „Baba i Bokës” képzési területén hajtják végre.

A nemzetközi gyakorlat több mint másfél hónapon át (májustól június közepéig) kerül megrendezésre, és Albániában szinte az összes szárazföldi, tengeri vagy légi támaszpontra kiterjed, északtól délig.

A szerbeket kihagyták

Bár a térség összes országa részt vesz a gyakorlaton, beleértve a koszovói biztonsági erőket is, Szerbia viszont nem, őket szándékosan kihagyták.

Szerbia reagált is erre a „mulasztásra”.

Mitar Kovač katonai elemző szerint a Koszovói Biztonsági Erők részvétele ezen a gyakorlaton a nemzetközi jog megsértését jelenti. Hozzátette, hogy a nagyhatalmak ezáltal elősegítik a szecessziót és az elszakadási mozgalmak kialakulását, amelyek katonai infrastruktúrát építenek ki a megszállt területeken.

Kovač szerint a NATO-nak más céljai is vannak a hadgyakorlattal.

A hadgyakorlat forgatókönyve arra utal, hogy a NATO szeretné „magasabb fokozatba tenni” az együttműködést Grúziával. Nem zárható ki, hogy ez jó alkalmat kínál arra, hogy Amerika nyomást gyakoroljon a NATO-ra, és függetlenül az eddigi kritériumoktól, módosítsa az új tagok felvételének feltételeit, és függetlenül a határok módosításától, felvegye Ukrajnát és Grúziát is a soraiba.
Más vélemények szerint a NATO a hadgyakorlattal elsősorban a régióban és Európában tanúsított erejét kívánja demonstrálni, de egyúttal ez felkészülésként felfogható egy esetleges konfliktusra Oroszországgal.

A gyakorlat lényegében arról szól, hogy békeidőben egy országból hogyan lehet gyorsan csapatokat szállítani egy lehetséges európai harcszintérre, azaz  a NATO, azaz az Egyesült Államok most Európában játszik háborúsdit .

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Albánia

Csökkentenék az albániai állampolgárok illegális bevándorlását Nagy-Britanniában

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Albániai migránsok
Albán-brit mosolyparádé Londonban, ahol Rishi Sunak bit miniszterelnök fogadta albán kollégáját, Edi Ramát (Forrás: brit kormány)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Az illegális albániai bevándorlók miatt hetekig tartó szóváltás folyt Edi Rama albán és Rishi Sunak brit miniszterelnök között, akik végül megállapodtak abban, hogy együttműködnek a probléma megoldásán. Erre Edi Rama most befejeződött két napos londoni látogatása alkalmával került sor. Becslések szerint az év eleje óta több mint 11 000 albán kelt át a La Manche-csatornán, amely elválasztja Franciaországot az Egyesült Királyságtól.

Néhány romlott alma

A kérdés feszültté tette az Egyesült Királyság és Albánia viszonyát; miközben Sunakra különösen nagy nyomást gyakorol a brit bulvársajtó, és ennek következtében sokan követelik tőle, hogy tegyen többet az illegális migráció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem fokozása érdekében.

Albán kollégája, Edi Rama ugyanakkor bírálta egyes brit politikusok riasztó és gyakran lázító retorikáját. A BBC-nek nyilatkozva Rama megvádolta Suella Braverman brit belügyminisztert, hogy „gyalázatos” megjegyzéseket tett az albánokra, amivel mélypontra taszította a két ország közötti kapcsolatokat.

Braverman tavaly novemberben „sok albánt” azzal vádolt meg, hogy „visszaélnek Nagy-Britannia modern rabszolgatörvényeivel”, és „inváziónak” minősítette az albánok rekordokat döntő tavalyi bevándorlási hullámát.

Rama azt mondta, hogy a Braverman és más miniszterek által használt nyelvezet azt a benyomást keltette, hogy minden albán bűnöző, és hozzátette, hogy „néhány romlott alma”” nem határozza meg egy nemzet jellemét.

A higgadt modoráról ismert Sunak figyelmen kívül hagyta az albán kötekedési szándékot, és azokra a területekre összpontosított, amelyekben egyetértenek, a Twitteren pedig közzétett egy képet, amelyen Ramával együtt „mosolyparádét tartanak”, kiemelve, hogy közösen sürgetik a két ország közötti kapcsolatok kiszélesítését és elmélyítését.

Együttműködés az albán migráció visszaszorítására

Az albán miniszterelnök és kollégája ennek szellemében ígéretet tett arra, hogy az általuk képviselt két ország a továbbiakban együttműködik a Nagy-Britanniába irányuló albán migráció kérdésében.

A brit kormány közleménye szerint a két vezető üdvözölte az eddigi előrehaladást, december óta ugyanis körülbelül 800 illegális migráns tért vissza Albániába, és elégedetten nyilatkozott a szervezett bűnözés elleni fellépésről, valamint arról az új brit iránymutatásról, amely Albániát „biztonságos országnak” minősítette.

Ezzel párhuzamosan egy most kötött albán-brit megállapodás értelmében hazaküldik az Egyesült Királyságban fogvatartott összes albán bűnözőt, ha ennek nincsenek jogi akadályai.

Kiutasításra csak azok „jogosultak”, akiket legalább 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek, ugyanakkor megjegyzendő, hogy az albánok tízszer nagyobb valószínűséggel kapnak szabadságvesztést a szigetországban, mint egy brit átlagember.

A brit kormány bejelentette, hogy a jövő hónap végéig közös munkacsoportot alakítanak, amely felméri az albániai börtönkapacitásokat annak érdekében, hogy mindenkit „hazapateroljanak”, akit csak lehet.

Tavaly év végén Angliában és Walesben 1336 albán volt börtönben, ők alkotják a legnagyobb külföldi börtönpopulációt Nagy-Britanniában.

Megállítanák a csónakázást a csatornán

A brit kormány már a parlament elé terjesztette a „„Stop the Boats”” törvényjavaslatot az illegális migráció visszaszorítására, amely sok esetben az albánokat is érinti, akik kishajókkal és csónakokkal kelnek át a csatornán.

Az új törvényjavaslat megkönnyítené a brit hatóságok számára az illegálisan érkező személyek őrizetbe vételét és kitoloncolását.

Albániai állampolgárok

A brit miniszterelnök ezzel a kreatív megoldással utalt a franciákkal kötött megállapodásra (Forrás: Facebook, Rishi Sunak)

A migráció megállítása érdekében a brit miniszterelnök március első felében Párizsba utazott, és találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, akivel megállapodott, hogy közösen lépnek fel a csatornán keresztük Nagy-Britannia felé tartó, és bevándorlási céllal történő hajókázásokkal szemben.

Sunak a találkozót követően úgy fogalmazott, hogy sikerült egy nagy lépést tenniük előre abban, hogy „francia szövetségeseikkel és barátaikkal” együttműködjenek ebben a kérdésben.

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma közben közölte, hogy a „Stop the Boats” kampányt szabályozó jogi dokumentum tartalmaz egy új kitételt, amely alapján felgyorsítják az albánokkal, illetve az albán állampolgárokkal kapcsolatos ügyek feldolgozását.

A tárca szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy a brit kormány nagyra értékeli az Egyesült Királyságban élő albán közösséget, és továbbra is üdvözli azt a sok albánt, akik legálisan utaznak az Egyesült Királyságba, és jelentősen hozzájárulnak a brit társadalom felvirágoztatásához.

A brit belügyminisztérium megjegyezte, hogy Albánia biztonságos ország, ezzel szemben azt tapasztalják, hogy sok albán állampolgár az életét kockáztatja azzal, hogy veszélyes és szükségtelen illegális utazásokat tesz az Egyesült Királyságba, ami jelentős terhet jelent a brit menekültügyi rendszerre.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Koszovó

Mi érezhető Prizren levegőjében az albán kormányfő és a szerb külügyminiszter szerint?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Mi érezhető Prizren levegőjében?
Más-mást érez egy albán és egy szerb Prizren levegőjében (Forrás: Facebook)
hajnalcsillag 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=KarlOveKnausg%C3%A5rd%3AHajnalcsillag&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter kimondottan dühösen reagált Edi Rama albán miniszterelnöknek internetes megnyilvánulására, miszerint „Prizren kevegőjében érezhető az albán történelem”. Rama ezt a Facebookon állapította meg, miután a hétvégén a feleségével és a fiával felkereste a koszovói várost.

Vajon milyen Prizren levegője?

Dačić a belgrádi Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva azt kérdezte, hogy „meddig engedhető meg az albán politikusoknak a történelemhamisítás”.

A szerb külügyminiszter nyilván azért lett dühös, mert ő maga is prizreni születésű, így a kijelentés szíven találta.

Dačić a Tanjugnak azt mondta, hogy Rama elfelejti, figyelmen kívül hagyja vagy szándékosan elhallgatja, hogy Prizren Szerbia fővárosa volt Dušan és Uroš szerb fejedelmek idejében, a 14. században, és emiatt Prizrent évszázadokon át császári városnak, vagy szerb Konstantinápolynak is nevezték.

Prizrenben 24 évvel ezelőtt több mint 10 000 szerb élt, ma pedig alig vannak húszan

– jegyezte meg a szerb külügyminiszter, aki szerint „ma Prizrenben csak a szerb nép elleni etnikai tisztogatás és népirtás, valamint Nagy-Albánia gondolata érezhető a levegőben”.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: