Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Albánia

DEFENDER EUROPE 21: NATO-katonák szállták meg az albániai Durrës kikötőjét, avagy az oroszországi partraszállás főpróbája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E0SufIHWYAMU2HM
A cikk meghallgatása

 
Az Egyesült Államok vezetésével 26 nemzet több mint harmincezer katonája tart “Defender Europe 21” elnevezéssel soha nem látott méretű hadgyakorlatot Albániában. Ez a legnagyobb külföldi katonai jelenlét a II. világháború óta. De ki fenyegeti Albániát, és mire ez a nagy erődemonstráció? A gyakorlat célja hivatalosan az, hogy az Egyesült Államok fejlessze, erősítse és összehangolja interakciós képességeit a partner hadseregekkel a balkáni és a fekete-tengeri régióban.

“Albánia a biztonság exportőre”

A hadgyakorlat már javában tart, de érdemes felidézni a durrësi kikötőben rendezett nyitóünnepséget, amelyen világossá vált, hogy Albánia milyen kiemelkedő helyen van a világ katonai és védelmi térképén. (Majdnem olyanok a partjai, mint Ukrajnának, vagy éppen Oroszországnak.)

Yuri Kim, az Egyesült Államok albániai nagykövete elmondta az ünnepségen, hogy erre a gyakorlatra nem véletlenül kerül sor Albániában. Szerinte ez annak köszönhető, hogy az ország fontos szerepet játszik a régióban és a NATO-ban.

tod

Tod D. Wolters, az amerikai légierő tábornoka, az Egyesült Államok európai parancsnokságának parancsnoka és a NATO-szövetségesek legfőbb parancsnoka még tovább ment, és szuperlatívuszokban beszélt Albániáról, mint a “biztonság exportőréről”.

– Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak ennek a nemzetnek azért, amit tett. Ez a nemzet a biztonság exportőre. Ezt nyugodtan kijelenthetjük, mert az a lendület, amit Önök a 2009-es NATO-csatlakozásától a mai napig mutattak, biztonságosabb Albániát, biztonságosabb Balkánt, biztonságosabb Földközi-tengert és biztonságosabb Atlanti-óceánt hozott számunkra

– mondta Wolters Albániát méltató beszédében.

Koszovó is részt vesz

A június 20-ig tartó nagyszabású hadgyakorlatot az amerikai hadsereg európai parancsnoksága (USAEUR) vezeti, és részt vesznek rajta a szövetséges és partneri erők, mint például Kanada, Bosznia- Hercegovina, Horvátország, Görögország, Koszovó, Montenegró, Észak- Macedónia, Nagy- Britannia, Csehország, Magyarország, Románia, Bulgária, Grúzia, Törökország stb.

Koszovó először vesz részt a régió, és nem csak a régió legnagyobb katonai gyakorlatán, pedig valójában még hadserege sincs, de majd lesz.

Ebből az alkalomból a Koszovói Védelmi Erők (KSF) egyenruhásai is felsorakoztak a NATO-tagállamok katonái mellett.

Koszovó nem tagja a NATO-nak, de ennek ellenére jelentős védelmi-taktikai szerephez jutott: Koszovóban szálltak le egyes tagállamok katonái; valamint az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának és a NATO Legfelsőbb Operatív Parancsnokságának tagjai.

A főparancsnokság (HICON) a koszovói Gjakova melleti repülőtéren rendezkedett be, a gyakorlatok szárazföldi részét a Gjakova község “Baba i Bokës” képzési területén hajtják végre.

A nemzetközi gyakorlat több mint másfél hónapon át (májustól június közepéig) kerül megrendezésre, és Albániában szinte az összes szárazföldi, tengeri vagy légi támaszpontra kiterjed, északtól délig.

A szerbeket kihagyták

Bár a térség összes országa részt vesz a gyakorlaton, beleértve a koszovói biztonsági erőket is, Szerbia viszont nem, őket szándékosan kihagyták.

Szerbia reagált is erre a “mulasztásra”.

Mitar Kovač katonai elemző szerint a Koszovói Biztonsági Erők részvétele ezen a gyakorlaton a nemzetközi jog megsértését jelenti. Hozzátette, hogy a nagyhatalmak ezáltal elősegítik a szecessziót és az elszakadási mozgalmak kialakulását, amelyek katonai infrastruktúrát építenek ki a megszállt területeken.

Kovač szerint a NATO-nak más céljai is vannak a hadgyakorlattal.

– A hadgyakorlat forgatókönyve arra utal, hogy a NATO szeretné “magasabb fokozatba tenni” az együttműködést Grúziával. Nem zárható ki, hogy ez jó alkalmat kínál arra, hogy Amerika nyomást gyakoroljon a NATO-ra, és függetlenül az eddigi kritériumoktól, módosítsa az új tagok felvételének feltételeit, és függetlenül a határok módosításától, felvegye Ukrajnát és Grúziát is a soraiba.


Más vélemények szerint a NATO a hadgyakorlattal elsősorban a régióban és Európában tanúsított erejét kívánja demonstrálni, de egyúttal ez felkészülésként felfogható egy esetleges konfliktusra Oroszországgal.

A gyakorlat lényegében arról szól, hogy békeidőben egy országból hogyan lehet gyorsan csapatokat szállítani egy lehetséges európai harcszintérre, azaz  a NATO, azaz az Egyesült Államok most Európában játszik háborúsdit .

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava