Connect with us

Balkán

EGY NON-PAPER BIZTOSAN VAN: Titkos és félig titkos tervek a Balkánnal kapcsolatban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zaszlo
Listen to this article


A horvát miniszterelnök a sajtóból értesült a létező vagy éppen nem létező non-paperről, amely ki tudja, hogy milyen szándéktól vezérelve született vagy éppenséggel nem született meg, de beszélnek róla. A most kirobbant botrány azonban világossá tette, hogy nem csak egy ilyen dokumentumot létezik, amelyben a politikusok vágyaikat ás (rém)álmaikat fejezik ki. A jelek szerint a non-paper egy kitűnő forma a diplomáciában, amellyel bárki bármit szabadon megüzenhet, olyan mint egy álnevesített, kiskutyás Facebook-profil, amely által akárki a nyilvánosság elé állhat a legsötétebb és a legprimitívebb véleményével vagy elképzelésével. A necenzurirano.si szlovén internetes hírmagazin, amely a baloldali/liberális szekértábor felé irányítható, közzétett egy fejléc és aláírás nélküli, angol nyelven írt dokumentumot. Felmerült, hogy ez a cselekmény a (szerb) szélsőjobboldali térfélen jó lehetőséget nyitott a téma felmelegítésére, a ballibes szekértáborban pedig a szörnyülködésre. Ha csak a dokumentum éppenséggel nem ott született azzal a céllal, hogy zavart keltsen egyik vagy másik országban, mert hogy ilyen olvasata is lehet az ügynek. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a non-papert éppen a bosnyákok fogalmazták meg, mert az amerikaiak megfenyítették őket a választási törvény módosításával, miután már éppen elégé elkanászodtak.

A sajtóból értesült

Andrej Plenković horvát miniszterelnök pénteken elmondta, hogy egy szlovén portálon látta a Janez Janša szlovén miniszterelnöknek tulajdonított non-papert Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban, de Horvátország sem hivatalosan, sem informálisan nem kapta meg a dokumentumot, amelyet a BALK néhány órával a megjelenését követően közzétett.

– Láttam, mert egy szlovén portálon nyilvánosságra hozták, ezért elolvastam

– mondta Plenković Pólában (Pula), amikor újságírók kérdezték az ügyről.

A horvát miniszterelnök hozzátette, hogy a horvát politikai felépítmény egyetlen szegmense – legalábbis amennyire értesült róla – hivatalosan vagy informálisan senkitől sem kapta meg a szóban forgó dokumentumot.

Janez Janša szlovén miniszterelnök szinte azonnal tagadta, hogy ő lenne az új államhatárok megrajzolásáról szóló állítólagos nem hivatalos diplomáciai dokumentum szerzője és/vagy feladója.

A horvátoknak van saját non-paperjük

Március végén Horvátország saját non-papert nyújtott be Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban az Európai Unió szerveinek, amely alapját képezheti egy vitának a bosznia-hercegovinai helyzetről, mert Horvátország szerint reformokra van szükség a szomszédos országban, amelyben jelentős számú horvát kissebség él.

A nem hivatalos dokumentum rámutat arra, hogy az EU-nak erőteljesebben kell fellépnie Bosznia- Hercegovinában, hogy határozottabban segítse az Európai Bizottság ajánlásaiból fakadó reformok végrehajtását, amelyek előfeltételei az uniós tagjelölti státusz megszerzésének.

Ez a szomszéd ország belügyeibe való beavatkozás diplomáciai megfogalmazása, ami azt igyekszik elhitetni a járatlan szemlélővel, hogy a zágrábi vezetés Bosznia- Hercegovinának szeretne segíteni, miközben az a helyzet, hogy éppenséggel a saját érdekeit nézi, és ebben az ügyben Horvátország elsőként nem is az Európai Unióhoz, hanem az Egyesült Államokhoz fordult.

Andrej Plenković tavaly októberben már elpanaszolta bánatát a Dubrovnikba látogató Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszternek, miután a bosnyákok megtalálták a módját annak, hogy a daytoni szerződést kijátszva olyan horvát képviselőt juttassanak be a bosznia-hercegovinai elnökségbe, aki nekik nekik tetszik.

A zágrábi vezérlésű boszniai horvátoknak így esélyük sincs arra, hogy nekik, illetve Horvátországnak kedves horvát üljön az említett elnökségben. Ennek diplomáciai megfogalmazása imígyen hangzik:

– Bosznia- Hercegovina kérdése különösen fontos számunkra. Az említett országnak biztosítania kell minden nép számára a teljes egyenlőséget, beleértve ebbe a horvátokat is

– hangsúlyozta tavaly októberben Andrej Plenković.

Ez történt tehát a horvát non-paper beadása előtti időkben, ami miatt az amerikaiak megüzenték a bosnyákoknak és nem csak a bosnyákoknak, hogy módosítják a bosznia-hercegovinai alkotmányt, és ezzel együtt a választási törvényt, amelyet így – egy ideig legalábbis – nem lehet kijátszani.

Van egyáltalán megoldás, merthogy ez a Balkán?

Horvátország ebben az ügyben tehát az a játékos, aki mindenképpen változásokat szeretne Bosznia- Hercegovinában, ez azonban nem jelent határmódosítást, de ha Brüsszelben még sokáig vakaróznak, akkor bármi megtörténhet.

Johann Sattler, az Európai Unió bosznia-hercegovinai küldöttségvezetője üdvözölte a horvát non-papert, mert hogy ő sem gondolkodik két lépéssel előre.

Gordan Grlić- Radman horvát külügyminiszter ezzel párhuzamosan elmondta, hogy a márciusi horvát non-paper jó fogadtatást élvez az uniós külügyminiszterek körében, akik várhatóan a következő találkozójukon napirendre is tűzik a kérdést. A történtek után ez szinte biztosra vehető.

Csak hogy amíg az Európai Unió különböző döntéshozó és döntést hozni képtelen szervei húzzák-halasztják a balkáni kérdés megoldását, illetve a térség országainak felvételét, addig a Balkánon szépen megtelepszenek az amerikaiak, az oroszok, a kínaiak, a törökök, az arabok (Emirségek), a szaúdiak, és még ki tudja kik nem.

Ahelyett, hogy az uniós csatlakozással csökkenne a határok szerepe a Balkánon, továbbra is lehetőség nyílik azok tologatására vagy átrajzolására, és már most mondom, a következő balkáni háború nem azért tör ki, mert az ott élő népek a kelleténél jobban gyűlölik egymást, hanem mert az Európai Unió elszalasztja a már most is távolódó lehetőséget a helyzet pacifikálására.

Ha ez nem történik meg, akkor ez EU tíz év múlva megnézheti, hogy mik nem történnek majd a térségben, és hogy kik, és kik nem dübörögnek majd déli határainál. Ha ezt szeretnénk, akkor ne tegyünk semmit!
_______________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékA sajtóból értesültA horvátoknak van saját non-paperjük Március végén Horvátország saját non-papert nyújtott be Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban az Európai Unió...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English3 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékA sajtóból értesültA horvátoknak van saját non-paperjük Március végén Horvátország saját non-papert nyújtott be Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban az Európai Unió...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékA sajtóból értesültA horvátoknak van saját non-paperjük Március végén Horvátország saját non-papert nyújtott be Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban az Európai Unió...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékA sajtóból értesültA horvátoknak van saját non-paperjük Március végén Horvátország saját non-papert nyújtott be Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban az Európai Unió...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékA sajtóból értesültA horvátoknak van saját non-paperjük Március végén Horvátország saját non-papert nyújtott be Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban az Európai Unió...

Egy hét legjava