Connect with us

Bosznia

FIKCIÓ: A non-papert csak kitalálták, a szlovén kormányt akarták megbuktatni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Egy szlovén európai parlamenti képviselő szerint a balkáni határmódosításra vonatkozó dokumentum csak kitaláció. Franc Bogovič, aki a Szlovén Néppárt (SLS) tagja, újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy mindennek a célja a szlovén kormány megbuktatása volt. Közben az amerikaiak jelezték, hogy egyelőre nem írnák át a daytoni szerződést, de módosítani szeretnék a bosznia-hercegovinai választási törvényt.

Politikai sci-fi

Bogovič szerint soha senki nem beszélt arról, amit a necenzurirano.si portál közzétett, és mindezt valószínűleg valaki csak kitalálta.

– Csak azt tudom mondani, hogy ezt Szlovéniában belső politikai célokra használják, és puszta kitaláció, miután sem Anže Logar külügyminiszter, sem Janez Janša miniszterelnök soha nem beszélt ilyesmiről

– nyilatkozta a szlovén politikus egy boszniai televíziónak.

A szlovén uniós képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a történtek nyugtalanságot idéztek elő a régióban, és Szlovénia nevében elnézést kért a kellemetlenségekért.

Amikor újságírók arra kérték, hogy értékelje Orbán Viktor magyar és Janez Janša szlovén miniszterelnök kapcsolatát az etnikai határok mentén történő felosztásra vonatkozó állítólagos tervvel kapcsolatban, Bogovič annyit mondott, hogy mindez a korábban említett portál hibája, amelynek tevékenysége a szlovén kormány megbuktatására irányul.

– Megpróbálják Janšát a szlovén Orbánként bemutatni. Hét éve vagyok az Európai Parlamentben, és soha senki sem beszélt ezekről a forgatókönyvekről sem a Parlamentben, sem Szlovéniában

– jelentette ki a szlovén néppárti politikus.


A szerb elnök nem látta

Aleksandar Vučić elhárította, hogy közvetlenül beszéljen Janez Janša szlovén miniszterelnök állítólagos javaslatáról, mivel nem látta a dokumentumot, és nem is tud semmilyen kezdeményezésről Bosznia- Hercegovina békés szétválásával kapcsolatban.

– Nem láttam semmilyen kezdeményezést, és nem vagyok hajlandó elítélni vagy dicsérni valamit, amit nem láttam

– jelentette ki a szerb elnök, majd hozzátette:

– Közismert a Bosznia- Hercegovinához való viszonyulásunk- tiszteletben tartjuk Bosznia- Hercegovina integritását és szuverenitását, ahol intézményesen is jelen van.

A szlovén non-paperrel kapcsolatban érdemes felidézni az új amerikai külügyminiszter, Antony Blinken legutóbbi levelét, amelyet a bosznia-hercegovinai elnökség tagjainak küldött.

Egyelőre nincs Dayton 2.0

Blinken április 1-jén arról tájékoztatta a szerb Milorad Dodikot, a horvát Željko Komšićot és a bosnyák Šefik Džaferovićot, hogy a jelenlegi washingtoni kormány egyelőre nem készül egy második Daytonra.

Az amerikai külügyminiszter azonban úgy fogalmazott, hogy a daytoni szerződés nincs kőbe vésve, ezért idővel módosítani kell, egyelőre viszont csak a bosznia-hercegovinai alkotmány néhány pontját szeretnék megváltoztatni.

Korlátozott mértékű alkotmánymódosítást kell végrehajtani a választási rendszer átalakítása, valamint a feltételezett EU-tagság alapján felmerülő követelmények teljesítése és az Európai Bíróság döntéseivel való összehang megteremtése érdekében

– magyarázta Blinken a Bosznia- Hercegovinával szembeni elvárásokat.

Az amerikai külügyminiszter szerint mindezt záros határidőn belül szeretnék megtenni, hogy a 2022 őszére meghirdetett általános választások történelmi mérföldkövet jelentsenek, és “az eddigi legszabadabbak és a leginkább demokratikusak” legyenek.
___________________
Forrás: Twitter

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava