Connect with us

Extrém sportok

DACOLNAK A JÁRVÁNNYAL: Idén is lesz Pannonian Challenge Eszéken

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához


Az utcai extrém sportok kedvelőinek minden bizonnyal ismerősen csenghet az a két szó, hogy Pannonian Challenge, az angol elnevezés mögött ugyanis az egyik legnagyobb verseny rejlik, amelyet minden évben Eszéken rendeznek meg. A szervezőket a világjárvány sem tántorítja el attól, hogy idén is megtartsák a rendezvényt, amelyre az előző évekhez hasonlóan most is várják a versenyzőket a világ minden tájáról.

Egy kis történelmi előzmény

Az első Pannoniant 1999-ben önerőből szervezte meg egy marék, a háború alatt a panelházak között felcseperedett, lázadó fiatal, akik érdeklődtek az utcai sportok iránt.

A verseny kezdetben csak az igazi utcakölyköket vonzotta, akik hobbiból trükközgettek BMX-en, gördeszkán vagy görkorin, esetleg a graffiti művészetének hódoltak, ám hamar felfigyelt a rendezvényre a nagyközönség is.

A Pannonian Challenget (Pannóniai kihívás) kezdetben a város szívében rendezték meg, a műszaki középiskola sportpályáján, ahol a szervezők egy állandó jellegű akadálypályát létesítettek annak érdekében, hogy extrém sportosaik egész évben gyakorolhassák hajmeresztő mutatványaikat.

Az urbánus szubkultúrához tartozó sportágak szerelmesei azonban hamar kinőtték a helyet.

A város vezetésével együttműködve ezért 2013-ban a Dráva folyó balpartjára, a helyi strand mellé költöztek, ahol egy új, az eddiginél nagyobb és modernebb pályát építettek. Az új pálya pedig új lehetőségeket kínált az időközben extrém sportfesztivállá alakuló Pannonian Challenge számára.

Egyre népszerűbbek

Annak érdekében, hogy a rendezvény minél több érdeklődőt vonzzon, már a kezdetektől fogva könnyűzenei programot is szerveztek a versenyek után.

Az after partykon már az első években is a környék legjobb zenészei csaptak a húrokba, idővel viszont, ahogy az esemény hírneve nőtt, egyre ismertebb bandák és DJ-k léptek színpadra.

Ennek köszönhetően a Pannonian Challenge hírneve is nőtt, és Európa más részeiről is szép számmal érkeztek versenyzők a Dráva-parti városba.

A “kihívás egyre nagyobb volt”, és miután több és több szponzor akadt, a nyeremények értéke is növekedett, ami nagy vonzerőnek számít a sportágban.

A rendezvényt a város vezetősége is méltányolta, és egyre nagyobb figyelmet fordított rá.

Így a Pannonian mára a város büszkeségévé nőtte ki magát, és arra az öt napra, amíg tart, az utcai extrém sportokat kedvelők világszerte a szlavóniai városra figyelnek.

Nem akadály a korona

A 2020-as év nagy fejtörést okozott a “pannoniai kihívás” szervezőinek, hiszen világszerte lemondták a hasonló rendezvényeket, és nekik is mondaniuk kellett valamit.

A szervezők végül úgy döntöttek, hogy bizony ők, a világon egyedüliként, megszervezik az extrém sportfesztiváljukat.

Az eseményre természetesen nagyon szigorú előírások mellett került sor a nézők és a nélkülözhető személyzet távollétében, ám a futamok világszerte, minden létező platformon elérhetők voltak.

A rendezők idén sem gondolkoznak másként, hiszen úgy vélik, ha olimpiát lehet tartani, akkor ők is megszervezhetik a fesztivált, ezért most augusztusban is lesz Pannonian Challenge Eszéken, azt viszont még nem tudni, hogy az esemény fogadhat-e nézőket.

Olimpiai sport lett a Freestyle BMX

A BMX népszerűségét jól tükrözi az a tény is, hogy 2020-tól az Freestyle BMX szerepel az olimpiai sportágak között.

Habár a tavalyi olimpia elmaradt, idén nyáron Tokióban már ennek az extrém sportnak a legjobbjai is ott lehetnek.

A magyar BMX-válogatott tagjai ugyan nem jutottak ki Japánba, ám a kvalifikáció során rendszeresen edzettek az eszéki pályán, amelyhez hasonló, állításuk szerint, Magyarországon egyelőre nincs.
______________________________________
Forrás: Pannonian Challenge, internet

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava