Connect with us

Extrém sportok

DACOLNAK A JÁRVÁNNYAL: Idén is lesz Pannonian Challenge Eszéken

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bmx
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc


Az utcai extrém sportok kedvelőinek minden bizonnyal ismerősen csenghet az a két szó, hogy Pannonian Challenge, az angol elnevezés mögött ugyanis az egyik legnagyobb verseny rejlik, amelyet minden évben Eszéken rendeznek meg. A szervezőket a világjárvány sem tántorítja el attól, hogy idén is megtartsák a rendezvényt, amelyre az előző évekhez hasonlóan most is várják a versenyzőket a világ minden tájáról.

Egy kis történelmi előzmény

Az első Pannoniant 1999-ben önerőből szervezte meg egy marék, a háború alatt a panelházak között felcseperedett, lázadó fiatal, akik érdeklődtek az utcai sportok iránt.

A verseny kezdetben csak az igazi utcakölyköket vonzotta, akik hobbiból trükközgettek BMX-en, gördeszkán vagy görkorin, esetleg a graffiti művészetének hódoltak, ám hamar felfigyelt a rendezvényre a nagyközönség is.

A Pannonian Challenget (Pannóniai kihívás) kezdetben a város szívében rendezték meg, a műszaki középiskola sportpályáján, ahol a szervezők egy állandó jellegű akadálypályát létesítettek annak érdekében, hogy extrém sportosaik egész évben gyakorolhassák hajmeresztő mutatványaikat.

Az urbánus szubkultúrához tartozó sportágak szerelmesei azonban hamar kinőtték a helyet.

A város vezetésével együttműködve ezért 2013- a Dráva folyó balpartjára, a helyi strand mellé költöztek, ahol egy új, az eddiginél nagyobb és modernebb pályát építettek. Az új pálya pedig új lehetőségeket kínált az időközben extrém sportfesztivállá alakuló Pannonian Challenge számára.

Egyre népszerűbbek

Annak érdekében, hogy a rendezvény minél több érdeklődőt vonzzon, már a kezdetektől fogva könnyűzenei programot is szerveztek a versenyek után.

Az after partykon már az első években is a környék legjobb zenészei csaptak a húrokba, idővel viszont, ahogy az esemény hírneve nőtt, egyre ismertebb bandák és DJ-k léptek színpadra.

Ennek köszönhetően a Pannonian Challenge hírneve is nőtt, és más részeiről is szép számmal érkeztek versenyzők a Dráva-parti városba.

A “kihívás egyre nagyobb volt”, és miután több és több szponzor akadt, a nyeremények értéke is növekedett, ami nagy vonzerőnek számít a sportágban.

A rendezvényt a város vezetősége is méltányolta, és egyre nagyobb figyelmet fordított rá.

Így a Pannonian mára a város büszkeségévé nőtte ki magát, és arra az öt napra, amíg tart, az utcai extrém sportokat kedvelők világszerte a szlavóniai városra figyelnek.

Nem akadály a

A 2020-as év nagy fejtörést okozott a “pannoniai kihívás” szervezőinek, hiszen világszerte lemondták a hasonló rendezvényeket, és nekik is mondaniuk kellett valamit.

A szervezők végül úgy döntöttek, hogy bizony ők, a világon egyedüliként, megszervezik az extrém sportfesztiváljukat.

Az eseményre természetesen nagyon szigorú előírások mellett került sor a nézők és a nélkülözhető személyzet távollétében, ám a futamok világszerte, minden létező platformon elérhetők voltak.

A rendezők idén sem gondolkoznak másként, hiszen úgy vélik, ha olimpiát lehet tartani, akkor ők is megszervezhetik a fesztivált, ezért most augusztusban is lesz Pannonian Challenge Eszéken, azt viszont még nem tudni, hogy az esemény fogadhat-e nézőket.

Olimpiai sport lett a Freestyle BMX

A BMX népszerűségét jól tükrözi az a tény is, hogy 2020-tól az Freestyle BMX szerepel az olimpiai sportágak között.

Habár a tavalyi olimpia elmaradt, idén nyáron Tokióban már ennek az extrém sportnak a legjobbjai is ott lehetnek.

A magyar BMX-válogatott tagjai ugyan nem jutottak ki Japánba, ám a kvalifikáció során rendszeresen edzettek az eszéki pályán, amelyhez hasonló, állításuk szerint, Magyarországon egyelőre nincs.
______________________________________
Forrás: Pannonian Challenge, internet

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava