Connect with us

AstraZeneca

TÚLRENDELTÉK MAGUKAT: Horvátország sok vakcinát rendelt, de keveset kapott, csak 17% érkezett meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

eu tanacs
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Andrej Plenković horvát miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott az Európa Tanács virtuális ülésével kapcsolatban, amelyen elsősorban az oltóanyag nem arányos elosztásáról volt szó. Plenković bevezetőjében ismertette, hogy a hangsúly elsősorban azoknak a tagországoknak a kompenzálásán volt, amelyek túlnyomó részben az AstraZenecától rendeltek oltóanyagot.

Csak 17% százaléka jött meg

Plenković annak a véleményének adott hangot, hogy az ülésen nagyon világosan megindokolta a zágrábi álláspontot, amely szerint Horvátország az AstraZeneca által megígért mennyiség csupán 17 százalékát kapta meg, és ezért került abba a helyzetbe, hogy az országban oltóanyaghiány van.

– A helyzet azért ilyen, mert az EU a megrendelt 120 millió adagból csupán 30 millió adagot kapott. Tehát, ha az egész EU-t tartjuk szem előtt, 90 millió adag hiányzik

– mondta a horvát kormányfő, aki szerint a virtuális ülésen nem lehetett semmilyen konkrét megállapodásra jutni, mert ez a tárgyalási forma a legegyszerűbben szólva sem felel meg a gyors döntéshozatalnak.

Véleménye szerint, ha a Tanács tagjai személyesen találkoztak volna, meglett volna az esélye a konszenzus elérésének.

– A kérdés megértésének kulcsa az, hogy azok, akiknek nincs gondjuk, nem értik, hogy mi is a gond. Emlékeztetőül, 405 millió ember él azokban az uniós országokban, ahol nincs gond, és csak 40, ahol gond van

– tette hozzá Plenković.


Rossz gyártóra tettek

Az újságírók felvetették, hogy talán minden felkínált oltóanyagból rendelni kellett volna, amire a horvát miniszterelnök elmagyarázta: kezdetben úgy tűnt, hogy az AstraZeneca fejleszti ki elsőnek az oltóanyagot, és elsőként készül el a termékkel.

Horvátország a szakértői tanácsoknak megfelelően 2,7 millió adag oltást rendelt az AstraZenecától. A szakma akkoriban körülbelül 2,4 millióra becsülte azok számát, akik be szeretnék oltatni magukat. De a horvátok túlrendelték magukat.

– A mi logikánk az volt, hogy oké, akkor gyerünk, rendeljünk meg két és félszer annyi oltóanyagot, mint amennyien vagyunk, így biztosan jut mindenkinek. Ha marad belőle, akkor azt odaadhatjuk a rászorulóknak, ezért rendeltünk annyit, amennyit rendeltünk. Eddig 8,7 millió adag oltóanyagot rendeltünk meg, és ha egyszer mindez megérkezik, akkor nagy oltóanyag-feleslegünk lesz

– mondta Plenković, aki végére hagyta a slusszpoént.

– Képzeljük csak el, mi lett volna a helyzet, ha az Astrának nem lettek volna gyártási problémái, mi pedig megrendeltünk volna – tegyük fel – 15 millió adag oltóanyagot. Biztos vagyok benne, hogy akkor azt kérdezték volna tőlem, hogy miért pazaroljuk az adófizetők pénzét.

A horvát miniszterelnök a továbbiakban kifejtette, hogy véleménye szerint végül megtalálják a módját annak, hogy miként tegyék helyre a megrendelések körül kialakult problémákat, és minden a legnagyobb rendben lesz. Horvátország sok vakcinát rendelt, de keveset kapott, csak 17% érkezett meg

Az Astrával oltatta be magát

Plenković – aki korábban átesett a betegségen – beoltatta magát az AstraZenecával, és jól érzi magát – ez is kiderült a sajtótájékoztatóján.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban feltételezett mellékhatásokról és az amiatt kitört pánikról szólva a horvát miniszterelnök kijelentette, hogy véleménye szerint minden, ami ellentétben áll a Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) álláspontjával, az kárt okoz az oltóanyag hírnevének.

A horvátországi helyzet – vagyis hogy a lakosság körülbelül 30%-a elutasítja az AstraZeneca által előállított oltóanyagot – Plenković véleménye szerint egyértelműen a globális médiatevékenység következménye (üsd az újságírókat!), és nem a konkrét mellékhatásoké, amelyekből egyébként Horvátországban igen kevés volt.

A horvát kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy nem indokolt az AstraZeneca oltóanyagának a felfüggesztése.

– Amennyiben az orvosok más véleményen lesznek, azt akkor elfogadjuk, de nem vagyunk kötelesek követni más tagországok példáját, amelyeknek esetleg valamilyen más, nem egészségügyi kifogásaik vannak. Én két nappal ezelőtt vettem fel ezt az oltást, és úgy tűnik, hogy „okés vagyok”

– mondta Plenković.

Végezetül, hozzá kell tennünk, hogy Andrej Plenković sajtótájékoztatóján megelégedett ember benyomását keltette, az elmúlt két héttel ellentétben, amikor nem egyszer, fáradt, nyúzott volt a kamerák előtt, most pihenten, vidáman válaszolgatott a kérdésekre.

Nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy az ember gyanítsa: időközben jó híreket kapott, csak még nem hozhatja nyilvánosságra.
_______________
Fotók: Twitter

AstraZeneca

VAKCINA IDŐSEKNEK: Szlovéniában felfüggesztenék az AstraZeneca beadását a 60 évnél fiatalabbaknak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

szloven astra
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a 60 évnél fiatalabb korosztály körében függesszék fel az AstraZeneca oltóanyagának használatát – közölte vasárnap Bojana Beović, a szakbizottság elnöke.

A példa

A testület azért adott ki új ajánlást, mert felmerült a gyanúja, hogy a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő.

– Amíg ez a kérdés nem tisztázódik, Szlovéniának Németországhoz és Hollandiához hasonlóan a 60 éven felüliekre kellene korlátoznia a brit-svéd gyógyszercég vakcináját

– mondta Beović.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) javaslatára – a korlátozott vakcinamennyiség és a logisztikai problémák miatt – a 60 és 64 év közötti korosztályt az AstraZeneca vakcinájával, az idősebb populációt a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával oltják be.


Újabb megbetegedések

Szlovéniában vasárnap 720 új megbetegedésről számoltak be, ezzel több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4075-re emelkedett.

A koronavírusos betegek közül 535-en vannak kórházban, 124-en intenzív osztályon.

Az országban húsvét első napjára felfüggesztették a lakhelyelhagyási tilalmat, az éjszakai kijárási tilalom azonban hatályban maradt. Vasárnap engedélyezik a családi összejöveteleket legfeljebb öt felnőttig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel.

A teljes húsvéti időszakra vonatkozó országos zárlat április 11-ig lesz érvényben.
___________________
Forrás: screenshot

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava