Connect with us

Horvátország

Feltámadt haló poraiból a zágrábi Immunológiai Intézet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

immunológia
A horvát kormány valamit jól csinál, minden hitelminősítőtől jobb osztályzatot kapott (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A zágrábi Immunológiai Intézet, amely a rendszerváltást és a háborút követő viharos években egyre inkább ellehetetlenült különféle praktikák miatt, és nemegyszer a csőd szélére került, most úgy látszik véglegesen megmenekült, sőt az új gyártórészleg beindításával elindult a fejlődés, a növekedés útján. Kissé paradox módon, mindez a koronavírus világjárványnak köszönhető, a Plenković-kormány ugyanis ekkor döbbent rá, hogy igazán nagy hülyeség lenne egy potenciálisan stratégiai jellegű intézetet veszni hagyni. Ez mindenképpen piros pontot jelent a kormánynak, de ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy ez inkább kivétel, mint szabály, mert például az ugyancsak stratégiai jellegű zágrábi Hajózási Intézetet, párját ritkító kísérleti medencerendszerével (az egyszerűség kedvéért, jelentősége ugyanaz, mint a szélcsatorna a repülőiparban) nagy lelki nyugalommal hagyta csődbe menni.

Mi a történés?

Miután januárban sikeresen lebonyolították a közbeszerzési pályázatot az előre gyártott létesítménynek a beszállítói számára, a kormány március közepén hozzájárulását adta az Egészségügyi Minisztériumnak és az Immunológiai Intézetnek a szerződések aláírásához a beszállítókkal.

A tervezett előre gyártott elemekből felhúzott rugvicai üzembe az Immunológiai Intézet először a kígyómarás elleni ellenmérgek gyártását helyezi át.

Ez fontos lépés az intézet áthelyezésének első fázisában, ahol a jövőben vérplazmakészítmények gyártására szolgáló üzem építését is tervezik, a harmadik fázisban pedig a lehetséges vakcinagyártást. Ez utóbbiban a híresztelések szerint a Pfizer is érdekelt.

A kígyómarás elleni ellenméreg gyártása kisebb mennyiségben már most folyamatban van, s ennek érdekessége, hogy mind az öt európai vipera marása esetén alkalmazható. Horvátországban ezek közül három fordul elő, a homoki-, a keresztes- és a parlagi vipera.

Ez az ellenméreg klasszikus szérum, kígyóméreggel beoltott lovak vérplazmájából készül, így ritkaságszámba megy a mai világban.

Ami a pénzügyi struktúrát illeti, azt kombinálják, és a hazai források mellett uniós forrásokat is tartalmaz, az év közepére pedig minden olyan konkrét terv elkészül, amely alapján kérhető a finanszírozás az EU-alapokból.

immunológia

Az antitoxinüzem építését az intézmény vérplazma termékekből származó saját bevételeiből, összesen mintegy 5 millió euróból finanszírozza.

Érdekesség, hogy az ellenméreggyárba történő beruházás, és amit a jövőben egy nagy értékű befektetés követ a vírusvakcinaüzem létrehozására, maximum négy év alatt megtérülhet. Nevezetesen, amit az Immunológiai Intézet holnap előállíthat, az kanyaró és rózsahimlő elleni vakcinák.

Vedran Čardžić, az intézet igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Immunológiai Intézet potenciális piaca egész Dél- és Délkelet-Ázsia, valamint Afrika néhány más fejletlen országa.

Ez elsősorban az UNICEF-en programjaival valósulhat meg, de itt az árak valamivel alacsonyabbak. A tulajdonképpeni üzlet a stratégiai partnerekkel való együttes fellépés lenne.

– Hosszú utat tettünk meg a potenciális stratégiai partnerekkel Indiában és más, nyersanyaghiánnyal küzdő országokkal folytatott megbeszélések során. Itt előnyünk van, mert itt vannak azok az anyatörzsek (Edmonston- Zagreb, RA 27/3, L- Zagreb), amelyek a Horvát Köztársaság tulajdonában maradtak, és ez az alap, amelyből ezek a vakcinák készülnek. Itt biztosra vehető a nagy kereslet, mert jó termékeink vannak, ezekre sok országnak szüksége van

– magyarázta az igazgató.

A tervek szerint az Immunológiai Intézet évente körülbelül 250 millió adagot tud majd gyártani, és könnyen kiszámítható, hogy a projekt pénzügyileg életképes.

Az intézet további tervei értelmében ez lenne az alapja annak, hogy fejleszteni és modernizálni tudják a vakcinagyártást. Arra számítanak hogy a jövőben mRNS-vakcinákat is előállíthatnak, azaz bármilyen kórokozóval felveszik a harcot.

Aligha kell magyarázni, hogy az ilyen képesség mit jelenthet Horvátország számára egy esetleges újabb világjárvány esetén.

Plenkovićék valamit jól csinálnak

Zárógondolatként azt tennénk hozzá, hogy a horvát kormány valamit nyilván jól csinál – a rossz nyelvek szerint csak szerencséje van, de ez nem igaz – mint ezzel a kormányfő csütörtökön eldicsekedett.

Andrej Plenković arra hívta fel a figyelmet, hogy Horvátország az egyetlen ország, amelynek az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta mindhárom hitelminősítő emelte az osztályzatát, kettő közülük két fokkal.

Szerinte a minősítések növekedése az euró bevezetésének és a schengeni térségbe való belépésnek köszönhető.

A kormány úgy véli, hogy az átlagos inflációs ráta idén 6,6 százalék lesz, ami négy százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál. Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank kormányzója szerint az év vége felé az éves inflációs ráta 5 százalékra csökkenhet.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava