Connect with us

Egyesült Államok

A VAKCINA ELRABLÁSA: Horvátországban felfüggesztették az oltást, mert nincs elegendő vakcina

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

vakcina nincs elegendo
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

Jóformán még meg sem kezdődött a koronavírus elleni vakcina tömeges beadása Horvátországban, máris le kellett állni, mert nincs elegendő oltóanyag. Ezért újabb emberek már nem kaphatják meg az első adagot, a második vakcinát viszont beadják azoknak, akik már túl vannak az első körön. A horvát válságstáb szerint a leszállított oltóanyag mennyisége messze elmaradt attól, amire ígéretet kaptak. Hogyan tovább?

Nem tartják be az ígéreteket

Minden úgy nézett ki, hogy ez rendben lesz. Megérkezett a Pfizer, majd a Moderna. És aztán jött a hidegzuhany: leállították a lakosság oltását.

Mert nincs elegendő adag ahhoz, hogy újabb embereket oltsunk be a Pfizer-vakcinával. Sajnos, a Moderna sem szállította le a beígért mennyiséget, tegnap pedig jelezték, hogy egy hetet késnek az újabb oltóanyag küldésével

– közölte Krunoslav Capak a horvát közegészségügyi intézet vezetője, aki szerint a gyógyszergyártók 30%-kal csökkentették a kiküldött vakcinák mennyiségét.

Most a második hónap közepére várunk, amikorra a gyártok egy nagyobb mennyiséget ígértek, bár a tőlük kapott disztribúciós listán ezek a tételek nem szerepelnek.

Horvátországban eddig mintegy 65 ezer vakcinát használtak fel, és 55 ezer embert oltottak be. A különbség abból ered, hogy egyesek már a második oltást is felvették. Ezek a számok azonban azt jelzik, hogy nem oltották be az összes egészségügyi dolgozót, nem is beszélve a veszélyeztetett korosztályról.

Sem az összes orvos, sem az összes egészségügyi dolgozó nem kapta meg a védőoltást, és sokan várják, hogy felvehessék a második adagot, ezért aggódva figyeljük a fejleményeket, de reméljük, hogy az Európai Unió kimutatja az erejét, és biztosítja az oltóanyagot

– jelentette ki Krešimir Luetić, a Horvát Orvosi Kamara elnöke az egyik horvát kereskedelmi televízió műsorában.

A egyébként jelentősen túlrendelték magukat, óvatosságból az év végéig 5,6 millió adag oltóanyagot várnak, ebből 2,7 milliót az az AstraZenecától, további egy-egy milliót a Pfizertől és a Modernától, valamint 900 ezer darabot a Johnson&Johnsontól.

Az AstraZeneca kivételével amerikai cégekről van szó, amelyeknek Joe Biden beiktatását követően száz nap alatt száz millió vakcinát kell leszállítaniuk “belső használatra”, az új amerikai elnök ugyanis a beiktatását követő száz napban naponta egymillió vakcinát adatna be az amerikai állampolgároknak.

Ha ez megvalósul, akkor ez lesz az Egyesült Államok történelmének legnagyobb oltási programja, más országok viszont emiatt vakcina nélkül maradnak, amit akár a “vakcina elrablásának” is nevezhetünk.

A vakcina elrablása

A horvát miniszterelnök szerint mindenki úgy küzd a vírus elleni, ahogy tud, ami azt jelzi, hogy ismételten nincs egységes álláspont az Európai Unióban.

Andrej Plenković szerint az Európai Tanács ülésén mindenki egyetértett abban, hogy be kell tartanai a gyógyszercégekkel kötött megállapodásokat, ami magyarán azt jelenti, hogy a cégeknek le kell szállítaniuk a szerződésekben szereplő darabszámokat.

Mindent meg kell tennünk azért hogy ne következzen be a “vaccine hijacking”, vagyis hogy ne térítsék el az oltóanyagot azok az országok, amelyek több pénzt kínálnak a cégeknek a vakcináért

– mondta a horvát miniszterelnök, aki szerint fontos, hogy Horvátország megkapja a lekötött adagokat.

Ugyanakkor felmerül az is, hogy az unión belül a gazdaságilag erősebb uniós tagországok elorozzák a vakcinákat a szegényebb országok orra elől.

Remélem, hogy ez nem következik be. Reménykeltő lehet, hogy a jövő hét végén jóváhagyják az AstraZeneca vakcináját is, és Horvátország azzal az oltóanyaggal a lakosság jelentős részét beolthatja

– mondta Krešimir Luetić, a Horvát Orvosi Kamara elnöke.

Persze, ha az AstraZeneca rendesen szállít. Mert vannak olyan jelek, hogy nem.

A brit gyógyszergyár ugyanis éppen a cikk keletkezésével párhuzamosan jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat. Brüsszelnek erre már nincs ráhatása, volt ugyanis közben egy Brexit.

Minden jel arra utal, hogy a nyugati gyógyszergyártók Kína és/vagy Oroszország karjaiba kergetik a balkáni és a közép-európai országokat. Aztán majd lesz nagy csodálkozás, esetleg politikai nyomásgyakorlás.

A horvát hivatalos álláspont szerint egyébként nemigen lehet a korlátozó intézkedések enyhítésére számítani, hiszen a veszély nem múlt el, ezért – mivel nincs elérhető vakcina – továbbra is kulcskérdés a találkozások számának csökkentése, vagyis minél kevesebb a kapcsolat, annál kevesebb a vírus.

visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Szerbia

INTERJÚ A BLOOMBERGNAK: Szerb-orosz kapcsolatok: már Vučić is helyezkedik?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Interjú a Bloombergnek
SZERB ELNÖK: Nem támogatjuk Oroszország ukrajnai invázióját (Forrás: Regnum)
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 3 perc

A Bloombergnek adott interjú is arra utal, hogy Szerbia, Oroszország legközelebbi európai szövetségese is kezd távolodni az ukrajnai háború mocsarába egyre mélyebbre süllyedő Moszkvától. Aleksandar Vučić szerb elnök már korábban elárulta, most pedig a nyugatiaknak is elmondta, hogy hónapok óta nem beszélt azzal a Vlagyimir Putyin orosz államfővel, akivel korábban rendszeresen egyeztetett. Pedig a jobb megértés érdekében Vučić még oroszul is el kezdett tanulni. A Bloomberg-interjú következő, legfőbb megállapítását az orosz média is átvette, az egyik orosz hírportál pedig azt emelte ki, hogy Vučić szerint a Krím Ukrajna.

Veszélyes párhuzamok

A kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy nem támogatjuk Oroszország ukrajnai invázióját. Számunkra a Krím és a Donyec-medence is az, és az is marad

– mondta Vučić a Bloomberg amerikai hírportálnak adott interjújában. A szerb álláspont egyébként logikus: ha elismernék az ukrajnai orosz hódításokat, akkor aligha tudnák védeni azt, hogy az albán többségű, Szerbiától 2008-ban elszakadt Koszovó továbbra is Szerbia részét képezi.

Éppen Koszovó ügye az egyik olyan pont, ami miatt lazulni látszik a két ortodox keresztény állam szoros barátsága, korábban ugyanis Putyin is többször érvelt azzal, ha Koszovó elszakadhatott Szerbiától, és abba a világ belenyugodott, akkor ugyanez a jog Ukrajna keleti megyéit is megilleti.

A szerb elnök a Bloombergnek nyilatkozik

A szerb elnök a Bloombergnek nyilatkozik (Forrás: Bloomberg)

Annyi különbség azonban mindenképpen van Koszovó és az oroszok által elcsatolt ukrajnai területek között, hogy a Koszovót támogató Nyugat nem akarta magához csatolni a szerb elnyomásból szökni kívánó dél-szerbiai tartományt. És az sem egyértelmű, hogy az ukrajnai megyék lakosai mennyire örülnek annak, hogy az oroszok akkor is fel akarják „szabadítani” őket, ha kő kövön nem marad.

Vučić folyamatosan azt hangoztatja, hogy végső célja az EU-hoz való csatlakozás, s az ország azért nem csatlakozott az ukrajnai agresszió miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókhoz, mert Moszkva nem ismeri el Koszovó függetlenségét, és emellett kedvezményes áron szállít energiahordozót a balkáni államnak.

Hozzátette: azért sem támogatja a Moszkva elleni szankciókat, mert az 1990-es években az akkori Jugoszláviát is nemzetközi büntetőintézkedések sújtották.

Nem hiszem, hogy a szankciók hoznák el a megoldást

– utalt arra, hogy a miloševići Szerbia, illetve Jugoszlávia elleni szankciók ellenére a szerbek éveken át folytatták a szomszédok elleni háborút.

A mostani Bloomberg-interjúban a belgrádi politikus tovább ment, mint korábbi nyilatkozataiban.

Egyáltalán nem vagyunk lelkesek egy-két orosz álláspont láttán. Hagyományosan jók a két ország közötti kapcsolatok, ám ez nem jelenti azt, hogy támogatjuk a Kreml összes döntését

– magyarázta. Vučić néhány nappal korábban azt is kifogásolta, hogy az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner Csoport Szerbiában is toboroz katonákat az ukrajnai frontra. Az államfő ezzel kapcsolatban közölte, bűncselekménynek számít, ha szerb állampolgárok zsoldosként részt vesznek más államok közötti fegyveres konfliktusokban.

A Wagner-vitát az USA is kihasználta.

Örömmel hallom, hogy Vučić elnök a békét és stabilitást fenyegető veszélynek tekinti a Wagner Csoport szerbiai jelenlétét. Sokatmondó, hogy Oroszország legfeljebb azt tudja ajánlani a szerbeknek, hogy távoli vidékeken, egy másik állam agresszív háborújában veszítsék az életüket

– mondta a belgrádi amerikai nagykövet Christopher Hill.

Nem csak a szavak

Szerbia az utóbbi években a külgazdasági kapcsolatokban is távolodik Oroszországtól. A balkáni ország legfontosabb partnere az EU, Oroszország már csak hat százalékkal részesedik a forgalomból.

Bloomberg-táblázat

A Bloomberg-táblázat a Szerbiai Statisztikai Hivatal adatai alapján készült

Míg 2019-ben – amikor az összforgalom 46 milliárd dollárt tett ki – Oroszországra 3,5 milliárd jutott, 2021-ben – 50,2 milliárdos összforgalom mellett – már csak 2,3 milliárdos volt az orosz hányad.

Kína és az EU részesedése viszont növekvőben van, és a szakértők szerint a 2022-es év sem hozott fordulatot.

Az orosz részedés annak ellenére csökken, hogy közben – a balkáni gázvezeték megnyitása miatt – Szerbia a korábbinál több orosz gázt kap, így az energiahordozókért az eddiginél többet fizet Belgrád Moszkvának.

Bár a gazdaságban az EU már megkerülhetetlenné vált, a szerbek egyre nagyobb hányada nem támogatja az unióhoz való csatlakozást, és változatlanul Putyint tartja a legszimpatikusabb külföldi vezetőnek.

Meggyőződésem, hogy a többség végül az EU-ba való belépésre fog szavazni, ám ehhez az kell, hogy a csatlakozás realitássá váljon. Tudom, hogy az EU-tagság a mi utunk. Más út nincs is

– magyarázta a szerb elnök a Bloombergnak adott interjúban.

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

Szerbia

ZSOLDOSOK: Összevissza hírek érkeznek a Wagner-csoport szerbiai toborzásáról

Közzététel:

a megjelenés dátuma

A Wagner-csoport Szerbiában is toboroz (Forrás: Direktno)
A Wagner-csoport Szerbiában is toboroz (Forrás: Direktno)
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 5 perc

Összevissza hírek érkeznek a Wagner Csoport szerbiai toborzásáról, határozottan ezért semmit sem állíthatunk, az viszont szinte bizonyos, hogy van valóságalapjuk a híreszteléseknek, miszerint a Wagner Csoport kötelékében szerbek is harcolnak Ukrajnában, illetve hogy a csoport erre a célra Szerbiában is toboroz. Az ügyben már boldog-boldogtalan megszólalt, miután a múlt hét végén lezajlott Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó és Aleksandar Vučić szerb elnök belgrádi találkozója, amely “nyílt és tartalmas” párbeszédet hozott, legalábbis a szerb elnöki Instagram szerint.

A Wagner Csoport Szerbiában toboroz

A szerb elnöki közlemény gyakorlatilag az eddig aláírt szerződésék végrehajtására vonatkozó mantrát tartalmazza, amelyet a szerbek a “pristinai rendszámtáblás agyrémre” válaszul vettek elő, és mára már többször elismételték, mint a legájtatosabb tibeti buddhisták a “Om Mani Padme Hum” fohászt.

Kifejeztem azt az elvárást, hogy az USA elismerje hazánk erőfeszítéseit a béke és a stabilitás megőrzéséért a térségben, valamint hogy éljen kétségtelen befolyásával, és arra ösztönözze Pristinát, hogy az elfogadott és aláírt megállapodásoknak megfelelően teljesítse kötelezettségeit
A Wagner Csoport és szerb elnök állatkertje

A szerb elnök állatkertje (Forrás: szerb elnöki Instagram)

– írta a szerb elnök az Instagram-profilján, amelyen olyan “sületlenségeket is el szokott sütni” hogy “a farkas nem mond le az államiról egy birka véleménye miatt”.

Arról az amerikai kérésről viszont nem tájékoztatta Szerbia népét, hogy az amerikaiak kifogásolták azt a toborzást, amelyet a Wagner Csoport folytat, amiről a szerb sajtó kezdetben alig-alig számolt be, vagy csak a sorok között eldugva.

Viszont a Voice of America éppen azt tartotta a leginkább említésre méltónak, hogy Derek Chollet, az Egyesült Államok külügyminisztériumának tanácsadója az aggodalmait fejezte ki Aleksandar Vučić szerb elnöknek, mert a Wagner Csoport állítólag kísérletet tesz önkéntesek toborzására szerte a világon, így Szerbiában is.

Nem tudom, hogy vannak-e ilyen aggodalmak (Szerbiában), beszéltünk az aggályainkról, és alig várjuk, hogy együttműködhessünk a szerb kormánnyal itt Belgrádban és másutt is, ahol a Wagner aktív, hogy véget vessünk tevékenységüknek

– mondta a VOA szerint Chollet, miután az oroszok Szerbiát is kiszemelték, merthogy a háborúhoz nem csak fegyver kell, hanem ember is.

Vučić legokosabb törvénye

A szerb elnök talán el is hallgatta volna ezt a kérést, ha a szerb média amerikai háttérrel működő alfaja nem figyel fel arra a hirdetésre, amelyet az orosz hátterű Russia Today szerbiai portálja tett közzé január elején.

A Wagnernek szentelt murál Belgrádban, szerző a Népi Járőrség

A Wagnernek szentelt murál Belgrádban, szerző a Népi Járőrség (Forrás: Twitter)

A hirdetés minden potenciális önkéntesre vonatkozott – vagyis az oroszok nem csak Szerbiából várnak zsoldosokat, de Szerbiából is. Az RT azóta törölte a honlapjáról a hirdetést, és kedden Belgrádban lefestették a Wagner Csoport jelképének számító murált (falfestményt) is, amely mellett a szerb szélsőjobb “krémje” pózolt.

A szerb televíziókban közben imitt-amott interjúkat sugároztak azokkal az önkéntesekkel, akik a RIA Novosztyinak nyilatkozva oroszul beszéltek.

A magát Dunának meg Szávának nevező két önkéntes azt állította, hogy Szerbiából származnak, és Ukrajnában harcolnak, amire reagálva a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga socijaldemokrata Vojvodine, LSV) azt követelte a szerb kormánytól, hogy tiltsa be a Wagner Csoportot Szerbiában.

A szerb kormányzat képviselői jókora késéssel reagáltak az amerikai aggodalmakra, és az azzal kapcsolatban növekvő médianyomásra. Ivica Dačić a hétfői Politikának nyilatkozva még azt mondta, hogy nem tud a Wagner Csoport önkénteseket toborzó hirdetéséről, ugyanakkor megjegyezte, hogy Szerbia bünteti mindazokat, akik külföldi katonai tevékenységekben vesznek részt.

Ne tévesszük szem elől, hogy a 2015-ben elfogadott törvény azokat is sújtja, akik erre a célra szerb állampolgárokat toboroznak, vagy csak erre biztatnak, illetve hergelnek fel.

Ennek alapján a Russia Today szerbiai részlege is büntethető lenne. Persze annak alapján nem lehet büntetni senki sem, amiről a politikai vezetés nem tud, vagy éppenséggel nem akar tudomást venni.

A  szerb elnök a Happy Televízió Ćirilica című műsorában a Wagner Csoportról is beszélt

A szerb elnök a Happy Ćirilica című műsorában a Wagner Csoportról is beszélt

A szerb médiahatóság a cikk keletkezéséig a füle botját sem mozdította.

Végül a szerb elnökre hárult a feladat, hogy kimossa a szennyest, amit a szerénységgel aligha vádolható államfő egy ügyes fordulattal a maga hasznára igyekezet fordítani, vagyis nem csak a szennyest mosta ki, hanem ugyanazzal a művelettel fényezte is magát, amikor a kormánybarát Happy Televízió műsorvezetője – aki a műsorában menetrendszerűen tegezi a szerb elnököt – arra utalt, hogy Szerbiában törvény tiltja a külföldi harctereken történő megjelenést a szerbek számára.

Ez a legokosabb törvény, amelyet az én kérésemre fogadtak el

– mondta Vučić, aki szerint éppen emiatt a törvény miatt nem volt “fair”, amit a Russia Today művelt, és nem is érti, hogy a szerbek miért mennének Oroszországba vagy Ukrajnába, nem volt elég az az emberéletekben történt veszteség, amelyet az előző háborúkban (kilencvenes években) szenvedtek el.

Mindenki egyetértett az Oroszország elleni szankciókkal, Szerbia az egyetlen ország, amely ezt nem tette meg. Akkor miért teszik ezt Szerbiával, és miért keresik meg azokat a szerbeket, akik részt vesznek a háborúban, amikor tudják, hogy ez ellentétes a törvényekkel

– nyilatkozta a szerb elnök a Happy televíziónak, aki a történtek miatt nem volt igazán happy.

Vučić egyúttal reagált arra is, hogy az Orlovi (Sasok) orosz-szerb kulturális és információs baráti és együttműködési központ sasolja a Szerbiába menekült oroszokat, és netalán zavargássza is őket Belgrádban.

Sem a wagneristák, sem senki más nem fog senkit sem üldözni Belgrádban, Belgrád az egyik legbiztonságosabb város a világon, nemcsak Európában

– nyilatkozta a szerb államfő, és egyúttal megjegyezte, hogy a szerb fővárosba nem csak oroszok, hanem ukránok is érkeznek.

Elmondása szerint az oroszok, akik Moszkvából vagy Szentpétervárról menekültek Szerbiába, Putyin-ellenes érzelmeket táplálnak, ugyanakkor a Szeverodonyeckből vagy a Liszicsanszkból érkezők viszont Putyin hívei.

A Wagner Csoport nem toboroz Szerbiában

Az oroszok közben visszavonulót fújtak, az moszkvai, majd a belgrádi médiában ugyanis megjelent egy hír, amely szerint a “Wagner karmestere”, Jevgenyij Prigozsin az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva állítólag cáfolta a csoport szerbiai jelenlétet.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport egyik Ukrajnában elesett katonájának szentpétervári temetésén vett részt (Forrás: Danas)

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport egyik Ukrajnában elesett katonájának szentpétervári temetésén vett részt decemberben (Forrás: Danas)

A kedd esti órákig ilyen nyilatkozat nem jelent meg a VOA honlapján, az amerikai partnertelevíziónak számító N1 nyilván emiatt annyira óvatos volt, hogy a VOÁ-t nem is nevezte meg forrásként, amikor a Prigozsinnak tulajdonított szavakat ismertette.

A hír szerint a “Wagner katonai magáncég” – ahogy a Russia Today nevezi ezt a fél-, illetve egészen katonai alakulatot – soha nem tartózkodott Szerbiában, és nem állt kapcsolatban Szerbiával.

Az RT szerbiai portáljának beszámolója szerint ezt a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin mondta méghozzá az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva, ami már önmagában is kuriózum lenne, mint már fent is próbáltunk rá utalni.

Jelenleg nincs szerb állampolgár a Wagner katonai magáncégben, és már régóta nincs. Ezért a Wagner Csoport és a Szerbia közötti együttműködéséről szóló híreszteléseknek nincs semmi alapjuk

– mondta a Wagnerbe tömörített “katonai élő szervezetek” tulajdonosa.

Az RT tolmácsolása szerint az Amerika Hangja az iránt is érdeklődött Prigozsinnál, hogy a Wagner tagjai feltűntek-e Koszovóban a tavalyi év végén emelt, majd végül elbontott szerb barikádoknál, amivel Albin Kurti koszovói miniszterelnök vádolta meg őket.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Amennyire tudjuk, a szerbek maguk is jól megbirkóznak a problémáikkal. Szerencsét és prosperitást kívánok nekik

– jelentette ki a Wagner vezetője, aki azonban még hozzátette, hogy ha netalán az Egyesült Államok területén bontakozna ki etnikai konfliktus, akkor abban a Wagner Csoport szívesen részt venne.

Várjuk Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó hívását

– zárta Prigozsin az állítólagos interjúban a Koszovóval kapcsolatos témát, amellyel kapcsolatban a Russia Today egy nappal korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy Kurti fél az orosz harcosoktól.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

Horvátország

HORVÁT MINDENNAPOK: Plenx és a káriesz kicsinyei, Milanović ismét sztár Moszkvában

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Milanovićot is felcímkézték a "káriesz kicsinyei" jelzővel
Milanovićot is felcímkézték a "káriesz kicsinyei" jelzővel (Forrás: EMAG)
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

A horvát fővárosban sűrű hóeséssel indult a nap, ami a délelőtti órákban elállt ugyan, de továbbra is maradt a csúnya felhős idő, mint ahogy ez illik az év legdepresszívebb napjához. Valaki ugyanis a horvát Indexen volt olyan szíves valahonnan előrántani az idevágó információt, így megtudhattuk, hogy ma van/volt a lehető legszomorúbb hétfő. Nagy a valószínűsége, hogy ez is egyike a kaliforniai hülyeségeknek, amelyeket állítólag tudományosan megtámogattak, ám legyen. Mert különben a nap tényleg elég depresszív volt: a parlamentben a miniszterelnöknek meg kellett indokolnia, miért éppen Branko Bačićra és Šime Erlićre esett választása a kormányrekonstrukció folyamán. Ezt követte a jelzett urak meghallgatása az illetékes parlamenti bizottságok előtt, mert a procedúra értelmében, a parlamentnek bele kell egyezni az új miniszterek beiktatásába. Persze, formaságról van szó, mert a kormánypártnak stabil többsége van az ország házában, de ez alkalmat szolgáltatott az ellenzéknek arra, hogy ismét beharangozzák a kormány közeli, csúfos bukását, amelyre ennek tehetetlensége és felette korrupt volta miatt, minden bizonnyal sor fog kerülni.

A káriesz kicsinyei

Plenković mindezt jupiteri derűvel tűrte, hellyel-közzel kioktatva a kis, butus ellenzékieket a dolgok igaz állásáról.

Milanovictol hangos

Milanovićtól hangos Horvátország, Plenković miniszterelnök a kormánypárt elnökségének ülését követően (Forrás: Nova)

Ugyanakkor nem feledkezett meg ezek szerepéről értekezni az ukrán katonák horvátországi kiképzésének elvetésében – Plenx (a polgári nevekhez szokott olvasóknak Plenković) nem nagyon szeret veszíteni – ezért Nikola Grmojának, a Most (Híd) képviselőjének kérdéseire válaszolva elmondta, hogy Grmoját és a hozzá hasonlókat a kormányban csak a “káriesz kicsinyeiként” emlegetik.

Hogy hogyan kerül a fogszuvasodás az asztalra, mi sem értjük, de a miniszterelnök tán csak tudja, azért ő a miniszterelnök, és nem fordítva.

Plenković szerint ez, mármint a kárieszes jelző vonatkozik mindazokra, akik nem állnak a történelem jó oldalán.

Ezt a szégyent, amit Horvátországnak okoztak, Önök fogják viselni, mert ez az Önök szégyene, nem pedig a parlamenti többségé. Ezzel ezentúl folyamatosan felcímkézzük Önöket, és nem fognak szabadulni ettől a történelmi megbélyegzéstől, amíg élnek

– mondta a horvát miniszterelnök, aki nyilván úgy gondolja, hogy ő a történelem jó oldalán áll. Persze, élt az alkalommal és Milanović elnököt is elmarasztalta a hét végi, vukovári nyilatkozata miatt.

Milanović ismét sztár Moszkvában

Az államfő A horvát Duna-mente békés reintegrációjának 25. évfordulója alkalmából a hétvégén felkereste Vukovárt, és a fent említette télies időjárással összhangban összehordott hetet-havat, aminek következtében ismét az a megtiszteltetés érte, hogy beszédének részleteit idézte az orosz média is.

Milanović ismét sztár Moszkvában

Különösen az nyerte el az oroszok tetszését, miszerint Milanović kijelentette, hogy “az Egyesült Államok és a NATO proxy háborúban vesz részt ellen Ukrajna területén”.

Az általunk Zoki Bond “mozgalmi néven” emlegetett államfő meglátása szerint “ezért a terv nem lehet Putyin eltávolítása”.

A szankciók nem képezhetik a terv részét. Ugyanis ezek abszurdak, és nem tudunk segítségükkel semmit sem elérni. (Slobodan) Miloševićet sem tudták legyűrni a szankciókkal

– vélte Milanović elnök, majd a nyugatra (értsd: Egyesült Államok) utalva még hozzátette:

Az egyik háborúból a másikba csöppenek. Én most mivé kellene válnunk – Amerika rabszolgáivá?

A Plenx pártjának számító kormányzó Horvát Demokratikus Közösség közleményében leszögezi, hogy “Milanović ismét az orosz rezsim médiasztárja!”

Látható örömmel közvetítik tegnapi vukovári kijelentéseit, amelyek egybeesnek a hivatalos moszkvai narratívával. Úgy beszél, mintha valamilyen orosz tisztviselő lenne

– állapította meg a kormányoldal vezető pártja Milanović “bravúros megnyilatkozására” utalva.

Miután felsorolták, hogy mi minden nem tetszett az elnök nyilatkozatában – lásd fenn – idézték a miniszterelnök a parlamentben elhangzó szavait, aki a “történelem jó oldaláról” üzent a “sötét oldalon tébolygó Milanovićnak”, miközben a szintén fent említett Nikola Grmojához beszélt.

Tegnap a mentora Vukovárban, Horvátország elismerésének napján még az Egyesült Államokat is megtámadta. Úgy látom, hogy az orosz rezsim médiája nagyon is rámutat erre. Önöknek, képviselőknek, akik nem voltak hajlandók segíteni Ukrajnának, a káriesz kicsinyei nevet adtuk

– mondta Andrej Plenković, alias Plenx Milanovićra célozva, és ennek a kijelentésnek a fogorvosok bizonyára örülnek, mert biztosan találnak olyan fogkrémet, amelyet a “politikai fogbetegség” ellen ajánlhatnak a televíziókban.

Tudatosan döntött úgy, hogy a történelem rossz oldalán áll, és ezt a szégyent mindaddig viselnie kell, amíg csak él!
Az RT orosz csatornát mindenféle nyelven megihlette Milanović kijelentése

Az RT orosz csatornát mindenféle nyelven megihlette Milanović kijelentése (Forrás: Twitter)

– állapította meg a diagnózist hétfőn (január 16-án) a miniszterelnök orvos/fogorvos doktor úr a parlamentben Nikola Grmojának, Milanović, lásd még Zoki Bond egyik legengedelmesebb “kicsinyének” címezve.

Persze, ezt a fogszuvasodási hasonlatot továbbra sem értjük, de bízunk a fogorvosokban, már biztosan dolgoznak az új fogkrém kidolgozásán, amelynek gyógyító hatása lesz a politikusokra nézve, és még a szájuk sem habzik tőle.

Továbbra is folyik a nyomozás a hajó ügyben

Oleg Butkovic miniszterelnök-helyettes, közlekedésügyi miniszter ma (lásd a cikk keltezését!) a tengerparti Ninben azt mondta, hogy még mindig folyik azoknak a körülmények feltárása, amelyek között Aliser Uszmanov orosz oligarcha zárlat alá helyezett jachtja három hónappal ezelőtt eltűnt a betinai kikötőből.

Butković szavai szerint mind az államügyészség, mind a SOA (Horvát Hírszerző Ügynökség) részt vesz a nyomozásban.

Pedig nincs itt mit nyomozni. Mint ahogy ezt a fiumei Nyitott Bicska csaposa mesélte, saját fülével hallotta, hogyan magyarázta Buzgó Mócsing két szökevény idegenlégiósnak, hogy Murter környékén Piszkos Fredet látták feltűnni.

Ebből egyenesen következik, hogy az öreg kötötte el a bárkát, mert éppen Isztambulban volt sürgős és halaszthatatlan dolga.

Kész szerencse, hogy nem volt valamilyen francia vagy amerikai cirkáló, vagy anyahajó a közelben, mert akkor aztán magyarázkodhatnának…

Persze, így is lenne miért.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: