Connect with us

Gazdaság

ALBÁN JACHTKIKÖTŐ: Választási trükk vagy valós gyarapodás?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

saranda
A cikk meghallgatása


Koszovót követően Albániában is parlamenti választásokat tartanak április 25-én. A választási hadjárat során a világon mindenütt jelentősen megnövekszik a kormányok aktivitása saját nagyszerűségük bizonyítására, hogy a választási ígéretek mellett ezzel is igyekezzenek elcsípni maguknak egy újabb ciklust.

Soha nem látott fejlesztések

Albániában az Edi Rama miniszterelnök által vezett szocialisták az elmúlt két évben eddig soha nem látott fejlesztéseket hajtottak és hajtanak végre.

Közutak építése, autópályáktól kezdve az utcák átépítéséig, a Llogarai-hágó alatti alagút projektjének elindítása, tengerparti városok parti sétányainak felújítása (Durrës, Vlora, Saranda), valamint repülőterek (Kukës, Vlora) és jachtkikötő építése.

Albániában még nincsenek jachtkikötők, most Durrës nemzetközi kereskedelmi kikötőjét áttelepítik, és turisztika központtá alakítják át. durres kikoto

Ezenkívül folyamatban van a városi és községi közterek átépítése (Gjirokastra, Himara, Saranda, Tirana), kórház- és iskolaépítések, de vannak információs és technológiai fejlesztések is, és nem ez a teljes lista.

Ezek a beruházások hatalmas anyagi ráfordításokkal valósulnak meg, amelyekhez a pénzt a Világbank, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Szaúd- Arábia és Törökország biztosítja.

Van-e korrupció?

Az ellenzéki pártok azt szajkózzák, hogy mindez szép, de ezek a beruházások a kormányhoz kötődő klientúra javát szolgálják elsősorban, és nem az albán nemzet gyarapodását.

Az albán emberek álláspontja hasonló, bár örömmel fogadják a fejlesztéseket, de náluk “mindig félig üres a pohár”.

Véleményük szerint a kormány úgy tesz, mintha építene, de alig halad, sőt indokolatlanul elhúzódik a munka. Vannak olyan vélemények is, hogy a kormánytagok megint csak a saját zsebüket tömik a beruházásokkal.

Aztán jön az elégedetlenség, hogy Albániában nincs munka, ha pedig van, akkor ahhoz hihetetlenül alacsony bér társul, és ezért hatalmas méretű a kivándorlás.

2011 óta 600 ezer ember hagyta el Albániát és jelenleg már 1,6 millió albán él és dolgozik külföldön. A kivándorlók 46%-a 40 év alatti.

A Friedrich- Ebert- Stiftung (FES) német intézet tanulmánya szerint a 15 és 29 év közötti korosztályhoz tartozók 60%-a az elvándorlást fontolgatja.

Mindenesetre a tiranai kormány ontja a beruházásokat, és a dunántúlnyi Albánia soha nem látott fejlődésnek indult.

De ki élvezi majd mindezt, ha a fél ország elmegy? Legfeljebb a turisták.
_____________________
Fotók: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava