Connect with us

Ellenzék

IMPEACHMENT: A szlovén ellenzék alkotmányos vádemelést tervez a miniszterelnök ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Marjan Šarec szlovén ellenzéki vezető közölte, hogy megkísérlik felelősségre vonni Janez Janša miniszterelnököt, mert az ország nem élt egy vakcinarendelési lehetőséggel. A balközép irányultságú politikust az érdekli, hogy a mulasztás “árspekuláció” következménye, vagy a miniszterelnök határozatlan időre akarja meghosszabbítani a járványt” Szlovéniában nagy vitát váltott ki az az információt, hogy Janez Jansa kormánya tavaly év végén nem vásárolt Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinákat, hanem inkább az olcsóbb AstraZeneca vakcina mellett döntött, amelyből a gyártó akkor elegendő mennyiséget ígért.

Közjogi felelősségre vonás

Marjan Šarec közlése szerint felelősségre kell vonni Janez Janša jelenlegi miniszterelnököt, mert Szlovénia nem rendelt a Pfizer/BioNTech vakcinából a tavaly decemberi második beszerzési fordulóban.

Az ellenzéki vezető szerint a miniszterelnök ezzel közvetlenül megkárosította a polgárokat, és megszegte az alkotmánynak azt a cikkelyét, amely az egészségügyi ellátás biztosítására vonatkozik.

Šarec arra kíváncsi, hogy a vakcina megrendelésének elszalasztása “árspekuláció” volt-e, miután a Pfizer/BioNTech oltóanyag drágábbnak tűnik, vagy a kormány “határozatlan időre meg akarja hosszabbítani a járványt”.

Az ellenzéki politikus hatástalannak nevezte az ország oltási stratégiáját, és azt mondta, hogy Janez Janša mindenhol keresi a bűnösöket, csak ott nem, ahol kellene. Mindezért követeli a miniszterelnök és a kormány lemondását.

A nyilvánosságot preferálja

Šarec nem kívánt részt venni a szlovén államfő találkozóján a orvosi szakma képviselőivel, mert szerinte a zárt ajtók mögötti megbeszélés célja nem más, mint Janez Janša minisziterelnök rehabilitációja minden felmerülő kérdésben.

Az ellenzéki politikus ehelyett a parlament egészségügyi bizottságának összehívását kezdeményezte, ahol véleménye szerint helyénvaló lenne beszélni ezekről a kérdésekről a nagy nyilvánosság előtt.

– Normális körülmények között mindig részt veszünk egy ilyen államfői találkozón, de ezek most nem normális körülmények, mivel jelentős a disszonancia a szakma és a politika között, ezért elengedhetetlen, hogy a szakértők az Országgyűlésben beszéljenek

– tette hozzá a balközép politikus.

A miniszterelnök elleni alkotmányos vádemelést elindításához legalább 10 képviselői aláírásra van szükség. Šarec úgy véli, hogy egységesek lesznek ebben a kérdésben, és “megmutatják, hogy ki törődik a polgárokkal, és ki nem”.

Az ellenzéki politikus a nevét viselő Marjan Šarec Listája (Lista Marjana Šarca, LMS) balközép párt vezetője, és maga is volt miniszterelnök, a posztról tavaly januárban mondott le.

Janša válasza

A szlovén miniszterelnök azt állítja, hogy éppen fordított a helyzet, a szlovén egészségügyi minisztérium ugyanis közel egy millió adag Pfizer/BioNTech vakcinát rendelt, miután Tomaž Gantar egészségügyi miniszter lemondott, és a minisztérium irányítását átmenetileg ő maga vette át.

– Ha Szlovénia decemberben nem rendelt volna további mennyiségű vakcinát, közvetlenül azután, hogy átvettem a minisztériumot, ma ott tartanánk, ahol Bulgária és Horvátország jelenleg tart, ők ugyanis elsősorban az AstraZenecára támaszkodtak

– írta Janša a Twitteren.

A szlovén miniszterelnök adatai szerint az ország jelenleg a hatodik helyen áll a lakosság arányaihoz képest vásárolt vakcinák tekintetében, az általa említett Bulgária ugyanakkor az utolsó.

A szlovén egészségügyi minisztérium adatai szerint Szlovénia 176 308 embert oltott be, ami a teljes népesség 8,4 százaléka, közülük 84 260 ember már a második oltást is felvette.
________________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava