Connect with us

Fegyverzet

KENYÉRTÖRÉS: Négy embert ölt meg egy volt vállalkozó, majd magával is végzett, az ügyben magyar szál is van

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nem bűnözők, hanem komoly üzletemberek voltak. Ezekkel a szavakkal jellemezte az öt halálos áldozatot követelő szombati leszámolás résztvevőit Šibenik rendőrfőnke a Nova TV műsorában. A tragédia azzal párhuzamosan történt, hogy a horvátországi fegyverarzenállal kapcsolatos cikkünk készült. A most említésre kerülő helyszíneket a magyar nyaralók is jól ismerik, Šibenikről és Vodiceről van ugyanis szó.

A csődbiztos

A nap folyamán “négyszeres gyilkossá avanzsált” Branko Kolopert holtan találták az esti órákban Vodicéban, az autója mellett. Állítólag öngyilkos lett, ehhez saját pisztolyát használta.

Koloper koradélután, vagy inkább még délelőtt egy házaspárt és egy féfit ölt meg a Šibenik külvárosának számító Ražineban, ahol a gyilkosnak Matkol néven péksége volt.

Miután a pékség raktárhelyiségében kalasnyikovval szitává lőtte három áldozatát, rájuk zárta az ajtót, és elautózott Vodiceba, ahol az egyik üzlete előtt álló gépkocsijában végzett a Djelo kiskereskedelmi lánc tulajdonosával.

Az esetben érintett személyek üzlettársak voltak, illetve a gyilkos cége ellen folyó csődeljárás által kerültek kapcsolatba.

A meggyilkolt hölgy csődbiztosként dolgozott, és a kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) önkormányzati képviselője volt, ami ebben az esetben valószínűleg kevésbé fontos.

Sokkal inkább érdemes arról beszélni, hogy a hölgy csődbiztos volt a Matkolnál, és három nappal a gyilkosságot megelőzően jócskán áron alul akarta eladni a gyilkos tulajdonában lévő vagyontárgyakat.

A hitelezők tanácsa még 2019-ben döntött úgy, hogy elárverezik a Matkol hat ingatlanját, tíz járművét, három hűtőházát és összes termelési eszközét.

Radojka Danek csődbiztos és férje, Mario Danek, aki csak sofőr volt

A Ražineban történt leszámolásnak áldozatul esett egy férfi is, aki kívülállóként úgy került a történetbe, hogy a megölt csődbiztos férje volt, és rosszkor tartózkodott rossz helyen, vagyis elvitte a feleségét a Koloperrel megbeszélt végzetes találkozóra.

Az üzleti partner

A Vodiceban kivégzett férfi Šibenik- Knin megye legnagyobb kiskereskedelmi láncát tulajodonolta, és korábban a gyilkos cégétől szerezte be a pékárut, ám adósa maradt a pékségnek, tartozását liszttel igyekezett kifizetni.

Ez azonban rosszul végződött, Koloper cége ugyanis csődbe ment, amiért a támadó “lisztes” üzlettársát okolta.

Tedi Slamić, aki liszttel akart fizetni, de az életével fizetett

Ez annyira frusztrálta a pékség vezetőjét, hogy egy sorozatott eresztetet volt üzlettársába.

Van egy negyedik áldozat is – aki egy hitelező – és aki szintén a fent említett raktárban volt, de róla kevés szó esett a beszámolókban.

A pékség

Branko Koloper a pékséget 25 évvel ezelőtt alapította, 2005-ben pedig az alaptőkéjét 18,7 ezer kunáról egymillió kunára (közel ötven millió forint) emelte.

A cégnek 2008 óta voltak fizetési gondjai, tíz évvel később pedig megindult ellene a csődeljárás, miután 4,5 millió kuna (több mint 200 millió forint) adósságot halmozott fel.

A pékség gyakran készített süteméyneket különböző egyházi ünnepségekre, például szentnapokra, és különböző szentek napjaira, vagy a šibeniki gyermekfesztiválra.

Az ügyben magyar szál is van. A Jutarnji list beszámolója szerint az OTP azáltal érintett, hogy a Matkol majdnem 3 millió kunával, illetve közel 150 millió forintnak megfelelő összeggel tartozik a magyar banknak.

Miután az össztartozás 4,5 millió kuna, ebből következik, hogy az OTP volt a négy embert megölt vállalkozó legnagyobb hitelezője.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava