Connect with us

Gazdaság

VOX POPULI: A felbőszült pék azért húzta meg a ravaszt, mert szándékosan tönkretették

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

felboszult pek
A cikk meghallgatása

Az olvasói véleményekből arra lehet következtetni, hogy felborult a világ rendje, az “internet népe” ugyanis a felbőszült pék pártjára állt, és nem az önbíráskodás áldozatait siratja. Ennek bizonyára oka is van, ami egy komoly társadalmi elemzés témája lehetne, egy ilyen cikk csak a jelenségre hívhatja fel a figyelmet. A BALK-nak nem célja az állásfoglalás, viszont úgy gondoljuk, hogy az olvasói vélemények a “társadalmi hangulatot” tükrözik egy kisebb, illetve egy nagyobb csoporton belül. Természetesen attól függően, hogy milyen felületen jelennek meg, és hogy ezeket a felületeket hányan használják trollkodásra.

Az Index

A šibeniki és vodicei véres eseményeket követően a baloldali (balliberális) horvát Index röviden ismertette a meggyilkolt Tedi Slamić életrajzát, hiszen a támadás mindenekelőtt ellene irányult, a többiek csak mellékszereplők az ügyben.

Az alaphelyzet az, hogy Tedi Slamić a Djelo kiskereskedelmi lánc vezetőjeként a kenyeret Branko Koloper cégétől, a Matkoltól vásárolta, ám nem fizetett érte, tartozását pedig lisztben igyekezett kiegyenlíteni. Ez olyan jól sikerült, hogy Kolopert adósságokba sodorta, és már neki voltak követelései a kenyeret szállító pékséggel szemben.

Slamić – akinek édesapja harcolt a szerbek (és a jugoszlávság) ellen a honvédő (vagy honszerző) háború során – jó viszonyban volt Ivan Klarinnal, a térség korábbi szociáldemokrata (SDP) parlementi képviselőjével, majd a tengerparti Tisno polgármesterével. Azidőtájt vásárolt meg egy régi iskolaépületet Tisnoban, amelyet Klarin sugallatára luxusszállodává szeretett volna átalakítani.

A horvát Index olvasói ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy Horvátországban azt hívják üzletembernek, aki aprópénzért vásárolja fel a milliós értékeket, gyilkossá pedig az válik, akit a maffia tönkretesz.

A bejegyzések szerzői közül többen is kifogásolták, hogy Slamić nagy értékű ingatlanokat vásárolt, viszont nem fizette ki az adósságát, vagyis a kenyeret, amelyet Koloper szállított neki.

Az olvasók szerint, aki tiszteséges, az biztosan nem így végzi, az elkövetővel kapcsolatban pedig arra a véleményre jutottak, hogy azért húzta meg a ravaszt, mert szándékosan tönkretették.

Egy másik bejegyzés szerzője szerint lesznek még ilyen esetek, vagyis ez csak a kezdet.

Az Index olvasói felteszik a kérdést, hogy a parlamenti képviselők, a polgármesterek és az ispánok talpig becsületes emberek-e? Ezzel kapcsolatban név szerint említették meg többek között Milan Bandić zágrábi főpolgármestert, vagy Ivo Žinićet, Sziszek- Monoszló megye főispánját.

A Slobodna

A jobbközép Slobodna Dalmacija és a vele testvér Jutarnji list ugyanakkor meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Branko Koloper mindaddig sikeres üzletember volt, amíg nem került üzleti kapcsolatba Tedi Slamić cégével.

Kolopernek sokak szerint jól menő péksége volt, számos sporteseményt támogatott, főleg a teremfoci területén, emellett pedig szerette a szülőföldjét, amit az a róla készült fotó is bizonyít, amelyen helyi népviseletbe öltözve tart a kezében egy hatalmas kenyeret.

kenyer sibenik vodice

A Slobodna egyik olvasója szerint a bűnügyi rendőrségen kívül az ügy kivizsgálásába be kellene vonni a gazdasági rendőrséget (pénzügyőrséget) is, hogy mindkét fél cégét “megszűrjék”, mert csak így derülhet ki az igazság.

Az olvasók között vita alakult ki arról, hogy Branko Kolopert a kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) vagy a jelenleg ellenzéki Szociáldemokrata Párt körül kialakult maffia tette-e tönkre, amire az egyik olvasó megjegyezte, hogy a bajt az az “erkölcstelen banda” okozta, amelynek nem számít, hogy melyik párthoz tartozik, ha pénzről van szó.

A Slobodna oldalán megjelent egyik bejegyzés szerint azonban teljesen mindegy, hogy mi az ügy háttere, Branko Koloper tömeggyilkosként marad meg az emberek emlékezetében.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava