Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Magyarország

FELFEJLŐDÉS: A VMSZ frakcióvezetője katonákat akar a határmenti magyar falvakba a migránsok miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nagy pasztor balint
A cikk meghallgatása

Pásztor Bálint egyebek között az illegális migrációval kapcsolatban is kérdezte a szerb képviselőházban Ana Brnabić miniszterelnököt. A VMSZ képviselőcsoportjának vezetője az javasolta a szerb kormányfőnek, hogy közösen látogassanak el a szerb-román-magyar hármashatár közelében lévő két magyarlakta településre. A BALK úgy értesült, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője már évek óta nem járt a térségben, habár Majdány édesapja szülőfaluja.

A kérdés

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője a szerb parlamentben azt kérdezte Ana Brnabić miniszterelnöktől, hogy mit tesz a szerb állam a lakosság biztonságának védelme érdekében?

A VMSZ frakcióvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Majdány- Rábé környékén riasztó a helyzet, mivel több mint ötszáz illegális migráns tartózkodik állandó jelleggel a két határmenti faluban.

Szavai szerint a migránsok nem csak az üres házakba mennek be, hanem rongálnak és félelembe tartják a lakosságot.

– A felelőtlenül viselkedő migránsok felgyújtják a házakat, az emberek félnek tőlük. A taxisok viszik oda ezeket az embereket. Azt hiszem, hogy az államnak lépnie kell ebben a kérdésben, mert az emberek biztonsága elsőrendű fontosságú

– mondta Pásztor, aki hozzátette, hogy hasonló a helyzet Magyarkanizsa községben és Szabadkán, valamint több más nyugat-bácskai településen is.


https://www.facebook.com/drpasztorbalint/videos/1698592563657728

A válasz

A szerb miniszterelnök válaszában arra emlékeztetett, hogy ez sajnos 2015 óta visszatérő probléma, amióta a migránsok megjelentek Európában, és ezzel együtt Szerbiában is.

– Ön is tudja, hogy mi valóban nap, mint nap foglalkozunk ezzel a kérdéssel, mind a belügyminisztérium, és ha szükség van rá, akkor a hadsereg is, amely nagyon nagy segítséget nyújtott a koronavírus-járvány kezdetén

– jelentette ki a szerb miniszterelnök, aki közölte, hogy a belügyminisztériumtól és a határőrizeti szervektől származó információi szerint 2020-ban a szerb oldalon 930 személyt akadályoztak meg az illegális határátlépésben.

Ana Brnabić hozzátette, hogy a szerb belügyminisztérium akkor reagál a kialakult helyzetre, ha erre felkérést kap a helyhatósági vezetőktől, vagy “Öntől, mint népi képviselőtől”.

Brnabić ígéretet tett arra, hogy ismételten utasítja a belügyi szerveket: vizsgáljanak ki minden ügyet annak érdekében, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat ott, ahol élnek.

A szerb miniszterelnök attól sem zárkózott el, hogy szükség esetén kiküldjék a csendőrséget, hogy az emberek nagyobb biztonságban érezzék magukat.

A katonák

Pásztor Bálint viszontválaszában köszönetet mondott a katonaság, a csendőrség és a rendőrség tagjainak, hogy a helyszínen tartózkodnak, és végzik a munkájukat.

A VMSZ képviselőcsoportjának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a magyar kisebbséget nem zavarná, ha a szerb kormány katonákat vezényelne a határmenti településekre.

– Arra kérném Önt, mint amire Aleksandar Vučić köztársasági elnököt kértük november 13-án, amikor aláírtuk a koalíciós szerződést a VMSZ és a Szerb Haladó Párt között, hogy a fegyveres erők folyamatosan legyenek kint a helyszínen. Mi egy kisebbség vagyunk, amelyet nemhogy nem zavar, hogy a mi katonáink jelen vannak azokon a településeken, ahol mi többségben vagyunk, hanem ezt el is várjuk a biztonságunk érdekében.

Pásztor felkérte a szerb miniszterelnököt arra is, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a taxisok tevékenységére, mert azok embercsempészettel foglalkoznak, ami pedig bűncselekménynek számít, majd hozzátette, hogy a migránsoknak egyébként is a befogadó központokban a helyük, amivel a Brnabić is egyetértett.

A testvérek

A VMSZ frakcióvezetője továbbította azokat a felvetéseket is a szerb miniszterelnöknek, hogy mi lesz a migránsok által okozott károkkal, ami a szerb miniszterelnök szerint sok tényezős kérdés, a legjobb pedig az lenne, illetve lett volna, hogy a tulajdonosok rendelkeznek biztosítással.

– De minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, és kihasználom az alkalmat, hogy itt a képviselők és az ország színe előtt még egyszer hatalmas köszönetet mondjak Magyarországnak, a magyar kormánynak, Orbán miniszterelnök, és Szijjártó miniszternek úrnak mindazért, amit tettek, és segítenek Szerbiának

– mondta a szerb miniszterelnök, aki elárulta azt is, hogy szinte napi kapcsolatban van Szijjártó Péterrel a vakcinák ügyében, együtt harcolnak, és folyamatosan információkat cserélnek.

– Bizonyos dolgokban ők segítettek, amelyek nekünk sokat jelentettek a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinával kapcsolatban, és valóban partnerként és testvérként harcolunk, és ezért hatalmas köszönet. A szerb állampolgároknak tudniuk kell, hogy a nap bármely szakában felhívhatjuk a magyar kormány tagjait, ők mellettünk vannak

– tette hozzá Brnabić.

Pásztor Bálint újabb viszontválaszában azt javasolta a szerb miniszterelnöknek, hogy egy általa megválasztott időpontban közös látogassanak el Majdányba és Rábéba, hogy személyesen is meggyőződjenek a helyiek problémáiról.

A szépséghiba

A BALK érdeklődésére a helyiek elmondták, hogy “várják Bálintot”, aki már évek óta nem járt arrafelé, és éppen ideje lenne, hogy felkeresse Majdányt.

– Sokan invitálták őt, talán most ellátogat az édesapja szülőfalujába

– mondta érdeklődésünkre egy neve elhallgatását kérő helyi lakos, aki emlékeztetett rá, hogy a VMSZ frakcióvezetője a parlamenti felszólalásában elhangzott felvetéseket is Facebook-oldalán gyűjtötte össze.

– A Facebook-oldalán kérte a polgárokat, hogy tegyenek javaslatokat, kérdéseket, amelyeket a felszólalásában majd továbbít. Okos ember, sokan szóltak hozzá, és mivel a kérdések valóban elhangoztak, így most ő a “megmentő”, holott ezek a problémák a “facebookos” hozzászólások nélkül is jól ismertek a számára

– mondta a BALK-nak nyilatkozó személy.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava