Connect with us

Magyarország

FELFEJLŐDÉS: A VMSZ frakcióvezetője katonákat akar a határmenti magyar falvakba a migránsok miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nagy pasztor balint
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Pásztor Bálint egyebek között az illegális migrációval kapcsolatban is kérdezte a szerb képviselőházban Ana Brnabić miniszterelnököt. A VMSZ képviselőcsoportjának vezetője az javasolta a szerb kormányfőnek, hogy közösen látogassanak el a szerb-román-magyar hármashatár közelében lévő két magyarlakta településre. A BALK úgy értesült, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője már évek óta nem járt a térségben, habár édesapja szülőfaluja.

A kérdés

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője a szerb parlamentben azt kérdezte Ana Brnabić miniszterelnöktől, hogy mit tesz a szerb állam a lakosság biztonságának védelme érdekében?

A VMSZ frakcióvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Majdány- Rábé környékén riasztó a helyzet, mivel több mint ötszáz illegális migráns tartózkodik állandó jelleggel a két határmenti faluban.

Szavai szerint a migránsok nem csak az üres házakba mennek be, hanem rongálnak és félelembe tartják a lakosságot.

– A felelőtlenül viselkedő migránsok felgyújtják a házakat, az emberek félnek tőlük. A taxisok viszik oda ezeket az embereket. Azt hiszem, hogy az államnak lépnie kell ebben a kérdésben, mert az emberek biztonsága elsőrendű fontosságú

– mondta Pásztor, aki hozzátette, hogy hasonló a helyzet Magyarkanizsa községben és Szabadkán, valamint több más nyugat-bácskai településen is.


https://www.facebook.com/drpasztorbalint/videos/1698592563657728

A válasz

A szerb miniszterelnök válaszában arra emlékeztetett, hogy ez sajnos 2015 óta visszatérő probléma, amióta a migránsok megjelentek Európában, és ezzel együtt Szerbiában is.

– Ön is tudja, hogy mi valóban nap, mint nap foglalkozunk ezzel a kérdéssel, mind a belügyminisztérium, és ha szükség van rá, akkor a hadsereg is, amely nagyon nagy segítséget nyújtott a koronavírus-járvány kezdetén

– jelentette ki a szerb miniszterelnök, aki közölte, hogy a belügyminisztériumtól és a határőrizeti szervektől származó információi szerint 2020-ban a szerb oldalon 930 személyt akadályoztak meg az illegális határátlépésben.

Ana Brnabić hozzátette, hogy a szerb belügyminisztérium akkor reagál a kialakult helyzetre, ha erre felkérést kap a helyhatósági vezetőktől, vagy „Öntől, mint népi képviselőtől”.

Brnabić ígéretet tett arra, hogy ismételten utasítja a belügyi szerveket: vizsgáljanak ki minden ügyet annak érdekében, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat ott, ahol élnek.

A szerb miniszterelnök attól sem zárkózott el, hogy szükség esetén kiküldjék a csendőrséget, hogy az emberek nagyobb biztonságban érezzék magukat.

A katonák

Pásztor Bálint viszontválaszában köszönetet mondott a katonaság, a csendőrség és a rendőrség tagjainak, hogy a helyszínen tartózkodnak, és végzik a munkájukat.

A VMSZ képviselőcsoportjának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a magyar kisebbséget nem zavarná, ha a szerb kormány katonákat vezényelne a határmenti településekre.

– Arra kérném Önt, mint amire Aleksandar Vučić köztársasági elnököt kértük november 13-án, amikor aláírtuk a koalíciós szerződést a VMSZ és a Szerb Haladó Párt között, hogy a fegyveres erők folyamatosan legyenek kint a helyszínen. Mi egy kisebbség vagyunk, amelyet nemhogy nem zavar, hogy a mi katonáink jelen vannak azokon a településeken, ahol mi többségben vagyunk, hanem ezt el is várjuk a biztonságunk érdekében.

Pásztor felkérte a szerb miniszterelnököt arra is, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a taxisok tevékenységére, mert azok embercsempészettel foglalkoznak, ami pedig bűncselekménynek számít, majd hozzátette, hogy a migránsoknak egyébként is a befogadó központokban a helyük, amivel a Brnabić is egyetértett.

A testvérek

A VMSZ frakcióvezetője továbbította azokat a felvetéseket is a szerb miniszterelnöknek, hogy mi lesz a migránsok által okozott károkkal, ami a szerb miniszterelnök szerint sok tényezős kérdés, a legjobb pedig az lenne, illetve lett volna, hogy a tulajdonosok rendelkeznek biztosítással.

– De minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, és kihasználom az alkalmat, hogy itt a képviselők és az ország színe előtt még egyszer hatalmas köszönetet mondjak Magyarországnak, a magyar kormánynak, Orbán miniszterelnök, és Szijjártó miniszternek úrnak mindazért, amit tettek, és segítenek Szerbiának

– mondta a szerb miniszterelnök, aki elárulta azt is, hogy szinte napi kapcsolatban van Szijjártó Péterrel a vakcinák ügyében, együtt harcolnak, és folyamatosan információkat cserélnek.

– Bizonyos dolgokban ők segítettek, amelyek nekünk sokat jelentettek a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinával kapcsolatban, és valóban partnerként és testvérként harcolunk, és ezért hatalmas köszönet. A szerb állampolgároknak tudniuk kell, hogy a nap bármely szakában felhívhatjuk a magyar kormány tagjait, ők mellettünk vannak

– tette hozzá Brnabić.

Pásztor Bálint újabb viszontválaszában azt javasolta a szerb miniszterelnöknek, hogy egy általa megválasztott időpontban közös látogassanak el Majdányba és Rábéba, hogy személyesen is meggyőződjenek a helyiek problémáiról.

A szépséghiba

A BALK érdeklődésére a helyiek elmondták, hogy „várják Bálintot”, aki már évek óta nem járt arrafelé, és éppen ideje lenne, hogy felkeresse Majdányt.

– Sokan invitálták őt, talán most ellátogat az édesapja szülőfalujába

– mondta érdeklődésünkre egy neve elhallgatását kérő helyi lakos, aki emlékeztetett rá, hogy a VMSZ frakcióvezetője a parlamenti felszólalásában elhangzott felvetéseket is Facebook-oldalán gyűjtötte össze.

– A Facebook-oldalán kérte a polgárokat, hogy tegyenek javaslatokat, kérdéseket, amelyeket a felszólalásában majd továbbít. Okos ember, sokan szóltak hozzá, és mivel a kérdések valóban elhangoztak, így most ő a „megmentő”, holott ezek a problémák a „facebookos” hozzászólások nélkül is jól ismertek a számára

– mondta a BALK-nak nyilatkozó személy.

Szerbia

VUČIĆ THE GREAT: A koszovói miniszterelnök elrontotta a szerb államfő játékát

Közzététel:

a megjelenés dátuma

államfő, elnök
A VEZÉR ÖKLE: Az "elázott" szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen (Forrás: Instagram)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

A szerb elnök hetekig készítette elő a péntek esti nagygyűlést, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy neki van a legnagyobb követőtábora. A szerb kormánypárti sajtó szerint Aleksandar Vučić a mostani belgrádi szeánszra 200 ezer embert trombitált össze, ami lehet, hogy kevesebb, mint a „nagy előd” Slobodan Milošević gazimestani csődülete, amellyel 1989-ben a rigómezei (vesztes) csata hatszázadik évfordulójáról emlékeztek meg. Az a nagygyűlés a balkáni háborúk nyitánya volt, és a feszültséget most is sikerült felsrófolni, amiben a szerb államfő segítségére sietett Albin Kurti koszovói miniszterelnök, így alkotnak ők ketten „halálos párost”.

Elázott harcosok

A szerb elnök híveit az sem riasztotta vissza, hogy még az időjárás sem volt hozzájuk kegyes. Vučić azzal kezdte a nagygyűlést, hogy „végtelen háláját” fejezte ki a híveinek, akik „lelkesen eláztak” azért, hogy a vezér szájából ismét halhassák, amit már a balkáni gerlék is turbékolnak Szerbiában.

A szerb elnök méltatta, hogy hívei megmutatták mennyire kitartók, mert még esőben is készen állnak a harcra a „tisztességes Szerbiáért”, ahogy Vučić nevezi az általa kitűzött célt.

A nagygyűlés kezdetén megemlékeztek a két május eleji lövöldözés áldozatairól, és reagáltak a Koszovóban néhány órával korábban lejátszódott eseményekre is.

A koszovói rendőrség tagjai a nagygyűlés előtt akcióztak a szerb többségű Zubin Potok, Zvečan és Leposavić településeken, de megszólaltak a szirénák Észak-Mitrovicában is.

A koszovói rendőrség tagjai erővel „iktatták be” a korábbi koszovói albán választási cirkusz alkalmával két-három százalékkal polgármesteri tisztséghez jutott albánokat, és a községi intézményekről eltávolították a szerb zászlókat, helyükbe kitűzték a koszovói lobogót.

elnök, államfő

MINDIG FRISS: Albán polgármesteri bevonulás a koszovói szerb területeken, a bódén látható felirat jelentése magyarul: mindig friss (Forrás: Tanjug)

A zvečani önkormányzat épületébe történt behatolás alkalmával a koszovói rendőrök a könnygáz mellett sokkbombát is bevetettek, és szpréjel lefújták az összegyűlt szerbeket, akik meg akarták akadályozni a községháza általuk illegálisnak tartott elfoglalását.

A rendőri akciót követően az orvosok mintegy tíz embert láttak el az észak-mitrovicai kórházban. Ezt követően Vučić elrendelte a legnagyobb készenlétet a szerbiai hadseregnél, szombaton délelőtt pedig „haditanácsot” tartottak Belgrádban, vagyis összeült a Nemzetbiztonsági Tanács, amely úgy döntött, hogy a katonák további intézkedésig a legmagasabb „készültségi fokozatban” maradnak.

Ezeket a koszovói előzményeket követően kezdődött meg a belgrádi nagygyűlés, amelyen a szerb elnök azt mondta, hogy a pristinai vezetés szándékosan akciózott pénteken, kivárták ugyanis a napot, amikor a férfiak a „reményteli Szerbia” megteremtését célzó nagygyűlésen tartózkodnak Belgrádban, vagyis nem lesznek otthon.

A szándék mindenképpen egyértelmű: a koszovói vezetés, illetve Albin Kurti koszovói albán miniszterelnök el akarta rontani Aleksandar Vučić játékát, és ezért időzítette a nagy csinnadrattával szervezett „legnagyobb nagygyűlés” napjára a „választási kabaré” folytatását, a szerb elnök azonban azzal a közhellyel nyugtatta le az „elázott harcosokat”, vagyis a nagygyűlés résztvevőit, hogy „amikor Szerbia egységes, akkor számtalan problémát képes megoldani”.

Ugyanakkor ismét elővette azt a tavaly augusztusi szófordulatot, hogy Szerbiát a „bújtatott alanyt” falhoz szorította, és ezért nincs más kiút, mint a haza és a nép védelme.

– Harcolni fogok a béke minden másodpercéért, de azt kijelentem, hogy Szerbia nem nézi tétlenül, ha támadás éri a szerbeket Koszovó északi részén. Ki akarják űzni a szerbeket Koszovóból? Nem űzik ki őket!

– mondta igazi „békeharcosi hévvel” Vučić The Great.

Párbeszéd a legrosszabbakkal is

A szerb államfő elmondta, hogy a nagy beszolgáltatási akció során már ötvenezer fegyvert és robbanószerkezetet begyűjtöttek, ezzel pedig hány és hány életet megmentettek, miközben egyes (ellenzéki) politikusok visszaéltek a tragédiával, amiért megvetést érdemelnek.

Vučić The Great azonban a megvetés ellenére is hajlandó szóba állni mindazokkal, akikről a „legrosszabbakat” gondolja, ezért párbeszédre szólítja fel őket, mert szerinte nem az autóutak a legmegfelelőbb helyek a politikai akarat kifejezésére.

A szerb elnök ezzel arra utalt, hogy az úgynevezett ellenzéki tüntetés résztvevői a „mitingelős folkról” keretében előszeretettel állítják le a forgalmat a nemzetközi korridorhoz tartozó egyik belgrádi hídon.

A szerb elnök az ellenzéket más módon is gyalázta, majd „tárgyalási feltételként” közölte, hogy átmeneti kormány addig nem lesz, amíg ő él. De ez sem hangzott már újdonságként, korábban ugyanis többször elmondta, hogy meg kell őt ölni ahhoz, hogy az ellenzék választások nélkül hatalomra kerüljön.

Vučić Szerbia főszerkesztőjeként azt is bejelentette, hogy megszüntetik a valóságshow jellegű műsorokat a baráti médiában, viszont kifogásolta, hogy ezek, mármint a legrosszabbak, nem hajlandók felszámolni azokat a saját televízióikban, amivel egyúttal tudatosította, hogy országon, illetve szerbségen belül elég erőteljes a megoszlás.

A szerb elnök itt konkrétan az egyébként valóban nézőbutító Survivorra gondolt, erről a nagygyűlést megelőzően beszélt, akárcsak arról, hogy tárgyalt Željko Mitrovićtyal, a Pink televízió tulajdonosával a Szövetkezet (Zadruga) címen futó médiaokádmány felszámolásáról, és láss csodát, Mitrović bejelentette, hogy tíz napon belül a Szövetkezet bezárja a kapuit.

Vučić a belgrádi nagygyűlésen arról is szónokolt, hogy 11 év és megannyi győzelem után visszavonul a pártelnöki tisztségtől, de a párt hű és odaadó tagja marad, miközben szombattól minden szerbiai állampolgár elnöke lesz.

Szavai szerint a párt vezetését „csodálatos emberek” veszik át tőle, majd bejelentette, hogy Szent Vitus napján (Vidovdan), vagyis a gregorián naptár szerint június 28-án megkezdi a Népi Mozgalom Szerbiáért elnevezésű ernyőszervezet megalakítását.

Szent Vitus napja a szerb egyik legjelentősebb és legrégebbi ünnepe, ezért az időpont megválasztása szimbolikus értelmet is hordoz.

Szavai szerint a mozgalmat „tágabbnak képzeli el, mint az összes párt, mert mindazokat fogja majd egybe, akik tudják, mennyire fontos az uniós utat járni, de nem tönkretenni a keleti szövetségeket”.

Vučić a „népfront jellegű” ernyőszervezetbe szeretné bevonni a független értelmiségieket is, vagyis ismételten bizonyítja azt a délkelet-európai tézist, hogy a hatalmat gyakorló személy előbb a saját oldalán számolja fel a nézetkülönbségeket, hogy így megerősödve még nagyobb erővel rontson rá a már megsebzett ellenzékre.

Két testvérnép és a békeharc

A BALK tegnap megelőlegezte, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki lassan állandó szereplője lesz a szerbiai politikai folklórnak, ismét szerbül szól majd „a világ legnagyobb szerb nagygyűléséhez”.

És ez valóban meg is történt. Szijjártó szerbül mondta el, hogy történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság van Magyarország és Szerbia között, és a magyar nemzet mára testvérnépként tekint a szerbekre.

– Közös történelmünk számos megpróbáltatás elé állított minket, sokszor ellenségként tekintettünk egymásra. Mára mindez megváltozott: testvéri nemzetek lettünk

– hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, aki szerint az újkeletű testvériség Aleksandar Vučićnak köszönhető, aki úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára.

elnök, államfő

A magyar külügyminiszter szerb esernyő alatt (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe, Budapestet és Belgrádot ugyanis egyformán „gátlástalanul támadja a nemzetközi liberális fősodor”.

– Miért is támadnak minket? Azért, mert mi, magyarok és szerbek kiállunk magunkért, a nemzeti érdekeinkért, és ezt azért tudjuk megtenni, mert erős vezetőink vannak. Azért támadnak minket, mert békét akarunk Ukrajnában, és nem veszünk részt a háború eszkalációs kockázatának növelésében. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk

– sorolta Szijjártó, aki közös pontnak nevezte azt is, hogy Magyarországon és Szerbiában is „vannak olyan politikai erők, amelyek külföldi érdekeket szolgálnak, és nem átallnak kihasználni akár emberi tragédiákat is azért, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak”.

Szijjártó úgy vélte, hogy az idegen érdekeket szolgáló pártokat választásról választásra le kell győzni, és szerencsére ezt megtesszik mindkét országban rendszeresen, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ezek a támadások nem maradnak abba a jövőben sem a maguk „nemzeti útját járó magyarok és szerbek ellen”, amiből pedig az következik, hogy a békeharc nem marad el magyar oldalon sem.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava